DANS ÎN IE/ Orchestra Populară 'Flacăra Prahovei' transmite tinerilor dragostea de ie prin puterea exemplului

Portul iei şi costumului popular înseamnă emoţie pură, legătura cu Divinitatea şi cu înaintaşii, iar dragostea pentru aceste obiecte vestimentare este transmisă tinerelor generaţii de către membrii Orchestrei Populare "Flacăra Prahovei" prin puterea exemplului.
Orchestra funcţionează ca secţie a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, solistul Traian Frâncu precizând că această alăturare ar fi avut loc prin anii 1950.
"La noi, la Orchestra Populară 'Flacăra Prahovei', întotdeauna au fost mari nume ale folclorului românesc - Ion Dolănescu, Tiberiu Ceia, Ileana Constantinescu, Maria Văduva, Ileana Sărărou şi mulţi, mulţi alţii. Cred că toţi artiştii mari, care pot aduce de fapt public în sălile de spectacol, au fost colaboratori la noi", a punctat Traian Frâncu, pentru AGERPRES.
Orchestra abordează suite din zona Prahovei, dar şi din alte zone folclorice, atât pentru suitele de dansuri, cât şi instrumental, iar portul celor implicaţi în actul artistic este întotdeauna adaptat zonei respective.
"Eu spun că nu ne-am născut în ţara lui Bach şi a lui Beethoven, asta nu că ar fi un merit sau un dezavantaj, ci ne-am născut în ţara Mioriţei. Prima formă de manifestare muzicală la noi este folclorică, fiind şi cea mai de preţ şi cea cu care se identifică fiecare român în toate etapele istorice, mergând cât se poate de mult în vechime", a menţionat solistul Gelu Voicu.
Atât el, cât şi Traian Frâncu deţin adevărate colecţii de ii şi cămăşi populare, fiind vorba despre obiecte autentice, vechi, obiecte de patrimoniu personal, după cum le place să le numească, însă subliniază că bogăţia lor constă în însemnătatea acestora, nu în cantitate. Pentru a le conserva şi a le prelungi astfel viaţa cu scopul de a fi lăsate mărturie mai departe, cei doi îmbracă pe scenă şi costume realizate în atelierele de artă casnică.
"Am costume vechi şi foarte vechi, cămăşi vechi, dar, pentru a mai păstra din ele, am mai apelat la câte un atelier de artă casnică şi port şi costume mai noi pentru că, dacă nu confecţionăm, nu mai avem. Mă mândresc cu nişte costume foarte vechi, acele cămăşi populare în ajur, acele costume cu spărtură în ele. Sunt costume cu vechimi între 80 şi 200 de ani. Unul dintre ele cred că are cel puţin 200 de ani. Un alt costum de mireasă... eu spun că ar avea 150 de ani, dar el se purta atunci când miresele se îmbrăcau în port popular, nu în voal", spune Traian Frâncu.
El deţine circa 40 de cămăşi pe care le poartă şi altele pe care doar le expune, având acasă, în satul Slon, un adevărat muzeu dedicat artei populare şi costumului popular.
Gelu Voicu are aproximativ 80 de costume şi de fată şi de băiat, unele complete, altele nu, toate autentice, toate din lada de zestre, şi mărturiseşte că jumătate dintre ele au fost achiziţionate, iar pe celelalte le-a primit.
"Jumătate din costume le-am achiziţionat, m-am dus eu către ţăranca româncă, spre lada ei de zestre. Eu vorbesc atât de admirativ cu acest termen - ţăran. Eu mă mândresc că sunt ţăran român teleormănean! Restul costumelor le-am primit. Sunt femei bătrâne care vin cu ele înfăşurate în ziar şi, după ce cobor de pe scenă de la spectacol, mi le dăruiesc şi au acolo şi un bileţel... Le am acasă prinse cu bolduri...", povesteşte cu emoţie solistul.
Pentru cei doi, momentul când poartă costumul popular este preţios şi încărcat de semnificaţie.
"Ştiţi cum mă simt eu în portul popular? Ca un preot în veşmintele lui! Atunci mă simt cel mai bine. Ăsta e Traian Frâncu", mărturiseşte solistul, în timp ce Gelu Voicu găseşte în costumul popular o legătură pură cu înaintaşii, iar atunci când îl poartă se simte ca un... voievod.
"E o formă pură de emoţie când porţi costumul popular. Pentru mine costumul popular înseamnă legătura perfectă, şi chiar cu conotaţii divine, cu înaintaşii noştri. Acolo, în fiecare floare, e o trăire, e o lacrimă, e o trudă care era făcută cu cele mai simpliste ajutoare tehnologice. Nu exista lumină, nu existau multe şi de toate, erau cele mai simple forme de ace de cusut...Totul, de la făurirea firului până la produsul final, este trecut prin mâna ţărăncii de atunci. Nu existau fire cumpărate din comerţ, nu existau fire colorate din comerţ, totul era făcut cu asocierea unor plante, rădăcini, toate împleteau truda lor, trăirea şi emoţia lor. Pentru mine, este legătura cea mai pură cu înaintaşii, iar când am costumul popular pe mine eu mă simt ca un voievod, pentru că marea artistă a neamului românesc Ileana Constantinescu, cea care a fost, de asemenea, colaboratoare şi angajată a Orchestrei Populare 'Flacăra Prahovei', exact aşa mi-a spus la un moment dat: tu, în costum popular, parcă eşti un voievod! Se referea la acea pelerină, la acea ipingea", explică Gelu Voicu.
Acesta punctează că la bărbaţi nu există ie, ci cămaşă populară, arătând, totodată, bogăţia simbolistică a acestor piese vestimentare.
"La femei există ie doar cea de sărbătoare şi de mireasă, iar în portul de zi cu zi şi mai ales cel care implica lucrul în gospodărie, ele tot cămăşi aveau, cămăşi populare, iar ia era de sărbătoare. Cămăşile le coseau în şezători, le coseau toate laolaltă, în schimb cu ia practic se identifica fiecare ţărancă româncă ce punea aţa în ac şi le coseau pe ascuns să nu afle nici vecina, nici mătuşa, nici bunica. În momentul în care ieşeau la prima horă a satului în duminica de după Paşti sau a doua zi de Paşti, atunci apăreau cu iile, atunci luau contact ceilalţi din comunitate cu ce a cusut fiecare în parte şi era o identificare cât se poate de personală şi fiecare trebuia să aibă cusătura ei, să fie diferită. Tocmai de aceea există această varietate", arată solistul.
De asemenea, există şi varietatea determinată de zona geografică. În zonele de câmpie, unde abundenţa florală era mult mai impresionantă, costumele sunt foarte viu colorate. Cu cât te apropii de zonele de deal, de sub munte şi chiar de munte, predomină maroul, verdele închis, negrul şi acele forme geometrice, prea puţin flori. "În zona montană, chiar şi floarea este făcută tot din forme geometrice insuflate mai ales de existenţa bradului care, în înţelepciunea populară din toate zonele ţării, înseamnă pomul vieţii", menţionează artistul.
Potrivit celor doi solişti, în costumul popular existau şi anumite coduri de vârstă, de profesie, legate inclusiv de specificul zonei - de păstorit, de câmpie, de vie, de munte.
Membrii Orchestrei Populare "Flacăra Prahovei" au purtat costumul popular prin multe ţări, cum ar fi Franţa, Italia, Grecia, Germania, Spania, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Austria, şi constată că interesul pentru acesta se lărgeşte tot mai mult, mai ales în contextul în care ia a devenit patrimoniu UNESCO.
"Noi suntem generaţia care a plecat cu opincile în picioare şi cu traista de instrumente şi cântece autentice şi cu costumul tradiţional prin festivaluri. Tot în timpul ăsta a avut 'erupţie' muzica balcanică, adică maneaua, a intervenit manelizarea muzicii şi realitatea e că nouă nu ne-a fost uşor să traversăm perio ada asta destul de polarizată, de împărţită, de spartă din punctul de vedere al conţinutului muzical şi chiar comportamental. Cum luptăm pentru a transmite dragostea pentru portul popular către tineri? Prin puterea exemplului", spune Voicu, dându-le acestora un sfat: "să nu meargă în magazine să cumpere ii sau făcături de ii pe care scrie 'Made in China'. Să meargă la bătrânele satului, ele, pentru 100 de lei, îţi dau jumătate din lada de zestre". AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa fotografii: Orchestra Populară 'Flacăra Prahovei'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului
Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze
CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE
Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF
Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure
'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul
Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie
Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest
Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele
Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre
Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW
Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai
Metallica revine pe Arena Națională din Capitală, pe 13 mai 2026
Trupa americană Metallica revine la București, pe Arena Națională, pe 13 mai 2026, în cadrul turneului 'M72 World Tour', informează site-ul www.metallica.com/tour. Potrivit organizatorilor din România, invitați speciali vor fi Gojira și Knocked Loose. Metallica va ajunge la București cu o producție spectaculo
Concert al Corului de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu' - sâmbătă, la Biserica Sfântul Elefterie
Corul de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu', condus și dirijat de conf. univ. dr. Luminița Guțanu, va evolua, sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Biserica Sfântul Elefterie din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis joi AGERPRES, dedicat 'Anului omagial al Centenarului Patriarhiei
Buzău: Trei zile cu spectacole de magie, jonglerii, marionete și păpuși, la a V-a ediție a festivalului Antante
Timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău se va desfășura cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală-Antante, cu teatre de păpuși, marionete, acrobație, jonglerii și concerte la care publicul va putea lua parte gratuit. 'Tema festivalului din acest an este con
Scurtmetrajul de animație 'Magicianul' de Bogdan Mureșanu - premieră mondială la Festivalul de Animație de la Annecy
Scurtmetrajul de animație 'Magicianul', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială în Franța, la Festivalul Internațional de Film de Animație Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, 'Magicianul' este singurul titlu românesc din
Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni
Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele
CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare
Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co