logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Revista 'Vatra' împlinește 131 de ani de la apariția primului număr

Image

Revista 'Vatra' care apare la Târgu Mureș, finanțată de Consiliul Județean Mureș cu sprijinul Ministerului Culturii, continuatoarea revistei 'Vatra' (serie veche) lansată la data de 1 ianuarie 1894 la București, împlinește în acest an 131 de ani de la apariția primului număr.

'Revista de cultură 'Vatra' are un destin centenar și o existență ce stă sub girul tradiției, al valorii și al performanței culturale. Primul număr al revistei 'Vatra' (serie veche) a apărut la data de 1 ianuarie 1894 la București, revista fiind condusă de Ion Luca Caragiale, George Coșbuc și Ioan Slavici. Se împlinesc, așadar, în acest an, 131 de ani de la apariția primului număr al revistei 'Vatra'. De-a lungul timpului, revista s-a impus în peisajul cultural românesc și internațional prin calitatea numerelor publicate, prin valoarea și competența colaboratorilor, prin prestigiu și notorietate în spațiul nostru literar. Seria nouă, mureșeană, a revistei 'Vatra' apare începând din mai 1971, printre fondatorii revistei aflându-se scriitorii Dan Culcer, Romulus Guga și Mihai Sin. Revista a fost condusă de poetul, romancierul și dramaturgul Romulus Guga, iar după moartea sa, de criticul și istoricul literar Cornel Moraru, în prezent director onorific al revistei', a declarat, pentru AGERPRES, profesor universitar doctor Iulian Boldea, redactor-șef al revistei 'Vatra'.


Până în prezent au fost publicate peste 600 de numere, iar din anul 2000 numerele revistei 'Vatra' sunt indexate în baza de date internațională CEEOL (Central and Eastern European Online Library).

'Rubricile tradiționale ale revistei - Vatra-Dialog, Cumințenia pământului, Citind și trăind literatura, Seismograme, Ochiul ciclopului, Documentele continuității, Tolle lege, Editorial, Carmen saeculare, Epica magna, Cronica literară, Cu cărțile pe masă, Lecturi, Triptic, Metamorfozele cercului, Refracții, Adagio, Talmeș-balmeș - redau legătura între tradiție și modernitate, dar și unitatea în diversitate pe care revista de cultură 'Vatra', revistă centenar și revistă-fanion a culturii românești, le promovează', a subliniat Iulian Boldea, cunoscut scriitor, critic și istoric literar.


Elementele forte ale revistei, susține profesorul Iulian Boldea, sunt date, în primul rând, de statutul, prestigiul și capitalul cultural pe care și le-a câștigat și confirmat prin activitatea ei din ultimele decenii, la care se adaugă calitatea excepțională a echipei redacționale și a colaboratorilor săi.

'Trebuie menționat și cadrul organizațional al revistei, statutul său de instituție publică, care-i permite să joace în mod adecvat rolul său cultural important în context local, regional, național și internațional. Redactorii și colaboratorii revistei sunt nume importante ale culturii și literaturii române contemporane: Cornel Moraru, Al. Cistelecan, Gheorghe Perian, Nicoleta Sălcudeanu, Iulian Boldea, Eugeniu Nistor, Kocsis Francisko, Alex. Cistelecan, Alex Goldiș, Călin Crăciun, Cristina Timar, Senida Poenariu. Revista 'Vatra' și-a propus, mai ales după anul 1990, ca obiectiv prioritar, o serie de dezbateri pe teme importante ale istoriei și criticii literare, prin revizitarea și revitalizarea istoriei unor concepte definitorii pentru studiile umaniste, pornindu-se de la ideea că cercetările românești de acest tip trebuie să cunoască o necesară revigorare', a afirmat redactorul-șef.

Potrivit profesorului Iulian Boldea, revista a promovat mereu valoarea, competența, cultivând tradiția și ideea de continuitate, dar și dialogul cu alte culturi, ilustrând o temă esențială a lumii în care trăim, marcată de provocările globalizării: tema dialogului dintre tradiție și modernitate.

'Deschiderea tot mai largă a revistei și rubricilor sale către dialogul intercultural se concretizează într-o serie de rubrici dedicate creațiilor literare ale autorilor de origine maghiară și prin traduceri sau interviuri cu autori de limbi străine (Gesta hungarorum, Biblioteca Babel, Biblioteca poeziei de avangardă etc.). Există o continuitatea firească a interesului revistei 'Vatra' pentru literatura scrisă în limba maghiară, care se manifestă cu consecvență pe tot parcursul seriei noi, din 1971 încoace. Astfel, de-a lungul anilor, rubrici precum 'Vecinătăți', 'Biblioteca babel' sau 'Ce scriu ungurii' au devenit repere importante pentru cei interesați de literatura maghiară din România. Acestor rubrici li s-au adăugat numere întregi sau dosare tematice dedicate avangardei maghiare, dar și interviuri și texte ale unor scriitori maghiari importanți', a precizat profesorul Boldea.

Revista Vatra a derulat o serie de proiecte, precum cenaclul revistei, digitizarea colecției revistei din perioada 1971-2024, actualizarea Bibliografiei revistei de la începutul seriei noi până în anul 2024, antologiile de proză scurtă și de poezie, acum fiind în pregătire o altă antologie, de critică literară și eseu.


'Revista 'Vatra' este, prin întreaga sa activitate, o revistă ce îmbină tradiția și modernitatea, într-o sinteză culturală originală, constituindu-se într-un reper valoric de incontestabilă prestanță. De-a lungul timpului, revista 'Vatra' s-a impus în peisajul cultural românesc și internațional prin calitatea numerelor publicate, prin valoarea și competența colaboratorilor, prin prestigiu și notorietate în spațiul nostru literar', a subliniat Iulian Boldea.

Între membrii primei echipe redacționale a seriei noi a revistei se regăsesc ziariști din presa locală sau centrală, precum Ion Calion-Caloi, Cornel Pogăceanu, Atanasie Popa, istoricul literar Serafim Duicu, poetul și sculptorul Gavril Ședran (pseudonimul lui Gavril Gh. Pop), graficienii Ion Petru Pop și Radu Ceontea.

Printre colaboratorii permanenți, care au deținut rubrici, se numără istoriograful Grigore Ploeșteanu, biologii academicieni Alexandru Pora și Bogdan Stugren, lingvistul Alexandru Toșa, sociologul Andrei Roth.

După anul 1990, colectivului redacțional i se alătură Alexandru Cistelecan (redactor-șef adjunct, între 1993-2007), Virgil Podoabă, Aurel Pantea, Nicoleta Sălcudeanu, Iulian Boldea, Alexandru Vlad, Alex Cistelecan, Alex Goldiș, Călin Crăciun, Cristina Timar și Senida Poenariu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 696

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-05-2025 21:48

Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni

Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele

Cultura - Media 21-05-2025 18:47

CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare

Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Cultura - Media 21-05-2025 17:01

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor - pe 28 mai, la Teatrul Național din București

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor, organizat de Institutul Yunus Emre, va avea loc, pe 28 mai, în Sala Mare a Teatrului Național din București (TNB). Potrivit unui comunicat al Institutului Yunus Emre transmis miercuri AGERPRES, în cadrul proiectului 'Opțiunea mea este limba turcă', instituția va celebra acest eveniment printr-un progr

Cultura - Media 21-05-2025 16:50

Sesiune de autografe după reprezentațiile cu 'Romeo & Julieta' din 21 și 24 mai de la Teatrul 'Ion Dacian'

Artiștii din musicalul 'Romeo & Julieta' vor oferi autografe spectatorilor după reprezentațiile din 21 și 24 mai, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 'Este modul nostru de a mulțumi pentru aplauze, emoție și prezență spectatorilor care sunt alături de 'Rom

Cultura - Media 21-05-2025 15:38

Festivalul Internațional 'George Enescu' - avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu

Un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu' va fi organizat, joi, de ICR Londra, în parteneriat cu ARTEXIM. Evenimentul, care va începe la ora 19:00, îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festiv

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Cultura - Media 21-05-2025 14:46

Lidia Bodea (Asociația Editorilor), despre Bookfest: 155 de expozanți vor propune aproximativ 450 de evenimente

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociației Editorilor din România (AER), a anunțat miercuri că ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reunește 155 de expozanți, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.

Cultura - Media 21-05-2025 13:33

Bihor: Lucrările de modernizare a Bibliotecii județene au ajuns la peste 80%; se așteaptă finalizarea în 30 iunie

Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene 'Gheorghe Șincai' Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de peste 80%, recepția finală a proiectului finanțat cu 10 milioane de lei prin PNRR fiind programată pentru data de 30 iunie 2025. Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, angajații Bibliotecii au început miercuri cursul de ins

Cultura - Media 21-05-2025 12:45

Timiș: Scriitorul german Thomas Mann, omagiat prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit'

Scriitorul german Thomas Mann este omagiat, miercuri, de Centrul Cultural German din Timișoara, prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit', semnată de Matei Șerban Sandu, în anul în care se împlinește un veac și jumătate de la nașterea romancierului. 'În expoziția sa, Matei Șerban Sandu abordează romanul '

Cultura - Media 21-05-2025 12:27

Zilele Clujului: Micii spectatori, așteptați în week-end la două spectacole oferite de Teatrul de Păpuși 'Puck'

Micii spectatori și nu numai sunt așteptați la două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck', care vor avea loc în aer liber, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului. 'Micii spectatori sunt așteptați să se bucure de Zilele Clujului 2025 urmărind două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck'. S&a

Cultura - Media 21-05-2025 05:25

Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&