logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brâncuşi145 / Doina Lemny: Pentru mine, Brâncuşi e un tovarăş de drum; mă simt însoţită de acest artist în permanenţă

Imagine din galeria Agerpres

Un mare artist ca Brâncuşi este de o complexitate excepţională; opera sa, de o bogăţie incredibilă, invită la a reflecta asupra actului creator, a declarat, pentru AGERPRES, Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă - Centrul "Georges Pompidou" de la Paris.

În preajma aniversării a 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, Doina Lemny mărturiseşte că se simte însoţită permanent de artist - "un tovarăş de drum", aşa cum îl numeşte, care îi deschide noi şi noi portiţe de exploatat în detaliu.

"Mă simt însoţită de acest artist în permanenţă; el este pentru mine un tovarăş de drum, care îmi deschide noi portiţe de fiecare dată, pe care eu le exploatez în cel mai mic detaliu. Un mare artist ca Brâncuşi este de o complexitate excepţională; opera sa, de o bogăţie incredibilă, invită la a reflecta asupra actului creator, asupra concepţiei sale artistice construită în intimitatea atelierului parizian şi în dialog cu artiştii din generaţia sa. Am încercat întotdeauna să mă apropii cât mai mult de intenţiile artistului care ne-a lăsat opere esenţiale, capabile să dialogheze cu artele primitive şi în acelaşi timp să sugereze noi căi spre modernitate", afirmă Doina Lemny.

Este şi motivul pentru care, povesteşte ea, după ce a publicat o parte din arhiva păstrată la Bibliotheque Kandinsky de la Centrul Pompidou din Paris încă de la sfârşitul secolului trecut, a considerat util să publice şi două corespondenţe care i s-au părut importante pentru parcursul lui: corespondenţa cu Marcel Duchamp (publicată la editura Dilecta, Paris, 2017) şi corespondenţa cu Marthe Lebherz ("Brancusi & Marthe ou l'histoire d'amour de Tantan et Tantan", apărută în acelaşi an la editura Fage).

"Ambele dezvăluie aspecte importante din viaţa lui Brâncuşi: prima - relaţia sa cu unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX, Marcel Duchamp, care i-a deschis căile spre Statele Unite, iar a doua - povestea sa de dragoste cu o tânără dansatoare elveţiancă, pe care Brâncuşi a angajat-o ca secretară în 1925 - 1927. Oricine se poate întreba dacă este judicios să dezvălui intimitatea artistului, mai ales când ştim că el era pudic şi secret. Am considerat că este mai util să prezint aceste documente decât să dau curs legendelor care s-au creat în jurul omului Brâncuşi. De aceea, m-am bucurat când Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea din Bucureşti, mi-a propus să publice aceste două volume în română, în 2019", a precizat Doina Lemny.

În anul 2019, a fost solicitată să organizeze expoziţia Brâncuşi în cadrul Festivalului Internaţional Europalia, când România a fost ţară invitată.

Pentru ea "a fost un adevărat challenge".

"E foarte dificil să organizezi o asemenea expoziţie având în vedere dificultatea de a obţine împrumuturi din cele mai importante colecţii din lume, ca şi de raritatea operelor lui Brâncuşi şi de fragilitatea lor. Am lucrat cu o mică echipă a Societăţii Europalia din Bruxelles şi cu o echipă activă de la Institutul Cultural Român, căruia îi aduc omagiu şi pe această cale. Fără această colaborare, expoziţia nu ar fi fost posibilă, dată fiind dificultatea organizării unei astfel de manifestări: de la negocierea împrumuturilor până la transportul şi asigurările operelor", povesteşte muzeograful.

Rolul său de curator a fost complex: prezentarea unui concept realist legat de posibilitatea obţinerii unor opere esenţiale, bazat pe o cunoaştere aprofundată a colecţiilor publice şi private din lume, susceptibile a împrumuta operele dorite, munca intensă alături de scenograf pentru a pune în spaţiu toate lucrările (aproximativ 250 de opere şi documente) şi, nu în ultimul rând, conceperea unui catalog demn de a reprezenta o expoziţie de asemenea anvergură.

"Pentru catalog, a trebuit să îi constitui structura - concepută după secvenţele expoziţiei - să solicit autorii anumitor capitole şi, bineînţeles, să scriu o mare parte din texte. Am făcut apel la colegi specialişti în domeniu, pentru care am un respect deosebit şi care au răspuns prezent la propunerea mea. Expoziţia a fost vizitată de zeci de mii de persoane şi a avut un foarte mare ecou mediatic. Catalogul, apărut la editorul belgian Snoeck, a fost publicat în trei ediţii: franceză, engleză şi neerlandeză şi a fost reeditat chiar din timpul expoziţiei, pentru că primul tiraj s-a epuizat. Precizez aceste aspecte ca argument al importanţei evenimentului care va rămâne profund marcat în memorii şi în istoria artei", a reamintit Doina Lemny.

Recent, a publicat o carte la editura Vremea - "L-au întâlnit pe Brâncuşi/ Ils ont rencontre Brancusi", editată în română şi franceză şi o ultimă parte în engleză.

"A dospit în mintea mea de mai mulţi ani. Eu nu pot să îmi propun să scriu o carte, să mă aşez la birou şi să încep să scriu: ideile îmi vin pe parcursul unor cercetări, al unor lecturi, unor reflectări ce pot lua ani de zile. Între 1992 şi 1997, pe când îmi pregăteam teza de doctorat referitoare la mediul artistic şi cultural în care a evoluat Brâncuşi, am decis să întâlnesc persoane care îl cunoscuseră, care îl vizitaseră la atelierul din Impasse Ronsin. Erau, de altminteri, ultimele în viaţă care puteau aduce mărturii despre artist. Am început cu personalităţile prezente în momentul donaţiei pe care a făcut-o artistul statului francez: soţii Pascu şi Irene Atanasiu, pe care Brâncuşi i-a şi cununat. Pascu Atanasiu a fost doctorul artistului în ultima parte a vieţii şi deci mărturia sa are o valoare foarte mare. Apoi, am solicitat un interviu profesorului Bernard Dorival, fost director adjunct al Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris, în funcţie în perioada primirii acestei donaţii. Artişti, scriitori, muzicieni au dorit să îmi aducă mărturiile lor, mândri că au avut ocazia de a-l fi întâlnit pe marele artist. Printre aceştia, vecinii din Impasse Ronsin, Claude şi Xavier Lalanne, Hanna BenDov sau "Anica", aşa cum îi spunea prieteneşte Brâncuşi, Francois Stahly, Etienne Hajdu, Jacqueline Matisse-Monnier, Stanislas Lelio, istoricul de artă Dora Vallier. Am avut fericita ocazie să îl intervievez pe unul dintre cei mai importanţi specialişti ai artistului român, Sidney Geist, cu care am comunicat în nenumărate rânduri şi de la care am învăţat multe. Din 1997 şi până în 2020 au trecut mai bine de douăzeci de ani, timp în care am realizat alte publicaţii. Am considerat necesar să traduc aceste mărturii în română şi să le public în ediţie bilingvă la o editură românească pentru a le pune la dispoziţia unui public cât mai larg. Cred că aceste mărturii completează fericit arhivele pe care le-am publicat de-a lungul anilor. Împreună contribuie la o mai bună înţelegere a personalităţii şi creaţiei artistului", a afirmat Doina Lemny.

Ea subliniază că această activitate editorială este "o acumulare de studii de lungă durată", care i-au îmbogăţit cunoaşterea operei şi personalităţii artistului român.

"Pe parcursul cercetării, noi idei se acumulează, le pun deoparte într-un colţ de calculator şi apoi le reiau deîndată ce mă simt capabilă să le înlănţui şi mai ales să le argumentez. De pildă, mi-am propus de mai bine de cinci ani să scriu o carte despre iubirile lui Brâncuşi pe baza documentelor pe care le am la îndemână, a unor mărturii serioase, a decriptării câtorva mesaje din notele de atelier ale artistului. Legăturile între evenimente se fac aproape natural. Aceasta îmi permite să pot fi cât mai aproape de realitate - cât poate fi ea precisă în cazul lui Brâncuşi! Spun acest lucru pentru că Brâncuşi nu îşi deschidea inima şi viaţa oricui şi în orice situaţie. Şi, apoi, este lipsit de respect faţă de el să îi atribui tot felul de aventuri fără nicio bază - cum este 'povestea de dragoste' cu Maria Tănase, atât de des evocată de jurnalişti şi scriitori care n-au văzut niciun document privitor la acest aspect. Acesta este, de altminteri, un aspect din viaţa intimă a artistului, pe care trebuie să îl abordezi cu delicateţe şi prudenţă, mai ales că artistul nu îşi deschidea uşor sufletul. Misterul Brâncuşi rămâne aproape intact, în ciuda certitudinii afişate cu prea mare uşurinţă de anumiţi publicişti. Am lăsat acest subiect deoparte pentru a dezvolta alte proiecte, în ordinea posibilităţii de publicare. Dar el va vedea o formă definitivă în 2022, cel puţin aşa sper eu. Dar, până atunci, mai am în laboratorul meu şi alte lucrări care, sper, vor vedea curând lumina tiparului", a dezvăluit muzeografa.

Întrebată despre preconizata închidere temporară a Centrului Pompidou, deci şi a Atelierului Brâncuşi, Doina Lemny a precizat că, în ultima perioadă, s-a constatat, ca urmare a unor teste privind structura clădirii proiectată de arhitecţii Renzo Piano şi Richard Rogers, că ea nu mai corespunde normelor actuale de securitate.

"Astfel s-a hotărât să se închidă Centrul Pompidou, începând cu anul 2023 până în 2027, pentru lucrări de modernizare, în speranţa că va îmbrăca un aspect reînnoit pentru a sărbători 50 de ani de la deschidere. Dar, până atunci, muzeul îşi va continua activitatea, destul de fragilizată în perioada aceasta de pandemie. Cum mai sunt doi ani până la închiderea pentru restaurare, nu sunt alte precizări. Important pentru moment este să se poată continua activitatea muzeală şi de cercetare", a subliniat Doina Lemny.

***

Doina Lemny este doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă - Centrul Pompidou din Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. Este co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brâncuşi din perioada 1998 - 2002. A fost curatoarea expoziţiei "Antoine Pevsner în colecţiile Centrului Pompidou" (2001), "Daţiunea Brâncuşi" (2003), "Henri Gaudier-Brzeska în colecţiile Centrului Pompidou" (2009) şi a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizării expoziţiilor. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru)

 

Citeşte şi:

 

Brâncuşi145 / Răzvan Theodorescu: Nu îl putem cantona pe Brâncuşi; e românul care aparţine lumii

 

Brâncuşi145 / Gorj: Poem cinematografic dedicat sculptorului

 

Brâncuşi145 / Gorj: Invitaţie în lumea artei - expoziţii şi proiecţii de filme

 

Brâncuşi145 / Cercetătorul Matei Stîrcea-Crăciun: Brâncuşi - cel mai important sculptor al sublimului de secol XX

 

Brâncuşi145/ Gorj: Omagiu adus marelui artist - expoziţii de carte şi albume, dar şi de sculptură mică 

 

Brâncuşi145/ Gorj: Povestea de dragoste dintre sculptor şi Maria Tănase, pusă în scenă la Târgu Jiu

 

Brâncuşi145 / Lucrări ale celebrului sculptor - vândute cu sume record în licitaţii internaţionale

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Senatului: Avem o datorie faţă de Brâncuşi - să nu pierdem ce ne defineşte ca popor

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei: Creaţiile lui Brâncuşi - parte din valorile noastre fundamentale

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-04-2025 08:40

Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&

Cultura - Media 07-04-2025 06:00

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 06-04-2025 14:13

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl