logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Oradea Heritage a depus documentația de clasare ca monument istoric a clădirii în care a locuit Eva Heyman

Image

Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) a demarat, în anul 2024, documentațiile de clasare pentru clădirea în care a copilărit Eva Heyman, fetița de 13 ani, victimă a Holocaustului, imobilul fiind reabilitat prin programul multianual al autorităților orădene, pionierat în România, a informat marți, în conferință de presă, directorul adjunct al fundației, Adriana Lipoveanu.

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

'Un fapt istoric important este că în această clădire a copilărit Eva Heyman, aspect care a contat ca și punctaj în criteriile de clasare. De asemenea, finalizăm documentația de clasare pentru clădirea Bazar. Aceste clădiri au statut de monument istoric în momentul în care noi depunem documentația la Ministerul Culturii și chiar dacă ele nu au încă ordinul de clasare, ele beneficiază de protecția convenită de legea 422 pe 2001', a declarat Adriana Lipoveanu.

Eva Heyman a fost o fetiță scriitoare care, asemănător Annei Frank, a ținut un scurt jurnal în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz și de a deveni o victimă a Holocaustului. Jurnalul său a fost publicat mai întâi în anii '60 în Ungaria și Israel, fiind apoi tradus și în alte limbi, iar în ultimii ani a fost prezentat și prin intermediul rețelelor de socializare ca lectură pentru ca tinerii să cunoască și să înțeleagă ce a reprezentat Holocaustul.


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


Conducerea fundației Oradea Heritage a prezentat, marți, raportul de activitate al fundației pe anul 2024, alături de directorul adjunct, inginerul constructor Adriana Lipoveanu fiind prezenți președintele fundației, Grigore Morar și directorul executiv Alexandru Chira.

Programul multianual de reabilitare a clădirilor din centrul istoric a fost demarat în anul 2012, când a fost aprobată prima hotărâre de consiliu local, ca urmare a aprobării la nivel național a legii 153 din 2011.

'De atunci ne ocupăm cu această activitate, zicem noi deosebit de importantă. Nu vreau să o luați ca și o laudă, dar am fost pionieri în România cu aplicarea acestui program. Foarte multe orașe au venit la noi să vadă care sunt detaliile și să le împărtășim din experiența noastră', a precizat Lipoveanu.


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


Potrivit acesteia, fundația este cel mai important partener al grupului de lucru care se ocupă de coordonarea acestui program, grup ce include mai multe direcții din Primăria Oradea printre care: Direcția de Patrimoniu, Direcția juridică, Direcția economică, Direcția Arhitect-Șef, dar fundația are cele mai multe atribuții.

Pe lângă faptul că fundația se ocupă de elaborarea proiectelor tehnice, de obținerea autorizațiilor și a avizelor pentru acele clădiri care urmează să intre în acest program, are 'un rol deosebit de important și deosebit de dificil', fiindcă este acea 'curea de transmisie' între ceea ce vrea să transmită Primăria Oradea și cetățenii care sunt proprietarii acestor clădiri.

'Practic, fundația este interfața primăriei în relația cu cetățenii. Și cetățenii nu întotdeauna sunt informați, de multe ori sunt poate chiar dezinformați și de aceea acest rol este cu atât mai dificil', a menționat Adriana Lipoveanu.

Pe de altă parte, tot fundația se ocupă de clasările de clădiri care sunt cuprinse în planurile urbanistice, fiind identificate cele cu o valoare istorică, culturală sau artistică și propuse pentru clasare. Dar faptul că ele sunt propuse pentru clasare nu este suficient, continuă inginerul, deoarece trebuie întocmită această documentație de clasare, trebuie identificate mai departe și aprofundate acele elemente culturale sau istorice.


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


În anul 2024 s-au finalizat lucrările la Casa Markovits-Mathezer, una dintre cele mai valoroase clădiri din stilului Art Nouveau Secession geometric, precum și la Hotelul Parc (printr-un parteneriat între fundație și între proprietari, aceștia din urmă fiind cei care și-au ales constructorul, dar dirigenția, consultanța și proiectul tehnic au fost asigurate de fundație).

Totodată, anul trecut angajații fundației au organizat zeci de ședințe/întâlniri de informare cu proprietarii a opt palate și clădiri de patrimoniu din centrul istoric și au asigurat serviciile de dirigenție de șantier privind lucrările în curs în cazul a 13 imobile. Aflate în diferite stadii de lucrări, cel puțin trei dintre ele vor putea fi admirate, la finalizarea lucrărilor, în anul 2025, precum clădirea din str. Iosif Vulcan nr. 14, cele două Palate Adorjan și imobilul din Aurel Lazăr nr. 3 (lucrări de detalii).

Potrivit președintelui Grigore Morar și directorului executiv Alexandru Chira, activitatea Oradea Heritage în anul trecut a vizat o paletă largă de domenii și activități privind monumentele de for public, programul multianual pentru clădirile cu valoare cultural arhitecturală, programe pentru elevi, evenimente speciale, administrarea obiectivelor turistice, a magazinelor de suveniruri, dar și pe plan internațional, prin Rețeaua Art Nouveau - Oradea fiind singurul oraș din țară în această structură. AGERPRES / (A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1722

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional

Cultura - Media 14-05-2025 10:24

Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est

Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &

Cultura - Media 14-05-2025 10:10

Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble

Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir

Cultura - Media 14-05-2025 10:00

REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană