Ziua Limbii Române, sărbătorită de ICR în lume: expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie prezentate online

O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.
Potrivit unui comunicat al ICR, transmis joi AGERPRES, poezie de Ioan Es. Pop recitată în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul "Mi-e dor" de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române.
* ICR Chişinău
Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, de la ora 11,00, într-un spectacol de muzică şi poezie. Sub genericul "Odă limbii române", Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraş şi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale.
* ICR Istanbul
Spectacolul "Pianul cu poeme", susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul "Pianul cu poeme", îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.
* ICR Lisabona
O parte dintre membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul "Ce te legeni?..." de Mihai Eminescu, inclus în volumul "Revedere", apărut în 2005 la Editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.
* ICR Londra
Eseul "Mi-e dor" din volumul "Calitatea de martor" al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat de actriţa Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh). Lectura eseului a fost înregistrată special la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.
* ICR Madrid
O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile ICR de la Madrid, în perioada 1 - 30 septembrie. Vernisajul expoziţiei "Ea a fost aici"/"Ella estuvo aqua" va avea loc luni şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de ICR de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.
* ICR Paris
Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului "Limba română prin muzică". Duminică, vor fi difuzate melodiile "Vals" de Smiley & Feli şi "Până când nu te iubeam" interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone ("Dragostea din tei"), Connect-R ("Vara nu dorm"), Alexandra Stan ("Obsesii"), Inna ("Cum ar fi").
* Accademia di Romania, Roma
Ultimul curs online de limba şi cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. În cadrul înregistrării, este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanţii coordonaţi de profesorul Nicoleta Neşu. Textul este "Ora de iarnă" de Adriana Bittel şi face parte din volumul "Cum să fii fericit în România", coordonat de Oana Bârnă şi apărut la Editura Humanitas.
* ICR Stockholm
Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitaţi pe poetul Ioan Es. Pop şi pe actriţa suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanţei luni. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul "Ieudul fără ieşire". Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani traduşi în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite şi pe canalul YouTube al ICR Stockholm.
* ICR Tel Aviv
Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanţilor care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. Materialul video va include un număr de zece intervenţii ale studenţilor, în care aceştia vor spune motivele pentru care au decis să înveţe limba română, cuvintele şi expresiile preferate. În Israel există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar urmaşii lor nu vorbesc limba română şi pot afla, astfel, despre posibilitatea de a o învăţa cu ajutorul programelor online din această perioadă desfăşurate de ICR Tel Aviv.
* ICR Varşovia
Expoziţia de desene în aer liber "Cu alte cuvinte...", o aventură cu expresii frazeologice poloneze şi româneşti, va fi inaugurată luni, de ICR Varşovia. Desenele şi conceptul grafic îi aparţin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi şi ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română şi polonă.
* IRCCU Veneţia
Un dialog filmat, fiu - tată, pe baza "perlelor" de limbă strânse de scriitorul Robert Şerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat luni, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU Veneţia). Baza dialogului este cartea "Tata, eu glumesc serios. Tudor Şerban la vorbă cu Robert Şerban", apărută la Editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului "Limba română prin ochi de copil": un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie şi captivantă, iar învăţarea ei este ca un joc în care toţi câştigă şi zâmbesc.
Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Institutul Cultural Român / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas