Directoarea Centrului Rus de Cultură, Natalia Muzhennikova: Festivalul de film "Aripi" - un gest de prietenie

Directoarea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, Natalia Muzhennikova, a afirmat luni că Festivalul Internaţional de film "Aripi" reprezintă un gest de prietenie faţă de ţările CSI care nu au posibilitatea să organizeze un festival propriu.
"Multe ţări din, să spunem, fostele republici sovietice, adică CSI, nu prea au posibilitatea să organizeze propriul lor festival de film, dedicat ţărilor lor. De exemplu din Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Kazahstan ş.a.m.d. Rusia, cumva, stă un pic mai bine, pentru că este al zecelea an când vom organiza Festivalul de film rusesc. Dar am vrut să facem acest gest de prietenie către ţările care nu prea au posibilitatea să organizeze. Şi publicul român este mai puţin familiarizat cu filmele din ţările CSI în general", a spus Muzhennikova, la conferinţa de presă dedicată prezentării celei de-a III-a ediţii a Festivalul Internaţional de film "Aripi"(12-15 martie).
Festivalul de film al ţărilor CSI include în program 16 filme, scurtmetraje, documentare, animaţii şi filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, alături de partenerul tradiţional, România, şi ţara invitat de onoare al acestei ediţii, Israel.
"Anul acesta avem invitat de onoare Israelul. Nu am putut să respingem propunerea domnului Vainer (n.r. Aurel Vainer), preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, cu care am vernisat aici o expoziţie dedicată Holocaustului. Şi el ne-a spus: 'Doamnă Natalia, noi avem multe filme. De ce nu continuăm cu această idee şi de ce nu ne invitaţi? Că am auzit despre festival'", a explicat directorul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură.
Potrivit Nataliei Muzhennikova, "în Israel trăiesc atât de mulţi cetăţeni proveniţi din ţările foste CSI, încât a doua limbă este rusa".
La conferinţa de presă a participat şi regizoarea Armine Varujan, alături de producătoarea ei, Anda Cruceanu, care le propun cinefililor un film inspirat din romanul "Cartea Şoaptelor" de Varujan Vosganian, "Când moartea întârzie să apară", care istoriseşte povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, supranumit în perioada interbelică "regele zahărului".
"Este un exerciţiu din anul II, când m-am decis să fac ceva despre armeni. (...) Am ales personajul Hartin Fringhian. (..) Practic, acest documentar este un drum. N-am făcut nicio reconstituire. Pur şi simplu am mers cu camera prin toate locurile goale prin care el a trecut la un moment dat", a mărturisit artista.
La rândul său, actorul, regizorul, producătorul şi profesorul Armine Anda, din Armenia, care va susţine în cadrul festivalului un masterclass dedicat tehnicii de actorie a lui Michael Cehov, a declarat că în opera sa creează personaje care-i seamănă, pentru a dialoga cu publicul, fie el cinefil sau cititor.
"În ceea ce fac eu vreau să împărtăşesc lumea mea interioară cu cea din exterior. Şi cu cât este mai mare această receptare, cu atât sunt mai fericită. Chiar şi o singură persoană este importantă, dacă pot dialoga cu ea. De aceea cred în artă", a spus Armine Anda.
Regizorul Bogdan Mureşanu a afirmat că la început l-a surprins selectarea într-un festival dedicat ţărilor din fostul spaţiu sovietic, dar s-a declarat încântat să prezinte "Cadoul de Crăciun" spectatorilor români.
"Mă bucur că putem vorbi oriunde despre lucrurile care ne-au afectat în trecut şi care, ca în cazul 'Cadoului de Crăciun', au un fel de priză la publicul din România, pentru că încă n-am depăşit acea parte din istoria noastră din urmă cu 30 de ani (n.r. Revoluţia din Decembrie 1989) şi eu l-am făcut, sincer, ca să nu uităm, adică pentru 'nostalgici'. (...) Este ca o poartă în trecutul acestei ţări în urmă cu 30 de ani", a spus Bogdan Mureşanu.
Potrivit preşedintelui festivalului, Ruxandra Cernat, filmul de deschidere a ediţiei este "Înapoi la Berlin", un documentar scris, regizat şi produs de Catherine Laurie, care prezintă călătoria epică şi comemorativă a 11 motociclişti, din Israel spre Berlin, creuzetul soluţiei finale hitleriste.
Vizionarea va avea loc marţi, de la ora 18,00, la sala cinema "Horia Bernea" a Muzeului Ţăranului Român. În aceeaşi seară vor mai fi prezentate filmele "Nussbaum 95736", un documentar emoţionant despre domnul Nussbaum, supravieţuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui Csibi Laszlo, şi o producţie Lenfilm 2017 - "Mai sunt trei zile până la primăvară", un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj şi iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani.
România, ţară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de două documentare şi un scurtmetraj, cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 şi 2019, câştigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, "Cadoul de Crăciun", urmând a fi proiectat în prezenţa autorului, Bogdan Mureşanu.
Rusia va mai prezenta un basm cunoscut într-o adaptare aparte, "Cenuşăreasa", o producţie Lenfilm 1947 şi filmul de închidere - "Coiful lui Alexandru Macedon", o comedie marca Mosfilm.
Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris şi regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuţă - "Chers Amis".
"Holy Cow", filmul care reprezintă Azerbaidjanul, este un documentar regizat de Imam Hasanov, despre frumuseţea şi dificultăţile vieţii într-un sat azer. Filmul este coprodus de Azerbaidjan cu Germania şi România.
Kazahstan este reprezentat de documentarul, realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, "Astana - capitala măreţei stepe", alături de două filme artistice cu distribuţii internaţionale: "Nomad", un epic istoric şi "Aşa s-au aliniat stelele", bazat pe fapte reale din viaţa primului preşedinte, Nursultan Nazarbaev.
Armenia prezintă, cu sprijinul IFCA, în alb-negru, trei scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaţionale: "Bojo" - o animaţie despre prietenie, "Breaking Silence" - două minute intense despre arhitectura tradiţională şi "Adie vântul" sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, alături de un lungmetraj, "Ioana şi Vocile", o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas