Directoarea Centrului Rus de Cultură, Natalia Muzhennikova: Festivalul de film "Aripi" - un gest de prietenie
Directoarea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, Natalia Muzhennikova, a afirmat luni că Festivalul Internaţional de film "Aripi" reprezintă un gest de prietenie faţă de ţările CSI care nu au posibilitatea să organizeze un festival propriu.
"Multe ţări din, să spunem, fostele republici sovietice, adică CSI, nu prea au posibilitatea să organizeze propriul lor festival de film, dedicat ţărilor lor. De exemplu din Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Kazahstan ş.a.m.d. Rusia, cumva, stă un pic mai bine, pentru că este al zecelea an când vom organiza Festivalul de film rusesc. Dar am vrut să facem acest gest de prietenie către ţările care nu prea au posibilitatea să organizeze. Şi publicul român este mai puţin familiarizat cu filmele din ţările CSI în general", a spus Muzhennikova, la conferinţa de presă dedicată prezentării celei de-a III-a ediţii a Festivalul Internaţional de film "Aripi"(12-15 martie).
Festivalul de film al ţărilor CSI include în program 16 filme, scurtmetraje, documentare, animaţii şi filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, alături de partenerul tradiţional, România, şi ţara invitat de onoare al acestei ediţii, Israel.
"Anul acesta avem invitat de onoare Israelul. Nu am putut să respingem propunerea domnului Vainer (n.r. Aurel Vainer), preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, cu care am vernisat aici o expoziţie dedicată Holocaustului. Şi el ne-a spus: 'Doamnă Natalia, noi avem multe filme. De ce nu continuăm cu această idee şi de ce nu ne invitaţi? Că am auzit despre festival'", a explicat directorul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură.
Potrivit Nataliei Muzhennikova, "în Israel trăiesc atât de mulţi cetăţeni proveniţi din ţările foste CSI, încât a doua limbă este rusa".
La conferinţa de presă a participat şi regizoarea Armine Varujan, alături de producătoarea ei, Anda Cruceanu, care le propun cinefililor un film inspirat din romanul "Cartea Şoaptelor" de Varujan Vosganian, "Când moartea întârzie să apară", care istoriseşte povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, supranumit în perioada interbelică "regele zahărului".
"Este un exerciţiu din anul II, când m-am decis să fac ceva despre armeni. (...) Am ales personajul Hartin Fringhian. (..) Practic, acest documentar este un drum. N-am făcut nicio reconstituire. Pur şi simplu am mers cu camera prin toate locurile goale prin care el a trecut la un moment dat", a mărturisit artista.
La rândul său, actorul, regizorul, producătorul şi profesorul Armine Anda, din Armenia, care va susţine în cadrul festivalului un masterclass dedicat tehnicii de actorie a lui Michael Cehov, a declarat că în opera sa creează personaje care-i seamănă, pentru a dialoga cu publicul, fie el cinefil sau cititor.
"În ceea ce fac eu vreau să împărtăşesc lumea mea interioară cu cea din exterior. Şi cu cât este mai mare această receptare, cu atât sunt mai fericită. Chiar şi o singură persoană este importantă, dacă pot dialoga cu ea. De aceea cred în artă", a spus Armine Anda.
Regizorul Bogdan Mureşanu a afirmat că la început l-a surprins selectarea într-un festival dedicat ţărilor din fostul spaţiu sovietic, dar s-a declarat încântat să prezinte "Cadoul de Crăciun" spectatorilor români.
"Mă bucur că putem vorbi oriunde despre lucrurile care ne-au afectat în trecut şi care, ca în cazul 'Cadoului de Crăciun', au un fel de priză la publicul din România, pentru că încă n-am depăşit acea parte din istoria noastră din urmă cu 30 de ani (n.r. Revoluţia din Decembrie 1989) şi eu l-am făcut, sincer, ca să nu uităm, adică pentru 'nostalgici'. (...) Este ca o poartă în trecutul acestei ţări în urmă cu 30 de ani", a spus Bogdan Mureşanu.
Potrivit preşedintelui festivalului, Ruxandra Cernat, filmul de deschidere a ediţiei este "Înapoi la Berlin", un documentar scris, regizat şi produs de Catherine Laurie, care prezintă călătoria epică şi comemorativă a 11 motociclişti, din Israel spre Berlin, creuzetul soluţiei finale hitleriste.
Vizionarea va avea loc marţi, de la ora 18,00, la sala cinema "Horia Bernea" a Muzeului Ţăranului Român. În aceeaşi seară vor mai fi prezentate filmele "Nussbaum 95736", un documentar emoţionant despre domnul Nussbaum, supravieţuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui Csibi Laszlo, şi o producţie Lenfilm 2017 - "Mai sunt trei zile până la primăvară", un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj şi iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani.
România, ţară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de două documentare şi un scurtmetraj, cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 şi 2019, câştigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, "Cadoul de Crăciun", urmând a fi proiectat în prezenţa autorului, Bogdan Mureşanu.
Rusia va mai prezenta un basm cunoscut într-o adaptare aparte, "Cenuşăreasa", o producţie Lenfilm 1947 şi filmul de închidere - "Coiful lui Alexandru Macedon", o comedie marca Mosfilm.
Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris şi regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuţă - "Chers Amis".
"Holy Cow", filmul care reprezintă Azerbaidjanul, este un documentar regizat de Imam Hasanov, despre frumuseţea şi dificultăţile vieţii într-un sat azer. Filmul este coprodus de Azerbaidjan cu Germania şi România.
Kazahstan este reprezentat de documentarul, realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, "Astana - capitala măreţei stepe", alături de două filme artistice cu distribuţii internaţionale: "Nomad", un epic istoric şi "Aşa s-au aliniat stelele", bazat pe fapte reale din viaţa primului preşedinte, Nursultan Nazarbaev.
Armenia prezintă, cu sprijinul IFCA, în alb-negru, trei scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaţionale: "Bojo" - o animaţie despre prietenie, "Breaking Silence" - două minute intense despre arhitectura tradiţională şi "Adie vântul" sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, alături de un lungmetraj, "Ioana şi Vocile", o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu
Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' este prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor
Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generați
''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo
Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui
Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025
Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un
Ministrul Culturii - discuții cu sindicatele: E esențial să găsim soluții sustenabile; am cerut să se vină cu propuneri concrete
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru ''a putea construi împreună soluții viabile''. ''Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naț
Matei Vișniec: Observ o incredibilă fascinație în fața răului, în fața puterii, dictatorilor, lipsei de libertate chiar
Scriitorul Matei Vișniec a afirmat, joi, în timpul dezbaterii 'Europa, Est - Vest: atât de aproape și atât de departe', susținută în Aula Magna 'Mihai Eminescu' a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o 'incredibilă fascinație în fața răulu
Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii
Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi
Eminescu e îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, spune președintele Societății 'Mihai Eminescu'
Mihai Eminescu este îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Societății pentru Cultura Română 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu. El este convins că, dacă Eminescu nu ar fi contribuit atât de puternic la dezvoltarea limbii române, româ
Ziua Culturii Naționale - sărbătorită în America de Nord printr-un spectacol inspirat de opera lui Marin Sorescu
Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Consulatul General al României în Vancouver, organizează un mini-turneu al spectacolului 'The Retreat', cu ocazia Zilei Culturii Naționale. O adaptare originală a cărții 'Viziunea vizuinii'
Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024
Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024 pentru 'o viață închinată muzicii', în cadrul unui eveniment desfășurat, săptămâna aceasta, la Ateneul Român din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Premiul 'Grigore Constantinescu' (pentru întreaga activitate) a fost ofer
Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea - recital de muzică clasică la Istanbul, cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Muzicienii români Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea au susținut, miercuri, recitalul de muzică clasică 'Biuterii muzicale' la Opera de Stat Süreyya din Istanbul, eveniment desfășurat în marja celebrării Zilei Culturii Naționale a României, informează ICR Istanbul într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Sibiu: Președintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB
Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, manager al Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu, solicită un buget mai mare pentru Ministerul Culturii, de 1 % din produsul intern brut (PIB). 'Dorim ca Ziua Culturii să nu fie o manifestare festivistă, într-o zi anume și după aceea să uită
Arad: Istoria monedelor românești, prezentată într-o expoziție în premieră la muzeu
Peste 100 de monede care au circulat pe teritoriul actual al țării în ultimele trei secole, între care primele românești (1867), sunt expuse în premieră la Complexul Muzeal Arad, începând de joi, piesele provenind din colecții private, ale membrilor Asociației Pronumismatica. Vernisajul expoziției 'Moned
Ministerul Culturii: România - țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026
România este țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026, a anunțat Ministerul Culturii, joi, pe Facebook. 'Sărbătorirea Culturii Naționale merge mână în mână cu recunoașterea contribuției noastre la patrimoniul cultural universal. Suntem încântați să anunțăm
ICR: Apel la candidaturi pentru Bursele 'Woodrow Wilson' 2025
Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi, în anul 2025, trei burse Woodrow Wilson. 'Invităm cercetătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până în data 11 februarie 2025, ora 16,00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, joi ICR.