Expoziţia 'Quanta. Călătorie spre începutul timpului' - de sâmbătă, până pe 31 octombrie, la Muzeul Geologic Naţional

Expoziţia "Quanta. Călătorie spre începutul timpului", o oportunitate unică pentru publicul român de a explora lumea fascinantă a fizicii ionilor grei şi a particulelor elementare şi de a înţelege modul în care cercetările de la CERN modelează viitorul ştiinţific şi tehnologic al planetei, se va deschide sâmbătă, la ora 12,30, la Muzeul Geologic Naţional.
Eveniment unic în muzeologia românească, expoziţia sărbătoreşte împlinirea a 25 de ani de colaborare a României în cadrul experimentului A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Centre Europeen pour la Recherche Nucleaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume, şi a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), o organizaţie a cărei activitate a transformat fundamental modul în care înţelegem universul şi viaţa modernă, de la cercetarea fundamentală la crearea internetului şi contribuţii în tehnologia medicală.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În conferinţa de presă organizată, joi, la Muzeul Geologic Naţional, cu ocazia inaugurării expoziţiei, prof. dr. Mihai Petrovici, coordonatorul echipei româneşti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei, în cadrul experimentului ALICE de la CERN, a pledat pentru îmbinarea ştiinţei fundamentale cu cea experimentală.
"Sunt cele două mari segmente, teoreticieni şi experimentalişti. Teoreticienii au frâu liber. Inventează scenarii de tot felul, sigur pentru că au la bază modele matematice, o întreagă structură, să nu fiu înţeles greşit, Şi bazat pe aceste ipoteze care au legătură cât de cât cu realitatea, vin cu nişte scenarii. Experimentaliştii trebuie să facă experimente care nu se confirmă, care să susţină scenariile, pentru că noi niciodată nu ştim dacă nu există teorii alternative care explică acelaşi rezultat experimental. Acum trebuie să vă spun că teoreticienii reali ţin contactul cu experimentaliştii. Un teoretician, în afară de cei care fac fizică matematică, care nu-şi compară prezicerile cu rezultatele experimentale, după părerea mea, are probleme, ca să nu spun altceva. Totodată, experimentaliştii, ca să-şi pună la punct un experiment, trebuie să aibă habar de scenariile teoreticienilor. Nu să pună mâna pe hârtie şi creion şi să scrie toate formulele, dar trebuie să ştie ce se întâmplă în acest segment de activitate, altfel ce îmi propun să măsor?", a spus profesorul Petrovici.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Ada Roseti, doctorand al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti şi creatoarea Games of Science, a anunţat că, după închiderea expoziţiei găzduită de Muzeul Geologic Naţional, o expoziţie extinsă urmează să fie deschisă la Măgurele, în blocul turn din centrul oraşului.
"Acolo, adulţii, dar mai ales copiii sunt aşteptaţi să înţeleagă ce se întâmplă acolo, pentru că, până la urmă, motivul pentru care ne aflăm aici - probabil cel mai important - este cel pe termen lung, este acela de a inspira tinerii şi copiii să urmeze o carieră într-o zonă legată de fizică, într-o zonă legată de cercetare, ca să aibă cine să construiască lumea de mâine şi lumea de poimâine", a spus Ada Roseti.
Secretarul de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării Tudor Prisecaru a apreciat că "realizările în domeniul cercetării româneşti nu pot fi chiar trecute cu vederea", punctând că "trebuie să avem grijă tot timpul ca masa de intelectuali de nivel superior pe care trebuie s-o avem trebuie s-o conservăm şi, dacă se poate, s-o şi lărgim, indiferent de contextul în care ne aflăm".
"Expoziţia de azi este una din realizările mari. Chiar dacă ea nu este foarte mare ca întindere, dacă înţelegi ce e acolo, îţi dai seama că importanţa ei este deosebită. Şi cred că astfel de chestiuni, în urmă cu mai mulţi ani, nu prea puteam să ne gândim la ele, nici măcar citind cărţi sau reviste de popularizarea ştiinţei. Iată că astăzi, totuşi, putem să le avem şi să ne uităm la ele şi să ne gândim că au fost realizate aici, în concepţia noastră", a spus Prisecaru.
"Quanta. Călătorie spre începutul timpului" este o expoziţie interactivă, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociaţia Zeppelin şi Modulab, care invită publicul să descopere cele mai fascinante mistere ale universului şi contribuţia vizibilă şi competitivă a României la experimentul ALICE de la CERN.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Expoziţia aduce la viaţă concepte ştiinţifice abstracte prin vizualizări interactive, instalaţii multimedia şi echipamente reale (elemente autentice de detecţie şi identificare utilizate în cercetările de la CERN, realizate de echipa românească de la IFIN-HH, demonstrând contribuţia semnificativă a României la acest proiect ştiinţific global).
Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a universului şi modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaştem astăzi, putând vedea cum cercetările efectuate la Large Hadron Collider - LHC (cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume n.r.) şi în experimentul ALICE ne ajută să înţelegem timpul, spaţiul şi materia la nivel fundamental.
Potrivit organizatorilor, "Quanta. Călătorie spre începutul timpului" subliniază nu doar rolul esenţial al României în cadrul CERN, dar şi modul în care cercetările de la CERN au influenţat viaţa modernă. De la crearea World Wide Web-ului (WWW), până la dezvoltarea unor tehnici avansate de imagistică medicală, CERN a avut şi are un impact uriaş asupra ştiinţei şi tehnologiei globale.
Deschisă în perioada 5 - 31 octombrie, expoziţia face parte din cadrul proiectului "Descoperind Invizibilul", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în sesiunea II, 2024. Sâmbătă, 5 octombrie, expoziţia este deschisă publicului între orele 12,30 - 18,00 , urmând ca apoi să se revină la programul de vizitare al Muzeului Geologic Naţional (marţi - duminică - 10,00 - 18,00). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni
Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele
CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare
Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co
Festivalul Limbii Turce și al Copiilor - pe 28 mai, la Teatrul Național din București
Festivalul Limbii Turce și al Copiilor, organizat de Institutul Yunus Emre, va avea loc, pe 28 mai, în Sala Mare a Teatrului Național din București (TNB). Potrivit unui comunicat al Institutului Yunus Emre transmis miercuri AGERPRES, în cadrul proiectului 'Opțiunea mea este limba turcă', instituția va celebra acest eveniment printr-un progr
Sesiune de autografe după reprezentațiile cu 'Romeo & Julieta' din 21 și 24 mai de la Teatrul 'Ion Dacian'
Artiștii din musicalul 'Romeo & Julieta' vor oferi autografe spectatorilor după reprezentațiile din 21 și 24 mai, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 'Este modul nostru de a mulțumi pentru aplauze, emoție și prezență spectatorilor care sunt alături de 'Rom
Festivalul Internațional 'George Enescu' - avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu
Un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu' va fi organizat, joi, de ICR Londra, în parteneriat cu ARTEXIM. Evenimentul, care va începe la ora 19:00, îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festiv
Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,
Lidia Bodea (Asociația Editorilor), despre Bookfest: 155 de expozanți vor propune aproximativ 450 de evenimente
Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociației Editorilor din România (AER), a anunțat miercuri că ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reunește 155 de expozanți, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.
Bihor: Lucrările de modernizare a Bibliotecii județene au ajuns la peste 80%; se așteaptă finalizarea în 30 iunie
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene 'Gheorghe Șincai' Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de peste 80%, recepția finală a proiectului finanțat cu 10 milioane de lei prin PNRR fiind programată pentru data de 30 iunie 2025. Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, angajații Bibliotecii au început miercuri cursul de ins
Timiș: Scriitorul german Thomas Mann, omagiat prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit'
Scriitorul german Thomas Mann este omagiat, miercuri, de Centrul Cultural German din Timișoara, prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit', semnată de Matei Șerban Sandu, în anul în care se împlinește un veac și jumătate de la nașterea romancierului. 'În expoziția sa, Matei Șerban Sandu abordează romanul '
Zilele Clujului: Micii spectatori, așteptați în week-end la două spectacole oferite de Teatrul de Păpuși 'Puck'
Micii spectatori și nu numai sunt așteptați la două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck', care vor avea loc în aer liber, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului. 'Micii spectatori sunt așteptați să se bucure de Zilele Clujului 2025 urmărind două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck'. S&a
Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST
Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin
Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului
O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care
Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie
Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și
Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB
Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&