OBICEIURI ŞI TRADIŢII/Protopopul Pereş: Potirul - vasul pe care un sfânt părinte l-a apărat 'intrând' cu el în zidul mănăstirii

Săptămâna Patimilor, când glasul clopotelor se stinge în plânsul toacelor care anunţă pătimirea Mântuitorului, aduce mulţi credincioşi în faţa altarului, împărtăşindu-se cu tainele din sfinţitul potir, pentru a primi Învierea cu sufletul mai curat.
În satele din Banat, Săptămâna Patimilor rămâne şi una în care smerenia se împleteşte cu obiceiurile locului, postul crescând în asprime, iar Joia Mare deschide mai profund urcuşul spre "Golgota mântuirii".
''Tradiţia creştină spune că potirul reprezintă 'coasta Mântuitorului' din care a curs sânge şi apă şi pe care un ucenic al Domnului l-a adunat, iar un sfânt părinte care slujea în Constantinopolul creştin, când au năvălit turcii în biserică pentru a o pângări, acesta a intrat cu Sfintele Daruri în mod tainic într-un perete care i s-a deschis în mod minunat, unde a dispărut pentru totdeauna'', după cum relatează, pentru AGERPRES, protopopul Timişoarei, părintele Zaharia Pereş.
Potirul reprezintă unul dintre cele mai vechi obiecte de cult creştine, dar şi cel mai preţios, întrucât în el se află "viaţa veşnică" primită la împărtăşanie. De aceea, în vremuri de prigoană, preoţii adunau în mare grabă sfinţitele vase, potirele, le puneau în lăzi şi le păstrau în locuri tainice.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
"În potir se toarnă apă şi vin, iar în timpul 'prefacerii' din timpul liturghiei, acestea se transformă în sângele şi trupul lui Iisus cu care se împărtăşesc credincioşii. Potirul simbolizează şi coasta Lui Iisus din care a curs apă şi sânge. Dar se poate asemăna şi cu paharul de la Cina cea de Taină, când Mântuitorul a spus: 'Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele meu, al Legii celei noi care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. Aceasta să o faceţi întru pomenirea Mea'. În acele pahare a fost rodul viţei de vie. Sigur a fost o cupă care a simbolizat potirul din care ne împărtăşim noi pentru ca să rămânem în viaţă, pentru veşnicie. Se mai spune că potirul reprezintă vasul în care un ucenic al Domnului ar fi strâns picăturile de sânge ale Mântuitorului când era răstignit pe cruce. Rămâne unul dintre cele mai vechi obiecte de cult creştine, pentru că a intrat în cult odată cu Sfânta Liturghie, în momentul în care primii creştini s-au împărtăşit. Vasele sfinte ale bisericilor şi ale mănăstirilor erau comorile sfintelor lăcaşe, erau confecţionate din materiale inoxidabile preţioase, aur, argint, iar când veneau năvălitorii, preoţii le puneau în lădiţe şi plecau în prigoană'', povesteşte părintele Zaharia Pereş.
O impresionantă tradiţie populară păstrată printre creştini ne aminteşte că, pe 29 mai 1453, Constantinopolul, capitală a Bizanţului şi a lumii ortodoxe, a căzut sub Imperiul Otoman.
''Când turcii au intrat în biserica 'Sfânta Sofia', aici se slujea Sfânta Liturghie, iar preotul slujitor tocmai ieşea cu Sfintele Daruri, cu Sfântul Potir şi cu Sfântul Disc, dar Dumnezeu nu l-a lăsat să cadă pradă soldaţilor, iar când aceştia s-au apropiat de preot pentru a-l lovi cu iataganele, el s-a întors spre altar şi, deschizându-i-se zidul, a dispărut în chip tainic. Se spune că soldaţii turci l-au căutat mult timp să-l ucidă, dar nu l-au găsit niciodată, fără a se afla vreo ascunzătoare. Se mai spune că, atunci când Catedrala 'Sfânta Sofia' va fi dată din nou creştinilor, va reveni şi acel preot să termine liturghia. Aşa a avut Dumnezeu grijă de Sfântul Potir. Până atunci, Dumnezeu l-a chemat pe acel preot să încheie Sfânta Liturghie în cer, cu sfinţii îngeri care, cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, stau în altar şi participă la Dumnezeiasca Liturghie", mărturiseşte părintele.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
Tradiţia şi credinţa, îngemănate în sufletul bănăţenilor, aduc în Săptămâna Mare, în sate, focuri care se aprind încă de luni seara, pe dealuri, unde se adună tineri şi copii, obiceiul amintind de momentul în care apostolul Petru s-a dus să se încălzească la un foc, în curtea arhiereului Caiafa, dar o slujnică l-a descoperit, potrivit părintelui protopop.
"Şi în satele noastre, oamenii vin, se adună să se încălzească şi povestesc tot felul de tradiţii pascale. Este o tradiţie orală prin care se duce mai departe istoria sărbătorii satului respectiv, cu obiceiurile din bătrâni care se transmit astfel din generaţie în generaţie. O zi cu o semnificaţie deosebită este Joia Mare când, încă din zori, oamenii vin în cimitirele satelor să se întâlnească şi cu cei plecaţi. De cu seara erau pregătite lemne de alun, iar înainte de răsărit se aprindea focul în casă pentru a avea cărbuni aprinşi care se puneau într-o ulcică cu care se mergea la cimitir şi se tămâia mormântul. Totul începea cu rugăciunea Tatăl nostru, apoi Îl rugau pe Dumnezeu să primească darurile pe care le-au adus pentru morţi (colaci, dulciuri), îşi dădeau unii altora ofrandele, în cimitir, să le fie de pomană morţilor, iar cel care primea spunea Bogdaproste! Joia căutau şi joimăriţe beţe de alun pe care le ardeau la cimitir, ca simbol al purificării, al iertării şi al împăcării între cei de pe pământ şi cei plecaţi. Seara, tot satul era în biserică, la denia celor 12 Evanghelii", aminteşte părintele Zaharia.
Focurile de pe morminte se aprind şi pentru ca sufletele să regăsească mai uşor calea spre casa pământească, unde vor mai sta cu cei dragi până la Rusalii, când se vor întoarce în veşnicie.
"Sunt momente care au acea încărcătură pe care nu o poate avea decât cel care trăieşte sărbătoarea Paştilor. Sărbătoarea Învierii Domnului trebuie să o trăieşti, nu ca pe o sărbătoare anuală, ci ca pe un adevăr retrăit în fiecare zi. Prin Paşti vezi perspectiva veşniciei, că moartea nu mai este un capăt, că viaţa nu se termină odată cu moartea, ci că va urma posibilitatea întâlnirii cu Raiul, cu veşnicia", ne spune părintele Zaharia Pereş.
Preotul afirmă că Joia Mare este momentul potrivit pentru vopsirea ouălor, după unele tradiţii creştine.
Alte tradiţii spun că grupul de femei care veniseră împreună cu Maica Domnului la crucea pe care era răstignit Iisus aveau un coş cu ouă şi picăturile de sânge din rănile Mântuitorului au căzut şi au înroşit ouăle, punctează părintele.
"Important este să avem ouă roşii de Paşti, indiferent dacă au fost vopsite joi sau vineri. Pentru că oul în sine reprezintă mormântul Domnului Iisus Hristos. Ciocnirea ouălor reprezintă spargerea mormântului, care nu L-a putut ţine închis pe Hristos. De aceea, unul spune 'Hristos a Înviat!', celălalt răspunde 'Adevărat a Înviat!', iar coaja oului se sparge şi Învierea învinge. Ouăle se ciocnesc doar după Înviere. Ouăle ar trebui să fie doar roşii; bătrânii noştri adunau cojile de ceapă roşie un an, într-o traistă de lână, cu care le vopseau", precizează protopopul Zaharia.
Părintele Pereş spune că emoţia marelui praznic pascal a rămas, chiar dacă anii au trecut, iar profunzimea sărbătorii are relevanţa ei, oamenii vin la spovedanie, la împărtăşanie şi aşteaptă să se întâlnească cu Hristos.
"Crezând în Înviere, nu ne temem de moarte: se sfârşeşte pământul şi începe cerul. Îndemnul Lui Hristos lăsat nouă: 'Poruncă nouă vă dau: să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum v-am iubit Eu pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unii pe alţii. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, de veţi avea iubire unii pentru alţii' (Ioan 13, 34-35). Iar o frumoasă cântare bisericească ne cheamă, prin glasul Mântuitorului: 'Şi din potirul Cinei Mele Eu vreau cu toţii să gustaţi/Veniţi, creştinii Mei la Mine şi pacea Mea să o aflaţi!'", încheie părintele Zaharia Pereş.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
Alături de cruce, vinul hristic şi pâinea din potir, preschimbate euharistic, sunt poartă a veşniciei, speranţa în deznădejde, leacul suferinţelor tăinuite din care s-a născut adesea dragostea care a biruit suferinţa, trecând dincolo de timpuri, tărie în calea neuitării, a iertării, a mântuirii. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.