logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului

Image

Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române.

Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în prezența descendentei scriitorului, Ioana Duilia Dragomirescu (născută Zamfirescu).

Profesorul Ioan Adam a rememorat începuturile proiectului editorial și amploarea muncii depuse în realizarea acestei ediții critice.

'Am început această ediție în anul 2010. M-a chemat regretatul Eugen Simion, pe atunci președinte al Academiei Române, și mi-a spus: '˜Domnule Adam, vreau să faceți o ediție a romanelor lui Duiliu Zamfirescu și a corespondenței sale, pentru că acestea sunt lucrurile care îi definesc cel mai bine posteritatea'. Și am acceptat. Dumnealui își imagina că este o treabă ușoară. Nu făcuse niciodată ediții critice. Or, o ediție critică presupune o muncă istovitoare. Un editor de ediții critice trebuie să fie și critic literar, și istoric literar, și istoric, și psiholog, și poliglot, firește, dar mai ales trebuie să aibă fler de detectiv: să știe unde să caute, ce să caute și cum să caute. Pentru că numai cel care caută găsește. Este vorba de aproximativ 4.000 de pagini - în română, franceză și italiană - care au presupus o muncă epuizantă. Am stat zile întregi câte zece ore pe scaun, cu lupa în mână, ca să pot descifra un cuvânt sau altul, ce a vrut să spună autorul? Opera este, în esență, o veritabilă introducere în psihologia și conduita acestui om', a declarat Ioan Adam.

El a subliniat complexitatea personalității diplomatice și literare a lui Duiliu Zamfirescu, reliefată în corespondența sa.

'Multă lume își închipuie că viața de diplomat înseamnă doar baluri, cocktailuri, recepții. Nu. Este mult mai mult decât atât. Este o muncă intensă și de mare responsabilitate, pentru că un diplomat adevărat este suma relațiilor sale. Duiliu Zamfirescu avea relații excelente, inclusiv la Vatican. Se spune că adevărata măsură a unui scriitor este dată de corespondența sa, în timp ce opera literară ar fi, de fapt, o mască. În această oglindă descoperim cum arăta lumea românească, dar și cea europeană, în perioada 1900-1922, ba chiar și înainte de 1900. Duiliu Zamfirescu a activat, în calitate de diplomat, câteva luni în Grecia, doi ani la Bruxelles iar apoi, timp de 16 ani, a fost diplomat la Roma. În toți acești 16 ani, a fost omul bine informat al României în capitala Italiei, un adevărat canal de legătură între elitele românești și cele europene', a spus Adam.

Lansarea a fost un prilej de reafirmare a importanței culturale și diplomatice a personalității lui Duiliu Zamfirescu, dar și de recunoaștere a eforturilor celor doi cercetători, considerați artizanii restaurării operei complete a scriitorului.

'Lansarea acestui ultim volum din seria Integralei de scrisori și a operei lui Duiliu Zamfirescu reprezintă o realizare de o viață întreagă pentru distinșii critici și cercetători Ioan și Georgeta Adam. Cu atât mai mult cu cât acest volum marchează, practic, încununarea preocupărilor domnului Ioan Adam legate de această personalitate remarcabilă și de opera străbunicului meu. Toată viața domnului Ioan Adam a fost dedicată studiului personalității și operei lui Duiliu Zamfirescu. Este o muncă ce a presupus răbdare, reziliență, devotament și, nu în ultimul rând, pasiune. Este o muncă grea, care implică suflet, gând și efort intelectual, dar și o adevărată muncă de detectiv - pentru că a fost nevoie de cercetări în arhive din România, Franța și chiar din Statele Unite, pentru a aduna piesele necesare conturării unei imagini cât mai complete asupra unei asemenea personalități. Cred că toate aceste eforturi au izvorât dintr-o admirație profundă și o dragoste autentică pentru Duiliu Zamfirescu. (...) Mă înclin cu respect și admirație în fața muncii dumneavoastră și chiar cred că, de acum, faceți parte din familia noastră. Dumneavoastră cunoașteți mai multe despre străbunicul nostru și despre trecutul familiei decât mulți dintre noi. Iar dacă vreau să aflu ceva despre oamenii din familia Zamfirescu - fie că au trăit demult, fie că sunt contemporani - știu sigur că domnul Adam este cel mai în măsură să-mi răspundă', a transmis Ioana Duilia Dragomirescu, strănepoata scriitorului.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor culturale și educaționale, ai administrației locale, precum și publicul vrâncean, care a avut ocazia să redescopere, prin mărturii și documente, relevanța operei zamfiresciene pentru patrimoniul literar național. AGERPRES / (A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Cultura - Media 22-05-2025 18:25

CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE

Cultura - Media 22-05-2025 16:58

Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF

Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure

Cultura - Media 22-05-2025 16:02

'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul

Cultura - Media 22-05-2025 13:31

Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie

Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest

Cultura - Media 22-05-2025 13:13

Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele

Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre

Cultura - Media 22-05-2025 13:01

Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW

Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai

Cultura - Media 22-05-2025 12:45

Metallica revine pe Arena Națională din Capitală, pe 13 mai 2026

Trupa americană Metallica revine la București, pe Arena Națională, pe 13 mai 2026, în cadrul turneului 'M72 World Tour', informează site-ul www.metallica.com/tour. Potrivit organizatorilor din România, invitați speciali vor fi Gojira și Knocked Loose. Metallica va ajunge la București cu o producție spectaculo

Cultura - Media 22-05-2025 09:26

Concert al Corului de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu' - sâmbătă, la Biserica Sfântul Elefterie

Corul de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu', condus și dirijat de conf. univ. dr. Luminița Guțanu, va evolua, sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Biserica Sfântul Elefterie din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis joi AGERPRES, dedicat 'Anului omagial al Centenarului Patriarhiei

Cultura - Media 22-05-2025 08:36

Buzău: Trei zile cu spectacole de magie, jonglerii, marionete și păpuși, la a V-a ediție a festivalului Antante

Timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău se va desfășura cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală-Antante, cu teatre de păpuși, marionete, acrobație, jonglerii și concerte la care publicul va putea lua parte gratuit. 'Tema festivalului din acest an este con

Cultura - Media 22-05-2025 08:34

Scurtmetrajul de animație 'Magicianul' de Bogdan Mureșanu - premieră mondială la Festivalul de Animație de la Annecy

Scurtmetrajul de animație 'Magicianul', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială în Franța, la Festivalul Internațional de Film de Animație Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, 'Magicianul' este singurul titlu românesc din

Cultura - Media 21-05-2025 21:48

Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni

Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele

Cultura - Media 21-05-2025 18:47

CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare

Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co