REPORTAJ Tehnica xilogravurii, prezentată la un workshop la Alba Iulia de un Tezaur Uman Viu - Mircea Lac

Xilogravura, o tehnică foarte răspândită odinioară în Transilvania, când bisericile şi casele din comunităţile mai sărace erau împodobite mai mult cu icoane imprimate pe hârtie, mai ieftine decât cele pe lemn sau pe sticlă, este readusă la viaţă prin atelierele susţinute de profesorul Mircea Lac, deţinător al titlului onorific de "Tezaur Uman Viu".
Alături de participanţi la Tabăra de Educaţie şi Creaţie "Mari valori culturale locale", cursanţi de la Şcoala Populară de Arte Deva, Mircea Lac a susţinut, joi, la Centrul de resurse "Academia Doamnelor" din Alba Iulia, o demonstraţie de xilogravură în cadrul unui workshop la care au participat şi cadre didactice, studenţi şi elevi din Alba.
Foto: (c) MARINELA BRUMAR / AGERPRES
"Xilogravura este, pur şi simplu, o ştampilă, un tipar. Se făcea mai întâi un negativ şi, după aceea, cu el puteai face foarte multe reproduceri. Erau cele mai ieftine reproduceri şi icoane care se puteau vinde în comunităţile mai sărace. (...) Ne-am gândit şi noi să preluăm tehnica aceasta străveche de făcut icoane, cu tiparul acesta de lemn, adică xilogravuri", a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Lac, care se ocupă de arta tradiţională de mult timp, "de prin anii '60", după cum el însuşi a subliniat.
El susţine că tehnica e una uşoară.
"Xilogravura este, am putea spune, strămoşul tiparului, fiindcă primele tipărituri pe lemn s-au făcut în genul ăsta. Se făcea un negativ sculptat în lemn şi cu ajutorul lui se tipărea ce era de tipărit. Noi prima dată alegem imaginile pe care dorim să le reproducem, iar după aceea le desenăm", a explicat Mircea Lac. După ce desenul se realizează cu o pensulă cu tuş pe suprafaţa lemnului, cu dălţi potrivite "se scoate tot ce trebuie să rămână alb şi rămâne ceea ce trebuie să rămână negru în desen", tiparul fiind astfel gata.
Lemnul folosit trebuie să fie unul cât mai omogen, de preferat păr sau măr. Se acceptă însă şi nuc, paltin, cireş, lemne de esenţă tare.
Profesorul a subliniat că suprafaţa lemnului trebuie să fie perfect dreaptă. "Folosim tuş tipografic. Procedeul e foarte simplu: cu un rulou de cauciuc omogenizăm tuşul pe o bucată de sticlă şi după aceea îl întindem în strat foarte subţire pe suprafaţa tiparului, după care se aşază hârtia, se presează - se poate presa cu un liniar sau cu o lingură - noi folosim o lingură care intră mai uşor prin convexitatea sa prin locurile mai puţin denivelate, după care se desprinde hârtia şi e gata xilogravura", a spus Mircea Lac.
În ceea ce priveşte imaginile, acestea sunt după cele făcute pe vremuri de meşterii iconari de la Hăşdate, care foloseau în general imagini cu scene biblice, din viaţa pastorală sau din viaţa de familie.
"Printre xilografii ăştia de la Hăşdate existau câţiva care erau foarte buni. Unul dintre ei era Pop Gheorghe, care are câteva lucrări, vreo şase, la Muzeul de Artă din Sofia, vreo cinci-şase la Muzeul de Artă din Cluj, Academia Română are câteva exemplare şi în Pădureni, la Muncelu Mare, aveam vreo 20 de reproduceri după Pop Gheorghe", a precizat Mircea Lac.
Xilogravura este un procedeu care constă în gravarea unui desen pe o bucată de lemn, de o structură omogenă şi perfect dreaptă, lucrat "pe dos", ca o ştampilă. Cu ajutorul unui rulou de cauciuc, suprafaţa tiparului se acoperă cu un strat de tuş tipografic, iar peste aceasta se imprimă hârtia, care este apăsată uniform pe toată suprafaţa. Ulterior, hârtia se usucă.
Mircea Lac a adus la Alba Iulia câteva tipare, după care cursanţii au realizat xilogravurile propriu-zise.
Foto: (c) MARINELA BRUMAR / AGERPRES
O elevă de la Liceul de Arte "Regina Maria" Alba Iulia, venită alături de alţi trei colegi la workshop, a spus că, în opinia sa, "partea mai dificilă e să sculptezi partea din lemn, pentru că, după aceea, de pus cerneala şi de imprimat pare destul de uşor".
Alături de cei patru s-a aflat şi profesoara Cristina Pop, care a menţionat că xilogravura este o tehnică de gravură pe care elevii nu au şansa să o aplice la şcoală. "Şi atunci, am venit aici ca să vedem ce lucrări ies. Pentru noi e ceva nou tipărirea acestor matriţe. Nu am mai lucrat în xilogravură", a spus profesoara.
Printre cei care i-au îndrumat pe cursanţi s-a aflat şi o tânără din Deva, Alexandra Ioaneş, care merge la atelierele profesorului Mircea Lac de 12 ani, de la vârsta de 7 ani, perioadă în care s-a familiarizat, după cum a spus ea, cu toate tehnicile posibile.
"Xilogravura este specială, în felul ei, pentru că, pe lângă faptul că trebuie partea de sculptură, care este foarte bine definită şi pe care doar un cunoscător adevărat ştie să o realizeze, pentru că fibra lemnului este destul de complicată, partea religioasă este şi ea foarte atrăgătoare. În secolul nostru, xilogravura nu se mai foloseşte doar pentru tehnicile religioase, respectiv icoane, ci şi în cărţi şi alte activităţi", a spus Alexandra, care îşi doreşte să devină restaurator-conservator.
Tot restaurator-conservator va fi şi Andrei Buda, masterand la Sibiu, care a urmat cursurile la Mircea Lac din clasa a X-a.
"Mi-a plăcut extrem de mult cât a reuşit să ne înveţe. I-am urmat sfatul, să mă duc la restaurare", a spus tânărul, care a ajuns un specialist, prin participarea la mai multe olimpiade, în xilogravură.
"Azi, multe xilogravuri sunt mai mult tratate artistic decât tradiţional, adică tematica nu mai este religioasă sau din viaţa ţăranilor, ci sunt forme simple şi tipărite prin suprapuneri, ca să dea o lucrare mai mult abstractă decât concretă", a opinat Andrei, care a adăugat că cursanţii pe care i-a îndrumat la workshopul de la Alba Iulia s-au adaptat repede. "Cred că le-a plăcut", a mai spus acesta.
La rândul său, coordonatorul ştiinţific al taberei, profesor Ilie Moise, a punctat că "xilogravura tradiţională este un meşteşug care s-a practicat îndeosebi la începutul secolului al XIX-lea şi care a avut în vedere, la vremea respectivă, bisericuţele mai sărace şi oamenii fără posibilităţi materiale, care nu puteau să cumpere o icoană pe sticlă sau de altă factură şi care, atunci, apelau la xilogravuri, care erau mai ieftine".
Ilie Moise a menţionat că, în 2006, a descoperit în Ţinutul Pădurenilor, la biserica din Muncelu Mare, 36 de xilogravuri. Potrivit lui Moise, cel mai talent gravor de factură rurală din Transilvania a fost Gheorghe Pop, iar copiii din Deva au preluat, datorită profesorului Lac, această tehnică tradiţională.
Printre partenerii workshopului ce a inclus şi demonstraţia interactivă de xilogravură s-a aflat, alături de Primăria Alba Iulia, prin Centrul de Resurse "Academia Doamnelor", şi Asociaţia "Transilvania Business Woman". AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace
Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural
Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,
Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025
Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București
Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul
Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai
Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c
Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații
Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz
Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'
Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu
'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu
Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis
Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român
Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ