Galaţi: Rolul experţilor mass-media în contracararea dezinformării, dezbătut la Conferinţa internaţională de la Universitatea "Danubius"

Rolul experţilor mass-media în contracararea dezinformării în democraţiile emergente şi consacrate în perioada COVID şi post-COVID a fost dezbătut, luni, în cadrul Conferinţei internaţionale "Two Democratic Societies in Transition: Exploring the Dynamics of a Post-COVID World / Două societăţi democratice în tranziţie: Explorarea dinamicii unei lumi post-COVID (#TDST2021)", organizată de Universitatea "Danubius" din Galaţi.
În cadrul conferinţei au fost făcute prezentări despre rolul educaţiei universitare în facilitarea progresului social în societăţile democratice, despre rolul mass-media în contracararea dezinformării în democraţiile emergente, secţiune la care directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a susţinut prelegerea "Agenţiile de ştiri rămân cele mai credibile surse de informare, în ciuda încercărilor vremurilor".
În prelegere s-a evidenţiat faptul că întâmplările din 2020 legate de pandemie vor rămâne în amintirea generaţiilor următoare.
"După fiecare perioadă dificilă noi înţelegem că este nevoie de mai multe analize. Anul pandemic ne-a arătat că fiecare obicei, regulă sau plan se poate schimba într-o clipită. Lockdown-ul şi alte restricţii au distrus vechile obiceiuri şi au creat unele noi şi de-a lungul anului acesta noi am descoperit ce radicale au fost transformările. Şi când obiceiurile, preferinţele, planurile se schimbă, încercăm să ne adaptăm, să ne informăm despre schimbările din jurul nostru. Setea recentă de informaţii a dus la apariţia pe piaţă a unui număr mare de informaţii create de oricine, oriunde, fără control. Aşa a pornit pandemia, tot aşa numărul de ştiri false a crescut, dar când piaţa a fost plină, frica de a crede orice informaţie i-a făcut pe oameni să se întoarcă la media tradiţională şi la sursele verificate", a spus Claudia Nicolae.
În context, directorul general al AGERPRES a precizat că misiunea cea mai grea a fost cea de a contracara dezinformarea.
"Partea cea mai grea a misiunii noastre a fost să luptăm cu dezinformarea, manipularea, cu INFODEMIA. Sunt mai periculoase decât minciunile din politică şi economie deoarece afectează în mod direct viaţa oamenilor", a menţionat Claudia Nicolae.
Şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost nevoită să facă ajustări pentru a-şi continua activitatea în condiţiile pandemiei.
"Agenţia AGERPRES a reprezentat principala sursă de informaţii în România şi în afara ţării despre România încă de la înfiinţare. Chiar şi în timpul pandemiei, AGERPRES a continuat să lucreze bazându-se pe cei mai importanţi piloni - misiunea de a fi imparţiali, ştiri obiective. Organizaţia s-a adaptat foarte bine noilor circumstanţe. Am adaptat online management, am păstrat angajaţii implicaţi şi astfel organizaţia s-a întărit. Unele schimbări vor rămâne pentru mult timp şi poate pentru totdeauna. Am observat că digitalizarea este inevitabilă. De asemenea, clienţii şi-au schimbat obiceiurile. Implicarea, conţinutul ţintit, reclama personalizată necesită mai multe informaţii de la clienţi. Şi munca de la distanţă poate continua acolo unde este posibilă, unde angajaţii s-au obişnuit cu ea şi este un avantaj pentru instituţie. Jurnaliştii de teren, chiar şi în timpul stării de urgenţă, au fost în prima linie pentru a face ştiri obiective", a afirmat Claudia Nicolae.
Ea a mai spus că prin anticiparea nevoii de informaţii despre pandemie, AGERPRES a creat un feed dedicat acestei probleme şi campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 cu informaţii interne şi externe în timp real.
În plus, AGERPRES s-a alăturat proiectului european EDNH împreună cu alte agenţii, o platformă care le oferă jurnaliştilor informaţii despre UE care îi privesc pe oamenii din toată lumea.
Universitatea "Danubius" din Galaţi organizează începând de luni, timp de trei zile, prima ediţie a Conferinţei internaţionale #TDST2021.
La conferinţă sunt invitaţi din SUA, de la UCLA, University of Richmond, University of Southern Indiana, University of Illinois Urbana-Champaign, Bryan University, St. Mary's College of Maryland, alături de cercetători români, care vor avea ocazia să discute despre subiecte de maxim interes pentru mediul academic şi pentru societate în ansamblul său, pe teme din domeniile educaţiei, sănătăţii publice, mass-media, economic, tehnologic.
În cadrul conferinţei vor fi prelegeri despre dezvoltarea socială şi economică în America şi România.
În cele trei zile ale Conferinţei #TDST2021, audienţa se va bucura de prelegeri şi cercetări ale profesorilor americani şi romani despre tehnologie şi viitor, despre schimbările climaterice, despre alianţa militară dintre America şi Romania, despre identificarea şi reducerea inechităţilor de gen, secţiuni în cadrul cărora vor prezenta lucrări dr. Victor Alistar (SNSPA), dr. Gloria Thomas (University of North Carolina), dr. Gelu Duminică, sociolog, gen. Sergiu Medar, dr. László Borbély (Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), dr. Ioan Crăciun (Institutul National de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică). AGERPRES / (AS - autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DokStation - Music Documentary Film Festival începe miercuri; Glen Matlock de la Sex Pistols, la București
DokStation - Music Documentary Film Festival - ediția a noua, festival dedicat documentarelor despre muzică, începe miercuri în Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Evenimentul, care va avea loc până pe 1 iunie, se desfășoară în mai multe spații din București - Control Club, Grădina cu
Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani
Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați
Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar
Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România
Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c
Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO. Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de
Sălaj: Primul teatru de stat din județ, înființat de Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean
Primul teatru de stat din Sălaj ar urma să fie înființat de către Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean, sub titulatura 'Teatrul Județean 'Virgil Flonda' Zalău'. 'Suntem în discuții avansate cu Consiliul Județean Sălaj pentru înființarea primului teatru de stat din județ. Mai ales că majoritatea chelt
Cluj: 200 de filme selectate din peste 1.000 la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF 2025
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) promite în 2025, în perioada 13-22 iunie, o ediție specială, cu aproximativ 200 de filme, selectate din peste 1.000 de producții cinematografice de către echipa condusă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. 'Multe filme văzute de echipa condusă de Mihai Chir
Bucharest Opera Festival, în perioada 15 - 24 iunie; 10 spectacole de operă, balet, musical și operetă - invitate
Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va prezenta 10 producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă, în montări semnate de companii lirice din țara noastră, Republica Moldova și Bulgaria, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, Operei Naționale d
Ialomița: Înscrierile la Festivalul Național de Muzică Ușoară 'Trofeul Tinereții' - Amara se încheie pe 15 iunie
Înscrierile la Festivalul-concurs național de interpretare a muzicii ușoare românești 'Trofeul Tinereții' - Amara, cel mai longeviv concurs de muzică ușoară din România, se încheie pe 15 iunie, informează, marți, Consiliul Județean Ialomița. 'Consiliul Județean Ialomița, Primăria și Consiliul Local Amara, Ce
Academia Română anunță licitații pentru consolidarea Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei 'Avramescu'
Academia Română anunță licitații pentru lucrări de consolidare și restaurare a Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei Avramescu. La Casa memorială 'George Călinescu', sunt vizate lucrări de consolidare, restaurare, reabilitare, refacere a instalațiilor, amenajare peisageră, refacere împrejmuiri, iluminat ambi
Bookfest2025/Editura Casa Radio vine la Bookfest 2025 cu cărți, audiobookuri și CD-uri de colecție
Editura Casa Radio participă cu peste 150 de titluri la Bookfest, vocile memoriei culturale, cărți de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, povești pentru copii constituind oferta la standul A 14 din Pavilionul B2 de la ROMEXPO. 'Diferit de orice alt proiect editorial, Editura Casa Radio își transformă clasicii cit
Iași: Cel mai scump tablou expus în România, la Palatul Culturii
Cel mai scump tablou expus România poate fi văzut la Galeria de Artă Europeană de la Palatul Culturii din Iași, lucrarea veche de peste 400 de ani fiind pictată de Peter Paul Rubens. Lucrarea 'Cezar primind capul lui Pompei', pictată în ulei pe pânză la jumătatea secolului XVII, are dimensiunea 154 centimetri în
VIDEO A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER/ 'Richard al III-lea' - cel mai bun spectacol
Premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER a fost acordat piesei 'Richard al III-lea' de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, producție a Teatrului de Nord Satu Mare - Trupa 'Harag György'. La cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Pr
Târgul Internațional de Artă Contemporană (MoBU) - de miercuri până duminică, la Romexpo
Cea de-a treia ediție a MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană, care va găzdui o selecție diversificată de galerii de artă și proiecte artistice independente, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale și internaționale, se va desfășura, de miercuri până sâmbătă, în Pavilionul Central Romexp
Dolj: Biblioteca Franceză 'Omnia', inaugurată după restaurare printr-un proiect de aproape 5,6 milioane de euro
Biblioteca Franceză Omnia - Casa Pleșia din Craiova a fost inaugurată, luni, după un amplu proces de consolidare și restaurare printr-un proiect de circa 5,6 milioane euro. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat la inaugurare că prin acest proiect a fost readusă la viață o bijuterie arhitectonică, 'un monument care face cinste ct