Harghita: Picturile murale de la Biserica Ciuntită din Tomești, exponatele lunii la Muzeul Secuiesc din Miercurea-Ciuc

Fragmente din frescele unei biserici catolice medievale din localitatea Tomești, care nu mai există de secole, sunt exponatele lunii martie la Muzeul Secuiesc al Ciucului, din Miercurea-Ciuc.
Într-o postare pe site-ul a muzeului se menționează că vechea biserică, pe pereții căreia se aflau aceste fresce, a fost demolată, pentru construirea uneia noi.
'Prea puțini au cunoștință despre ea, și, totuși, Biserica Ciuntită de la Tomești este una dintre cele mai frumoase și mai interesante destinații de drumeții din regiunea Ciucului. Turnul, clar vizibil atât de pe drumul național, cât și din tren, este singurul element arhitectural rămas din biserica parohială medievală de la Tomești. Vechea biserică, construită în epoca Arpadiană și extinsă în perioada goticului târziu, a fost dărâmată atunci când s-a construit actuala biserică din centrul satului, iar pietrele ei au fost duse în sat. Tot atunci au fost aduse în noua biserică și clopotul medieval, statuia Madonei - mult mai veche decât cea de la Șumuleu-Ciuc, clopotul turnat în 1495, precum și sacristia din piatră sculptată în stil gotic târziu, care este sora sacristiei vecine de la Cârța. (...) Pereții interiori ai acestei biserici au fost pictați în prima jumătate a secolului al XV-lea cu picturi murale mari și elaborate. Frescele cu mai multe figuri, inclusiv sfinți, regi și inscripții, au fost desigur distruse odată cu demolarea bisericii', se arată în postarea menționată.
În timpul unor minuțioase săpături arheologice, efectuate în urmă cu peste 20 ani, au fost găsite în moloz fragmente de frescă de mărimea unei unghii, iar 'restauratorul de pictură murală Kiss Lóránd din Târgu Mureș a reconstituit detalii interpretabile'.
Arheologul Botár István, din cadrul Muzeului Secuiesc al Ciucului, a precizat pentru AGERPRES că, după găsirea acestor fragmente de frescă, arheologii care participau la săpături au încercat în nenumărate rânduri să le combine, dar nu reușeau decât să le aducă împreună, după culori.
Într-o după-amiază, a venit în vizită restauratorul Kiss Lóránd, care s-a uitat pe mesele pe care erau întinse fragmentele și a reușit, 'din senin', să le combine, iar sub ochii arheologilor s-au conturat frescele prezentate în această lună.
Pe baza acestora, s-a stabilit că picturile murale au fost realizate de același pictor sau atelier care le-a realizat pe cele ale bisericii monument UNESCO din Dârjiu și a celei din localitatea Feliceni, de lângă Odorheiu-Secuiesc.
'Având de vedere niște trăsături artistice, se poate spune că fresca, pictura murală care a stat aici, la Tomești, pe peretele bisericii, a fost făcută, nu știu dacă de același meșter, dar cu siguranță de aceeași scoală care a lucrat și la Dârjiu și la Feliceni. Și, astfel, putem să o datăm în prima parte a secolului XV. Și asta este, într-un fel, (...) o mare revelație, că avem o biserică care a dispărut, care nu mai stă și totuși știm ceva despre o frescă ce a stat cândva pe pereții ei', a spus dr. Botár István.
El a menționat că la săpăturile din 2002-2003 s-a reușit pentru prima dată documentarea în zona Ciuc a unei biserici romanice dispărute.
'Aceasta a fost prima ocazie când am reușit să demonstrăm că înainte de sanctuarul gotic acolo a fost și un sanctuar mai mic, semicircular, de tip romanic, în secolul 12-13. Din păcate n-am găsit monede sau ceva cu care să datăm exact', a spus arheologul.
De asemenea, în cursul săpăturilor, arheologii au demonstrat că la începutul secolului al XV-lea au fost persoane care au investit în biserică și au plătit meșteri pentru ca pereții să fie acoperiți de aceste fresce.
'La acea vreme, biserica, în înfățișarea exterioară, era încă romanică. Sunt absolut sigur că sanctuarul gotic încă nu a fost construit. Deci, la început de secol XV s-a lucrat, și la acea vreme era nevoie de bani, de investiții, de relații să cumperi, să zic așa, sau să angajezi un meșter sau o școală care să vină aici, în Ciuc, și care a lucrat la biserici mari și aceasta este, poate, concluzia a doua cea mai importantă. Că sunt rețele de conexiuni între aceste biserici, deci nu sunt ceva singulare sau unice, foarte probabil că acești meșteri au umblat, au fost angajați la o biserică într-o regiune și au lucrat la mai multe locuri', a menționat dr. Botár István.
El a pledat și pentru vizitarea turnului ciuntit de la Tomești, cel care 'și-a pierdut biserica', aceasta călătorind 'sub formă de pietre în biserică actuală din sat'.
Fragmentele de frescă ale Bisericii Ciuntite din Tomești pot fi admirate la casa de bilete a Muzeului Secuiesc din Miercurea-Ciuc, de marți până duminică, zilnic între orele 9:00 și 17:00.
'Fragmentele de frescă expuse aici provin din pereții unei biserici abandonate de secole, mărturisind schimbarea vremurilor, legăturile dintre arta ecleziastică medievală și magia evocatoare a arheologiei', se mai arată în postarea citată. AGERPRES/ (AS, A, redactor: Gina Ștefan, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu