REPORTAJ Cluj: UNTOLD, festivalul la care sute de mii de tineri caută fericirea

Zeci de mii de mâini s-au deschis larg, ca în faţa unui tsunami, când boxele, înalte cât casa şi cu sonorul la maximum, au eliberat primul val de decibeli.
A urmat val peste val şi trupurile aflate în faţa lor zvâcneau dezarticulat, ca în spasme induse de şocuri electrice. Ficatul, plămânii, inima şi celelalte măruntaie vibrau şi ele în trupurile încordate. DJ-ul se urcă pe platforma scenei, îşi ridică mâinile şi apoi le leagănă alternativ spre stânga şi spre dreapta, iar puhoiul de braţe din faţa sa îi urmează, sincron, exemplul.
"E ca o descătuşare de energie", spune Ana, una dintre participantele la festivalul UNTOLD.
"Oamenii vin la festival ca să evadeze din lumea reală. Aici, pentru patru zile aterizezi într-un univers complet paralel, unde niciuna din regulile uzuale nu se aplică. La festival nu mai contează faptul că nu ai plătit chiria, că te-a părăsit iubita sau încălzirea globală. Intri într-o lume a luminilor, a sunetului, a vibraţiilor, alături de mii de oameni care se simt bine. Aici poţi să te îmbraci cu cele mai nebuneşti haine, să zbieri cât de tare poţi, să dansezi 'like nobody's watching', să pleci acasă cu cine vrei sau să nu pleci acasă deloc. Pentru patru zile, viaţa oamenilor de la festival se învârte în jurul ideii de fericire şi a celui mai uşor mod de a o obţine, lucru de care de multe ori nu mai avem timp în 'viaţa reală'", adăugă ea.
Ana are 19 ani şi e din Cluj, unde se desfăşoară UNTOLD, dar sunt tineri ca ea care au venit la festival de la mii de kilometri. Tiago, care este student şi are 21 de ani, a venit din Brazilia.
"Am ajuns aici acum două zile. Am venit în principal pentru că e un festival diferit. E foarte 'fain'. Am aflat de la un prieten care trăieşte în România. Nu am venit pentru vreun artist anume, am venit aici pentru experienţă, să văd cât de multe lucruri din festival. Îmi place foarte mult să dansez şi ieri am fost pe la toate scenele pe la care am putut şi mi-a plăcut foarte tare. În primul rând am venit aici pentru muzică, îmi place foarte tare muzica de la Untold şi în al doilea rând am venit aici pentru oamenii festivalului, pentru că toată lumea e aici pentru acelaşi scop, e o energie care uneşte oamenii; te duci, te plimbi prin parc, vezi oameni, te conectezi cu ei, pentru că ştiţi că toţi sunteţi aici pentru acelaşi motiv", spune Tiago.
Potrivit organizatorilor, în cele patru zile ale festivalului se adună peste 360.000 de persoane, cam cât populaţia municipiului Cluj-Napoca, venite de pe toate continentele.
"Avem participanţi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ţări exotice, precum Brazilia, Argentina, foarte mulţi care au venit din Asia - China, India. Avem din Australia. Şi, sigur, sunt foarte mulţi care vin din Europa, din ţări ca Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franţa, Italia. Sunt din peste 30-40 de ţări. Majoritatea celor care vin la festival au vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani, apoi e categoria 30-40, dar sunt şi copii, care sub 7 ani pot să vină gratuit însoţiţi de părinţi, până la persoane, cum am avut în anii precedenţi, o doamnă care l-a adus pe tatăl ei de 82 de ani. Iată că vârsta, până la urmă, nu mai e o barieră, iar genurile muzicale sunt diferite în festival", spune Edy Chereji, director de comunicare şi marketing la UNTOLD.
Mulţi sunt vopsiţi pe faţă, pe păr, au frizuri felurite, haine franjurate sau fâşii din diferite materiale cu care îşi acoperă parţial trupurile. Râd, vorbesc tare, beau, dansează, stau tolăniţi în iarbă. Fac cam tot ce le trece prin cap.
Edy Chereji explică şi succesul festivalului de la Cluj.
"Untold a devenit un fenomen pentru foarte mulţi tineri din România. Cumva am reuşit să creăm imaginea aceasta că este cea mai tare experienţă la care poţi participa într-un an; e vorba de un tânăr cu posibilităţi medii, pentru că pentru cineva care are foarte mulţi bani, s-ar putea să-şi permit să facă, nu ştiu, sărituri cu paraşuta în Marele Canion. Tinerii caută lucrul acesta. Pe de altă parte - o spun studiile din ultimii ani - tinerii din ziua de azi caută mai puţin proprietăţi, să achiziţioneze bunuri, ci caută mai mult să achiziţioneze experienţe. Atunci, un astfel de festival de patru zile, cu zece scene, cu foarte multe activităţi reprezintă o oportunitate de a acumula experienţe, de a-şi face amintiri care să le rămână peste ani. Cred că acesta este unul dintre motivele principale: faptul că vin aici, se întâlnesc cu prietenii, e un loc de socializare. Cred că am şi creat în ultimii ani sentimentul acesta de teamă de a nu rămâne pe dinafară, cumva s-a creat dorinţa aceasta de a fi aici, că dacă nu eşti aici în perioada festivalului, cumva nu contezi", susţine Edy Chereji.
Psihosociologul Petru Iluţ, profesor universitar, spune că tinerii caută astfel de experienţe în care să-şi descătuşeze energiile, dar şi să-şi etaleze personalitatea. Ei caută bucuria.
"Tinerii e clar că asta caută. Vedeţi, de exemplu, celebrul festival Woodstock. Într-un fel, mişcarea aceasta hippie e recurentă. E libertate, e descătuşare, e întâlnirea cu alţii, e şi prilejul de a arăta cum eşti îmbrăcat, ce culori ai în păr, dacă ai adus ceva inedit. Dar, dincolo de asta, este pur şi simplu ce spun şi ei, o descătuşare. Însă, dincolo de descătuşare, şi dacă ar trăi numai în seninătate în rest, este o încântare o astfel de experienţă. Nu e determinată numai de frustrări şi complexe. În sine, de la natură, omul e făcut să trăiască bucuria, să trăiască emoţia. Dansul şi cântecul sunt la toate triburile, de când există omul. Sunetul trebuie să fie de o anumită intensitate, de o anumită vibraţie, ca să-i excite şi mai mult. Aşa trebuie să fie, ca să intre în trepidaţii, în transă. Eu mă bucur de bucuria lor", spune Petru Iluţ.
Ajuns la a cincea ediţie, UNTOLD se desfăşoară în parcul din centrul Clujului, în perioada 1-4 august, se numără printre cele mai bine cotate astfel de festivaluri din lume, iar printre artiştii importanţi din acest an se află Robbie Williams, Armin van Buuren, Bastille, David Guetta, Martin Garrix. AGERPRES/ (A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b
Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'
Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar
Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi
Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.