logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Braşov: Salonul de Carte Bookfest - patru zile de sărbătoare a cărţii; întâlniri cu personalităţi, dezbateri şi sesiuni de autografe

Image

Cea de-a opta ediţie a Salonului de Carte Bookfest Braşov se anunţă a fi una "spectaculoasă", în cele patru zile de sărbătoare dedicate cărţii fiind programate întâlniri cu personalităţi de seamă, dezbateri şi sesiuni de autografe.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de organizatori, această ediţie va avea loc în intervalul 31 octombrie - 3 noiembrie la Aula Universităţii Transilvania.

"Salonul de Carte Bookfest Braşov pregăteşte o ediţie spectaculoasă, bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalităţi de seamă, dezbateri şi sesiuni de autografe. Între 31 octombrie şi 3 noiembrie, publicul braşovean este aşteptat în număr cât mai mare la Aula Universităţii Transilvania (str. Iuliu Maniu nr. 41A), pentru întâlnirea cu o ofertă editorială bogată, dar şi cu unele dintre numele cele mai importante ale sferei culturale actuale. Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Radu Vancu, Cătălin Vasilescu, Marius Chivu, Cătălin Ranco Piţu, Mădălina Dobrovolschi, Igor Bergler, Sabina Fati, Radu Oltean, Sorin Mitu, Cristian Preda, Lidia Bodea, Denisa Comănescu, Adrian Lăcătuş, Romulus Bucur, Cosmin Frunteş sunt doar câteva dintre personalităţile care vor fi prezente la evenimentele pe care Bookfest le-a pregătit braşovenilor", precizează sursa citată.

Unele dintre cele mai importante edituri din România vor fi prezente cu cele mai noi titluri, la preţuri promoţionale: Editura Academiei Române, Grupul Editorial Art, Asociaţia Liga Albanezilor din România, Asociaţia Macedonenilor din România, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Humanitas şi Humanitas Fiction, Jocorama, Grupul Editorial Litera, Nemira Publishing House, Editura Niculescu - Oxford University Press, Pilot Books, Polirom, Trei, Editura Zupia.

Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la evenimentele programate pe durata acestuia, iar programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe www.bookfest.ro.

Vineri, 1 noiembrie, startul evenimentelor este dat de editura Universităţii Transilvania din Braşov şi va sta sub semnul artei începând cu ora 17,00, când va fi lansat albumul "Peisaj ulterior" al artistului braşovean Cosmin Frunteş. Albumul conţine şi 13 texte semnate de scriitorul Bogdan Coşa.

De la ora 17.30, cei interesaţi de istoria recentă a României vor avea ocazia întâlnirii cu Cătălin Ranco Piţu, fost procuror militar şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi cartea sa recent apărută la editura Litera - Ruperea Blestemului. Revoluţia Română din decembrie 1989.

"Autorul încearcă să aducă lumină şi să răspundă unor întrebări legate de Revoluţia Română din decembrie 1989, fiind cel care a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei - un dosar de 3000 de volume, care a avut ca obiect trimiterea în judecată a unor figuri-cheie ale evenimentelor din decembrie 1989, precum Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea unor grave infracţiuni contra umanităţii. Autorul va fi însoţit de Adrian Lesenciuc (preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România), iar lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe", se precizează în comunicat.

În aceeaşi seară, editura Humanitas Fiction propune spre lansare, de la ora 18,00, volumul Ochii Monei de Thomas Schlesser, senzaţia literară a anului şi bestseller Bookfest 2024, precum şi romanele de ficţiune istorică Flăcările, debutul autoarei Sophie Haydock, şi Surâsul Caterinei: Mama lui Leonardo da Vinci de Carlo Vecce.

La ora 18,30, va fi prezentat un alt bestseller Bookfest 2024 al editurii Humanitas, Cartea depresiilor. 24 de confesiuni despre tristeţe, teamă, disperare şi alţi demoni - volum colectiv coordonat de scriitorul Marius Chivu.

Potrivit organizatorilor, ziua de sâmbătă, 2 noiembrie, va reprezenta un maraton de evenimente de la care publicul nu trebuie să lipsească.

Printre evenimente se numără întâlnirea cu Mădălina Dobrovolschi (ora 11,00), cunoscută ca om de televiziune şi de radio. Celor pasionaţi de dezvoltarea personală li se propune un exerciţiu de cunoaştere prin cartea apărută la editura Litera - Paradoxul trifoiului cu patru foi - o explicaţie pentru modul în care suntem atraşi de ceea ce este diferit, unic şi autentic, dar şi un model de construire a propriei imagini în arena publică.

De la ora 11,30, cei mici sunt chemaţi de editura Humanitas Junior să descopere două volume de excepţie- Bunicul de ciocolată, prin intermediul autoarei de origine armeană Narine Abgarian, şi o ediţie spectaculoasă a capodoperei lui William Golding, Împăratul Muştelor, titlu celebrat la 70 de ani de la apariţie printr-o adaptare grafică aparţinându-i lui Aimee de Jongh, unul dintre cei mai apreciaţi artişti de astăzi, şi în traducerea lui Radu Paraschivescu.

Începând cu ora 12,00, prelegerile de istorie intră în atenţia publicului de la Bookfest, iar apoi, de la ora 12,30, editura Polirom ne invită să descoperim mai multe despre convieţuirea româno-maghiară de-a lungul unui întreg mileniu şi despre istoria comună pe care românii şi ungurii o împart.

Începând cu ora 13,00, Cristian Preda, Mihail Vakulovski şi Denisa Comănescu vor prezenta trei volume proaspăt apărute la editura Humanitas Fiction: Pravila borfaşilor al dublului laureat al premiului Pulitzer Colson Whitehead, Fericitul cuplu, al doilea roman scris de Naoise Dolan şi Insula Bătăilor de inimă semnat de Laura Imai Messina, al treilea volum al său apărut în colecţia "Raftul Denisei".

O dezbatere având ca punct de plecare lansarea cărţii Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români, semnată de Cristian Preda, Ciprian Mihali şi Sorin Ioniţă, este programată de la 13,30, iar de la ora 14,00 mergem într-o Călătorie la Gurile Dunării (Ţara la graniţă), printr-o lectură în avanpremieră din noul volum al jurnalistei şi corespondentei Europa Liberă la Bucureşti, Sabina Fati.

La ora 14,30 are loc reîntâlnirea cu scriitoarea Ioana Pârvulescu şi cel mai proaspăt roman al său, Aurul pisicii, bestseller Humanitas la Bookfest 2024, iar o jumătate de oră mai târziu Radu Paraschivescu intră în dialog cu Cristian Preda pornind de la recentul volum şi bestseller al acestei veri, Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi, semnat de Radu Paraschivescu la editura Humanitas.

"Editura Humanitas revine pe scena Bookfest şi, pentru ora 16,45, a pregătit unul dintre cele mai aşteptate momente ale Salonului, şi anume reîntâlnirea publicului cu Gabriel Liiceanu. După doi ani, acesta revine la Bookfest Braşov şi ne invită să luăm parte la dezbaterea intitulată 'Despre ficţiune, literatură şi civilizaţia umană', prilejuită de volumul Gabriel Liiceanu în dialog cu Mario Vargas Llosa, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu şi Denisa Comănescu vor purta un dialog incitant despre artă, libertate, utopii şi alte teme atinse în volumul de convorbiri cu laureatul Premiului Nobel pentru literatură. (...) Jazz-ul va da ultimele note ale zilei de sâmbătă, editura Universităţii Transilvania din Braşov lansând, de la ora 18,30, volumul Chamber jazz. Ce e această muzică?", spun organizatorii.

Duminică, 3 noiembrie, evenimentele editoriale continuă şi vizitatorii sunt aşteptaţi la Salonul de Carte Bookfest Braşov pentru o ultimă zi de răsfăţ livresc.

"Editura Litera îl comemorează pe deţinutul politic Aleksei Navalnîi, prin traducerea volumului său Patriot. Memorii, pe care îl lansează de la ora 12,30. Cartea a început să fie scrisă în închisoare în 2020 şi reprezintă atât o mărturie a vieţii lui Aleksei Navalnîi, cât şi a angajamentului său neclintit de a lupta împotriva dictaturii. La eveniment vor participa Radu Vancu, Ioana Bâldea Constantinescu şi Adrian Lăcătuş", arată comunicatul citat.

Salonul de Carte Bookfest Braşov va putea fi vizitat de joi până duminică, între orele 10,00 şi 20,00.

Bookfest Braşov este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România.

Salonul de carte Bookfest Braşov, ediţia a VIII-a, este un proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa foto: Bookfest - Salonul Internațional de Carte / Facebook.com 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan