Ministerul Culturii spune că este dreptul lui Alexander Nanau să refuze Medalia Ordinul Cultural


Ministerul Culturii afirmă că este dreptul regizorului şi producătorului Alexander Nanau de a accepta sau nu Medalia Ordinul Cultural din partea statului român, după ce acesta a anunţat marţi că a refuzat distincţia prezidenţială, motivând că domeniul cinematografic "se află în moarte clinică".
"Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincţie din partea statului român. În cazul din urmă se regăseşte regizorul şi producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2021", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, propunerea, "realizată în baza unei analize", i-a fost, însă, comunicată regizorului în cadrul întâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie.
"Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului 'Colectiv' în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional", se menţionează în comunicat.
Ministerului Culturii precizează că filmul "Colectiv", al cărui producător şi regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Având dublă calitate, Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.
Susţinerea statului român pentru producţia "Colectiv" a mai constat în finanţarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei, arată ministerul.
Mai mult, Consiliul de administraţie al CNC a decis suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic fiind de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie.
"Toate aceste finanţări au contribuit la promovarea şi cunoaşterea filmului "Colectiv" în întreaga lume, nu doar pe plan naţional", arată Ministerul Culturii.
Ministerul califică drept "răuvoitoare şi lipsită de temei" afirmaţia conform căreia nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, afirmând că a pus în prim plan această realitate şi a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceştia.
"Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanţii pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceştia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro", precizează sursa citată.
Printre măsurile luate în sprijinul sectorului cultural, Ministerul Culturii mai aminteşte: reglementarea biletelor achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în starea de urgenţă şi în starea de alertă; finanţarea a 19 proiecte prin programul Acces Online (un milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari); 13 proiecte finanţate prin programul "Nevoi Culturale de Urgenţă (830.000 lei); 62 de proiecte finanţate prin Programul Cultural Prioritar printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internaţional George Enescu, Gala Uniter (8,537 milioane de lei).
Anul trecut au fost finanţate 10 proiecte de Ziua Culturii Naţionale ( 250.000 lei), în 2021 suma crescând la 2 milioane de lei, din care urmează să fie finanţate 42 de proiecte.
Ministerul a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziţie de artă plastică, în urma căreia au fost achiziţionate 167 de lucrări de la 100 de artişti români contemporani şi expuse în Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Totodată, Ministerul Culturii realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obţinut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, aflaţi în imposibilitatea de a mai obţine venituri, să beneficieze de indemnizaţia de 75% din salariul mediu brut pe ţară, de măsură beneficiind peste 3.000 de artişti.
Regizorul Alexander Nanau a anunţat marţi că a refuzat medalia prezidenţială "Meritul Cultural", care ar fi trebuit să îi fie acordată vineri, de Ziua Culturii Naţionale, susţinând că, în acest moment, domeniul cinematografic "se află în moarte clinică".
"Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero", scrie cineastul pe pagina sa de Facebook. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și
Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare
Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg
Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook
Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.
Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul
Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare
Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi
Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu
Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii
Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl - premieră pe 5 aprilie, la Teatrul Nottara
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat în premieră națională, pe 5 aprilie, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'Perspective grandioase' este o piesă provocatoare, dulce-amară despre comunicare și i
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich - joi și vineri, în concert la Paris
Dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, joi și vineri, la Paris, având-o drept solistă pe legendara pianistă Martha Argerich. Potrivit unui comunicat al Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' transmis, marți, AGERPRES, desfășurate în impunătorul spațiul al Auditoriumului Ra
VIDEO INTERVIU Valentin Jucan (CNA): Jurnalismul autentic trebuie protejat, în perioada următoare
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, necesitatea protejării, în perioada următoare, a actului jurnalistic, în condițiile creșterii influenței platformelor digitale și a inteligenței artificiale. 'Trebuie protejat, trebuie foarte bine pro
Bacău: Un tipar creștin vechi de 1.500 ani, exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu'
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie în cadrul Complexului Muzeal 'Ion Antonescu' Bacău, au anunțat, marți, reprezentanții instituției de cultură. Descoperit în anul 1961 în satul Zăpodia, punctul 'Movilă', din comuna Traian, obiectul are o lungime de 8,9 centimetri
Hooverphonic concertează, pe 9 aprilie, la Arenele Romane
Trupa Hooverphonic revine în formula originală la București, unde va susține, pe 9 aprilie, un concert la Arenele Romane, în cort încălzit. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, trupa sărbătorește în turneu 25 de ani de la lansarea albumului 'The Magnificent Tree', care a dat hituri precum: 'Mad About