logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Monede antice de aur, repatriate; ambasadorul României la Londra: Parte semnificativă din patrimoniu nu este în ţară

Imagine din galeria Agerpres

Ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, a afirmat, joi, la conferinţa de presă prilejuită de repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepţională, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, că acest moment reprezintă "finalul călătoriei lor spre casă".

"Mă bucur să fiu la acest eveniment, care marchează finalul călătoriei spre casă a celor două piese micuţe, dar atât de importante pentru România, pentru tezaurul nostru naţional. Nu este simplu să încercăm să recuperăm tot ce s-a împrăştiat prin lume, mai ales în ultimii ani. Şi ceea ce se întâmplă astăzi a fost posibil datorită colaborării foarte bune între autorităţile din Marea Britanie şi România", a spus Laura Popescu.

Diplomatul a confirmat că ea a adus kosonii în ţară şi i-a predat Muzeului de Istorie.

"Ne bucurăm că am putut fi parte a încă unei etape din acest proces de recuperare a patrimoniului nostru, care se află încă, într-o parte semnificativă, în cu totul alte părţi decât ar trebui să fie, şi anume aici, la muzeu", a încheiat Laura Popescu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a dezvăluit faptul că vestea privind recuperarea celor doi kosoni i-a fost transmisă la telefon.

 



"Eu zâmbesc, pentru că a fost primul telefon din viaţa mea - de la ambasadori am mai primit telefoane - dar a fost primul telefon în care mi s-a spus: 'Am doi kosoni!'. (...) Atunci l-am anunţat pe domnul Oberlander şi am reuşit să facem repatrierea acolo unde le este locul, în Muzeul Naţional de Istorie, acestor importante piese de tezaur românesc", a declarat ministrul.

În context, ministrul a semnalat faptul că legea arheologiei "stă pe undeva prin Parlament".

"Sper să corectăm această lipsă de activitate sau de acţiune politică prin noul Cod al Patrimoniului, care să pună la locul ei arheologia de toate felurile, inclusiv cea desfăşurată de amatori, să creeze cadrul astfel încât tot ce se află pe teritoriul României să rămână pe teritoriul României într-o formă sau alta, pentru că, bineînţeles, există mai multe variante prin care o piesă de patrimoniu intră în patrimoniul statului", a mai spus Lucian Romaşcanu.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, care a salutat buna colaborare între autorităţile române şi britanice, a caracterizat drept "un moment important" faptul că putem să vedem la Bucureşti "o nouă tranşă din aurul dacic, care, din păcate, a părăsit teritoriul naţional în urmă cu peste două decenii şi de atunci suntem pe urmele lui".

 



La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble, fostul procuror general al României Augustin Lazăr şi Ciprian Miron, comisar şef, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale din Poliţia Română.

 



Potrivit MNIR, ca urmare a colaborării directe dintre Biroul Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra şi poliţişti din cadrul Metropolitan Police Londra - Unitatea Art&Antiques, a fost posibilă recuperarea a două monede antice de aur, cu o valoare excepţională (un stater tip Koson, varianta fără monogramă, şi un stater tip pseudo-Lysimachos emis la Callatis), aparţinând patrimoniului cultural naţional.

Cele două monede de aur antice recuperate recent sunt stateri emişi în secolul I î.Hr.

Una dintre piese este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 î.Hr.), unul dintre urmaşii lui Burebista, şi prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers legenda KOSON redată cu litere greceşti şi un grup de trei lictori. Iconografia acestor monede imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emişi de Q. Pomponius Rufus în 73 î.Hr., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 î.Hr..

Cealaltă, staterul provenit din monetăria cetăţii antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, emis în secolul I î.Hr., prezintă pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, în timp ce pe revers este redată zeiţa Atena Nikephoros aşezată pe un tron şi numele cetăţii emitente.

La data de 23 iunie, doi reprezentanţi ai MET Police au predat monedele către ambasadorul României la Londra, Laura Popescu. Monedele au fost confiscate de către poliţia britanică de la un dealer de antichităţi. Reprezentanţii companiei au fost foarte cooperanţi şi au renunţat la dreptul de proprietate asupra lor, fără pretenţii materiale, în favoarea statului român, având în vedere că monedele provin din excavări ilegale.

Cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia - arie cu patrimoniu arheologic protejat - de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

În perioada 2014-2017, Marea Britanie a primit din partea României mai multe comisii rogatorii internaţionale privind recuperarea de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, unitatea Art&Antiques din cadrul Metropolitan Police fiind desemnată să le pună în executare, ulterior activităţilor desfăşurate în cadrul comisiilor rogatorii internaţionale, poliţiştii britanici identificând alte două piese - monedele antice din aur. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)  

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 11-05-2025 13:41

Tulcea: Violoncelistul Ștefan Iordachi a câștigat trofeul Concursului internațional 'George Georgescu'

Violoncelistul Ștefan Iordachi, elev al Colegiului național de muzică 'George Enescu' din București, a câștigat, duminică, marele premiu al Concursului internațional de interpretare muzicală George Georgescu, juriul desemnându-l pe violonistul Robert Sultan, elev al Colegiului național de arte 'Dinu Lipatti' din București, câștigător

Cultura - Media 11-05-2025 13:35

Olt: Dialogul artelor - pictură, muzică, poezie și meșteșuguri tradiționale - la Festivalul Alutus '22 din Slatina

Un veritabil dialog al artelor, facilitat de iubitori de cultură și artiști de toate vârstele, a avut loc în acest weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, unde pictura, meșteșugurile tradiționale, poezia și muzica 'au luat cuvântul', pe rând, în spațiul armonios oferit de parcul de la fostă vilă de protocol din centrul

Cultura - Media 11-05-2025 13:01

Ministerul Culturii marchează Ziua Națională a Costumului Popular: O mărturie vie a istoriei, credinței și frumuseții spirituale

Ministerul Culturii marchează duminică Ziua Națională a Costumului Popular din România, o sărbătoare dedicată uneia dintre cele mai autentice și profunde expresii ale identității noastre naționale. Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Ministerul Culturii, costumul popular românesc este mai mult decât un simpl

Cultura - Media 10-05-2025 23:13

Volum despre creștin-democrație, conservatorism și provocările populismului extremist - lansat pe 13 mai, la BCU

Volumul colectiv 'Creștin-democrația, conservatorismul și provocarea extremelor', coordonat de Klaus Welle, președintele Consiliului Academic al Wilfried Martens Centre din Bruxelles și dr. Federico Ottavio Reho, coordonator strategic și cercetător principal la Wilfried Martens Centre, va fi lansat, pe 13 mai, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Univer

Cultura - Media 10-05-2025 21:05

Corul de Copii Radio, desemnat Ambasador al Anului Național al Copilului, cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate

Corul de Copii Radio și dirijorul Răzvan Rădos au susținut, sâmbătă, un concert aniversar de 80 de ani, pe scena Sălii Radio, ocazie cu care li s-a mulțumit de către reprezentanți ai Guvernului și UNICEF, informează Ministerul Culturii. Grupul vocal a primit titlul de Ambasador al Anului Național al Copilului pentru contribuția excepțion

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac