logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dolj: Biblioteca Franceză 'Omnia', inaugurată după restaurare printr-un proiect de aproape 5,6 milioane de euro

Image

Biblioteca Franceză Omnia - Casa Pleșia din Craiova a fost inaugurată, luni, după un amplu proces de consolidare și restaurare printr-un proiect de circa 5,6 milioane euro.

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat la inaugurare că prin acest proiect a fost readusă la viață o bijuterie arhitectonică, 'un monument care face cinste ctitorului său și centrului istoric al Craiovei'.

'Prin această investiție nu doar conservăm trecutul, ci construim o bază solidă pentru educație și cultură - componente esențiale ale unei societăți moderne și echilibrate. Am dorit să punem în valoare această clădire etalon pentru cultura română, cu o istorie bogată (...) printr-o investiție de peste 5,5 milioane euro, prin Unitatea de Management a Proiectelor. În următoarea perioadă urmează dotarea și deschiderea pentru public și realizarea a cât mai multor evenimente pentru cei care iubesc domeniul cultural și în special să atragem cât mai mulți copii și cât mai mulți tineri. Craiova cunoaște o dezvoltare accelerată, fiind un exemplu nu doar în România, ci la nivelul țărilor membre UE', a afirmat Intotero.



Primarul Lia Olguța Vasilescu a afirmat că în următorii ani vor fi foarte multe inaugurări de acest fel, pentru că primăria cumpără clădiri de patrimoniu pe care le restaurează, Craiova fiind al doilea oraș din țară, după București, cu cele mai multe clădiri de patrimoniu.

'Suntem siguri că în următorii ani vom avea foarte multe inaugurări de genul acesta, pentru că Primăria Craiova cumpără clădiri vechi pentru a le restaura. Este vorba de Minerva, pe care am achiziționat-o și urmează s-o băgăm în consolidare, avem Castelul de Apă, care este extraordinar de frumos și care deși nu a fost clasat ca monument, cu siguranță va fi clasat după ce terminăm lucrările de restaurare, Palatul Jandarmeriei, deja proprietarul a venit cu o ofertă și am activat dreptul de preemțiune al primăriei ca să cumpărăm această clădire care arată poate chiar mai rău decât arăta Casa Pleșia când a început renovarea. Și sigur că suntem interesați să conservăm toate aceste bijuterii arhitecturale pe care le are Craiova, pentru că ar fi păcat ca urmașii noștri să nu se bucure de ele așa cum arătau ele odinioară, acum 120-150 de ani, când Craiova era orașul aristocrației sudului, aici erau cei mai bogați boieri din Țara Românească, aici își făceau casele, cu arhitecți de la Paris, de la Viena, cu pietrari din Italia și toate aceste bijuterii arhitecturale noi avem datoria să le păstrăm, să le conservăm și să le transmitem mai departe', a spus Olguța Vasilescu.



Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că și instituția pe care o conduce are proiecte de reabilitare a unor clădiri de patrimoniu.

'Mă bucur să văd ce proiect frumos s-a dezvoltat aici, felicit constructorul, de altfel este o echipă cu care am lucrat la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (la Casa Dianu), am văzut și portofoliul și sunt cred printre cei mai buni specialiști în ceea ce înseamnă restaurare și aducere la lumină a clădirilor de patrimoniu. Consiliul Județean are proiecte de restaurare în viitor precum Casa Memorială 'Elena Farago', clădirea Școlii Populare de Artă (proiect de 3,5 milioane euro), unde va fi un muzeu al Oamenilor de Știință din Oltenia', a spus Cosmin Vasile.



Directorul Unității de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, Bogdan Trâmbaciu, a subliniat că Biblioteca 'Omnia' va deveni nu doar un spațiu dedicat lecturii și studiului, ci un veritabil centru al dialogului cultural.

'Ne bucurăm că am reușit să redăm craiovenilor și întregii regiuni această clădire de patrimoniu, care devine astfel cel de-al șaptesprezecelea obiectiv finalizat la nivel național în cadrul portofoliului Unității de Management a Proiectului. În prezent, ne concentrăm eforturile pe un alt obiectiv major, care vizează modernizarea și extinderea Teatrului Național 'Marin Sorescu'. Investiția de o amploare considerabilă va consolida rolul orașului ca centru de excelență culturală și va oferi comunității un spațiu scenic modern, adaptat cerințelor artistice contemporane', a spus Trâmbaciu.

Valoarea totală a investiției este de 5.593.000 euro, finanțată printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Deși proiectul a fost demarat în urmă cu mai bine de un deceniu, lucrările au fost accelerate în ultimii ani, fiind derulate de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Lucrările propriu-zise au început în 2023 și s-au încheiat conform termenului contractual, în decurs de doi ani.

'Monumentul a fost reabilitat la cele mai înalte standarde, cu respect pentru istorie și pentru detaliile artistice care îl individualizează: vitralii, decorațiuni murale, tâmplărie, feronerie, plafoane ornamentale și elemente sculptate. Pe lângă aceste componente vizibile, s-au efectuat intervenții tehnice esențiale - structurale, termice, electrice și sanitare - folosindu-se materiale compatibile cu statutul de monument istoric al imobilului', afirmă reprezentanții Ministerului Culturii într-un comunicat de presă.

Biblioteca Franceză 'Omnia' va fi redeschisă publicului după preluarea, amenajarea și dotarea spațiului de către Biblioteca Națională a României, instituția în subordinea căreia funcționează.

Clădirea Bibliotecii Franceze 'Omnia', cunoscută în Craiova sub denumirea Casa 'Ionel Pleșia', a fost construită în perioada 1890-1905, în stil eclectic, cu influențe neoclasice în arhitectura exterioară și neobaroce la interior și este un monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice.

După naționalizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a avut diverse destinații, inclusiv cea de sediu pentru ședințele Partidului Comunist. Imediat după Revoluția din 1989, la inițiativa unui grup de intelectuali români și cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relațiilor Culturale cu România din Lyon și al Primăriei din Lyon, a fost înființată o bibliotecă de carte franceză. La 25 mai 1990, prin Ordin al Ministrului Culturii, Biblioteca Franceză 'Omnia' a devenit filială a Bibliotecii Naționale a României. AGERPRES/(A, AS - redactor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa foto: Natalia Intotero/Facebook.com

Afisari: 611

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 27-05-2025 20:00

Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani

Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu

Cultura - Media 27-05-2025 15:23

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați

Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar

Cultura - Media 27-05-2025 13:39

Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România

Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c

Cultura - Media 27-05-2025 13:23

Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți

Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO. Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de

Cultura - Media 27-05-2025 12:49

Sălaj: Primul teatru de stat din județ, înființat de Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean

Primul teatru de stat din Sălaj ar urma să fie înființat de către Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean, sub titulatura 'Teatrul Județean 'Virgil Flonda' Zalău'. 'Suntem în discuții avansate cu Consiliul Județean Sălaj pentru înființarea primului teatru de stat din județ. Mai ales că majoritatea chelt

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Cluj: 200 de filme selectate din peste 1.000 la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF 2025

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) promite în 2025, în perioada 13-22 iunie, o ediție specială, cu aproximativ 200 de filme, selectate din peste 1.000 de producții cinematografice de către echipa condusă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. 'Multe filme văzute de echipa condusă de Mihai Chir

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Bucharest Opera Festival, în perioada 15 - 24 iunie; 10 spectacole de operă, balet, musical și operetă - invitate

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va prezenta 10 producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă, în montări semnate de companii lirice din țara noastră, Republica Moldova și Bulgaria, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, Operei Naționale d

Cultura - Media 27-05-2025 12:18

Ialomița: Înscrierile la Festivalul Național de Muzică Ușoară 'Trofeul Tinereții' - Amara se încheie pe 15 iunie

Înscrierile la Festivalul-concurs național de interpretare a muzicii ușoare românești 'Trofeul Tinereții' - Amara, cel mai longeviv concurs de muzică ușoară din România, se încheie pe 15 iunie, informează, marți, Consiliul Județean Ialomița. 'Consiliul Județean Ialomița, Primăria și Consiliul Local Amara, Ce

Cultura - Media 27-05-2025 11:52

Academia Română anunță licitații pentru consolidarea Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei 'Avramescu'

Academia Română anunță licitații pentru lucrări de consolidare și restaurare a Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei Avramescu. La Casa memorială 'George Călinescu', sunt vizate lucrări de consolidare, restaurare, reabilitare, refacere a instalațiilor, amenajare peisageră, refacere împrejmuiri, iluminat ambi

Cultura - Media 27-05-2025 11:40

Bookfest2025/Editura Casa Radio vine la Bookfest 2025 cu cărți, audiobookuri și CD-uri de colecție

Editura Casa Radio participă cu peste 150 de titluri la Bookfest, vocile memoriei culturale, cărți de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, povești pentru copii constituind oferta la standul A 14 din Pavilionul B2 de la ROMEXPO. 'Diferit de orice alt proiect editorial, Editura Casa Radio își transformă clasicii cit

Cultura - Media 27-05-2025 09:14

Iași: Cel mai scump tablou expus în România, la Palatul Culturii

Cel mai scump tablou expus România poate fi văzut la Galeria de Artă Europeană de la Palatul Culturii din Iași, lucrarea veche de peste 400 de ani fiind pictată de Peter Paul Rubens. Lucrarea 'Cezar primind capul lui Pompei', pictată în ulei pe pânză la jumătatea secolului XVII, are dimensiunea 154 centimetri în

Cultura - Media 27-05-2025 07:32

VIDEO A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER/ 'Richard al III-lea' - cel mai bun spectacol

Premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER a fost acordat piesei 'Richard al III-lea' de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, producție a Teatrului de Nord Satu Mare - Trupa 'Harag György'. La cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Pr

Cultura - Media 26-05-2025 20:17

Târgul Internațional de Artă Contemporană (MoBU) - de miercuri până duminică, la Romexpo

Cea de-a treia ediție a MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană, care va găzdui o selecție diversificată de galerii de artă și proiecte artistice independente, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale și internaționale, se va desfășura, de miercuri până sâmbătă, în Pavilionul Central Romexp

Cultura - Media 26-05-2025 18:10

Bookfest2025/ Muzeul Național de Artă va prezenta o selecție de cataloage de expoziție și repertorii științifice

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va fi prezent la Bookfest 2025 cu un stand dedicat publicului interesat de artă, patrimoniu și cercetare muzeală și va lansa un volum cu piese de sculptură miniaturală și cruci ferecate din patrimoniul Secției de Artă Veche Românească. 'Vizitatorii vor putea descoperi și achiziționa, &