logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Un fragment de cămașă de deținut - printre piesele unei expoziții dedicate centenarului Constantin Chiriță

Imagine din galeria Agerpres

Un fragment de cămașă de deținut, un exponat mai puțin spectaculos, din expoziția '100 de ani de la nașterea lui Constantin Chiriță. 70 de ani de la scrierea primului volum Cireșarii', deschisă, miercuri seara, la Biblioteca Națională a României, stă mărturie despre geneza romanului îndrăgit de generații întregi de adolescenți.

'Mi-am propus în seara asta să vă povestesc cum s-au născut 'Cireșarii'. Știu că tata a fost întrebat foarte des, aproape la fiecare interviu, la fiecare întâlnire cu elevii a fost întrebat de ce a scris 'Cireșarii'. Și răspunsurile lui sunt cunoscute: a scris cărțile pe care ar fi vrut să le citească el în adolescență, a scris cărți cu eroi tineri cu care cititorii se pot identifica, a scris cărți frumoase, a vrut să scrie cărți fără stridențe, violențe și urâțenie. Cunoaștem răspunsurile lui. Dar mai există un aspect necunoscut, un impuls, un motiv necunoscut pentru crearea 'Cireșarilor'', a afirmat fiica scriitorului, Diana Chiriță, prezentă la vernisaj, alături de unul dintre frații ei, Adrian Chiriță.


Ea a dezvăluit faptul că 'motivul' este legat de o serie de evenimente care s-au petrecut în familia mamei sale, soția lui Constantin Chiriță, respectiv de condamnarea unor membri ai acestei familii în procesul intentat conducătorilor Bisericii romano-catolice din Banat (1951).


Evenimentele au întrerupt, a mărturisit Diana, o 'frumoasă poveste de dragoste' între o studentă la Regie la Institutul de Artă Cinematografică din București (Gertrud Gregor) și un tânăr ziarist (Constantin Chiriță) 'care până atunci cutreierase țara, documentând, 'cu entuziasm', transformările României', ce preda un curs de Istoria literaturii române la institut.



'Povestea de dragoste este documentată în romanul 'Întâlnirea', al lui Constantin Chiriță. Amândoi erau foarte pasionați de ceea ce făceau: tata - de noua lui sarcină de a preda acest curs, mama - lansată cu pasiune și entuziasm în studiul Regiei. Totul părea superb, frumos, țara frumoasă, viitorul lor, frumos. La sfârșitul primului an universitar, mama a obținut Bursa republicană, care, înțeleg, a fost o bursă foarte prestigioasă și generoasă și totul părea bine, avea un viitor superb. Dar, după câteva zile, după primirea acestei burse, cineva a ajuns la camera căminului ei, a bătut în ușă și a spus: 'Începând de azi, nu mai sunteți studentă la institutul nostru'', a povestit fiica scriitorului.

Reacția regimului survenea încheierii procesului împotriva Bisericii Catolice, lot în care se afla și bunicul acesteia.

 


'Ce se întâmplase? Se încheiase procesul împotriva Bisericii Catolice. Bunicul meu, tatăl lui Gertrud, a fost condamnat la 25 de ani de temniță grea, unchiul mamei, episcopul Augustin Pacha, în vârstă de 82 de ani (episcopul catolic german de Timișoara, Augustin Pacha), a fost condamnat la 18 ani de temniță grea, iar mama a fost dată afară din institut și au urmat toate celelalte lucruri obișnuite în aceste cazuri: confiscarea averii, camioane care trăgeau în fața casei din Timișoara, se aruncau cărțile din bibliotecă de pe geam în camion, se lua mobila... lucrurile uzuale. Și pentru părinții mei a început o perioadă foarte, foarte grea de mai mulți ani. Tata a trebuit să se retragă de la institut, dar a continuat să lucreze la mai multe ziare din București. Au fost câteva clipe mai bune în acești ani foarte grei: în 1952 sau căsătorit, în 1953 s-a născut Victor, fratele nostru mai mare', a continuat Diana Chiriță.

Anul 1954 este acela în care 's-a întâmplat un lucru foarte interesant', a arătat aceasta, dezvăluind faptul că familia a găsit un fragment de cămașă aparținând bunicului încarcerat.



'M-au întrebat, de fapt, unii dintre voi ce este cu fragmentul acesta de cămașă. Deci, în '54, părinții au găsit în fața ușii de la intrarea în apartamentului lor din strada Cireșului un ghemotoc de cămașă de deținuți. Fragmentul este din acea cămașă. La început s-au speriat, au crezut că înseamnă că bunicul murise, dar, pe urmă, inspectând mai pe îndelete cămașa, au găsit o broderie în ea. Este o broderie făcută de Hans, bunicul meu, socrul lui Constantin Chiriță, cu un mesaj către familie. De la arestarea din 1951, ei nu avut niciun semn de viață de la el și nu au avut nicio posibilitate să afle ce se întâmplă cu el și nici nu se știa unde e, pentru că îl mutaseră din loc în loc', a spus fiica scriitorului.

Broderia reprezintă, de fapt, un mesaj de încurajare în trei limbi, maghiară, germană și latină, al bunicului Dianei adresat familiei.



'Acum, ce are asta de-a face cu 'Cireșarii'. În '54 s-a mai întâmplat ceva. Când credeam că nu se poate mai rău, s-a întâmplat și mai rău. S-a aflat la redacții că tata era căsătorit cu fiica unui așa-numit 'dușman de clasă' și a fost concediat de la toate (publicațiile - n.r.). Dintr-odată s-au găsit familia mică - tata, mama, Victor, care avea un an, eu, pe drum - fără nicio sursă de venit. Și s-au chinuit, tata mai câștiga bani ca ghost writer (scria și semnau alte persoane), dar în clipa aia i-a venit ideea să scrie o carte atât de frumoasă, încât nicio editură să nu-i refuze publicarea. Și această carte a fost 'Cireșarii'', a încheiat Diana Chiriță.

La vernisaj, personalitatea scriitorului a fost evocată de directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, de editorul și eseistul Lucian Pricop, de scriitorul Petre Crăciun și de actorul Gheorghe Visu, care au subliniat că romanul 'Cireșarii' a rămas cea mai citită carte pentru copii în România, generații de tineri căutând modele de viață în personajele romanelor acestei serii.



Realizată cu sprijinul editorului Lucian Pricop și cu participarea editurilor Cartex și Roxel Cart, expoziția cuprinde fotografii cu Constantin Chiriță și familia sa, mașina sa de scris a autorului, multe din cărțile publicate de acesta în țară și în străinătate, manuscrise ale unor romane sau ale unor proiecte literare, dactilograme ale unor cărți cu corectura scriitorului. Sunt prezentate articole, recenzii, poeme și texte manuscrise de la Nichita Stănescu, Geo Bogza, Mircea Micu, Fănuș Neagu dedicate lui Constantin Chiriță, filmele cu scenarii pornind de la 'Cireșarii'. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 1073

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 20-03-2025 09:59

Buzău: Diadema de la Gherăseni, alături de artefactele din metale prețioase, precursoare arheologice ale fericirii

Descoperirile arheologice de tipul bijuteriilor sau podoabelor precum Diadema de la Gherăseni sau al tezaurelor monetare, în unele cazuri transformate în salbe, sunt strâns legate de statutul social al persoanelor cărora au fost destinate și de o stare de bine, afirmă specialiștii Muzeului Județean Buzău, în contextul Zilei internaționale a fericirii.

Cultura - Media 19-03-2025 18:08

Expoziția 'Ținutul momârlanilor, Țara dintre Jiuri' - vernisată pe 10 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților

Expoziția 'Ținutul momârlanilor, Țara dintre Jiuri', din cadrul proiectului Romanian Student Tour dedicat redescoperirii și promovării valorilor patrimoniului natural și cultural, va fi vernisată pe 10 aprilie la Casa de Cultură a Studenților. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, în cadrul evenimentului va

Cultura - Media 19-03-2025 15:15

Vaslui: Expoziția 'Alexandru Ioan Cuza - 150', vernisată la Muzeul 'Vasile Pârvan' din Bârlad pe 20 martie

Expoziția 'Alexandru Ioan Cuza - 150' va fi vernisată la Muzeul 'Vasile Pârvan' din Bârlad joi, 20 martie, cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea primului domnitor al Principatelor Române. Expoziția este organizată de Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Complexul Mu

Cultura - Media 19-03-2025 13:03

Filme de Alfred Hitchcock și Federico Fellini, la cea de-a treia ediție a Classy Film Festival

Filme ale unor regizori precum Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick și Federico Fellini vor putea fi urmărite la cea de-a treia ediție a Classy Film Festival, care va avea loc în perioada 10-13 aprilie la Happy Cinema Colosseum și Happy Cinema Vitantis din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, miercuri, AGERPRES, f

Cultura - Media 19-03-2025 13:00

AUTORI CONTEMPORANI/Simona Popescu: A fost și este o viață frumoasă asta legată de scris

Simona Popescu, una dintre cele mai importante scriitoare contemporane din România și profesor universitar la Catedra de Literatură a Universității din București, pregătește o nouă carte de poezie, pe care o va publica anul acesta. Noul titlu urmează 'Cărții plantelor și animalelor', apărută în 2021 și reeditată în 2023, care a fost r

Cultura - Media 19-03-2025 12:43

UCIMR celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, pe 2 aprilie, la Ateneul Român

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, care va avea loc pe 2 aprilie, de la ora 18:30, la Sala Mare a Ateneului Român. În cadrul evenimentului vor fi decernate premii aniversare care celebrează realizările artistice pentru întreaga activitate ale

Cultura - Media 19-03-2025 11:44

Senat: Abrudean s-a întâlnit cu reprezentanții Netflix

Dezvoltarea continuă a sectorului audiovizual din România a constituit, miercuri, tema întâlnirii dintre președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, și reprezentanții Netflix, Tomasz Dabrowski, director politici publice pentru Europa Centrală și de Est, și Alexandra Preda, coordonator politici publice pentru Europa Centrală și de Est.

Cultura - Media 19-03-2025 11:06

Timiș: Festivalul 'Lada cu zestre' a Centrului de Cultură și Artă aduce tradiții, ansambluri folclorice și premii

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT) lansează în acest weekend cea de-a XVIII-a ediție a festivalului concurs 'Lada cu zestre', la Banloc și Ionel (Iohanesfield) și care va reuni în acest an 54 de localități participante ce vor readuce în atenția publicului un patrimoniu cultural viu, sensibil și prețios.

Cultura - Media 19-03-2025 08:49

Filmul 'De la Doină la Rembetiko' - proiecție specială în cadrul Festivalului de Film CinemaUniT de la Brașov, pe 29 martie

Filmul 'De la Doină la Rembetiko', în regia lui Cristian Radu Nema, va fi prezentat într-o proiecție specială la Cinematograful Astra din Brașov, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului de Film CinemaUniT, pe 29 martie, de la ora 15:00. Evenimentul va fi urmat de un recital de poezie susținut actorul Dorel Vișan, bazat pe 

Cultura - Media 18-03-2025 17:51

Brăila: Lista concurenților admiși la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu', publicată

Lista concurenților care vor participa la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, admiși în urma preselecției, a fost publicată marți pe site-ul oficial al festivalului și pe pagina de

Cultura - Media 18-03-2025 17:08

Ministrul Culturii - întâlnire cu ambasadorul Italiei în România; a reafirmat angajamentul față de Parteneriatul strategic

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, l-a primit, marți, pe ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, prilej cu care a reafirmat angajamentul față de Parteneriatul strategic româno-italian, cu accent pe colaborarea culturală. Discuțiile au vizat organizarea Anului Culturii Române în Italia în

Cultura - Media 18-03-2025 15:06

'Culorile Apei', eveniment care marchează Ziua Mondială a Apei - vineri, la Muzeul 'Grigore Antipa'

Activități educative și interactive menite să atragă atenția asupra importanței resurselor de apă și a ghețarilor în ecosistemul global sunt organizate de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' vineri, în cadrul evenimentului 'Culorile Apei, informează un comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES.

Cultura - Media 18-03-2025 13:40

Dragoș Ioniță, despre accidentul de la repetiții al tenorului Octavian Ene: Cascadoriile sunt făcute pe proprie răspundere

Tenorul Octavian Ene a suferit o fractură de tibie și peroneu, după ce a sărit duminica trecută de la o înălțime de trei metri, la repetițiile pentru spectacolul 'Romeo și Julieta

Cultura - Media 18-03-2025 12:36

Tenorul Octavian Ene, dus la spital cu piciorul rupt, după ce a sărit la repetiții de la trei metri (surse)

Tenorul Octavian Ene a fost transportat la spital de un echipaj SMURD, după ce a sărit de la o înălțime de trei metri la repetițiile pentru un spectacol de la Teatrul de Operetă 'Ion Dacian' din București, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Acesta a fost internat și urmează să fie operat, iar Secția 11 Poliție efectue

Cultura - Media 18-03-2025 11:53

Madrigal: 17.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru 'Ora Pământului' în România și Republica Moldova

Peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni, sâmbătă, simultan, în România și Republica Moldova și vor marca 'Ora Pământului' prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul. Potrivit unui co