logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți

Imagine din galeria Agerpres

Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO.

Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de onoare în acest an, iubitorii cuvântului scris vor putea asista la aproximativ 450 de evenimente, cărți noi semnate de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Cătălin Striblea, Cristian Preda, Alina Pavelescu fiind doar câteva dintre atracțiile Bookfest 2025.

* Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior își așteaptă cititorii cu evenimentele editoriale ale verii, noi titluri de autori români și străini, ediții în limba română ale bestseller-urilor internaționale din ultimele luni, peste 1.000 de titluri, peste 90 de cărți-eveniment și un program bogat de lansări, prilej de întâlnire cu Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Tatiana Niculescu, Radu Paraschivescu, Doina Ruști, Mihaela Noroc, Vlad Zografi, Iulian Popa, Ionuț Șendroiu, Alberto Basciani, Sabina Fati, Cristian Preda, Alina Pavelescu.

Nu vor lipsi volume semnate de Dan-Liviu Boeriu, Carmen Vasilescu, Ana Alfianu, Georgiana Țăranu, Adriana Ștefan, Berti Barbera, Dan Byron, Ana Maria Pătroi, Raluca Șoaita, Andreea Răsuceanu, Iulia Gorneanu, Ioan Stanomir, Alexandru N. Stermin, Tania Radu, Alexandru Babeș, Marius Constantinescu, Vlad Stroescu, Marius Chivu, Marcel Bartic, Melania Cincea, Cristian Presură, Cătălin Striblea, Bogdan Stănescu și alți scriitori și jurnaliști îndrăgiți.

Toate cărțile Humanitas vor avea o reducere de preț de 10%, cărțile pentru copii vor putea fi cumpărate cu 15% reducere, iar pentru titlurile publicate în ediții de colecție se oferă prețuri speciale, valabile numai la Bookfest.

* Editura Polirom participă la Bookfest cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere, cititorii fiind invitați la lansări și dezbateri dedicate celor mai noi titluri apărute în seriile de autor 'Ion D. Sîrbu' și 'Gheorghe Crăciun', precum și în colecțiile 'Plural', 'Fiction LTD', 'Ego.Proză', 'Biografii romanțate', 'Biblioteca Polirom', 'Junior' etc. Printre invitații acestor evenimente se numără: Simona Antonescu, Ana Bărbulescu, Lavinia Braniște, Marius Cazan, Petre Barbu, Lilia Calancea, Marius Chivu, Mircea Dumitru, Alexandru Florian, Adrian Jicu, Mihai Maci, Adrian Miroiu, Veronica D. Niculescu, Roxana Popa, Cosmin Perța, Marcel Tolcea, Smaranda Vultur, Mihai Zamfir.

În parteneriat cu Ambasada Portugaliei, țara invitată de onoare a acestei ediții, și cu Institutul Camoes din București, Polirom a pregătit două evenimente speciale dedicate literaturii portugheze: o discuție despre Seria de autor 'Jose Saramago', însoțită de lansarea volumului Cvasiobiect, și prezentarea romanului 'Orbirea râurilor' de Mia Couto.

Cititorilor de literatură universală le vor fi prezentate cele mai recente apariții din colecția 'Biblioteca Polirom': romanul 'Orbital' de Samantha Harvey, câștigător al Booker Prize 2024, alături de volume semnate de Philip Roth, John Banville, Michael Cunningham, Chuck Palahniuk, Amin Maalouf, Daniel Pennac, Bernhard Schlink, Hisham Matar, Michel Bussi, Simone van der Vlugt și Ioanna Elmy.

Pentru cei mai tineri cititori, Editura Polirom organizează, în parteneriat cu elevii din două colegii bucureștene, două ateliere interactive de lectură, care au în centru cele mai recente apariții din 'Junior' și 'Junior. Istorie'.

În cadrul târgului va avea loc și un eveniment in memoriam Doina Jela, organizat în parteneriat cu Editura Corint - un moment de omagiu adus uneia dintre personalitățile marcante ale lumii editoriale și literare românești.

* Editura Litera își invită cititorii să sărbătorească împreună cele peste trei decenii de la înființare cu un program deosebit, fanii fiind invitați să participe la lansări de carte în compania scriitorilor, sesiuni de autografe, dezbateri despre cărțile aflate în trending cu membri ai comunității BookTok România.

Litera vine la Bookfest 2025 cu zeci de noutăți editoriale în portofoliile de ficțiune, istorie și dezvoltare personală, promoții speciale & oferte de neratat, dar și multe alte surprize, peste 1.000 de titluri așteptându-și cititorii.

Cele cinci zile ale târgului de carte nu aduc doar evenimente, ci și promoții speciale: reduceri de până la 70%, oferte atractive personalizate pentru o serie de titluri și multe surprize.

* Echipa Editurii Paralela 45 așteaptă cititorii de miercuri până duminică la standul C19 din Pavilionul B2 ROMEXPO cu sute de titluri, numeroase noutăți din toate domeniile editoriale - educațional, literatură pentru copii și adolescenți, ficțiune și nonficțiune, precum și cu reduceri cuprinse între 15% și 30%.

Potrivit editurii, tematica standului este construită în jurul valorilor și al reperelor care stau la baza procesului educațional și care structurează relația părinte - profesor - elev nu doar în ceea ce privește învățământul clasic, ci și educația nonformală sau informală, pe care profesorii se străduiesc să le-o ofere elevilor lor, cu sprijinul comunităților de părinți, al asociațiilor din educație, dar și al multor alți actori care fac parte din ecosistemul preuniversitar românesc.

Cititorii sunt invitați să descopere la stand numărul 1/2025 al Revistei Repere curriculare actuale, un proiect editorial dedicat învățământului preuniversitar care încurajează și găzduiește dezbateri reale pe teme care preocupă, pornind de la relația elev - părinte - profesor, unde vor regăsi texte semnate de profesioniști care lucrează în comunități diverse, de la București la Chișinău, Cluj, Iași, Manasia, Chitila, Sărata Veche (Republica Moldova) și chiar Udine (Italia).

Antologia 'Profesori la tablă. Exerciții de libertate', coordonată de Diana Iepure, o carte care 'scoate viața școlară din stereotipuri și o aduce în literatură' se va regăsi în oferta Editurii Paralela 45.

Pe 1 iunie, de Ziua copilului, la standul Editurii Paralela 45 vor fi prezenți elevii din Asociația de Inițiere în Robotică și IT ce își desfășoară activitatea în incinta Colegiului Național 'Alexandru Odobescu' din Pitești.

* Editura Cartier revine cu noutăți, dezbateri și lansări de carte pe toate gusturile și pentru toate vârstele.

Printre volumele care vor prezentate se numără 'Tot ce rămâne', de George C. Dumitru, 'Splendida poveste accident', de Dumitra Râșnoveanu, 'Frica', de Daniela Rațiu, despre destinul Anei Pauker, 'Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită', de Paula Erizanu.

Editura mai recomandă lucrările 'Ceaușescu. Dictatorul ambiguu', de Traian Sandu, 'Tzara mea. Capcanele identității', de Tamara Cărăuș, sau 'Viața lui Celine', de Frederic Vitoux.

Nu vor lipsi cărțile de memorii, jurnale, amintiri precum: 'M-a făcut mama existențialist', de Constantin Cheianu, 'O autobiografie graffiti' de Ruxandra Cesereanu, 'De la Toulouse-Lautrec în port la Rotterdam. Interviuri cu Nora Iuga, 2014-2024', de Angela Baciu.

Din poezie, Cartier propune antologii de colecție Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Ion Caraion, Octavian Soviany, Răzvan Țupa, precum și volumele 'Piciorul meu de trandafir', de Clara Caradimu, și 'Tot ce-i suav produce tăieturi', de Codruța Simina, iar dintre albumele de artă, editura recomandă 'Arta covoarelor vechi basarabene', de Gheorghe Mardare, 'Chișinău, mon Amour', de Veronique North-Minca, precum și a doua ediție a volumului colectiv de fotografie contemporană tânără Raw Moldova.

Printre cărțile pentru copii vor putea fi procurate: 'Frunzulița și Andalunda', de Peter Demeny, sau seria dedicată labradorului Goldie, de Cristian Fulaș, și, nu în ultimul rând, 'Dicționarul greșelilor de limbă' de Valentin Guțu.

* Bookzone propune pentru ediția 2025 a Bookfest peste 500 de titluri cu reduceri de până la 70%, printre care unele la 14,9 lei.

Între cele mai noi apariții editoriale care vor fi lansate la Bookfest se numără atât romane premiate, cât și noi titluri de dezvoltare personală, nutriție și relații scrise de specialiști de renume.

* Editura Casa Radio participă cu peste 150 de titluri la Bookfest, vocile memoriei culturale, cărți de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, povești pentru copii constituind oferta la standul A 14 din Pavilionul B2 de la ROMEXPO.

Sâmbătă, de la ora 11:30, la standul editurii, Alexandru Ciubotariu - Ciubi aka Pisica Pătrată - va oferi autografe desenate pe albumele colecției 'Radio-Prichindel': 'Alice în Țara Minunilor', 'Prâslea cel viteaz și merele de aur', 'Muc cel mic', 'Cinci săptămâni în balon', 'Greuceanu', 'Alice în Țara minunilor', dar și pe cele din colecția 'Noapte bună, copii!'.

Pe tot parcursul târgului, Casa Radio invită la descoperirea audiobookurilor din colecțiile 'Biblioteca de Poezie Românească', 'Fonoteca de aur', 'Lecturi pe întuneric', 'Ora veselă', 'Radio-Prichindel', 'Noapte bună, copii!' și, de asemenea, albumele muzicale din colecțiile 'Maestro', 'Profil interpretativ', 'Radio România Muzical', 'Musica nova', 'Jazz forum', 'Radiolegende'.

* Muzeul Național de Istorie a României participă Bookfest, vizitatorii prezenți la Romexpo, Pavilion B2, standul G09, putând cumpăra publicații ale Editurii MNIR care reflectă bogăția patrimoniului istoric și cultural al României și activitatea științifică a specialiștilor instituției.

Printre noutățile editoriale prezentate la târg se numără cataloagele expozițiilor realizate de muzeu în ultimul an, precum cele privind istoria modernă a României și marile personalități culturale și politice, albume de colecție bogat ilustrate, dedicate descoperirilor arheologice, artei și patrimoniului, volume de specialitate, alături de cele mai noi numere ale revistelor științifice editate de MNIR.

Publicațiile pot fi achiziționate atât de la stand, cât și din magazinul muzeului (Calea Victoriei nr. 12, București) sau online: shop.mnir.ro.

* Pe toată durata salonului de carte, editurile îi așteaptă pe cei mai tineri dintre cititori cu evenimente reunite sub cupola Bookfest Junior cu surprize sub forma atelierelor de creație sau de teatru, a lansărilor de carte și a sesiunilor foto și de autografe.

* Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va fi prezent la Bookfest 2025 cu un stand dedicat publicului interesat de artă, patrimoniu și cercetare muzeală și va lansa un volum cu piese de sculptură miniaturală și cruci ferecate din patrimoniul Secției de Artă Veche Românească.

Vizitatorii vor putea descoperi și achiziționa de la standul A17 o selecție de cataloage de expoziție și repertorii științifice elaborate de specialiștii muzeului, care documentează și valorifică opere din colecțiile MNAR, dar și teme de cercetare relevante pentru patrimoniul artistic românesc și european.

Vineri, 30 mai, de la ora 16:30, la Scena Arca, va avea loc lansarea volumului 'Repertoriul de Cruci Ferecate și Sculptură Miniaturală Postbizantină', semnat de Lucreția Pătrășcanu, care cuprinde întregul ansamblu de piese de sculptură miniaturală și cruci ferecate ce au făcut sau fac parte din patrimoniul Secției de Artă Veche Românească.

În cadrul târgului, toate publicațiile MNAR vor beneficia de o reducere de 10%, valabilă exclusiv la standul muzeului.

Pe toată durata salonului de carte, editurile îi așteaptă pe cei mai tineri dintre cititori cu evenimente reunite sub cupola Bookfest Junior cu surprize sub forma atelierelor de creație sau de teatru, a lansărilor de carte și a sesiunilor foto și de autografe.

***
Programul propus de Portugalia, invitatul de onoare al ediției 2025, a cărei participare la Bookfest are loc sub mottoul 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' (cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui Ricardo Reis' de Jose Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1998), va reuni 25 de evenimente, lista invitaților portughezi incluzând atât numele unor scriitori îndrăgiți de cititorii români, dar și autori netraduși încă în limba română, alături de o serie de profesioniști ai pieței de carte lusitane.

Zilele de 28 și 29 mai vor fi dedicate breslei profesioniștilor care vor participa la o serie de dialoguri între invitații portughezi și profesioniști români vizând teme precum jurnalismul și antreprenoriatul cultural, lectura ca unealtă de dialog și democrație, consolidarea diversității culturale etc.

Din 30 mai până pe 1 iunie, sunt programate evenimente pur literare, urmând ca scriitorii portughezi să dialogheze cu cei români, la stand fiind expusă o gamă foarte largă de genuri și perioade istorice, de la poezie portugheză de secol XII, până la cele mai noi romane publicate în Portugalia și trecând prin teatru, cărți pentru copii.

Doi dintre laureații prestigiosului Premiu Jose Saramago se vor întâlni cu cititorii români la Bookfest. Este vorba despre Jose Luis Peixoto, cel care a câștigat premiul în anul 2001, și de Goncalo M. Tavares, laureatul din 2005, ambii traduși cu succes în limba română.

Vizitatorilor li se mai propun și 'Casa Portuguesa', unde va fi servită mâncare tipic portugheză, precum și o expoziție de ceramică tipic portugheză de la Vista Alegre, un brand istoric cu tradiție.

Nu în ultimul rând, la standul Portugaliei, cititorii vor putea completa un 'pașaport', urmând ca, prin tragere la sorți, un singur cititor să beneficieze de o călătorie în această țară.

***
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă, salonul putând fi vizitat între orele 10:00 și 20:00 (miercuri, joi și duminică) și 10:00 - 21:00 (vineri și sâmbătă).

Un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

La ediția din 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest au fost prezenți peste 170 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări și dezbateri până la proiecții cinematografice și evenimente interactive. Invitatul de onoare al ediției din 2024 a fost Republica Moldova.

La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia, Italia și Republica Moldova.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 257

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 27-05-2025 20:00

Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani

Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu

Cultura - Media 27-05-2025 15:23

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați

Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar

Cultura - Media 27-05-2025 13:39

Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România

Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c

Cultura - Media 27-05-2025 12:49

Sălaj: Primul teatru de stat din județ, înființat de Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean

Primul teatru de stat din Sălaj ar urma să fie înființat de către Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean, sub titulatura 'Teatrul Județean 'Virgil Flonda' Zalău'. 'Suntem în discuții avansate cu Consiliul Județean Sălaj pentru înființarea primului teatru de stat din județ. Mai ales că majoritatea chelt

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Cluj: 200 de filme selectate din peste 1.000 la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF 2025

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) promite în 2025, în perioada 13-22 iunie, o ediție specială, cu aproximativ 200 de filme, selectate din peste 1.000 de producții cinematografice de către echipa condusă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. 'Multe filme văzute de echipa condusă de Mihai Chir

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Bucharest Opera Festival, în perioada 15 - 24 iunie; 10 spectacole de operă, balet, musical și operetă - invitate

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va prezenta 10 producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă, în montări semnate de companii lirice din țara noastră, Republica Moldova și Bulgaria, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, Operei Naționale d

Cultura - Media 27-05-2025 12:18

Ialomița: Înscrierile la Festivalul Național de Muzică Ușoară 'Trofeul Tinereții' - Amara se încheie pe 15 iunie

Înscrierile la Festivalul-concurs național de interpretare a muzicii ușoare românești 'Trofeul Tinereții' - Amara, cel mai longeviv concurs de muzică ușoară din România, se încheie pe 15 iunie, informează, marți, Consiliul Județean Ialomița. 'Consiliul Județean Ialomița, Primăria și Consiliul Local Amara, Ce

Cultura - Media 27-05-2025 11:52

Academia Română anunță licitații pentru consolidarea Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei 'Avramescu'

Academia Română anunță licitații pentru lucrări de consolidare și restaurare a Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei Avramescu. La Casa memorială 'George Călinescu', sunt vizate lucrări de consolidare, restaurare, reabilitare, refacere a instalațiilor, amenajare peisageră, refacere împrejmuiri, iluminat ambi

Cultura - Media 27-05-2025 11:40

Bookfest2025/Editura Casa Radio vine la Bookfest 2025 cu cărți, audiobookuri și CD-uri de colecție

Editura Casa Radio participă cu peste 150 de titluri la Bookfest, vocile memoriei culturale, cărți de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, povești pentru copii constituind oferta la standul A 14 din Pavilionul B2 de la ROMEXPO. 'Diferit de orice alt proiect editorial, Editura Casa Radio își transformă clasicii cit

Cultura - Media 27-05-2025 09:14

Iași: Cel mai scump tablou expus în România, la Palatul Culturii

Cel mai scump tablou expus România poate fi văzut la Galeria de Artă Europeană de la Palatul Culturii din Iași, lucrarea veche de peste 400 de ani fiind pictată de Peter Paul Rubens. Lucrarea 'Cezar primind capul lui Pompei', pictată în ulei pe pânză la jumătatea secolului XVII, are dimensiunea 154 centimetri în

Cultura - Media 27-05-2025 07:32

VIDEO A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER/ 'Richard al III-lea' - cel mai bun spectacol

Premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER a fost acordat piesei 'Richard al III-lea' de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, producție a Teatrului de Nord Satu Mare - Trupa 'Harag György'. La cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Pr

Cultura - Media 26-05-2025 20:17

Târgul Internațional de Artă Contemporană (MoBU) - de miercuri până duminică, la Romexpo

Cea de-a treia ediție a MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană, care va găzdui o selecție diversificată de galerii de artă și proiecte artistice independente, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale și internaționale, se va desfășura, de miercuri până sâmbătă, în Pavilionul Central Romexp

Cultura - Media 26-05-2025 19:36

Dolj: Biblioteca Franceză 'Omnia', inaugurată după restaurare printr-un proiect de aproape 5,6 milioane de euro

Biblioteca Franceză Omnia - Casa Pleșia din Craiova a fost inaugurată, luni, după un amplu proces de consolidare și restaurare printr-un proiect de circa 5,6 milioane euro. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat la inaugurare că prin acest proiect a fost readusă la viață o bijuterie arhitectonică, 'un monument care face cinste ct

Cultura - Media 26-05-2025 18:10

Bookfest2025/ Muzeul Național de Artă va prezenta o selecție de cataloage de expoziție și repertorii științifice

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va fi prezent la Bookfest 2025 cu un stand dedicat publicului interesat de artă, patrimoniu și cercetare muzeală și va lansa un volum cu piese de sculptură miniaturală și cruci ferecate din patrimoniul Secției de Artă Veche Românească. 'Vizitatorii vor putea descoperi și achiziționa, &