Viitorul presei libere europene se află în mâinile europarlamentarilor (EANA)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8274341.jpg)
Parlamentarii Europeni vor fi chemaţi să voteze, la 12 septembrie, la Strasbourg, proiectul de lege menit să corecteze gravul dezechilibru generat de modul în care giganţii internetului capitalizează pe seama presei şi a conţinutului publicat de agenţiile de presă, asigurându-şi partea leului din veniturile din publicitate, o situaţie care deja afectează activitatea şi ameninţă chiar existenţa presei independente, conform unui apel dat publicităţii marţi de Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA), ce a fost semnat de directorii a 18 agenţii de presă europene, membre ale EANA.
Această reformă, Directiva pentru Drepturile de Autor în cadrul Pieţei Unice Digitale, a fost întâmpinată cu o puternică rezistenţă de companii precum Facebook şi Google, care au lansat un mesaj complet fabricat: existenţa unei presupuse ameninţări la adresa accesului liber al oamenilor la internet. Această propunere legislativă nu a avut niciodată acest scop, asigură EANA.
Apelul lansat de EANA a fost semnat de directorii şi preşedinţii unor importante agenţii de presă europene, printre care Agence France Presse (AFP - Franţa), Anadolu (Turcia), Press Association (PA - Marea-Britanie), Deutsche Presse-Agentur (DPA - Germania), Austria Presse Agentur (APA - Austria), LUSA (Portugalia), BTA (Bulgaria) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
Schimbarea pe care EANA o doreşte şi o susţine este foarte simplă: Fără a plăti pentru aceste servicii, companii gigant precum Google şi Facebook folosesc mai cantităţi de materiale de presă, ce sunt produse cu eforturi şi cheltuieli mari de actorii din presă şi de agenţiile de presă. Google şi Facebook folosesc materiale de presă pentru a atrage cât mai mulţi bani din publicitate şi prin acest lucru redirecţionează venituri dinspre media. Audienţele lor uriaşe atrag o parte din ce în ce mai mare din publicitatea plătită pentru conţinut, ajungându-se practic la transformarea Google şi Facebook într-un "bipol" care a obţinut nu mai puţin de 80% din venitul rezultat din publicitatea online (cu excepţia Chinei) în anul 2017.
Prin acest proiect de lege, Facebook şi Google vor trebui să le plătească creatorilor de conţinut o mică parte din încasările lor din vânzarea spaţiului de publicitate online. Prin această iniţiativă EANA îşi propune să aducă legea drepturilor de autor la zi, pentru a corespunde realităţilor de pe piaţa media a începutului de secol XXI. Ultima directivă europeană asupra drepturilor de autor datează dintr-o perioadă în care Google, Facebook, YouTube sau telefoanele inteligente încă nu existau.
Întrebarea fundamentală pe care o ridică EANA este de ce aceşti actori gigantici, globali, ai internetului încasează aproape în totalitate banii proveniţi din publicitatea făcută pe conţinut ce nu le aparţine, deşi nu au investit niciun ban în realizarea acestui conţinut?
Presa scrisă sau agenţiile de presă au ajuns într-o situaţie ridicolă, mai semnalează EANA. Investesc sume mari de bani pentru a produce materiale de presă, iar angajaţii lor, jurnaliştii, uneori îşi asumă riscuri personale imense pentru a oferi informaţii exacte, diverse şi complete despre subiecte de interes. Şi tot ei, actorii din presă, trebuie să investească masiv în conţinutul online. Pe măsură ce vânzările de ziare scad, singura lor speranţă este legată de veniturile obţinute din mediul online. Şi astfel ajung să vadă cum companii precum Facebook şi Google profită de fructele muncii jurnalistice fără a investi niciun ban, privându-i de posibilitatea de a obţine venituri juste pe seama propriului conţinut şi trăgându-şi partea leului din potenţialul venit obţinut din publicitate.
Rezultatul acestei stări de fapt este pauperizarea întregii industrii media, avertizează EANA. În ultimele două decenii giganţii internetului au subminat presa tradiţională, în pofida eforturilor de obicei încununate cu succes ale presei de a-şi dezvolta audienţa online. Începând cu anul 2000, veniturile din publicitate ale presei scrise s-au prăbuşit peste tot în Europa. Spre exemplu, în Franţa, veniturile din publicitate ale presei scrise au scăzut cu 70%. Mii de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă în disponibilizări, acţiuni disperate menite să salveze ce se mai putea salva. În ultimii 10 ani în SUA, unde îşi au sediile centrale companii precum Google sau Facebook, presa a pierdut peste 50% din veniturile din publicitate şi aproximativ 45% din jurnalişti au fost disponibilizaţi.
Această poziţie dominantă a giganţilor internetului în relaţia cu presa reprezintă o ameninţare dură atât la adresa consumatorilor de presă cât şi a întregului construct democratic, ducând la golirea redacţiilor şi subminând mijloacele folosite pentru a finanţa jurnalismul de calitate. Directiva propusă este gândită pentru a corecta acest dezechilibru, permiţându-le creatorilor de conţinut de presă să fie remuneraţi corect pentru munca depusă, conform EANA.
Vor putea giganţii internetului să compenseze financiar presa fără a le solicita consumatorilor să plătească pentru accesul la internet, aşa cum pretind că vor fi obligaţi să facă? Răspunsul este în mod clar şi evident "Da!", subliniază EANA. Facebook a raportat venituri de 40 de miliarde de dolari în 2017, dintre care un profit de 16 miliarde de dolari. Google a avut încasări de 110 miliarde de dolari în acelaşi an, cu un profit de 12,7 miliarde de dolari. Poate cineva susţine că astfel de companii nu îşi permit să plătească pentru conţinutul pe care-l folosesc?
După ce aceste companii au reuşit să evite să plătească taxe în Europa, este oare acceptabil ca ele să nu plătească niciun ban creatorilor de conţinut care, la rândul lor, plătesc taxe pentru activitatea pe care o desfăşoară şi suportă şi costurile inerente ale producerii de materiale de presă? Pot accepta parlamentarii europeni faptul că aceşti giganţi ai internetului profită de conţinutul realizat de presa naţională şi europeană? Oare ei nu vor vedea riscul reprezentat de faptul că acea parte a presei care va supravieţui în acest context dezastruos pentru libertatea de opinie va fi din ce în ce mai dependentă de bani publici şi implicit de interese şi influenţe politice - deşi presa trebuie să rămână "câinele de pază" al democraţiei?
În încheierea acestui apel, EANA susţine că aceste companii gigant, care au profitat până acum gratuit de materialele de presă, trebuie să plătească în mod corect pentru aceste materiale. "De dragul libertăţii presei europene şi a apărării valorilor democratice, parlamentarii europeni ar trebui să susţină reforma legii drepturilor de autor".AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român
'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test
Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'
Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul
REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului
Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi
REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă
În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.
'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out
Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a
Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg
Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă
Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și
Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale
Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir
Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro
Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.
Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune
Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.
REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București
Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,
Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric
Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012
Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului
Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)
Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.
Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România
Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di