logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Patriarhul Daniel transmite condoleanţe la moartea primului preot misionar în America Latină, Costică Demetriu Popa

Imagine din galeria Agerpres

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea preotului Costică Demetriu Popa (1925 - 2024), primul cleric ortodox român misionar din America Latină.

"Am aflat cu întristare despre trecerea din această viaţă, la vârsta de aproape 99 de ani, a venerabilului Părinte Costică Demetriu Popa, preot îmbisericit la Biserica Sfântul Spiridon - Vechi, Protoieria Sector IV Capitală, fost păstor timp de mai mult de patru decenii al românilor ortodocşi din Venezuela. (...) În aceste momente întristate, adresăm familiei Părintelui Costică Demetriu Popa şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit un gând părintesc de mângâiere, amintind de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: 'Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, intră întru bucuria Domnului tău' (Matei 25, 21). Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veşnică sufletului său şi să îl aşeze în rândul slujitorilor din Ceruri, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica lui pomenire din neam în neam!", a transmis Întâistătătorul BOR, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Părintele Costică Demetriu Popa a fost trimis în Venezuela în anul 1968 "să îi păstorească" pe românii de acolo, fiind astfel primul preot ortodox român misionar în America Latină.

"Acolo a slujit timp de mai bine de patru decenii, reuşind să înfiinţeze, în Caracas, capitala Venezuelei, o parohie cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi să ridice o biserică de lemn în stil maramureşean, sfinţită în anul 1999".

***
Părintele Costică Popa s-a născut la data de 25 martie 1925, în localitatea Beceni, din judeţul Buzău, într-o familie de oameni gospodari, tatăl său fiind primar al acestei comune.

După absolvirea Seminarului Teologic Ortodox din Buzău şi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în ziua de 2 noiembrie 1946, vrednicul de pomenire ierarh Antim Angelescu, episcopul Buzăului, l-a hirotonit preot pe seama parohiei Gura Dimienii, în Episcopia Buzăului, unde a slujit timp de şapte ani, după care, forţat de regimul ateu, fiind etichetat, din cauza originii "nesănătoase", ca fiu de chiabur, a fost nevoit să-şi părăsească locurile natale.

A fost primit în Mitropolia Olteniei în anul 1953, fiind numit preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Craiova de către Înaltpreasfinţitul Părinte Firmilian Marin, Mitropolitul Olteniei, şi angajat în administraţia eparhială.

În anii care au urmat decretului de amnistie generală din anul 1964, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina a încercat să întărească diaspora, purtând de grijă credincioşilor români ortodocşi risipiţi pe toate continentele lumii. Astfel a îngăduit unor personalităţi ale Ortodoxiei româneşti, precum Roman Braga, Felix Dubneac şi Bartolomeu Anania, să facă misiune în diaspora, fără să mai fie stingheriţi în misiunea lor de supravegherea Securităţii.

Din valul acesta de misionari a făcut parte şi părintele Costică Demetriu Popa, care a fost trimis în Venezuela.

Părintele Costică Popa a slujit ocazional şi în Argentina, Brazilia, Columbia şi în Panama, fiind un adevărat misionar al Ortodoxiei în America de Sud şi un model autentic al preotului din diaspora care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii Bisericii şi aproapelui.

A fost răsplătit de două ori cu cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală, conferită de Patriarhii Justinian Marina şi Teoctist Arăpaşu.

De asemenea, Eminenţa Sa José Alí Lebrún Moratinos, Arhiepiscop de Caracas, i-a acordat titlul onorific de Monsenior.

A fost membru al Consiliului Bisericilor Istorice, din partea Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru slujirea sa, a primit titlul de membru de onoare al Fundaţiei "Ştefan cel Mare" din Chicago, oferit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Nicolae, iar în ziua de 10 aprilie 2003 a primit Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler din partea Preşedinţiei României. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car