logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Image

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

În cadrul conferinței, președintele AOSR, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, a afirmat că Sinodul de la Niceea reprezintă un model de cooperare între administrație (Împăratul Constantin cel Mare) și credințele oamenilor în scopul clarificării ideilor și toleranței reciproce, un exemplu de unitate în diversitate, ca element al unei construcții durabile bazate pe consens și asumare colectivă.

'Formularea Crezului de la Niceea a reprezentat o chemare la discernământ și un imbold pentru o responsabilitate activă în contextul contemporaneității fiecărei epoci. Pentru lumea de astăzi, confruntată cu crize suprapuse, credința trebuie abordată cu discernământ și înțelepciune. Evenimentul de astăzi a arătat că Biserica și știința sunt complementare atunci când au același obiectiv comun, căutarea adevărului. Provocările contemporane - de la inteligență artificială la etică globală - obligă la convergență și toleranță', a subliniat Doina Banciu, potrivit unui comunicat al AOSR, transmis joi AGERPRES.

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice din România, Bogdan Ciucă, a vorbit despre valoarea științifică și culturală a Conferinței, despre importanța regulilor și principiilor morale și spirituale și despre nevoia de modele în lumea de azi.

Au luat, de asemenea, cuvântul: pr. dr. Daniel Bulai, vicar episcopal, care a transmis mesajul arhiepiscopului mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, și conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan, de la Institutul Teologic Baptist din București.

Președintele de Onoare al AOSR, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a evidențiat faptul că un obiectiv comun al lumii de azi ar trebui să fie reunificarea bisericilor creștine în spiritul Conciliului de la Niceea, în timp ce conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean, de la Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București, a declarat că demnitatea umană trebuie să fie cea mai importantă valoare în toate sistemele.

În cadrul Sesiunii plenare, dedicată prelegerilor științifice, arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolitul Nifon, a evidențiat modul în care ideile de la Niceea se regăsesc în contemporaneitate, cu accent pe rolul dialogului și al comunicării, rolul misionar al bisericii și rolul unificator al ideilor și conceptelor.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, reprezentantul BOR la manifestare, a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și a vorbit despre 'Niceea și Cezareea Palestinei, cetăți ale credinței în căutarea Adevărului Veșnic'.

Au prezentat comunicări decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea București, ca și invitații străini - prof. univ. dr. Otniel Bunaciu, prof. univ. dr. Paul Stuart Fidees, Universitatea din Oxford, prof. univ. dr. Paruș Parușev, Universitatea Liberă din Amsterdam - care au arătat influența Sinodului de la Niceea asupra cultului baptist.

De asemenea, au conferențiat: deputata Verginia Vedinaș - 'Repere constituționale actuale ale libertății credințelor religioase'; decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea 'Valahia' din Târgoviște, prof. univ. Dr. Ștefan Florea, - 'Crezul de la Niceea și impactul său teologic'; prof. univ. dr. Narcis Zărnescu, secretar științific al Secției Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR - 'Despre Concordia Discors și teologia imperială'; asist. univ. dr. Valentin Minoiu, ASE București - 'Simbolul credinței (Crezul) - 1700 de ani ai legământului de iubire între om și Dumnezeu'.

Un moment special în cadrul Sesiunii Plenare l-a constituit intervenția fiicei astronautului american James Irwin, Joy Irwin Schatkleff, care a amintit că tatăl său a participat la explorarea selenară din 1971, cu prilejul căreia au fost duse pe Lună o biblie și o serie de drapele naționale, printre care și cel al României, care, ulterior, a fost făcut cadou țării noastre.

În cadrul evenimentului, moderat de prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președintele Secției de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, a fost deschisă expoziția 'Biblia în decursul timpului', organizată de Muzeul Bibliei din Timișoara, sub coordonarea pastorului Ionel Tuțac, care prezintă o diversitate de Biblii, românești și străine, în diverse ediții, unele de o valoare deosebită, și alte lucrări și publicații religioase.

Organizată de AOSR, conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane' s-a desfășurat în cadrul Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România / ROmanian Program Science - Culture - Diplomacy (RO-SCUD), inițiat și organizat de AOSR. AGERPRES / (AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 690

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 18-06-2025 18:01

Arhimandritul Efrem Vatopedinul va aduce la București moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur

Starețul Mănăstirii athonite Vatoped, Arhimandritul Efrem Koutsou, va aduce la București, în luna iulie, cinstitul cap al Sfântului Ioan Gură de Aur. Evenimentul are loc în contextul noii sărbători care marchează aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București în data de 13 iulie 1774, transmite Agenția B

Culte 18-06-2025 17:56

Monseniorul Benoni Ambăruș - numit Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV

Monseniorul Benoni Ambăruș a fost numit, miercuri, Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV, anunță Arhidieceza Romano-Catolică de București. Până acum, Monseniorul Benoni Ambăruș a fost Episcop titular de Tronto și Episcop auxiliar de Roma, Papa unind din nou cele două scaune in persona Episcopi, transmite Arhidiecez

Culte 17-06-2025 22:15

VIDEO Conflict la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți; mai multe persoane, printre care și preoți, au fost rănite

Mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict care a avut loc la Cernăuți între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev. Potrivit relatărilor martorilor și imaginilor postate pe rețelele de socializare, m

Culte 17-06-2025 17:28

Patriarhia atrage atenția asupra violenței domestice: Orice manifestare a violenței este incompatibilă cu învățătura creștină

Preoții au datoria pastorală de a oferi sprijin moral și material, de a asculta și de a încuraja victimele violenței domestice să ceară ajutor și de a înlesni o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate în vederea ocrotirii persoanelor abuzate, a transmis, marți, Patriarhia Română, care a evidențiat că violența domestică este o gravă problemă soc

Culte 16-06-2025 18:14

Bihor: Episcopia greco-catolică de Oradea, la 248 de ani de la înființare

Episcopia greco-catolică de Oradea a marcat luni 248 de ani de la înființare, aceasta fiind cea de a doua din țară, după cea de la Blaj, potrivit unui comunicat remis luni. Potrivit sursei, la 16 iunie 1777, în plin secol al Luminilor și al reformelor religioase și politice din Monarhia Habsburgică, Papa Pius al VI-lea, prin bula Indefessum, î

Culte 13-06-2025 16:25

REPORTAJ Zilele Culturale ale Germanilor din Banat pregătesc jubileul unui mileniu al Diecezei de Timișoara

Comunitatea germanilor (a șvabilor) din Banat va celebra în anul 2030 un mileniu de la înființarea Diecezei de Timișoara (inițial Cenad) și, începând din 2025, în fiecare an vor fi programate manifestări marcante dedicate marelui jubileu care va avea loc peste cinci ani. În perioada 13 - 15 iunie, Timișoara

Culte 12-06-2025 22:16

Patriarhul Daniel: Costion Nicolescu, un misionar mirean al credinței creștine

Teologul și etnologul Costion Nicolescu a fost un misionar mirean al credinței creștine și un fiu ascultător al Bisericii într-o societate aflată în schimbare socială și culturală, afirmă Patriarhul Daniel, într-un mesaj de condoleanțe transmis joi. 'Am primit cu durere vestea trecerii din această viață a domnului Costion

Culte 12-06-2025 20:00

A murit teologul și etnologul Costion Nicolescu

Teologul și etnologul Costion Nicolescu a murit, joi, la vârsta de 74 de ani. ''Costion Nicolescu, prieten sincer al clericilor și mirenilor lucrători în via Domnului și trăitor jertfelnic al adevărului evanghelic, a plecat joi la Domnul, după o suferință grea, purtată cu discreție. Dumnezeu să-l odihnească!'', info

Culte 10-06-2025 18:58

Patriarhul Daniel și-a exprimat tristețea după tragicul eveniment de la Graz

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, marți, un mesaj Administratorului apostolic al Arhiepiscopiei de Viena, Josef Grunwidl, în care și-a exprimat tristețea în urma tragicului eveniment, din incinta unei școli din Graz, unde 10 persoane au fost ucise și alte câteva rănite. 'Am primit, cu multă t

Culte 10-06-2025 13:43

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare și încurajare pentru elevii aflați în perioada examenelor

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a transmis, marți, un mesaj de binecuvântare și încurajare pentru elevii aflați în perioada examenelor, în care îi îndeamnă pe părinți și profesori, dar și pe preoții din parohii să le ofere tot suportul sufletesc și susținerea concretă. '

Culte 08-06-2025 11:22

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Pogorârea Duhului Sfânt - momentul de început al Bisericii

Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt este momentul de început al Bisericii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală la Sfânta Liturghie din duminica Rusaliilor. 'Praznicul Rusaliilor, Praznicul Cincizecimii sau Praznicul Pogor&a

Culte 07-06-2025 08:50

Timiș: Hramul unei biserici cu iconostas din vitralii, unicat prin arhitectură și artă bisericească

Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh aduce bucurie pentru credincioșii celei dintâi biserici ctitorite după 1990, în Timișoara, care este unică în țară prin iconostasul realizat din vitralii dar și prin arhitectura cu elemente specifice fiecărui stil zonal din cuprinsul României - Biserica Dacia Cetate, care împlinește 31 de a

Culte 07-06-2025 08:00

Harghita: Numeroși pelerini se îndreaptă spre Șumuleu Ciuc pentru a participa la procesiunea de Rusaliile catolice

Numeroși pelerini se îndreaptă, sâmbătă dimineață, spre Șumuleu Ciuc, acolo unde va avea loc procesiunea de Rusaliile Catolice, care este considerată cea mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est. Foto: (c) GIN

Culte 06-06-2025 14:34

Harghita: Pelerini din toată lumea au început să sosească la Miercurea-Ciuc, pentru procesiunea de Rusaliile Catolice de la Șumuleu

Pelerini din toată lumea au început să sosească la Miercurea-Ciuc și urmează să participe, sâmbătă, la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, considerată cea mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est, unii dintre ei parcurgând distanțe impresionante pentru a ajunge la locul evenimentului. În mod tradițional, &ic

Culte 04-06-2025 12:49

Alba: Două daruri simbolice pentru Papa Leon al XIV-lea, din partea Bisericii Greco-Catolice

Un portret în mozaic al Cardinalului Iuliu Hossu și o pictură alegorică a Catedralei 'Sfânta Treime' din Blaj, intitulată 'Biserica în zeghe', au fost oferite Papei Leon al XIV-lea de către Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, în cadrul unei întâlniri avute de suveranul ponti