logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

VIDEO Un fragment de cămașă de deținut - printre piesele unei expoziții dedicate centenarului Constantin Chiriță

Imagine din galeria Agerpres

Un fragment de cămașă de deținut, un exponat mai puțin spectaculos, din expoziția '100 de ani de la nașterea lui Constantin Chiriță. 70 de ani de la scrierea primului volum Cireșarii', deschisă, miercuri seara, la Biblioteca Națională a României, stă mărturie despre geneza romanului îndrăgit de generații întregi de adolescenți.

'Mi-am propus în seara asta să vă povestesc cum s-au născut 'Cireșarii'. Știu că tata a fost întrebat foarte des, aproape la fiecare interviu, la fiecare întâlnire cu elevii a fost întrebat de ce a scris 'Cireșarii'. Și răspunsurile lui sunt cunoscute: a scris cărțile pe care ar fi vrut să le citească el în adolescență, a scris cărți cu eroi tineri cu care cititorii se pot identifica, a scris cărți frumoase, a vrut să scrie cărți fără stridențe, violențe și urâțenie. Cunoaștem răspunsurile lui. Dar mai există un aspect necunoscut, un impuls, un motiv necunoscut pentru crearea 'Cireșarilor'', a afirmat fiica scriitorului, Diana Chiriță, prezentă la vernisaj, alături de unul dintre frații ei, Adrian Chiriță.


Ea a dezvăluit faptul că 'motivul' este legat de o serie de evenimente care s-au petrecut în familia mamei sale, soția lui Constantin Chiriță, respectiv de condamnarea unor membri ai acestei familii în procesul intentat conducătorilor Bisericii romano-catolice din Banat (1951).


Evenimentele au întrerupt, a mărturisit Diana, o 'frumoasă poveste de dragoste' între o studentă la Regie la Institutul de Artă Cinematografică din București (Gertrud Gregor) și un tânăr ziarist (Constantin Chiriță) 'care până atunci cutreierase țara, documentând, 'cu entuziasm', transformările României', ce preda un curs de Istoria literaturii române la institut.



'Povestea de dragoste este documentată în romanul 'Întâlnirea', al lui Constantin Chiriță. Amândoi erau foarte pasionați de ceea ce făceau: tata - de noua lui sarcină de a preda acest curs, mama - lansată cu pasiune și entuziasm în studiul Regiei. Totul părea superb, frumos, țara frumoasă, viitorul lor, frumos. La sfârșitul primului an universitar, mama a obținut Bursa republicană, care, înțeleg, a fost o bursă foarte prestigioasă și generoasă și totul părea bine, avea un viitor superb. Dar, după câteva zile, după primirea acestei burse, cineva a ajuns la camera căminului ei, a bătut în ușă și a spus: 'Începând de azi, nu mai sunteți studentă la institutul nostru'', a povestit fiica scriitorului.

Reacția regimului survenea încheierii procesului împotriva Bisericii Catolice, lot în care se afla și bunicul acesteia.

 


'Ce se întâmplase? Se încheiase procesul împotriva Bisericii Catolice. Bunicul meu, tatăl lui Gertrud, a fost condamnat la 25 de ani de temniță grea, unchiul mamei, episcopul Augustin Pacha, în vârstă de 82 de ani (episcopul catolic german de Timișoara, Augustin Pacha), a fost condamnat la 18 ani de temniță grea, iar mama a fost dată afară din institut și au urmat toate celelalte lucruri obișnuite în aceste cazuri: confiscarea averii, camioane care trăgeau în fața casei din Timișoara, se aruncau cărțile din bibliotecă de pe geam în camion, se lua mobila... lucrurile uzuale. Și pentru părinții mei a început o perioadă foarte, foarte grea de mai mulți ani. Tata a trebuit să se retragă de la institut, dar a continuat să lucreze la mai multe ziare din București. Au fost câteva clipe mai bune în acești ani foarte grei: în 1952 sau căsătorit, în 1953 s-a născut Victor, fratele nostru mai mare', a continuat Diana Chiriță.

Anul 1954 este acela în care 's-a întâmplat un lucru foarte interesant', a arătat aceasta, dezvăluind faptul că familia a găsit un fragment de cămașă aparținând bunicului încarcerat.



'M-au întrebat, de fapt, unii dintre voi ce este cu fragmentul acesta de cămașă. Deci, în '54, părinții au găsit în fața ușii de la intrarea în apartamentului lor din strada Cireșului un ghemotoc de cămașă de deținuți. Fragmentul este din acea cămașă. La început s-au speriat, au crezut că înseamnă că bunicul murise, dar, pe urmă, inspectând mai pe îndelete cămașa, au găsit o broderie în ea. Este o broderie făcută de Hans, bunicul meu, socrul lui Constantin Chiriță, cu un mesaj către familie. De la arestarea din 1951, ei nu avut niciun semn de viață de la el și nu au avut nicio posibilitate să afle ce se întâmplă cu el și nici nu se știa unde e, pentru că îl mutaseră din loc în loc', a spus fiica scriitorului.

Broderia reprezintă, de fapt, un mesaj de încurajare în trei limbi, maghiară, germană și latină, al bunicului Dianei adresat familiei.



'Acum, ce are asta de-a face cu 'Cireșarii'. În '54 s-a mai întâmplat ceva. Când credeam că nu se poate mai rău, s-a întâmplat și mai rău. S-a aflat la redacții că tata era căsătorit cu fiica unui așa-numit 'dușman de clasă' și a fost concediat de la toate (publicațiile - n.r.). Dintr-odată s-au găsit familia mică - tata, mama, Victor, care avea un an, eu, pe drum - fără nicio sursă de venit. Și s-au chinuit, tata mai câștiga bani ca ghost writer (scria și semnau alte persoane), dar în clipa aia i-a venit ideea să scrie o carte atât de frumoasă, încât nicio editură să nu-i refuze publicarea. Și această carte a fost 'Cireșarii'', a încheiat Diana Chiriță.

La vernisaj, personalitatea scriitorului a fost evocată de directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, de editorul și eseistul Lucian Pricop, de scriitorul Petre Crăciun și de actorul Gheorghe Visu, care au subliniat că romanul 'Cireșarii' a rămas cea mai citită carte pentru copii în România, generații de tineri căutând modele de viață în personajele romanelor acestei serii.



Realizată cu sprijinul editorului Lucian Pricop și cu participarea editurilor Cartex și Roxel Cart, expoziția cuprinde fotografii cu Constantin Chiriță și familia sa, mașina sa de scris a autorului, multe din cărțile publicate de acesta în țară și în străinătate, manuscrise ale unor romane sau ale unor proiecte literare, dactilograme ale unor cărți cu corectura scriitorului. Sunt prezentate articole, recenzii, poeme și texte manuscrise de la Nichita Stănescu, Geo Bogza, Mircea Micu, Fănuș Neagu dedicate lui Constantin Chiriță, filmele cu scenarii pornind de la 'Cireșarii'. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 1122

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:19

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est