logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expoziţia ''Dumitru Prunariu - primul român în Cosmos'' vernisată la Muzeul Militar Naţional ''Regele Ferdinand I''

Imagine din galeria Agerpres

Expoziţia ''Dumitru Prunariu - primul român în Cosmos'' a fost vernisată sâmbătă dimineaţă la Muzeul Militar Naţional ''Regele Ferdinand I'' în prezenţa lui Dumitru Prunariu şi a directorului muzeului, locotenent-colonel Radu Riti.
 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


"Suntem bucuroşi să sărbătorim astăzi ceea ce înseamnă 40 de ani de la zborul primului român în spaţiu, locotenentul major inginer Dumitru Dorin Prunariu, în cadrul programului internaţional Intercosmos. Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde, timp în care planeta noastră a fost înconjurată de 125 de ori, fiind parcurşi peste cinci milioane de kilometri. Suntem onoraţi că de-a lungul celor 40 de ani muzeul nostru a fost gazda amintirilor şi poveştilor legate de zborul cosmic al astronautului Dumitru Prunariu şi suntem şi păstrătorul majorităţii obiectelor care au fost utilizate la bordul navetei spaţiale şi al staţiei orbitale, printre acestea aflându-se, bineînţeles, costumul de astronaut şi capsula. Pentru a aniversa acest extraordinar şi important eveniment, Muzeul Naţional Militar 'Regele Ferdinand I' a pregătit ceea ce se numeşte 'Expoziţia Dumitru Prunariu - primul român în cosmos'", a declarat directorul Muzeului Naţional Militar "Regele Ferdinand I" locotenent-colonel Radu Riti.
 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


General-locotenent (r) inginer Dumitru Prunariu a afirmat că zborul său în spaţiul cosmic a fost "o aventură umană, o aventură ştiinţifică" şi a marcat trecerea României "de la o ţară cu preocupări cosmice, la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate".
 

"Daţi-mi voie să afirm de la bun început că relaţia mea cu Muzeul Militar Naţional este veche, de când m-am întors din spaţiul cosmic, este fructuoasă, este de succes şi întotdeauna muzeul a fost alături de evenimentele marcante legate inclusiv de zborul meu cosmic. A fost o aventură umană, o aventură ştiinţifică care s-a petrecut acum 40 de ani, care a durat aproape opt zile, care a marcat trecerea României de la o ţară cu preocupări cosmice la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate, cu activităţi industriale legate de crearea de aparatură şi echipamente pentru ştiinţă utilizate în spaţiul cosmic, la o ţară care are deja un reprezentant propriu care a efectuat experimente în spaţiul cosmic", a explicat Dumitru Prunariu.
 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


El a amintit că în prezent numărul cosmonauţilor şi astronauţilor din toată lumea nu este mare - 566 - deoarece tehnologiile necesare zborului în spaţiu sunt extrem de costisitoare.

"Acum sunt exact 566 de astronauţi şi cosmonauţi în toată lumea. Acum 40 de ani am fost al 103-lea. Numărul lor nu este mare. Nu este mare nu pentru că nu s-ar găsi tineri care să fie bine pregătiţi, să fie pregătibili pentru zborul cosmic, să stăpânească tehnologii complexe, ci pentru că domeniul cosmic este un domeniu extrem de costisitor, iar în spaţiul cosmic pot lansa oameni doar trei naţiuni acum - ruşii, americanii şi chinezii. Europa nu are mijloace proprii pentru a trimite oameni în spaţiul cosmic, de aceea se bazează pe acordul internaţionale, pe acorduri care le-a avut de la bun început cu Federaţia Rusă, cu Statele Unite ale Americii, iar mai nou s-au încheiat la nivel european acorduri de cooperare cu China şi o parte din astronauţii europeni învaţă deja, de câţiva ani, limba chineză", a mai spus Prunariu.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


În cadrul evenimentului, directorului muzeului militar i-a oferit lui Dumitru Prunariu placheta de onoare a Muzeului Militar Naţional şi fanionul care fac parte din însemnele de onoare ale Armatei României prezentate de fiecare unitate în parte.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


De asemenea, din partea Asociaţiei Cadrelor Militare din Rezervă şi Retragere "Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu", căpitanul Elena Coşofreţ i-a fost oferit titlul de Membru de onoare al asociaţiei.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Colonel (r) Natalia Damian, în numele Asociaţiei Cadrelor Militare Femei, l-a anunţat pe Dumitru Prunariu că, având în vedere aniversarea celor 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu, a propus Primăriei General a Municipiului Bucureşti să-i acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului.

Dumitru Prunariu a oferit Muzeului Militar Naţional medalia aniversară care a fost bătută de Monetăria Statului cu ocazia aniversării.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


"Pe o parte este emblema Fundaţiei Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, pe cealaltă este logo-ul aniversar pe care scrie că sunt 40 de ani de la zborul cosmic pe care l-am efectuat", a precizat Prunariu.
 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


În cadrul expoziţiei "Dumitru Prunariu - primul român în Cosmos", care va fi deschisă până pe 31 decembrie, pot fi văzute, printre altele, costumul utilizat de Dumitru Prunariu la bordul staţiei orbitale Salyut 6, costumul impermeabil de amerizare, costumul de cosmonaut utilizat în zborul spaţial, o instalaţie de hidratare folosită la bordul staţiei orbitale, raţii de mâncare din trusa de supravieţuire, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte purtate la bordul staţiei, obiecte de supravieţuire într-o zonă cu temperatură scăzută. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălina Matei, editor online: Gabriela Badea)

 

> Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

O PERSONALITATE PE ZI: Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic

 

DOCUMENTAR: 40 de ani de la singurul zbor în Cosmos al unui român, Dumitru Prunariu (14 mai) 

 

VIDEO Dumitru Prunariu, la 40 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic: Ca experienţă umană, a fost unic 

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional

Cultura - Media 14-05-2025 10:24

Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est

Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &

Cultura - Media 14-05-2025 10:10

Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble

Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir

Cultura - Media 14-05-2025 10:00

REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană