Actorul, regizorul şi scenaristul Constantin Chiriac - Cavaler al Legiunii de Onoare

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), actorul, regizorul şi scenaristul Constantin Chiriac, a fost decorat, miercuri seară, cu Legiunea de onoare, în grad de Cavaler.
Distincţia a fost înmânată de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la reşedinţa diplomatului.
În discursul său, ambasadoarea a transmis "recunoştinţa Franţei pentru întreaga carieră" şi "contribuţia nepreţuită la relaţia dintre Franţa şi România" a lui Constantin Chiriac.
"Sunteţi o mare personalitate a lumii culturale din România. Acest univers este profund şi durabil marcat de angajamentul şi credinţa dumneavoastră în rolul artei în societate şi în rândul tinerilor", a spus diplomatul francez.
Michele Ramis a elogiat lansarea de către cel decorat a FITS.
"Să lansezi un festival nu este ceva uşor, v-aţi confruntat cu multe obstacole, în faţa cărora nu v-aţi dat bătut. Aţi crezut în acest proiect minunat şi chiar v-aţi ipotecat casa pentru a organiza ediţia din 1997. Şi cu atât mai bine pentru Sibiu şi România, de vreme ce, încetul cu încetul, festivalul a prins contur, iar între 2004 şi 2007, când Sibiul a fost numit Capitală culturală europeană, aţi fost numit vicepreşedinte al comitetului de organizare. Festivalul profită de efervescenţa culturală a oraşului şi se bucură de o binemeritată recunoaştere. A devenit unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase festivaluri din Europa şi din lume în artele spectacolului", a spus ambasadoarea.
Decernarea de premii marilor nume ale spectacolului din întreaga lume, Isabelle Huppert în 2018, Emmanuel Demarcy-Mota în 2019, iniţiativele consacrate tinerilor, organizarea în cadrul festivalului a singurei Burse de spectacole, legarea unor relaţii puternice şi durabile cu Franţa de la o vârstă foarte fragedă, promovarea noii dramaturgii de limbă franceză au fost tot atâtea merite evocate de Michele Ramis.
"Prin urmare, cu mare emoţie şi bucurie, astăzi, prin decizia preşedintelui Republicii, vă numesc Cavaler al Ordinului naţional al Legiunii de Onoare", a spus ambasadoarea Franţei.
Constantin Chiriac şi-a exprimat recunoştinţa pentru primirea acestei distincţii, subliniind importanţa pe care Franţa a avut-o în cariera sa.
El a amintit astfel faptul că, "încă de la început, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost inspirat de Jean Vilar şi Festivalul de la Avignon", care i-au "dezvăluit importanţa acordată diversităţii artistice pe un fundal de deschidere către un public popular, un iubitor de teatru".
"Festivalul pe care îl conduc a cultivat constant legături strânse cu Festivalul de la Avignon, unul dintre cei mai emblematici regizori ai lui, Bernard Faivre d 'Arcier, a fost prezent la Sibiu, unde şi-a împărtăşit profesia de credinţă cu un succes incontestabil", a spus Chiriac.
Directorul FITS a mai amintit "rolul special" obţinut prin strânsa colaborare cu Théâtre de la Ville şi Emmanuel Mota-Demarcy, "care au oferit spectacole emblematice pe scena franceză, dar şi cu Jean-Michel Ribes, directorul Théâtre du Rond-Point, ori cu Jean-Jacques Lemetre, colaboratorul principal al Arianei Mnouchkine, care a împărtăşit publicului cercetările sale muzicale, ce au avut un ecou internaţional.
Chiriac a menţionat legăturile diplomatice cu mai mulţi ambasadori francezi şi colaborările culturale, începând cu Philippe Etienne şi până la Michele Ramis, relaţii care "au avut un impact incontestabil asupra programului şi rezonanţei Festivalului".
"Interpretez acordarea acestei decoraţii ca un gest simbolic, de care mă simt mândru şi mulţumesc Franţei şi Excelenţei voastre. Fie ca prietenia noastră să continue şi să se bucure de acelaşi succes pe viitor ca şi până acum", a mai spus directorul FITS, Constantin Chiriac.
Legiunea de Onoare (Légion d'honneur) este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în 1802 şi acordată neîntrerupt din anul 1804.
****
Un veritabil ambasador al culturii şi limbii române, Constantin Chiriac s-a născut la 3 octombrie 1957.
Este director general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este preşedinte al Fundaţiei "Democraţie prin Cultură" din Sibiu şi director general al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În perioada 2004-2007 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007".
A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă, printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat numărându-se "Moromeţii" (regia Stere Gulea) şi "Croaziera" (regia Mircea Daneliuc).
În anul 2000 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.
Pe 20 noiembrie 2019, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler mai multe personalităţi ale lumii culturale care au avut o contribuţie remarcabilă la succesul Sezonului Franţa-România, printre acestea numărându-se şi Constantin Chiriac. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editori online: Simona Aruştei, Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural
Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp
Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București
Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C