Ziua Limbii Române, sărbătorită de ICR în lume: expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie prezentate online
O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.
Potrivit unui comunicat al ICR, transmis joi AGERPRES, poezie de Ioan Es. Pop recitată în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul "Mi-e dor" de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române.
* ICR Chişinău
Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, de la ora 11,00, într-un spectacol de muzică şi poezie. Sub genericul "Odă limbii române", Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraş şi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale.
* ICR Istanbul
Spectacolul "Pianul cu poeme", susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul "Pianul cu poeme", îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.
* ICR Lisabona
O parte dintre membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul "Ce te legeni?..." de Mihai Eminescu, inclus în volumul "Revedere", apărut în 2005 la Editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.
* ICR Londra
Eseul "Mi-e dor" din volumul "Calitatea de martor" al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat de actriţa Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh). Lectura eseului a fost înregistrată special la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.
* ICR Madrid
O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile ICR de la Madrid, în perioada 1 - 30 septembrie. Vernisajul expoziţiei "Ea a fost aici"/"Ella estuvo aqua" va avea loc luni şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de ICR de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.
* ICR Paris
Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului "Limba română prin muzică". Duminică, vor fi difuzate melodiile "Vals" de Smiley & Feli şi "Până când nu te iubeam" interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone ("Dragostea din tei"), Connect-R ("Vara nu dorm"), Alexandra Stan ("Obsesii"), Inna ("Cum ar fi").
* Accademia di Romania, Roma
Ultimul curs online de limba şi cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. În cadrul înregistrării, este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanţii coordonaţi de profesorul Nicoleta Neşu. Textul este "Ora de iarnă" de Adriana Bittel şi face parte din volumul "Cum să fii fericit în România", coordonat de Oana Bârnă şi apărut la Editura Humanitas.
* ICR Stockholm
Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitaţi pe poetul Ioan Es. Pop şi pe actriţa suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanţei luni. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul "Ieudul fără ieşire". Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani traduşi în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite şi pe canalul YouTube al ICR Stockholm.
* ICR Tel Aviv
Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanţilor care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. Materialul video va include un număr de zece intervenţii ale studenţilor, în care aceştia vor spune motivele pentru care au decis să înveţe limba română, cuvintele şi expresiile preferate. În Israel există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar urmaşii lor nu vorbesc limba română şi pot afla, astfel, despre posibilitatea de a o învăţa cu ajutorul programelor online din această perioadă desfăşurate de ICR Tel Aviv.
* ICR Varşovia
Expoziţia de desene în aer liber "Cu alte cuvinte...", o aventură cu expresii frazeologice poloneze şi româneşti, va fi inaugurată luni, de ICR Varşovia. Desenele şi conceptul grafic îi aparţin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi şi ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română şi polonă.
* IRCCU Veneţia
Un dialog filmat, fiu - tată, pe baza "perlelor" de limbă strânse de scriitorul Robert Şerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat luni, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU Veneţia). Baza dialogului este cartea "Tata, eu glumesc serios. Tudor Şerban la vorbă cu Robert Şerban", apărută la Editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului "Limba română prin ochi de copil": un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie şi captivantă, iar învăţarea ei este ca un joc în care toţi câştigă şi zâmbesc.
Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Institutul Cultural Român / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'În largul mării', cu Șerban Pavlu în distribuție, prima premieră din 2025 la TNB
Piesa 'În largul mării', de Slawomir Mrozek, în regia lui Felix Alexa și cu actorul Șerban Pavlu în distribuție, este prima premieră din 2025 la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București (TNB), spectacolul urmând să aibă mai multe reprezentații în această lună pe scena Sălii Pictura. Primele reprezentații vor
UZPR protestează față de agresarea jurnaliștilor aflați în exercitarea profesiei
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România protestează față de agresarea colegilor jurnaliști care au fost supuși unor acte de violență. ''UZPR reamintește opiniei publice că, în ultima perioadă, s-au întețit atacurile asupra presei, care au venit din mai multe direcții, inclusiv din partea unor politicieni extremi
Liviu Jicman - vizită în SUA; va prezenta viziunea despre relațiile culturale dintre Europa și America de Nord
Președintele Institutului Cultural Român și EUNIC - European Union National Institutes for Culture, Liviu Jicman, se află în Statele Unite, în perioada 10-17 ianuarie, pentru o serie de întâlniri la New York și Washington cu lideri ai sectorului cultural, ai administrației americane și ai tehnologiei. Potrivit Ser
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Spectacolele Operei Naționale din Timișoara au fost vizionate în 2024 de peste 50.000 de spectatori, în țară și străinătate
Spectacolele Operei Naționale Române din Timișoara (ONRT) au fost văzute în anul 2024 de peste 50.000 de spectatori, care au trăit alături de artiști farmecul muzicii atât pe scena Operei, cât și pe marile scene din țară și din străinătate. Anul 2024 a fost un adevărat festin cultural, cu 81 de reprezentații care au pus
Ziua Culturii Naționale: Filmul 'Cufărul lui Eminescu' - prezentat la Academia de Științe a Moldovei
Filmul documentar 'Cufărul lui Eminescu' în regia lui Cristian Radu Nema va fi prezentat, pe 15 ianuarie, într-o proiecție de gală la Academia de Științe a Moldovei după ședința festivă consacrată Zilei Culturii Naționale și marcării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Potrivit unui comunicat transmis vineri AGE
Ziua Culturii Naționale/Expoziție dedicată Reginei Maria, pe 15 ianuarie, la Muzeul Satului
O expoziție dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale, va fi vernisată pe 15 ianuarie, de la ora 11,00, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Organizată de Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Satului, expoziția își pro
Opera Națională București: Opere de Puccini, Donizetti și Verdi, în perioada 13 - 19 ianuarie
Opere de Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti și Giusppe Verdi vor putea fi văzute, în perioada 13 - 19 ianuarie, pe scena Operei Naționale București. Potrivit unui comunicat al ONB transmis AGERPRES, 'Tosca' de Giacomo Puccini este programată pe 16 ianuarie, 'Elixirul dragostei' de Gaetano Donizetti pe 17 ianuarie, 'La
Ziua Culturii Naționale, marcată la Ateneul Român
Filarmonica ''George Enescu'' marchează miercuri Ziua Culturii printr-o serie de activități dedicate publicului de toate vârstele. ''Miercuri, 15 ianuarie, Filarmonica 'George Enescu' vă invită să celebrați Ziua Culturii Naționale printr-o serie de activități dedicate publicului de toate vârstele, dar mai ales tineri
Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh
Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r
Damian Drăghici a compus coloana sonoră pentru comedia ''Țăndări'', lungmetraj semnat de Bogdan Naumovici
Interpretul și compozitorul Damian Drăghici a compus coloana sonoră pentru filmul ''Țăndări'', primul lungmetraj al publicitarului Bogdan Naumovici, informează un comunicat al Forum Film transmis, joi, AGERPRES.
Sibiu: Teatrul 'Gong' a avut 50.000 de spectatori în 2024
Teatrul pentru copii și tineret 'Gong' din Sibiu a avut 50.000 de spectatori la cele peste 500 de evenimente din 2024, cel mai important moment de anul trecut fiind Gala UNITER, când teatrul sibian a devenit prima instituție de profil din România căreia i s-a acordat premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii, potrivit unui comunicat de presă trimi
Corul Madrigal - concert extraordinar, pe 14 ianuarie, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei
Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin', dirijat de Anna Ungureanu, va susține, pe 14 ianuarie, de la ora 19,00, un concert extraordinar la Aula Magna a Palatului Patriarhiei. Intitulat 'Madrigal - despre Cultură'‚ spectacolul este structurat ca o călătorie prin creația românească a secolelor XVII - XX și prezintă pub
Iași: Palatul Culturii organizează conferința 'România în Uniunea Europeană', de Ziua Culturii Naționale
O dezbatere intitulată 'România în Uniunea Europeană' va fi organizată la Palatul Culturii, din Iași, pentru a marca Ziua Culturii Naționale. Managerul Complexului Muzeal Național 'Moldova' Iași, Andrei Apreotesei, a declarat că acest eveniment, care se va desfășura pe 15 ianuarie, va aduce în prim-plan subiecte de actualitate