'Pasărea Măiastră, tradiţii şi doruri în imagini AGERPRES' - expoziţie cu fotografii de colecţie, la Galeriile 'Cromatic' din Craiova

Iubitorii de folclor şi de fotografie de colecţie pot vizita, până pe 5 octombrie, o expoziţie din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care sunt surprinse imagini cu satul românesc din perioada interbelică, obiceiuri tradiţionale româneşti, frumuseţea costumului popular, precum şi cu nume emblematice ale folclorului nostru.
Intitulată 'Pasărea Măiastră, tradiţii şi doruri în imagini AGERPRES', expoziţia conţine 30 de fotografii de arhivă şi din fluxul foto realizate de-a lungul timpului de către fotoreporterii agenţiei şi a fost realizată în cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului "Maria Tănase" de AGERPRES în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Prof. univ. dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a afirmat că expoziţia este un fel de marcă a unor aspecte de viaţă cotidiană şi spirituală pe care fotoreporterii AGERPRES, de-a lungul timpului, le-au surprins, iar imaginile din anii 1927, 1930, 1937, 1945 şi din vremea noastră ne fac "să călătorim puţin în istoria locurilor şi să ne bucurăm de rememorarea istoriei locului".
"Fotografia are un mare merit: stochează în concomitenţă o fărâmă de viaţă, cu toate detaliile sale. Într-o descriere, într-o lucrare ştiinţifică, prin cuvânt spunem atâta cât se poate formula în limbajul verbal, dar imaginea ne vorbeşte despre loc, despre habitat, despre oameni, despre atât de multe lucruri care înseamnă viaţă. Uneori poate nu găsim inscripţionat data şi locul în care a fost făcută fotografia sau omul care a constituit subiectul, dar prin modul în care se prezintă imaginea, dacă e în costum popular, de exemplu, ştim noi de unde este, aflăm dacă e vorba de vestimentaţie adecvată unui anumit context, de sărbătoare, de lucru. Deci, fotografia, în concomitenţă, într-o singură secvenţă, ne vorbeşte foarte mult şi chiar ne vorbeşte pentru subtilitate fenomenologică, de tipologia antropologică, pentru că vedem oamenii, cu trăsăturile lor", a spus marţi, la vernisajul expoziţiei, Doina Işfănoni, fost director al Muzeului Satului.
Potrivit Doinei Işfănoni, astăzi, despre cultura imaginii şi dialogul vizual, percepţia vizuală se spune că a devenit prioritară, dar să nu rămânem la percepţia fiziologică, ce pe moment ne bucură sau ne întristează, ci să încercăm să o stocăm şi s-o analizăm, pentru că o expoziţie de fotografie aduce un plus de informaţie, este o imagine a trecutului pentru prezent, pentru că "de fapt prezentul se hrăneşte din trecut".
"Fotografia a fost totdeauna un mijloc de cercetare etnografică, încă din timpul campaniilor gustiene de la începutul secolului al XX-lea. Ce nu reuşea să spună specialistul spunea imaginea despre locurile investigate. Noi, cercetătorii, mergeam pe teren cu fotoreporteri de la AGERPRES, pentru că fotografia profesională este una şi fotografia documentară este alta. De aceea Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', Muzeul Naţional al Ţăranului au avut o bună relaţie cu AGERPRES, pentru că au reuşit să pună la îndemână pentru tipărituri imaginea profesională, care înseamnă calitate tehnologică, pentru a vedea detaliul, care în cercetarea etnografică este esenţial", a mai afirmat Doina Işfănoni.
Etnomuzicologul Elise Stan, realizatorul TV al Festivalului "Maria Tănase", a afirmat că fotografiile deţinute de AGERPRES sunt de o valoare inestimabilă şi cele prezentate în expoziţie sunt inedite.
"Este o bucurie pentru mine că am putut participa la acest vernisaj, pentru că am descoperit aici poze pe care nu le ştiam. Eu am făcut mai demult un film despre viaţa şi cariera artistică a Mariei Tănase şi am cules atunci foarte multe fotografii cu marea artistă, dar am găsit aici şi poze pe care nu le cunoşteam. Fotografiile deţinute de Agenţia AGERPRES sunt de o valoare inestimabilă, este un veritabil patrimoniu naţional. Faptul că aţi venit într-un context frumos, acesta al Festivalului Naţional 'Maria Tănase', îi dă o importanţă acestei expoziţii care sunt convinsă că va fi un succes. Ca specialist în domeniul folclorului (etnomuzicolog, doctor în muzică), pe mine mă fascinează absolut tot ce văd în această expoziţie şi îi cunosc cu adevărat valoarea", a spus Elise Stan.
Directorul Festivalului "Maria Tănase", Amelia Etegan, a afirmat că expoziţia este parte integrantă a festivalului şi surprinde momente foarte importante din evoluţia unor artişti remarcabili, cum a fost Maria Lătăreţu, care apare într-o fotografie din 1930.
"Altele surprind lumea satului, sunt fotografii care au legătură cu tot ce înseamnă mediul etnofolcloric şi din acest motiv cred că expoziţia este o premisă pentru o colaborare viitoare cu AGERPRES. Respectăm puterea de muncă a oamenilor de acolo care au făcut o colecţie impresionantă de fotografie de-a lungul vremii şi cred eu că putem să contribuim cumva şi noi prin fotografiile pe care le facem la îmbogăţirea acestei colecţii de fotografie", a spus Amelia Etegan.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a afirmat că fotografiile din arhiva agenţiei, în jur de 4,5 milioane de imagini, pot fi considerate file de istorie, opere de artă, care invită la călătorie în timp.
"Expoziţia 'Pasărea Măiastră, tradiţii şi doruri în imagini AGERPRES' prezintă, prin cele 30 de fotografii realizate de-a lungul timpului de către fotoreporterii agenţiei, satul romanesc din perioada interbelică, peisaje, oameni, monumente şi momente din Oltenia de altădată, dar şi mai recentă. Obiectivul general al proiectului este prezervarea şi punerea în circulaţie publică a unui fond de imagini cu o deosebită relevanţă culturală şi istorică", a subliniat Claudia Nicolae. AGERPRES/(AS - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Maria Mitrică / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l