logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

A început Bookfest/ Romaşcanu: Fiecare carte e menită să aducă lumină în sufletele şi minţile voastre, dragi copii

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat miercuri, în deschiderea Bookfest, că nimic nu înlocuieşte bucuria cititului unei pagini scrise, el îndemnându-i pe copiii prezenţi la târg, de 1 Iunie, să deschidă mai des o carte pentru că fiecare volum este menit să aducă lumină în sufletele şi minţile lor.

"Ministerul Culturii susţine tot ceea ce ţine de cultura scrisă. Şi noi suntem în străinătate la târgurile de carte. În mandatul meu trecut am fost ţară invitată de onoare la Leipzig, anul ăsta suntem la Belgrad. Tot ce înseamnă acest fenomen trebuie susţinut, trebuie crescut, pentru că nimic nu înlocuieşte bucuria cititului unei pagini scrise. Mă bucur foarte mult să văd foarte mulţi copii aici şi le-aş asemăna târgul de carte cu un târg de corpuri de iluminat. Fiecare carte pe care o vedeţi este menită să aducă lumină în sufletele şi minţile voastre, dragi copii şi e bine, din când în când, poate mai des decât obişnuiţi, să o faceţi, să lăsaţi ecranele şi să deschideţi o carte", a spus Romaşcanu, care a mulţumit, în debutul discursului său, ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, prezent la eveniment.

Diplomatul nipon, care şi-a rostit discursul într-o frumoasă limbă română, şi-a exprimat "gratitudinea" pentru alegerea Japoniei ca invitat de onoare la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, "cel mai mare eveniment de carte din România".

"A trecut deja un an şi jumătate de la începerea misiunii mele în România şi sunt surprins cât de cunoscută a devenit Japonia în rândul românilor. Sunt multe restaurante unde se serveşte mâncare japoneză delicioasă. Există o înţelegere profundă a artelor marţiale, a ceremoniei ceaiului, a aranjamentelor florale - ikebana şi altele. Am întâlnit, de asemenea, un număr surprinzător de mare de persoane care vorbesc limba japoneză, dar nu la un înalt nivel. În ceea ce priveşte literatura, numeroşi autori japonezi au fost traduşi în limba română, iar librăriile sunt pline de manga, benzi desenate japoneze", a spus Hiroshi Ueda.

El a amintit de aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice între Japonia şi România, pe care le-a caracterizat drept "extraordinar de bune".

"Japonia a fost ales invitat de onoare la Bookfest 2022. Sper că acest lucru va duce la o cunoaştere şi mai profundă a Japoniei. Relaţiile dintre Japonia şi România sunt extraordinar de bune. Anul trecut am aniversat 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, iar relaţiile bilaterale se dezvoltă nu numai în domeniul politic, ci şi în multe alte domenii, cum ar fi cel economic, cultural sau sportiv şi aşa mai departe", a arătat ambasadorul.

Hiroshi Ueda a invitat publicul român la Bookfest, pentru a descoperi "o Japonie complet nouă".

"Vă invit să veniţi la Bookfest şi să descoperiţi o Japonie complet nouă pentru dumneavoastră. Timp de cinci zile, începând de astăzi, se vor desfăşura o varietate de evenimente de la mesaje şi conversaţii cu autorii japonezi contemporani de marcă şi un dialog special cu Francesc Milares, până la sesiuni de discuţii despre manga şi sport, cursuri de haicu, momente artistice de dansuri japoneze, ikebana şi altele, alături de ateliere pregătite special pentru copii. Toate aceste acţiuni se vor îmbina armonios asemeni vocii unui cor pentru a exprima Japonia. Acest an este unul foarte important pentru că este începutul următorilor 100 de ani de relaţii diplomatice dintre Japonia şi România. Sper ca Bookfest, organizat în acest an memorabil, să fie un punct de reper pentru aprofundarea şi mai mult a relaţiilor japonezo-române", a mai spus diplomatul nipon.

În cadrul evenimentului, moderat de preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, organizatorul Bookfest, directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a omagiat "cultura incredibilă a Japoniei".

"Japonia nu e atât de îndepărtată de noi încât să nu ştim despre ceremonia ceaiului, despre literatura manga, pe care copiii o gustă foarte mult, despre marii lor romancieri, despre ikebana sau despre poezia lor de o frumuseţe incredibilă. Şi aceste zile vor fi prilejul de a redescoperi această mare cultură şi de a ne redescoperi pe noi ca iubitori ai cărţii, ca oameni care trăiesc de fiecare dată o altă viaţă atunci când deschid o altă carte", a afirmat Cioroianu, care a urat "vânzare bună" tuturor editurilor.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis miercuri, pe parcursul celor cinci zile multe dintre evenimentele târgului fiind organizate în tandem cu Japonia, invitatul de onoare al celei de a XV-a ediţii a evenimentului.

Potrivit Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul salonului, la această ediţie, lipsită de restricţiile din ultimii doi ani, vor fi prezenţi peste 200 de participanţi cu standuri proprii, care vor propune peste 400 de evenimente, de la lansări de carte şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive pentru copii.

La fel ca la toate ediţiile Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia.

Programul de vizitare va fi: 10,00 - 20,00 pentru zilele de miercuri, joi şi duminică (1, 2 şi 5 iunie), respectiv 10,00 - 21,00, pentru zilele de vineri şi sâmbătă (3 şi 4 iunie). AGERPRES/(AS - autori: Daniel Popescu, Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-01-2025 17:46

George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română

Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.

Cultura - Media 14-01-2025 17:30

Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale

Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La

Cultura - Media 14-01-2025 17:17

Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa

Cultura - Media 14-01-2025 17:08

Directorul Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean: De Ziua Culturii Naționale 'clopotul' sună pentru Cultură

Ziua Culturii Naționale omagiază, pe de o parte, nașterea unuia dintre cei mai importanți fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societății noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Național de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.

Cultura - Media 14-01-2025 16:49

Dan Mircea Cipariu: Cultura noastră poate fi celebrată acordând tinerilor șansa la o reală recunoaștere

Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Urmaș al 'Cipăreștilor', cum îi place să spună, avându-l ca strămoș pe pașoptistul Timote

Cultura - Media 14-01-2025 16:35

Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București. Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB. * Muzeul N

Cultura - Media 14-01-2025 16:16

Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă

Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, Biblioteca Județeană Ti

Cultura - Media 14-01-2025 13:07

Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii. Într-o d

Cultura - Media 14-01-2025 12:18

Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi afirmă că ziua lui Mihai Eminescu, devenită 'Zi a culturii naționale', marchează reverența comunitară față de clasicii formatori ai literaturii române moderne, dar ar trebui să includă și 'reflecția lucidă' despre starea intelectualității românești, având în vedere că aceasta creează

Culte 14-01-2025 12:15

Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea

O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,

Cultura - Media 14-01-2025 11:55

Președintele Academiei: Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu

Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de 'cultură națională' nu jignește pe nimeni, 'nu are în el nimic ofensiv, individualist sau discriminatoriu'. 'Trăim într-o lu

Cultura - Media 14-01-2025 11:39

Gorj: Ziua Culturii Naționale, marcată la Târgu Jiu printr-un eveniment special

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Târgu Jiu, pe 15 ianuarie, printr-un eveniment special în foaierul Teatrului Dramatic 'Elvira Godeanu', informează, marți, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Evenimentul va debuta, la ora 19,00, cu o expoziție de fo

Cultura - Media 14-01-2025 10:23

Neamț: 'Eternul Eminescu', celebrat la Piatra-Neamț de actorul Cristian Iacob și muziciana Irina Rădulescu

Centrul pentru Cultură și Arte 'Carmen Saeculare' Neamț va celebra Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment intitulat 'Eternul Eminescu', cu prezența actorului Cristian Iacob și a muzicienei Irina Rădulescu. 'De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc din nou pentru a deschide seria de

Cultura - Media 14-01-2025 10:07

Arad: Monedele românești moderne, de după 1867, prezentante într-o expoziție organizată în premieră

Monedele românești moderne, de după 1867, vor fi prezentate într-o expoziție organizată în premieră națională de Complexul Muzeal Arad și Asociația Pronumismatica, expoziție care va fi deschisă între 16 ianuarie și 23 februarie. Expoziția 'Moneda modernă românească' va fi deschisă joi, la ora 11,00, î

Cultura - Media 14-01-2025 10:00

Iași: Concert la Palat, de Ziua Culturii Naționale

Artiștii Operei Naționale Iași vor sărbători Ziua Culturii Naționale printr-un concert organizat la Palatul Culturii. Opera Națională Română din Iași anunță că va marca într-un mod inedit Ziua Culturii Naționale, care este sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu. Cu ocazia