logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiş: De la Rosalia la Rusalii, un dialog despre sacru şi profan, cu tradiţii din lumea satelor bănăţene

Image

Rusaliile coboară peste Banat cu tradiţii care împletesc sacrul cu profanul, omul de rând neputând despărţi frumoasele poveşti legate de dansurile zânelor de semnificaţia hristică a naşterii bisericii lui Hristos şi pogorârea Sfântului Duh sub forma limbilor de foc asupra apostolilor care L-au urmat pe Mântuitor şi, prin ei, asupra tuturor creştinilor.

Etnologul Muzeului Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara, Maria Mândroane, a declarat pentru AGERPRES că multe dintre tradiţiile satelor au fost alterate în ultimele decenii de transmiterea lor necontrolată şi eronată prin reţelele de socializare şi astfel adevăratele semnificaţii se vor pierde în viitoarele decenii, încât se va ajunge să vorbim despre actualele tradiţii ale bănăţenilor tot aşa cum vorbim astăzi despre tradiţiile dacilor.

De aceea, etnologul spune că este important ca obiceiurile şi tradiţiile străvechi să fie cel puţin povestite în forma în care erau odinioară, chiar dacă ele nu se mai practică întocmai.

 

Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES



"În sâmbăta Rusaliilor, ne amintim de Moşii de vară. Componenta creştină a sărbătorii se împleteşte cu cea a Rusaliilor şi se marchează în Banat prin rugi, iar la biserică se aduc crengi de stejar care se sfinţesc şi apoi se păstrează în casă. Acum îşi fac apariţia în lumea noastră Rusaliile, zâne care trebuie îmbunate pentru a nu-i poci pe oamenii care întâmplător le pot vedea în noaptea aceasta. De Rusalii se duceau ulcele de pământ cu lapte şi cireşe pe toartă. La marile sărbători, cum sunt şi Rusaliile, comorile din pământ încep să joace, păstorii le vedeau noaptea strălucind, întrucât deasupra comorilor se aprinde o flacără. Se spune că dacă vrei să mergi doar ca să iei comoara şi nu ai sufletul curat, vâlva comorii te poceşte. În satul meu (Ciclova - n.r.), s-a întâmplat ca sub crucea de lângă sălaş să se fi îngropat o comoară. Nimeni dintre cei care au săpat nu a aflat-o, dar, la un moment dat, a venit cineva cu un detector de metale şi au scos ceva de acolo. După un timp, în acea familie au urmat doar lucruri rele, aşa că nu ştiu dacă nu era mai bine să nu fi găsit comoara", povesteşte Maria Mândroane.

Imediat după Rusalii, creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele, despre care etnologul aminteşte că erau privite în lumea satului ca nişte zâne. În această noapte magică, cerurile se deschid şi fac mai uşoară legătura pământenilor cu cei plecaţi în lumea de dincolo. Tot atunci, se slobozeau apele.

"Păstorii vedeau sânzienele noaptea jucând. În acel loc iarba ori ardea, ori creştea mult mai verde. Ei povesteau că le puteai vedea dacă nu te apropiai de ele. Sunt zâne bune, dacă nu le perturbi dansul. Erau îmbrăcate în cămăşi de in albe până la glezne, ceea ce ne aminteşte de vechimea costumului popular, pentru că dacii aveau cămăşoi, dintr-o singură piesă, peste care se adăuga un petec, viitoarea catrinţă. Sânzienele sunt florile Sfântului Ioan, bune de beteşug, iar coroniţa de pe capul lor semnifică cununa soarelui când astrul este în puterea lui arzătoare. În noaptea de Sânziene, se făcea foc în vatra casei şi alte trei focuri lângă vatră. La fiecare foc se dădea de pomană. Cu ulcica şi o legătură de lemne se mergea apoi, după miezul nopţii, la cimitir şi se făcea focul la cruce, pentru că cerurile se deschid, dar dacă străbunii nu vor găsi focul, le va fi frig, vor plânge şi nu vor veni alături de duhul familiei la marile sărbători, ci vor lua câte un lemn în gură şi vor pleca. În tradiţia satelor, la marile sărbători participă toţi ai casei, incluzând şi generaţiile trecute", detaliază Maria Mândroane.

Despre originea şi semnificaţia Rusaliilor au vorbit, în ajunul marelui praznic, latinistul Claudiu T. Arieşan, de la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), şi protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş, în cadrul conferinţei intitulate "De la Rosalia la Rusalii - Lumea sub lucrarea Duhului Sfânt".

 

Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES



Dacă culoarea roşie, simbol al Rusaliilor, numită şi Pogorârea Sfântului Duh, aminteşte de petalele trandafirilor presărate pe mormintele soldaţilor romani căzuţi în lupte, culoarea verde, specifică şi ea acestei sărbători, aminteşte despre Ierusalimul în care iudeii comemorau ziua în care le-a fost dat Decalogul, o sărbătoare a primăverii când oamenii împodobeau totul cu ramuri verzi.

"Trandafirii i-au obsedat pe romani, fiind singurul popor care avea o sărbătoare, Rosalia. Romanii aveau obsesia de a-şi onora înaintaşii, iar noi de la ei am preluat simbolul ghirlandei, al cununii de flori pe mormintele lor. Militarii lor îşi presăreau cu petale mormintele camarazilor căzuţi în bătălii. În urmă cu peste 2.000 de ani, Rosalia se celebra într-un mod unic în lume: imensul Panteon din Roma, deschis spre cer, în luna mai sau iunie, între trei şi cinci zile, era împodobit cu 700 de kg de petale de trandafiri. Biserica creştină nu a alungat acest obicei. Lucrurile frumoase nu trebuie complet eliminate din vieţile noastre, iar Rosalia a fost unul dintre acestea, care nu a trebuit înlocuit, ci doar transformat pentru noi, în Rusalii. Din perspectivă sacră, avem aceeaşi reverenţă pentru sărbătoare ca şi ei. O legendă autohtonă leagă Rusaliile de iele, care se prind în horă şi reprezintă caracterul dionisiac al roşului, culoare a pasiunii. Dacă cineva călca în locul în care ele dansau, îşi pierdea minţile", a explicat conf. Claudiu T. Arieşan.

Protopopul Zaharia Pereş a detaliat, în context, că, dacă la Roma această mare sărbătoare Rosalia avea legătură cu trandafirii şi cu petalele lor roşii, în Ierusalim era o sărbătoare iudaică, a Săptămânilor, a degustării fructelor şi a primele recolte din an. Iudeii veneau de pretutindeni să cinstească această sărbătoare.

"Aceasta era sărbătoarea iudaică. Ucenicii lui Iisus nu aveau nimic în comun cu această sărbătoare, dar o respectau, fiind iudei. Ei primiseră învăţătură nouă de la Iisus, care la Înălţare le-a dat poruncă apostolilor: 'Mergând, să învăţaţi toate neamurile, să le botezaţi în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi Eu voi fi cu voi până la sfârşitul veacurilor'. Iisus va fi cu ei prin Sfântul Duh, prin sărbătoarea Rusaliilor. Atunci, Duhul Sfânt a coborât peste ei sub formă de limbi de foc. Sărbătoarea se mai numeşte şi Duminica Mare, pentru că vorbeşte despre universalitatea mântuirii, dar şi Duminica Verde, pentru că evreii, când se întâlneau la sărbătoarea Săptămânilor, cinsteau momentul primirii Decalogului, când s-au dat poruncile pe Muntele Sinai, cânt era primăvară şi natura era toată verde, iar iudeii îşi împodobeau casele cu ramuri verzi. Noi împodobim bisericile cu frunze de tei, care reprezintă limbile de foc şi amintirea Decalogului. A fost momentul în care a luat naştere biserica creştină, după ce Sfântul Apostol Petru a botezat cinci mii de suflete, în numele Prea Sfintei Treimi, primii creştini, la 50 de zile de la Înviere", precizează părintele Zaharia Pereş.

Şi, pentru că Rusaliile din Banat sunt la fel de ''nărăvaşe'' ca suratele lor din restul ţării, oamenii îşi iau măsuri de apărare în aceste zile, punând la usciorii uşilor casei şi grajdurilor frunze de fag, de leuştean sau usturoi, pentru a îndepărta aceste spirite malefice, adaugă etnologul Muzeului Satului Bănăţean.

Banatul montan este zona în care, pentru a îmbuna sufletele zânelor, băieţii primeau adesea numele de Rusalin, mai puţin obişnuit în alte regiuni ale ţării.

"Un vin bun şi o ciorbă gustoasă cu leuştean, pelin şi usturoi reprezintă antidotul pentru a alunga relele drăgaice", mai arată latinistului Claudiu T. Arieşan. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și