logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Greta Gasser, pe urmele tatălui său; promovează tinerii din România cu aptitudini artistice

Imagine din galeria Agerpres

Greta Gasser, o tânără născută în Tulcea şi stabilită în Marea Britanie, doreşte să-i promoveze pe tinerii din România cu aptitudini artistice şi să se implice în activităţi educative în Delta Dunării, asociaţia pe care a înfiinţat-o anul acesta având deja primele rezultate.

Fiica pictorului Günther Forst Gasser spune că, de la vârsta de 3 ani, a mers la toate evenimentele culturale din oraşul Tulcea şi că a studiat pianul la Liceul de Arte "George Georgescu" după ce părinţii ei au constatat că în unitatea de învăţământ nu exista o clasă de pictură. Aşa se face că a studiat acest instrumente până la finalul liceului, iar la examenul de Bacalaureat a luat a treia cea mai mare notă din judeţ.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"Pentru facultate, am plecat în Marea Britanie. Nu am plecat pentru că România nu este de nasul meu, cum ar spune unii, ci pentru că aşa s-a întâmplat. În timpul liceului, o doamnă din Timişoara, Emilia Szuszmann, ne-a îndemnat să aplicăm. Şi aşa a fost norocul. Am studiat patru ani la Colegiul Regal din Manchester, am făcut masteratul, am fost pianist de concert, iar acum sunt profesor universitar la aceeaşi facultate", a declarat, pentru AGERPRES, Greta Gasser.

Ea spune că în primii ani a fost copleşitor să fie colegă de catedră cu foştii săi profesori şi că vrea să ofere oraşului Tulcea din experienţa ei culturală câştigată în Marea Britanie.

"Am văzut în Marea Britanie cum se raportează la cultură, la evenimente şi am vrut să aduc ceva înapoi oraşului Tulcea şi sper ca în timp să demonstrăm că arta e foarte importantă şi o putem face accesibilă tuturor", a adăugat Greta Gasser.

Într-o plimbare pe malul lacului Ciuperca, Greta remarcă schimbările prin care oraşul a trecut în ultimii aproape 11 ani, de când s-a stabilit în Marea Britanie.

"Pe de o parte, Tulcea s-a schimbat foarte mult. Văd că există locuri care nu erau, Bazinul de înot, lacul Ciuperca arată minunat, Casa Avramide. Când am plecat, Casa Avramide abia se deschisese. Lucrul care nu s-a schimbat este că există foarte multe evenimente culturale şi, de aceea, Tulcea este un oraş extraordinar în care să deschizi o asociaţie culturală. M-aş întoarce în Tulcea. Singura problemă e că schimbarea e un pic mai grea în România decât în Marea Britanie", a afirmat tânăra.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


A cântat în faţa publicului din Marea Britanie în săli de concerte renumite, opere semnate de artişti români mai puţin cunoscuţi poate publicului din ţară, Paul Constantinescu, de exemplu, dar a avut un accident la mână şi atunci a deschis un studio privat unde, alături de un alt tânăr din Tulcea, Radu Prisada, îi învaţă pe tineri să cânte la pian.

"Chiar mi-am descoperit vocaţia de a preda pianul şi a împărtăşi altora din dragostea pentru el. Aş putea spune că îmi face chiar mai multă plăcere să predau şi să văd pe chipul elevilor, atunci când reuşesc ceva sau când îmi scriu la final de an, că pentru ei cea mai importantă dintre lecţiile de pian a fost că şi-au descoperit încrederea în sine. Pentru mine, asta este mult mai important decât să zic că am cântat în Albert Hall", a menţionat Greta Gasser.

În calitate de preşedinte al Asociaţiei culturale Gasser, entitate care a început să funcţioneze anul acesta prin acordarea bursei de studiu "Gasser" în Marea Britanie unei eleve născute în Focşani, care studiază arta în Bucureşti, Andreea Racoviţeanu, tânăra din Tulcea doreşte să promoveze vârfuri ale României.

"Părinţii ei (ai Andreei Racoviţeanu - n.r.) fac sacrificii enorme pentru ca ea să studieze pianul la Bucureşti şi am considerat că nu doar din punct de vedere tehnic şi muzical este deja o persoană extraordinară. Este în clasa a IX-a şi face sacrificii pentru a-şi dedica viaţa pianului. (...) Speranţa noastră este să avem evenimente culturale pentru toţi copiii. Sper cu timpul să ajungem şi în Deltă, un loc care i-a fost foarte drag tatălui meu. Mergea acolo şi preda, picta. Ştiu că situaţia din Deltă poate fi destul de dificilă, în special din punct de vedere educaţional", a menţionat Greta Gasser.

Îşi aminteşte verile petrecute cu tatăl ei în suburbia Tudor Vladimirescu, acolo unde pictorul avea şi un studio în care-i primea pe prietenii artişti.

"Amintirile mele preferate sunt verile de la Tudor Vladimirescu, unde tata avea studioul de creaţie şi unde aveam întotdeauna foarte mulţi invitaţi. Când voia să scape de ei, zicea că merge cu mine la înot. Asta era scuza lui şi toţi prietenii înţelegeau. Atunci plecam cu doi căţeluşi, făceam doi paşi până la Dunăre, tata înota, uneori trecea Dunărea înot. El m-a învăţat cum să înot", îşi aminteşte Greta.

Tatăl ei a murit în urmă cu 20 de ani, dar prietenii artişti îşi amintesc de el ca despre un tip atlet, mereu pus pe şotii, iar ea vorbeşte zâmbind despre el şi moştenirea ei.

Pentru realizarea expoziţiei găzduite zilele acestea de Casa Avramide şi pentru site-ul dedicat pictorului tulcean a muncit mai mult de un an.

"A fost extrem de dificil, a durat aproape un an de pregătiri. Nu aş putea spune că am strâns toate lucrările. Am adunat poate 1% din lucrările tatei. Sunt peste 170 de picturi doar pe site. Sunt foarte multe lucrări despre care nu ştim în ce colecţii au ajuns. Am adunat, de asemenea, foarte multe articole. Tata era boem. Pe el nu-l interesa presa, de aceea a fost foarte dificil să adunăm aceste materiale. Mama a colectat câteva", afirmă tânăra artistă.

Îi plac animalele, iubeşte sportul şi compară accidentul avut la mână, din cauza căruia spune nu mai poate cânta la pian la aceleaşi standarde, cu unul suferit de un atlet.

"Sportul şi arta au foarte multe în comun. Când creezi o operă de artă, cât interpretezi o piesă muzicală sau când înoţi, trebuie să te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Este aproape ca o meditaţie. Ştiu că acum ele au devenit o modă, dar de fapt arta şi sportul sunt o formă de meditaţie", a mai spus Greta Gasser.

Günther Forst Gasser, 9 februarie 1943-11 iulie 2004, s-a născut în Caraş-Severin, unde a făcut studiile gimnaziale şi liceale, iar după ce a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, în anul 1965 a fost repartizat la Sulina, judeţul Tulcea, unde a predat arte plastice timp de câţiva ani. În anul 1970 s-a mutat la Tulcea, ca profesor de desen tehnic la Liceul Metalurgic, iar începând din anul 1998 a predat pictură-modelaj-educaţie la Liceul de Artă "George Georgescu".

În perioada 1992-1997 a deschis prima galerie privată de artă din România, într-o clădire care aparţine moscheei Azizyie sau geamiei sultanului Abdulaziz, un lăcaş de cult reprezentativ al comunităţii musulmane din municipiul Tulcea. Clădirea fostei galerii este într-un stadiu avansat de degradare, se află aproape de memorialul Ivan Patzaichin din oraş şi a fost inscripţionată de tinerii artişti cu mesaje de genul "Apusurile minunate au nevoie de cer noros".

Pe treptele din faţa uşii închise vizitatorilor se poate desluşi cu greu monograma artistului Günther Forst Gasser, recunoscută doar de cei apropiaţi pictorului.

Expoziţia comemorativă Gasser este deschisă publicului până joi, 18 iulie, şi reuneşte câteva zeci de lucrări din colecţii private. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est