logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Biserica monument istoric de la Râureni, distrusă de incendiu; Direcţia pentru Cultură spune că e o pierdere iremediabilă

Image

Biserica de lemn din cartierul Râureni al municipiului Râmnicu Vâlcea, clasată ca monument istoric de categoria B, a fost distrusă în urma incendiului izbucnit marţi dimineaţă, şansele ca ea să fie refăcută fiind extrem de reduse, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Florin Epure.

Epure a precizat că imobilul a ars aproape în totalitate, cu toate bunurile şi obiectele de cult care se aflau în interior, iar prin legislaţia actuală de regulă sunt păstrate ruinele monumentelor distruse în urma unor astfel de evenimente.

"Este o pierdere a unei valori de patrimoniu. Această bisericuţă, chiar dacă se va face din nou, conform avizelor şi a unei documentaţii în acest sens, nu mai are valoarea celei vechi. A ars totul într-o oră. Nu a mai rămas nimic - nici icoanele de la catapeteasmă, nici obiectele de cult, care au ars odată cu această biserică de lemn de la Râureni ce are hramul Sfântului Nicolae", a arătat directorul el.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au transmis că focul ar fi izbucnit de la un redresor defect sau suprasolicitat, lăcaşul de cult fiind racordat la curent electric şi dotat inclusiv cu aparat de aer condiţionat şi sistem de supraveghere video.

"Au ars catapeteasma (datând din anul 1835), aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilier, instalaţia electrică, aparatul de aer condiţionat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperişului, precum şi alte bunuri şi obiecte de cult. Totodată, s-au degradat pereţii din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele şi uşa aferente pridvorului bisericii, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră şi un motogenerator electric. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat", a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.

Preotul paroh al bisericii de la Râureni, Gheorghe Chebăruş, a declarat pentru AGERPRES că bănuieşte că incendiul s-a declanşat de la o pană de curent ce a avut loc cu o seară înainte.

"De la curent a luat foc. Aseară s-a luat curentul, apoi a venit şi cred că din această cauză a fost afectată instalaţia electrică. Din păcate, nu se mai poate face nimic. A ars totul..., icoanele vechi... Nu aş putea să spun care ar fi mai valoroase. Toate sunt valoroase în felul lor", a afirmat preotul paroh.

 


Sursa foto: Florin Epure, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură



Biserica de lemn de la Râureni este al doilea lăcaş de cult din patrimoniul cultural al judeţului Vâlcea distrus de un incendiu în mai puţin de un an, în iulie anul trecut fiind mistuită de flăcări, tot dintr-o cauză similară, şi biserica de lemn de la Stoileşti, dată din anul 1799.

Ca măsură preventivă, directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, propune ca în lăcaşurile de cult din lemn vechi să fie oprită alimentarea cu curent electric atunci când nu sunt slujbe sau alte evenimente religioase.

"Incendiul de astăzi ne-a mai răpit încă o biserică de lemn aflată în patrimoniul cultural naţional. Am mai avut în ultimii ani încă două astfel de biserici de lemn din patrimoniul cultural vâlcean care au ars. Ultima a fost chiar vara trecută, când, din aceleaşi cauze, biserica de lemn de la Stoileşti a fost distrusă. Eu o să propun ca în aceste biserici să fie montate comutatoare, iar atunci când se pleacă, să fie oprit total curentul electric, pentru că nu sunt nici asigurate şi nici nu mai pot fi salvate după un astfel de incendiu", a adăugat Epure.

Biserica de lemn de la Râureni a fost ridicată pe malul râului Olt la 1746 şi se distingea prin pisania cu numele ctitorilor, numeroase inscripţii, sculpturi decorative, precum şi prin iconostasul repictat în 1837. Era construită din lemn de stejar, în formă de corabie, cu acoperiş de şiţă, peste care în ultimii ani s-a adăugat însă tablă galvanizată. Nu avea pictură interioară şi exterioară, însă printre icoanele deosebite pe care le deţinea această biserică se aflau o icoană a Maicii Domnului realizată la 1837 de pictorul Stan Hermeneanu, supranumit şi pictorul Govorei, precum şi icoanele care ocupau cel de-al treilea registru de pe catapeteasmă, reprezentându-i pe Iisus Hristos Mare Arhiereu alături de Maica Domnului şi Ioan Botezătorul, urmaţi de Apostoli. AGERPRES/(A, AS - autor: Ramona Dincă, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car