logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lucian Pintilie a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu Ortodox

Imagine din galeria Agerpres

Lucian Pintilie a fost înmormântat cu onoruri militare, sâmbătă, la Cimitirul Bellu Ortodox, aproximativ 100 de persoane fiind prezente la ceremonialul funerar pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului regizor a fost învelit cu drapelul naţional, iar soldaţii din Regimentul de Gardă au prezentat onorul la momentul ieşirii din biserică şi au tras salve de armă în aer atunci când coşciugul a fost coborât în criptă.

Printre cei veniţi să-şi ia rămas bun de la Lucian Pintilie s-au aflat regizorii Andrei Şerban, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, actorii George Mihăiţă, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Doru Ana, Ana Ciontea, scriitoarea Ana Blandiana şi operatorul şi directorul de imagine film, Vivi Drăgan Vasile.

La slujba de înmormântare a fost prezent şi deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, pentru a depune o coroană de flori s-a prezentat.

Actorul George Mihăiţă a mărturisit că, pentru el, Lucian Pintile reprezintă "o icoană" şi "un reper".

"El este pentru mine o icoană, am o casetă mare cu filmele lui şi mă închin la el. Devenirea mea artistică i-o datorez lui. El a fost un reper pentru noi, nu numai pentru noi actorii, regizorii, ci pentru noi românii. M-am bucurat că am rămas prieteni peste ani, m-am bucurat că mi-a văzut ultimele spectacole şi văzându-le am vrut să îi arăt că a mizat pe mine şi să-i mulţumesc pentru ceea ce a făcut", a spus Mihăiţă.

Pentru Stere Gulea, Lucian Pintilie rămâne "un personaj important pentru România", atât ca regizor, dar şi "prin atitudinea, curajul şi demnitatea de care a dat-o dovadă".

"E un personaj foarte important pentru România, nu numai regizor, foarte important, ci şi ca atitudine, curaj, demnitate. A fost un tip extraordinar prin curajul pe care l-a avut, în general, de a nu fi acomodat cu banalităţile vieţii. Din cauza asta poate că unii nici nu l-au înţeles, au crezut că e doar, cum să vă spun, doar un om care vrea să dea cu tifla. Era foarte profund în ciuda aparenţelor. Se duce una dintre personalităţile cele mai importante ale perioadei ăsteia", a declarat Gulea.

Ana Blandiana a vorbit, la rândul său, despre Lucian Pintilie, ca despre "artistul în sens de reprezentant al tuturor artelor".

"Adică, este artistul cu care am fost întotdeauna mândră că trăiesc în acelaşi timp. Şi, am avut întotdeauna sentimentul (...) că sunt contemporană cu un geniu, ceea ce era foarte încurajator. A fost nu numai un mare artist, a fost un mare caracter şi a trăit într-o epocă în care a avea caracter era mult mai mult decât a avea talent", a spus Blandiana.

Ion Caramitru a afirmat că Lucian Pintilie a fost un geniu artistic, dar şi un dizident autentic împotriva comunismului.

"Noi am însoţit la groapă un geniu (...) care şi-a făcut loc în cultura română şi în sistemul de dizidenţă românească, pentru că putem vorbi de Pintilie, un dizident autentic împotriva regimului comunist, care l-a şi pedepsit, şi care a lăsat în urmă o operă absolut remarcabilă, Din păcate, cum am mai spus, el s-a întors când l-am chemat, spunându-mi că nu mai vrea să facă teatru şi numai film. Sigur că a fost pentru filmul românesc un câştig enorm, dar o mare pierde pentru teatrul românesc, pentru că el nu a mai montat niciodată teatru, după întoarcere. Însă, când spun că a fost un geniu, vorbesc per total, cum se zice astăzi, şi talent şi cultură şi atitudine şi rezistenţă morală şi o probitate ieşită din comun, permanentă lipsă de compromis şi o înălţime artistică absolut de neatins în acest moment. E o mare pierde", a declarat Caramitru.

Tudor Giurgiu a punctat faptul că pentru el, ca regizor, Lucian Pintilie "a însemnat, cumva, totul" pentru că a avut de învăţat de la acesta multe.

"În '94 sau '95 am fost regizor secund la producţia 'Prea târziu' şi am stat cam 9-10 luni în preajma lui. (...) Paradoxul e că am învăţat mai puţin despre cum mişti aparatul sau ce trebuie să facă actorii la cadru, dar am învăţat foarte mult despre mine, despre cum trebuie să lucrez într-o echipă şi valori importante, viaţa", a afirmat Giurgiu.

Ana Ciontea l-a caracterizat, la rândul său, pe Pintilie ca fiind "un genial regizor".

"Mă rog la Dumnezeu ca acest genial regizor să ne privească de sus şi să ne binecuvânteze, poate ne revenim cu toţii. Dumnezeu să-l ierte !", a spus Ciontea.

Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a murit în data de 16 mai 2018, la Spitalul Elias din Capitală. AGERPRES/ (A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas