RETROSPECTIVĂ 2019/ Cărţile de istorie, biografiile celebre şi jurnalele - în topurile vânzărilor de carte din acest an

Cărţile de istorie, biografiile celebre şi jurnalele se situează, în 2019, în topurile vânzărilor de carte ale marilor edituri din România, la fel ca şi cele de ficţiune ori cărţile pentru copii, fapt evidenţiat la Bookfest şi Gaudeamus.
La Salonul internaţional de carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, volumele "Caiet de ricoşat gânduri" de Gabriel Liiceanu, "Anii urii" de Horia-Roman Patapievici, "Regele şi Duduia" de Tatiana Niculescu, "Podul cu vechituri" de Dan C. Mihăilescu, "Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac" de Lucian Boia, "Povestea mea" de Michelle Obama, "Maria, o Regină în război" de Ion Bulei, "Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale" de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei s-au situat pe primele locuri în topurile vânzărilor, prezentate de editurile Humanitas, RAO, Curtea Veche Publishing sau Litera.
La Bookfest, în top 10 Humanitas s-au situat, în ordine, "Melancolia" de Mircea Cărtărescu, "În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)" de Radu Paraschivescu, "Caiet de ricoşat gânduri" de Gabriel Liiceanu, "Anii urii" de Horia-Roman Patapievici, "Regele şi Duduia" de Tatiana Niculescu, "Podul cu vechituri" de Dan C. Mihăilescu, "Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac" de Lucian Boia, "Arheologia iubirii" de Cătălin Pavel, "Cartea Reghinei" de Ioana Nicolaie şi "Martori ai Fericirii. Şapte vieţi de sfinţi români" de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.
În ce priveşte Humanitas Fiction, topul a fost următorul: "Serotonină" de Michel Houellebecq, "Monsieur Karenin" de Vesna Goldsworthy, "Istoria albinelor" de Maja Lunde, "Fiica ceasornicarului" de Kate Morton, "Răzbunarea iertării" de Eric-Emmanuel Schmitt, "Pelerinul vrăjit" de Nicolai Lescov, "Ministerul fericirii supreme" de Arundhati Roy, "Imperiul fără sfârşit" de Yi In-hwa, "Un lup atârnă în cais cu capul în jos" de Mo Yan şi "Tatuatorul de la Auschwitz" de Heather Morris.
Acelaşi apetit pentru jurnal, biografii ori ficţiune a evidenţiat şi Topul 5 autori români al Editurii Polirom, la Bookfest 2019 pe primul loc situându-se "În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului" de Vintilă Mihăilescu, urmată în ordine de cărţile lui Cristian Teodorescu - "Bucureşti, marea speranţă" şi Cristian Tudor Popescu - "Vremea Mânzului Sec", Mirel Bănică - "Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor", Aurora Liiceanu - "Tânara cu părul alb. Misterul Nabokov" şi Valeriu Gherghel - "Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?", Dan Coman - "Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată" şi Tudor Ganea - "8".
Cărţile ecranizate, autorii de top şi biografiile celebre s-au aflat în topul preferinţelor cititorilor Litera la Bookfest 2019, în Top 5 Litera ficţiune & non ficţiune pe primul loc clasându-se "Casa bântuită" de Shirley Jackson, urmată de "Patrick Melrose" de Edward St Aubyn, "Swing Time" de Zadie Smith, "Povestea mea" de Michelle Obama şi "Maria, o Regină în război" de Ion Bulei, în timp ce la Curtea Veche Publishing în Top 10 Nonficţiune s-au situat, printre altele, "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa" de Klaus Iohannis, urmată de "Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale" de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei, "Îndrăzneşte să conduci" de Brené Brown, "Ţup şi pădurea încremenită" de Alex Donovici, "Întâmplări vindecătoare" de Cristina şi Alex Donovici şi "Fericirea e un ac de siguranţă" de Răzvan Exarhu.
Jurnalul şi ficţiunea au prevalat şi în Top 10 cele mai căutate cărţi ale Editurii Cartex la Bookfest, pe primul loc în vânzări fiind volumul "India. Şantier" de Mircea Eliade, urmat de "Infrapaginal. Jurnal 2000 - 2018" de Ciprian Maceşaru, "Trei pe un tandem. 33 de zile, 1111 km, o călătorie" de Laura Baban, "Istoria magiei" de Eliphas Levi, "Cireşarii" de Constantin Chiriţă, "Vis şi interpretare" de Sigmund Freud, "Arta războiului" de Sun Tzu, "Requiem pentru visul american" de Noam Chomsky, "Teatru" - Mihail Sebastian (integrala) şi seria "Corpul meu în interior şi în exterior" de Ruth Owen.
Nici la Gaudeamus situaţia nu a fost una mult diferită, cea mai râvnită carte la Humanitas fiind "Omul care mută nori. Şapte povestiri" de Radu Paraschivescu, urmată de "Ludice. Exerciţii de umor criptic" de Gabriel Liiceanu, "Ne facem bine. O antologie de fapte extraordinare văzute şi vorbite la 'România, te iubesc!'" de Cosmin Savu, Rareş Năstase, Paula Herlo, Alex Dima, Paul Angelescu şi Cristian Leonte, "Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)" de Lucian Boia, "Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudăţenii, uimiri" - volum colectiv coordonat de Tatiana Niculescu, "Povestea numărului Pi" de Pietro Greco, în colecţia #Ştiinţă, "Dicţionar de locuri literare bucureştene" de Corina Ciocârlie şi Andreea Răsuceanu, "Nici toate ale popii. Religie fără stres" de Wilhelm Tauwinkl şi "Negaţionismul de stânga" de Thierry Wolton, în colecţia #Istorie.
La Polirom, în topul General s-au situat: "Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor" de Olga Tokarczuk, "Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos" de Simona Antonescu, "Enescu. Caiete de repetiţii" de Dan Coman, "Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare" de Moni Stănilă, "Caragiale. Scrisoarea pierdută" de Bogdan-Alexandru Stănescu, "Cei rămaşi şi cei plecaţi" de Parinoush Saniee, "Fetele Căpitanului" de Maria Duenas, "Alte culori" de Orhan Pamuk, "Vorbind în şoaptă. Viaţa privată în Rusia lui Stalin" de Orlando Figes şi "Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea" de Malala.
Şi în Top 5 nonfiction Polirom, Colecţia Biografii romanţate a inclus: "Maria Tănase, O fântână pe un drum secetos" (Simona Antonescu), "Enescu. Caiete de repetiţii" (Dan Coman), "Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare" (Moni Stănilă), "Caragiale. Scrisoarea pierdută" (Bogdan-Alexandru Stănescu), "Aşteptarea Penelopei" (Aurora Liiceanu), "Alte culori" (Orhan Pamuk) la egalitate cu "Vorbind în şoaptă. Viaţa privată în Rusia lui Stalin" de Orlando Figes, "Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea" (Malala), "Despre viitor. Perspectivele umanităţii" de Martin Reeves la egalitate cu "Naufragiul civilizaţiilor" de Amin Maalouf.
La Grupul Editorial Corint, în topul celor mai bine vândute cărţi la Gaudeamus 2019 s-a aflat volumul "Maria Tănase. Artista, omul, legenda" de Stejărel Olaru, urmat de "Jaclyn Hyde" de Annabeth Bondor-Stone şi Connor White, "Politica viitorului. Tehnologia digitală şi societatea" de Jamie Susskind, "Până şi monştrii se spală pe dinţi" de Jessica Martinello şi Gregoire Mabire, "Manuscrisele roşii ale magiei" de Cassandra Clare, "Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I" de Bogdan Şerban-Iancu, "Povestea cafelei turceşti" de M. Sabri Koz şi Kemalettin Kuzucu, "Malamander" de Thomas Taylor, "Irlandezul. Asasinul mafiei" de Charles Brandt şi "Ascensiunea roboţilor. Tehnologia şi viitorul fără joburi" de Martin Ford.
În schimb, la Editurile Trei şi Pandora M cele mai vândute volume de ficţiune au fost cele aflate şi în topurile internaţionale de bestselleruri: "Fata care trebuia să moară" de David Lagercrantz, "Pasărea cu piept roşu" de Jo Nesbr, "Acolo unde cântă racii" de Delia Owens, "Un an şi o zi" de Pascal Bruckner şi "Fidelitate" de Marco Missiroli.
Un segment semnificativ din vânzările editurilor la târgurile Bookfest şi Gaudeamus l-a constituit cartea pentru copii, volumele repovestite sau de colorat, cărţile de poveşti ori de aventuri fiind căutate de cei mai mici dintre cititori.
Astfel, în Top 5 Humanitas Junior s-au aflat "Cine a pus piper în mare" - poezii pentru copii de Carmen Tiderle, urmată de "Originea speciilor" de Charles Darwin, repovestită şi ilustrată de Sabina Radeva, "Jurnalul Annei Frank" de Ari Folman şi David Polonsky, "Polly şi Buster" de Sally Rippin, "Cazul marchizului dispărut" de Nancy Springer şi "Casa de iarnă" de Ben Guterson.
La Polirom, Top 5 Polirom Junior a reunit, în ordine, "Ferma animalelor", roman grafic - George Orwell, Odyr, "... Să ucizi o pasăre cântătoare, roman grafic" - Harper Lee, Fred Fordham, "Bezna" de Flavius Ardelean, "Vrăjitorul dinţos" de Călin Torsan, câştigătorul concursului Polirom Junior ediţia 2019, şi "Umbrele de sub piele" de Frances Hardinge.
Cititorii Litera mică au preferat, în vara lui 2019, cărţile: "La cinci paşi de tine" de Rachel Lippincott cu Mikki Daughtry şi Tobias Iaconis, "Sally Jones, Maimuţa criminalului" de Jakob Wegelius, "Charlie se transformă în cocoş" de Sam Copeland, "Prinţesă cu adevărat" de Connie Glynn şi "Scrisori din far" de Emma Carroll.
La standul editurii Cartea Copiilor de la Bookfest, printre cele mai vândute cărţi s-au numărat: "Jurnalul din cutiile de chibrituri" de Paul Fleischman, cu ilustraţii de Bagram Ibatoulline, "Chemarea mărilor" de Ali Mitgutsch şi "Plimbarea domnului Pleaşcă" de John Burningham, iar la Nemi cele mai căutate cărţi au fost "Regina Maria şi Marea Unire" de Simona Antonescu, "Extraordinara călătorie a ariciului Ariston" de Iulian Tănase, "Sora cea mică" de Jessica Meserve, "Lama lama şi bunicii" de Ann Dewdney şi "Leul-fluture" de Michael Morpurgo.
La Gaudeamus în colecţia Humanitas Junior primul loc în topul vânzărilor l-a ocupat "O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită" de Cristian Presură, urmată de "Băiatul care nu credea în Moş Crăciun" de Liana Alexandru, "Visătorul de visuri" de Maria, Regina României, "Poveşti cu animale din lumea întreagă. 50 de basme şi legende" - text de Angela Mc Allister, ilustraţii de Aitch şi "Darwin. Expediţia pe Beagle" de Fabien Grolleau şi Jeremie Royer.
Şi în acest an, cartea de Crăciun a fost căutată, micuţii vizitatori ai Târgului Gaudeamus alegând de la Editura Nemi volumele: "O dorinţă de Crăciun" de Katherine Rundell, "Nevermoor. Probele de admitere ale lui Morrigan Crow" de Jessica Townsend, "Lama Lama de Crăciun" de Anna Dewdney, "Poveste muzicală de Crăciun" de Cristina Antone şi "Eu şi Moş Crăciun" de Matt Haig.
În acelaşi cadru hibernal, la Litera Mică cele mai vândute cărţi au fost: "Zăpadă" de Walter de la Mare, cu ilustraţii de Carolina Rabei, "Minunat ilustrat" de Carolina Rabei, "Cum a salvat Felix Crăciunul" de Alex T. Smith, "Miau, Miorlau şi Miaunici" de Simona Epure, "Poveşti clasice de Crăciun" şi "Călătoria lui Albie Bright" de Christopher Edge. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului
Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze
CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE
Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF
Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure
'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul
Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie
Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest
Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele
Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre
Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW
Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai
Metallica revine pe Arena Națională din Capitală, pe 13 mai 2026
Trupa americană Metallica revine la București, pe Arena Națională, pe 13 mai 2026, în cadrul turneului 'M72 World Tour', informează site-ul www.metallica.com/tour. Potrivit organizatorilor din România, invitați speciali vor fi Gojira și Knocked Loose. Metallica va ajunge la București cu o producție spectaculo
Concert al Corului de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu' - sâmbătă, la Biserica Sfântul Elefterie
Corul de Copii și Tineret 'Symbol - Jean Lupu', condus și dirijat de conf. univ. dr. Luminița Guțanu, va evolua, sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Biserica Sfântul Elefterie din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis joi AGERPRES, dedicat 'Anului omagial al Centenarului Patriarhiei
Buzău: Trei zile cu spectacole de magie, jonglerii, marionete și păpuși, la a V-a ediție a festivalului Antante
Timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău se va desfășura cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală-Antante, cu teatre de păpuși, marionete, acrobație, jonglerii și concerte la care publicul va putea lua parte gratuit. 'Tema festivalului din acest an este con
Scurtmetrajul de animație 'Magicianul' de Bogdan Mureșanu - premieră mondială la Festivalul de Animație de la Annecy
Scurtmetrajul de animație 'Magicianul', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială în Franța, la Festivalul Internațional de Film de Animație Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, 'Magicianul' este singurul titlu românesc din
Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni
Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele
CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare
Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co