logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brâncuşi145 / Lucrări ale celebrului sculptor - vândute cu sume record în licitaţii internaţionale

Imagine din galeria Agerpres

Lucrările lui Constantin Brâncuşi au fost vândute, de-a lungul vremii, cu sume record în licitaţiile internaţionale.

Sculptura din bronz "La jeune fille sophistiquee", realizată de Brâncuşi, reprezintă cea mai bine vândută lucrare semnată de marele artist, la o licitaţie de artă, ocupând locul 5 în topul celor mai scumpe sculpturi adjudecate.

Bronzul, care este un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, a fost vândut cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) la o licitaţie organizată în 2018 de casa Christie's, la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român.

Lucrarea, realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, ocupă locul 5 în topul celor mai scumpe sculpturi vândute la licitaţii, potrivit presei internaţionale. Pe primul loc în acest top se află lucrarea "L'Homme au doigt" de Alberto Giacometti, vândută cu 141,3 milioane de dolari, urmată de "L'Homme qui marche I" de Alberto Giacometti - 104,3 milioane de dolari, "Chariot" de Alberto Giacometti - 101 milioane de dolari şi "Rabbit" de Jeff Koons adjudecată cu 91 milioane de dolari.

Precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a fost stabilit în anul 2017, când bronzul realizat în 1913 şi intitulat "La Muse Endormie" a fost vândut de casa Christie's cu 57,4 milioane de dolari. Cu această lucrare Brâncuşi se află pe locul 8 în topul celor mai scumpe sculpturi vândute la licitaţiile de artă.

 


Pasăre în văzduh, operă a sculptorului Constantin Brancuşi

Foto: (c) Lucian Tudose / AGERPRES FOTO



Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: "Pasăre în văzduh" ("Oiseau dans l'espace"), în 2005, la New York, pentru 27,4 milioane de dolari, "Primul ţipăt" ("Le premier cri") - în 2011, la New York, pentru 14,8 milioane de dolari, "O muză" ("Une Muse") - în 2012, la New York, pentru 12,4 milioane de dolari, "Muză adormită I" ("La muse endormie I") - în 2015, tot la New York, pentru 9,1 milioane de dolari.

Preţuri excepţionale în licitaţii au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi. Între acestea se numără fotografia atelierului din 1930 - 1935 adjudecată în iunie 2019, în Elveţia, cu suma de 86.000 de euro, fotografia atelierului din 1928 - cumpărată în 2018, în SUA, cu 87.000 de euro, fotografia realizată în 1924 cuplului de sculpturi "Muza adormită" şi "Cocoşul" - adjudecată în 2019, la Paris, cu 207.590 de dolari, precum şi fotografia "Muzei adormite" realizată în 1912 - vândută anul acesta, la New York, cu 71.000 de euro.

În top 500 al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă, în anul 2017 Constantin Brâncuşi s-a clasat pe locul 38 cu un număr de 13 lucrări vândute, iar în anul 2018 - pe locul 35 cu 9 lucrări adjudecate.

Potrivit site-ului de specialitate www.tudor-art.com, în topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile din ţară, în 2020, Constantin Brâncuşi se află pe locul 95, cu o singură lucrare vândută, la preţul de 16.000 de euro. În 2019, Brâncuşi s-a aflat în acest top pe locul 25, cu două lucrări adjudecate la suma totală de 71.500 de euro, iar în 2018 - pe locul 32 cu o lucrare vândută la 40.000 de euro.

Anul trecut, un număr de 15 scrisori de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi iubitei sale Florence Meyer au fost adjudecate, la licitaţia Artmark, la preţul total de 38.250 de euro.

În 2019, tuşurile pe hârtie "Tete du premier pas" şi "Coloana sărutului" (dedicat soţilor Istrati), semnate de Constantin Brâncuşi, au fost cumpărate la 47.500 de euro, respectiv la 24.000 de euro. Tot în 2019, două scrisori olografe transmise de Constantin Brâncuşi nepoatei sale Ileana Brâncuşi au fost adjudecate la 11.000 de euro, tot la o licitaţie Artmark. În anul 2018, schiţele în tuş "La Colonne sans fin/La muse endormie" de Constantin Brâncuşi au fost cumpărate la 40.000 de euro.

Joi, cu o zi înainte de împlinirea a 145 de ani de la naşterea marelui sculptor, Artmark pune în vânzare lucrarea "Le Crocodile" şi fotografia "Cap de fată" ("Premiere pierre directe"), realizate de Constantin Brâncuşi.

Potrivit Artmark, lucrarea "Le Crocodile" face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor şi va fi scoasă la licitaţie la preţul de pornire de 3.000 de euro.

Realizată de Brâncuşi în anul 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuşi, colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia "Brancusi", Pontus Hulten, fiind inventariată şi inclusă în catalogul realizat de soţii Istrati alături de Pontus Hulten, director al Muzeului "Moderna" din Stockholm, în 1986. În 2010, opera a participat, alături de alte trei piese, la expoziţia organizată cu ocazia licitaţiei Artcurial în 2010, la Paris.

Fotografia "Cap de fată (Premiere pierre directe)" a fost realizată de marele artist în anul 1908 şi are un preţ de pornire de 5.000 de euro.

Pe 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Începând cu anul 2016, la data de 19 februarie se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Brâncuşi145 / Răzvan Theodorescu: Nu îl putem cantona pe Brâncuşi; e românul care aparţine lumii

 

Brâncuşi145 / Gorj: Poem cinematografic dedicat sculptorului

 

Brâncuşi145 / Gorj: Invitaţie în lumea artei - expoziţii şi proiecţii de filme

 

Brâncuşi145 / Cercetătorul Matei Stîrcea-Crăciun: Brâncuşi - cel mai important sculptor al sublimului de secol XX

 

Brâncuşi145/ Gorj: Omagiu adus marelui artist - expoziţii de carte şi albume, dar şi de sculptură mică 

 

Brâncuşi145/ Gorj: Povestea de dragoste dintre sculptor şi Maria Tănase, pusă în scenă la Târgu Jiu

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Senatului: Avem o datorie faţă de Brâncuşi - să nu pierdem ce ne defineşte ca popor

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei: Creaţiile lui Brâncuşi - parte din valorile noastre fundamentale

 

Brâncuşi145 / Doina Lemny: Pentru mine, Brâncuşi e un tovarăş de drum; mă simt însoţită de acest artist în permanenţă

 

Brâncuşi145/ Vâlcea: Spectacol de proiecţii video şi simpozion online dedicate sculptorului şi operei sale

 

Brâncuşi145/ Dolj: Sculptorul va fi omagiat vineri la Teatrul Naţional din Craiova prin spectacolul "Obsesii"

 

 

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-02-2025 22:39

Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare

Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,

Culte 05-02-2025 22:11

Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '

Cultura - Media 05-02-2025 17:55

Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună

Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadru

Cultura - Media 05-02-2025 17:37

Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele

Cultura - Media 05-02-2025 16:29

Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie

Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu

Cultura - Media 05-02-2025 14:32

MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România

Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int

Cultura - Media 05-02-2025 13:26

'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia

'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care

Cultura - Media 05-02-2025 13:20

ICR: Apel la candidaturi pentru bursele dedicate jurnaliștilor culturali străini

Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnaliști culturali străini. 'Invităm jurnaliștii interesați să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, mierc

Cultura - Media 05-02-2025 11:37

Buzău: Paginile Wikipedia ale Mihaelei Runceanu, Dumitru Dan și George Emil Palade - completate de bibliotecari

Bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județeane 'V.Voiculescu' Buzău s-au alăturat unei campanii internaționale, inițiată de Wikipedia Library și Wikimendians of Romania and Moldova, cu scopul de contribui semnificativ la îmbunătățirea și îmbogățirea informațiilor din platforma online, în special cele legate de zona etnogeografică a Buzăului și de per

Cultura - Media 05-02-2025 09:00

Buzău: Vasul 'Cizmuliță', obiect magico-religios, ținut în holul unei școli și devenit tezaur după 30 de ani

Vasul 'Cizmuliță', un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ și păstrat într-o vitrină, pe holul unei școli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog și în 2007 clasat tezaur național.

Cultura - Media 05-02-2025 08:00

INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pent

Culte 04-02-2025 17:23

Enache (CCR): Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române - moment de mare și strălucită semnificație

Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și a împlinirii a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei reprezintă un moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului, afirmă președintele Curți

Cultura - Media 04-02-2025 15:42

Iași: Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, sărbătorită la Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi'

Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi' Iași informează că va sărbători miercuri, 5 februarie, Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, alăturându-se astfel inițiativei LitWorld, care a fondat 'World Read Aloud Day' (WRAD), o mișcare globală care unește iubitorii de cărți. Mihaela Morariu, șef Serviciul Programe Culturale, Digit

Cultura - Media 04-02-2025 14:48

Cluj: Ibrahim Maalouf, Kokoroko și Bireli Lagrene, printre artiștii confirmați la Jazz in the Park 2025

Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Bireli Lagrene și Alabaster DePlume se numără printre artiștii confirmați la ediția a 13-a a Festivalului Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 6-8 iunie 2025. 'Cea de-a 13-a ediție a Jazz in the Park Festival deschide sezonul marilor evenimente din România cu un lineup divers

Culte 04-02-2025 13:23

PF Daniel: Patriarhia Română - lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate și stabilitate în cei 100 de ani

Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 'De-a lungul celor 100 de ani existenț