logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ / Gorj: ''Semne cusute - Tradiţii care ne definesc'', atelierul din biserică unde copiii învaţă arta meşteşugurilor

Image

Coaserea semnelor tradiţionale, confecţionarea de mărţişoare şi covoraşe din pănuşi de porumb sunt tradiţii duse mai departe prin intermediul copiilor prezenţi, săptămânal, la atelierele de creaţie "Semne cusute - tradiţii care ne definesc" organizate la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Ţicleni şi în cadrul cărora, cu ajutorul vârstnicilor din comunitate şi al preotului Dragomir Ţicleanu, micuţii învaţă să practice diverse îndeletniciri din dorinţa de a nu se pierde arta obiceiurilor.
 


Dragomir Ţicleanu, în vârstă de 36 de ani, este preot din anul 2010, iar din 2015 slujeşte în Parohia Ţicleni, la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", unde, alături de vârstnicii din comunitate, îi învaţă pe copii arta mai multor meşteşuguri.
 

"Atelierele 'Semne cusute - tradiţii care ne definesc' sunt la cea de-a doua ediţie. Am început de anul trecut formatul acestor ateliere, al acestor întâlniri cu copiii, şi, practic, din dorinţa de a sluji comunitatea noastră din Ţicleni, parohia noastră, ne-am gândit să ne adresăm mai ales copiilor, care reprezintă viitorul nostru, viitorul parohiei. Încercăm să fim tot timpul atenţi faţă de nevoile copiilor, faţă de dorinţele lor, dar bineînţeles păstrându-i ancoraţi în principiile creştineşti, şi, de asemenea, în tot ce înseamnă tradiţii, obiceiuri, încercăm să le actualizăm şi să le facem să fie pe placul lor, să fie ceva nou de descoperit pentru ei. În ceea ce priveşte materialele folosite, este un aport şi un sprijin pe care îl aduce fiecare în parte, am pornit totul de la efortul parohiei noastre, dar apoi fiecare părinte în parte s-a implicat şi ne-a fost de ajutor", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Dragomir Ţicleanu, care a adăugat că "preoţia nu este o profesie, este o slujire a lui Dumnezeu, dar mai ales o slujire a aproapelui".
 


El a arătat că atelierele se desfăşoară săptămânal, în ziua de duminică, în încercarea de a-i scoate pe copii din mediul virtual, care este tot mai mult prezent în vieţile lor în ziua de astăzi, dar şi cu rolul de a-i aduce cât mai aproape de Dumnezeu şi de tradiţii.
 

"Ne dorim să ne dezvoltăm, să creştem. Aceste ateliere aflate la cea de-a doua ediţie arată că noi am crescut. Activităţile cu copiii le-am început încă din anul 2016 şi de atunci am organizat diferite activităţi, evenimente, dar aceste ateliere sunt, practic, o dezvoltare a noastră şi o încununare a tot ceea ce am realizat noi în aceşti ani. Aceste ateliere vor avea loc duminică de duminică. Organizarea lor este un lucru important şi necesar pentru ca ei, copiii, să renunţe la telefon, să iasă din lumea virtuală în care din ce în ce mai mult se adâncesc şi să se întâlnească şi cu colegii lor de la şcoală, să lege noi prietenii, să fie prezenţi în biserică, în natură", a precizat preotul.

Dragomir Ţicleanu a subliniat că tradiţiile trebuie promovate şi duse mai departe, motivând că acestea sunt extrem de actuale şi "nu reprezintă nimic învechit".

 


"Părinţii copiilor au reacţionat cu mare bucurie în ceea ce priveşte organizarea atelierelor, lucrul acesta este dovedit de prezenţa copiilor într-un număr foarte mare la atelierele noastre. Poate pe viitor aceste ateliere se vor adresa şi adulţilor. Tradiţiile nu reprezintă nimic învechit, ci sunt extrem de actuale, ne vorbesc despre ceea ce credeau înaintaşii noştri, ce au fost înaintaşii noştri, în ce au crezut ei, şi suntem datori să le ducem mai departe, să le promovăm, să le facem actuale copiilor noştri, să le facem plăcute şi să înţelegem că aceste tradiţii, aceste obiceiuri arată ce am fost noi odată, ce suntem şi astăzi şi ce trebuie să fim pe viitor", a afirmat el.
 

Un număr de 30 de copii au participat, duminică, împreună cu părinţii lor la atelierele organizate la biserică, unde au învăţat să coase semne tradiţionale şi să confecţioneze mărţişoare, întrucât se apropie luna martie.
 


Ei au învăţat şi cum să confecţioneze covoraşe din pănuşi de porumb, un obicei foarte vechi, dar şi practic, de la Damian Lumezeanu, în vârstă de 63 de ani, om de bază al Parohiei Ţicleni, el fiind şi cântăreţul bisericii.

A fost însoţit de nepotul său Andrei, în vârstă de 10 ani, care vine cu drag la biserică pentru a învăţa despre tradiţii.

 


"I-am învăţat pe copii să facă împletituri din frunze de porumb. Pe timpul nostru astfel de lucruri se făceau la şcoală, mergeam sâmbăta, aveam lucru manual şi învăţam. Greu nu este, dar trebuie să fii îndemânatic, orice lucru se face şi cu dragoste din partea lor, a copiilor. (...) Tradiţiile ne definesc, este foarte important să le păstrăm, un popor dacă nu are istorie nu există. Ideea atelierelor la biserică este foarte bună pentru copii, fiindcă văd şi ei cu ce se îndeletniceau bătrânii", a afirmat Damian Lumezeanu.

La atelierul din biserică a fost prezentă şi Diana, o fetiţă în vârstă de 10 ani, împreună cu bunica sa, Reolina Purea.

 


"Am făcut mărţişoare, am pictat şi am cusut un mărţişor, pe care îl iau acasă şi o să i-l dau mamei mele. O să vin de fiecare dată la ateliere", a spus Diana.

Reolina Purea are 62 de ani şi îi învaţă pe cei mai mici credincioşi tehnica cusăturilor, dar şi să picteze. În total, sunt zece adulţi, dar şi preotul, care îi îndrumă pe copii în arta tradiţiilor.

"I-am învăţat pe copii să coase, să picteze. Le place, au voinţă să înveţe. Eu cos din copilărie, am lucrat la tablouri, la covoare, şi acum îi învăţ pe ei. Este foarte important să păstrăm obiceiurile, să nu se piardă. Este o idee foarte bună organizarea atelierelor la biserică, pentru că nu se mai ocupă nimeni de aşa ceva", a menţionat ea. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Popescu, editor: Florentina Peia, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: Parohia Ţicleni 

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom