Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
În cadrul conferinței, președintele AOSR, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, a afirmat că Sinodul de la Niceea reprezintă un model de cooperare între administrație (Împăratul Constantin cel Mare) și credințele oamenilor în scopul clarificării ideilor și toleranței reciproce, un exemplu de unitate în diversitate, ca element al unei construcții durabile bazate pe consens și asumare colectivă.
'Formularea Crezului de la Niceea a reprezentat o chemare la discernământ și un imbold pentru o responsabilitate activă în contextul contemporaneității fiecărei epoci. Pentru lumea de astăzi, confruntată cu crize suprapuse, credința trebuie abordată cu discernământ și înțelepciune. Evenimentul de astăzi a arătat că Biserica și știința sunt complementare atunci când au același obiectiv comun, căutarea adevărului. Provocările contemporane - de la inteligență artificială la etică globală - obligă la convergență și toleranță', a subliniat Doina Banciu, potrivit unui comunicat al AOSR, transmis joi AGERPRES.
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice din România, Bogdan Ciucă, a vorbit despre valoarea științifică și culturală a Conferinței, despre importanța regulilor și principiilor morale și spirituale și despre nevoia de modele în lumea de azi.
Au luat, de asemenea, cuvântul: pr. dr. Daniel Bulai, vicar episcopal, care a transmis mesajul arhiepiscopului mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, și conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan, de la Institutul Teologic Baptist din București.
Președintele de Onoare al AOSR, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a evidențiat faptul că un obiectiv comun al lumii de azi ar trebui să fie reunificarea bisericilor creștine în spiritul Conciliului de la Niceea, în timp ce conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean, de la Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București, a declarat că demnitatea umană trebuie să fie cea mai importantă valoare în toate sistemele.
În cadrul Sesiunii plenare, dedicată prelegerilor științifice, arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolitul Nifon, a evidențiat modul în care ideile de la Niceea se regăsesc în contemporaneitate, cu accent pe rolul dialogului și al comunicării, rolul misionar al bisericii și rolul unificator al ideilor și conceptelor.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, reprezentantul BOR la manifestare, a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și a vorbit despre 'Niceea și Cezareea Palestinei, cetăți ale credinței în căutarea Adevărului Veșnic'.
Au prezentat comunicări decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea București, ca și invitații străini - prof. univ. dr. Otniel Bunaciu, prof. univ. dr. Paul Stuart Fidees, Universitatea din Oxford, prof. univ. dr. Paruș Parușev, Universitatea Liberă din Amsterdam - care au arătat influența Sinodului de la Niceea asupra cultului baptist.
De asemenea, au conferențiat: deputata Verginia Vedinaș - 'Repere constituționale actuale ale libertății credințelor religioase'; decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea 'Valahia' din Târgoviște, prof. univ. Dr. Ștefan Florea, - 'Crezul de la Niceea și impactul său teologic'; prof. univ. dr. Narcis Zărnescu, secretar științific al Secției Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR - 'Despre Concordia Discors și teologia imperială'; asist. univ. dr. Valentin Minoiu, ASE București - 'Simbolul credinței (Crezul) - 1700 de ani ai legământului de iubire între om și Dumnezeu'.
Un moment special în cadrul Sesiunii Plenare l-a constituit intervenția fiicei astronautului american James Irwin, Joy Irwin Schatkleff, care a amintit că tatăl său a participat la explorarea selenară din 1971, cu prilejul căreia au fost duse pe Lună o biblie și o serie de drapele naționale, printre care și cel al României, care, ulterior, a fost făcut cadou țării noastre.
În cadrul evenimentului, moderat de prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președintele Secției de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, a fost deschisă expoziția 'Biblia în decursul timpului', organizată de Muzeul Bibliei din Timișoara, sub coordonarea pastorului Ionel Tuțac, care prezintă o diversitate de Biblii, românești și străine, în diverse ediții, unele de o valoare deosebită, și alte lucrări și publicații religioase.
Organizată de AOSR, conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane' s-a desfășurat în cadrul Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România / ROmanian Program Science - Culture - Diplomacy (RO-SCUD), inițiat și organizat de AOSR. AGERPRES / (AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhie: Manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu - total inacceptabile
Patriarhia Română a transmis miercuri că se delimitează ferm de orice ideologie extremistă, totalitară și a precizat că manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu sunt total inacceptabile și se petrec fără avizul sau consimțământul Patriarhiei. 'Având în vedere manifestări
Patriarhul Daniel a sfințit raclele în care vor fi așezare moaștele Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria
Patriarhul Daniel a sfințit miercuri raclele în care vor fi așezate cinstitele moaște ale Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria. Slujba de binecuvântare a avut loc la Reședința Patriarhală, în prezența arhimandritului Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, informează agenția de știri Basilica a Pa
Patriarhul Daniel a împlinit 74 de ani; Te Deum și moment aniversar la Palatul Patriarhiei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a împlinit marți 74 de ani, cu acest prilej fiind organizat un eveniment în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia a primit felicitări din partea reprezentanților statului și ai unor instituții publice. Anterior, la Catedrala Patriarhală, a fost săv
Patriarhul Daniel: E bine ca de ziua de naștere să arătăm recunoștință; fiind floare rară, trebuie cultivată mai des
De ziua de naștere avem ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care ne-au născut și ne-au format, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba de Te Deum oficială la Catedrala Patriarhală. 'Mulțumim pentru darurile pe care Dumnezeu le dăruiește părinților credincioși
Patriarhul Daniel își aniversează marți ziua de naștere
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, își aniversează marți ziua de naștere, cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, urmând să fie rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, după încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Pat
REPORTAJ Sălaj: Copii ai românilor din SUA refac acoperișul bisericii de lemn din Păușa
Doisprezece adolescenți, copii ai unor români stabiliți în Statele Unite ale Americii, își petrec o parte din vacanța de vară într-o tabără de voluntariat organizată în Sălaj, pentru refacerea învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Păușa, edificiu de cult din 1730, aflat pe lista monumentelor istorice.
Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București
Patriarhia Română organizează, de vineri până duminică, o serie de evenimente liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele li
Vaslui: Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la Bacalaureat
Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat. Anastasia-Narcisa Mocanu, elevă a Liceului 'Emil Racoviță' Vaslui, și Andra-Ștefania Parfene și Ștefania-Evelina Motaș de la Liceul 'Mihail Kogălniceanu' Vaslui, au primit premii în bani și cărți cu ocazia slujbei de cinstire
Patriarhia: Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București
Patriarhia Română organizează, în perioada 11-13 iulie, o serie de evenimentelor liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, alegerea Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fos
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, marți, în ședința de lucru, canonizarea a 16 femei cu viață sfântă (mucenițe, monahii, soții de domnitori, mame de sfinți și mărturisitoare). Ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat în Aula Magna 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafe
Mitropolia Munteniei și Dobrogei - 16 viitoare canonizări de femei sfinte; soția Sf. Constantin Brâncoveanu - printre propuneri
Canonizările ocazionate de Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (2026) vor fi în număr de 16, conform perspectivelor expuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, printre acestea regăsindu-se și Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu.
Timiș: Peste 100 de pachete cu cărți pentru lectura de vacanță, oferite copiilor de Biserica Dacia
Peste 100 de pachete cu dulciuri și cărți pentru lectura de vacanță le-au fost oferite, de Sânziene, de către Parohia Dacia Cetate din Timișoara, ca premii, tot atâtor copii din grupuri catehetice participante din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, la cea de-a VII-a ediție a Concursului Național Catehetic 'Mărturisirea jertfelnică
Patriarhul Daniel, mesaj după atacul terorist din Damasc: Contrazice darul sacru al vieții
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, luni, un mesaj de condoleanțe și compasiune Patriarhului Antiohiei și Întregului Orient, Ioan al X-lea, în urma atacului terorist petrecut în interiorul bisericii 'Sf. Proroc Ilie' din Damasc, Siria, în care afirmă acest act contrazice darul sacru al vieții. 'Am
Procesiune cu Preasfântul Sacrament - duminică, în centrul Bucureștiului
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează, duminică, procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei, cu ocazia Solemnității 'Trupul și Sângele Domnului', sărbătoare care în calendarul romano-catolic celebrează în mod deosebit Taina Sfintei Euharistii (Împărtășanii). Procesiunea