logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Național al Audiovizualului

Sancțiune

Obligarea România TV de a difuza, timp de 3 ore, între orele 18,00 și 21,00, numai textul deciziei de sancționare

Întrunit în ședința publică din data de 04.05.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a decis să sancționeze postul România TV cu obligarea radiodifuzorului de a difuza, în data de 07.05.2025, timp de 3 ore, între orele 18,00 și 21,00, numai textul deciziei de sancționare.

La difuzarea emisiunii de dezbatere electorală 'Cutia Neagră' din 02.05.2025, postul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002 și ale art. 64 alin. (1) lit. b) și alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. În cadrul acestei ediții au fost făcute următoarele afirmații: Andreea Crețulescu - 'Breaking news, doamnelor și domnilor ! Dragoș intră și explică-ne vestea vine din Statele Unite și confirmată oficial'. Dragoș Bistriceanu - 'Este o informație absolut șocantă. Stimați telespectatori, este informația de breaking News. Pe de o parte, primim această veste de ultimă oră și anume că România este exclusă din programul visa waiver. Foarte atent, foarte mare atenție, stimați telespectatori, și avem și o listă. Am stat să ne lămurim exact ce este cu această listă. Deci prin prima dată să dăm această știre. Statele Unite ale Americii au scos din România din programul visa waiver, deși emisarul republican la București a mai recunoscut anumite ingerințe. Decizia luată de Homeland Security Department cu 2 zile înainte de alegerile prezidențiale. Este oficial, domnule Ponta.

Pe de altă parte, avem și această listă de sancțiuni. Niște persoane, uitați, chiar vă dau listă ca să vedeți și dumneavoastră despre ce este vorba. Uitați, acestea sunt persoane de pe listă, le vom citi imediat. Uitați și acesta este ultimul nume de pe listă. Stimați telespectatori, ca să înțelegeți în totalitate ceea ce se întâmplă în aceste clipe, avem această listă de persoane trecute pe o listă de sancțiuni'. Pe ecran este afișata o listă cu nume ale unor persoane care au deținut sau dețin funcții publice având titlul: Specially Designated list update May 2025. Titluri afișate pe ecran: 'SUA SANCȚIONEAZÃ ROMÂNIA PENTRU CÃ VREA SÃ FURE ALEGERILE'; 'SUA SANCȚIONEAZÃ OAMENII SISTEMULUI DIN ROMÂNIA'.

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului a ținut cont de punctul de vedere transmis de Ambasada Statelor Unite în care se precizează 'Am văzut relatări care susțin impunerea de sancțiuni din partea SUA împotriva unor oficiali români. Aceste relatări nu au niciun temei. Guvernul Statelor Unite nu a făcut niciun anunț privind impunerea de sancțiuni asupra unor cetățeni români'. Totodată, CNA a avut în vedere și poziția publică oficială a MAE, potrivit căreia 'Ministerul Afacerilor Externe precizează că informațiile vehiculate în postări amplificate artificial pe platforme de social media privind o așa-zisă 'listă neagră' a Administrației americane sunt false și reprezintă o nouă încercare de manipulare și interferență, menită să compromită încrederea cetățenilor în autorități. Această nouă dezinformare are toate caracteristicile unor acțiuni de manipulare și interferență a informațiilor (FIMI) derulate de actori statali și amplificate de organizații politice, în scopuri electorale'.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire:
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 - (2) Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.

(2) În cazul în care informațiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp și în condiții similare de difuzare.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare și responsabilitatea față de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .

tel. 021.305.53.43, e-mail: [email protected]

Afisari: 65

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].