logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concert Regal Caritabil - la Ateneul Român; Majestatea Sa Margareta: Un eveniment în care sărbătorim talentul şi generozitatea

Imagine din galeria Agerpres

Concertul Regal Caritabil este un eveniment prin care, de 15 ani, sunt celebrate talentul şi generozitatea, a afirmat, vineri seară, la Ateneul Român, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.

 


MS Margareta a participat la cea de-a XV-a ediţie a Concertului Regal Caritabil, evidenţiind necesitatea sprijinirii tinerelor talente pe drumul realizării unei cariere în artă.

 



"România are nevoie de artă, iar noi sprijinim împreună tinerii talentaţi, muzicieni şi artişti plastici, oferindu-le burse, mentorat şi promovare. Bursa 'Tinere Talente' este o şansă pentru mulţi artişti de a-şi împlini visurile, de a se dezvolta pe drumul artei cu încredere. Din 2008 până astăzi au fost acordate 440 de burse. Peste două milioane de euro au fost investiţi în susţinerea lor. 'Tinere Talente' a devenit un proiect naţional care a dat curaj şi voce unei noi generaţii de artişti. În prezent, mulţi dintre bursieri au devenit cunoscuţi pe scena internaţională, în galerii şi muzee celebre. Ei au aşezat România pe harta culturală a lumii", a spus MS Margareta în discursul rostit înaintea începerii evenimentului.

 



Custodele Coroanei a ţinut să mulţumească, în discursul său, "donatorilor generoşi".

"Cei şase muzicieni de pe scenă, din această seară, sunt şase poveşti de succes: Izabela, Cadmiel, Mircea, Paul, Mihai şi Constantin. Suntem mândri că destinul lor artistic s-a împlinit prin har, efort şi temeritate. Dar şi pentru mentori, prin donatori generoşi, şi de asta vă mulţumesc tuturor", a adăugat ea.

La întâlnirea cu presa, Custodele Coroanei a afirmat că şi-ar dori ca în urma evenimentului caritabil să se strângă peste 200.000 de euro.

 



MS Margareta a mai spus că tinerele talente care au trecut prin Fundaţie au dat "mândrie şi speranţă că putem să mergem mai departe".

"Sunt copii cu talent şi noi le-am dat o şansă", a punctat Custodele Coroanei.

Întrebată ce reprezintă pentru România întoarcerea tinerelor talente în ţară, MS Margareta a precizat că apreciat că este vorba despre "o mare speranţă".

"România a devenit mai importantă acum. (...) Acest aspect cultural dă multă vizibilitate României", a subliniat Custodele Coroanei.

A amintit că la eveniment va participa şi prinţesa Muna Al Hussein a Iordaniei.

 



"Nu este prima dată când a venit în România (...) şi va asista la concert. A venit foarte des să vadă şi Fundaţia, proiectele Fundaţiei, dar ea este mult mai implicată în sănătate. (...) Ei i se pare foarte frumos (n.r. - programul Fundaţiei Margareta) şi pentru că ei, familia regală, ajută în Iordania foarte mult femeile, copiii şi persoanele în vârstă şi pe cei care lucrează în sănătate. (...) Este mare plăcere să fie alături de noi, este o mare prietenă a mea", a mai spus Majestatea Sa Margareta.

Programul concertului, aflat la cea de a XV-a ediţie, în organizarea Fundaţiei Regale Margareta a României, a inclus lucrări de George Stephănescu, Antonio Vivaldi, Pablo de Sarasate, Francis Poulenc.

Concertul s-a desfăşurat în prezenţa membrilor Familiei Regale a României, ca în fiecare an, evenimentul fiind punctul de întâlnire pentru mulţi susţinători ai artei şi culturii, printre care se numără diplomaţi, personalităţi din sfera culturală şi lideri din lumea afacerilor, precum şi donatori, sponsori ori simpatizanţi ai fundaţiei.

 



La finalul concertului, Familia Regală a coborât în Rotonda Ateneului pentru a admira expoziţia de arte vizuale a bursierilor programului "Tinere Talente", ediţia 2024.

Concertul Regal are loc în mod tradiţional în data de 25 octombrie - ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, fondator al fundaţiei, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

Prima ediţie a Concertului Regal Caritabil a avut loc în anul 2008. De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări şi donaţii strânse au depăşit suma de 1.800.000 de euro.

Până în prezent, 440 burse au fost acordate tinerilor talentaţi, provenind din medii cu venituri reduse, iar cu sprijinul oferit de mentori şi prin promovarea susţinută, aceştia au obţinut realizări remarcabile atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Programul "Tinere Talente" a fost recunoscut de patru ori drept cel mai bun program de artă şi cultură din România, laureat în anii 2013, 2015, 2017 şi 2022 la Gala Societăţii Civile.

Fundaţia Regală Margareta a României (FRMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 34 de ani, Fundaţia Regală sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul timpului, Fundaţia s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susţinere a educaţiei şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 09:07

Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

Reprezentanții Catedralei ortodoxe 'Sfinții Nicolae și Alexandru' din orașul Sulina, clădire de patrimoniu, construită în secolul trecut, speră să găsească sprijinul financiar necesar documentației tehnice aferente lucrărilor de restaurare a imobilului care adăpostește obiecte cu valoare istorică deosebită, anterioare realizării lăcașului de cult.

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan