Ministerul Culturii spune că este dreptul lui Alexander Nanau să refuze Medalia Ordinul Cultural


Ministerul Culturii afirmă că este dreptul regizorului şi producătorului Alexander Nanau de a accepta sau nu Medalia Ordinul Cultural din partea statului român, după ce acesta a anunţat marţi că a refuzat distincţia prezidenţială, motivând că domeniul cinematografic "se află în moarte clinică".
"Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincţie din partea statului român. În cazul din urmă se regăseşte regizorul şi producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2021", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, propunerea, "realizată în baza unei analize", i-a fost, însă, comunicată regizorului în cadrul întâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie.
"Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului 'Colectiv' în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional", se menţionează în comunicat.
Ministerului Culturii precizează că filmul "Colectiv", al cărui producător şi regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Având dublă calitate, Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.
Susţinerea statului român pentru producţia "Colectiv" a mai constat în finanţarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei, arată ministerul.
Mai mult, Consiliul de administraţie al CNC a decis suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic fiind de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie.
"Toate aceste finanţări au contribuit la promovarea şi cunoaşterea filmului "Colectiv" în întreaga lume, nu doar pe plan naţional", arată Ministerul Culturii.
Ministerul califică drept "răuvoitoare şi lipsită de temei" afirmaţia conform căreia nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, afirmând că a pus în prim plan această realitate şi a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceştia.
"Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanţii pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceştia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro", precizează sursa citată.
Printre măsurile luate în sprijinul sectorului cultural, Ministerul Culturii mai aminteşte: reglementarea biletelor achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în starea de urgenţă şi în starea de alertă; finanţarea a 19 proiecte prin programul Acces Online (un milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari); 13 proiecte finanţate prin programul "Nevoi Culturale de Urgenţă (830.000 lei); 62 de proiecte finanţate prin Programul Cultural Prioritar printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internaţional George Enescu, Gala Uniter (8,537 milioane de lei).
Anul trecut au fost finanţate 10 proiecte de Ziua Culturii Naţionale ( 250.000 lei), în 2021 suma crescând la 2 milioane de lei, din care urmează să fie finanţate 42 de proiecte.
Ministerul a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziţie de artă plastică, în urma căreia au fost achiziţionate 167 de lucrări de la 100 de artişti români contemporani şi expuse în Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Totodată, Ministerul Culturii realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obţinut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, aflaţi în imposibilitatea de a mai obţine venituri, să beneficieze de indemnizaţia de 75% din salariul mediu brut pe ţară, de măsură beneficiind peste 3.000 de artişti.
Regizorul Alexander Nanau a anunţat marţi că a refuzat medalia prezidenţială "Meritul Cultural", care ar fi trebuit să îi fie acordată vineri, de Ziua Culturii Naţionale, susţinând că, în acest moment, domeniul cinematografic "se află în moarte clinică".
"Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero", scrie cineastul pe pagina sa de Facebook. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo
Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d
UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025
Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar