logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Papa în România/ Suveranul Pontif, la Catedrala Naţională: Să avem puterea de a ne ierta şi de a merge înainte

Imagine din galeria Agerpres

Papa Francisc a rostit vineri, în Catedrala Naţională, rugăciunea "Tatăl nostru" în limba latină, despre care a spus că sintetizează "identitatea noastră de fii şi, în special, de fraţi care se roagă unul lângă celălalt".

"Aş dori să-mi exprim mulţumirea şi emoţia pentru că mă aflu în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Isus i-a chemat pe fraţii Andrei şi Petru să-şi părăsească mrejele ca să devină împreună pescari de oameni. Chemarea proprie nu este completă dacă lipseşte chemarea fratelui. Astăzi, stând alături, dorim să înălţăm împreună, din inima ţării, rugăciunea comună 'Tatăl nostru'. Ea sintetizează identitatea noastră de fii şi, în special, de fraţi care se roagă unul lângă celălalt. Rugăciunea 'Tatăl nostru' afirmă certitudinea promisiunii făcute de Isus ucenicilor săi: 'Nu vă voi lăsa orfani' şi ne oferă încredere să primim şi să acceptăm fratele ca pe un dar", a spus Papa Francisc, în discursul de la Catedrala Naţională.

Suveranul Pontif a subliniat că doreşte să împărtăşească o serie de cuvinte, ca pregătire înainte de rostirea rugăciunii, "pentru drumul nostru de fraternitate şi pentru ca România să poată fi mereu o casă a tuturor, un loc al întâlnirii, o grădină în care înfloreşte împăcarea şi comuniunea".

El a afirmat că de fiecare dată când pronunţăm "Tatăl nostru" subliniem că, fără să spunem 'al nostru', nu poate exista cuvântul 'Tată'.

"Uniţi în rugăciunea lui Isus, ne unim şi în experienţa sa de unire şi de mijlocire care ne face să spunem: Tatăl meu şi Tatăl vostru, Dumnezeul meu şi Dumnezeul vostru. Prin aceasta ne invită ca 'al meu' să se transforme în 'al nostru', şi 'al nostru' să devină rugăciune. Tată, ajută-ne să luăm în serios viaţa fratelui, să ne însuşim istoria sa. Ajută-ne să nu ne judecăm fratele, din cauza acţiunilor şi limitelor sale, ci să-l acceptăm, înainte de toate, ca fiu al tău. Ajută-ne să învingem ispita de a ne simţi fii mai mari care, pentru că se află într-o poziţie privilegiată, uită că celălalt este un dar.
Ţie, care eşti în ceruri, în cerurile care-i cuprind pe toţi, de unde faci să răsară soarele şi peste cei buni şi peste cei răi, şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi, îţi cerem acea armonie pe care nu am fost în stare să o păstrăm pe pământ. O cerem prin mijlocirea atâtor fraţi şi surori în credinţă, care, împreună, locuiesc în Cerul Tău, după ce au crezut, au iubit şi au suferit mult, chiar şi în zilele noastre, doar pentru că sunt creştini", a explicat Papa Francisc.

El a vorbit şi despre a pune numele lui Dumnezeu în centrul tuturor intereselor noastre.

"De atâtea ori, în rugăciune, ne rezumăm să pretindem daruri şi să-ţi înşirăm cereri, uitând că lucrul cel mai important este să lăudăm numele tău, să adorăm persoana Ta, pentru ca mai apoi să recunoaştem reflexia Ta vie în persoana fratelui pe care ni l-ai pus alături. În mijlocul atâtor lucruri trecătoare pentru care ne trudim, ajută-ne, Tată, să căutăm ceea ce rămâne: prezenţa Ta şi a fratelui nostru. Aşteptăm să vie împărăţia ta: o cerem şi o dorim, pentru că observăm că mersul lumii nu o încuviinţează. Dinamica lumii e dictată de logica banului, a intereselor, a puterii. Cufundaţi în consumerismul din ce în ce mai dezlănţuit care ne farmecă prin strălucirea sa scânteietoare, dar evanescentă, ajută-ne, Tată, să credem în ceea ce ne rugăm: să renunţăm la garanţiile comode ale puterii, la ispitirile înşelătoare ale lumescului, la aroganţa goală a impresiei de autosuficienţă, la ipocrizia preocupării pentru aparenţe. Astfel, nu vom pierde din vedere Împărăţia la care Tu ne chemi", a adăugat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a explicat faptul că atunci când ne rugăm pentru "pâine de fiecare zi" cerem, de fapt, "pâinea memoriei, harul de a întări rădăcinile comune ale identităţii noastre creştine, rădăcini indispensabile într-un timp în care umanitatea, mai ales tinerele generaţii, în mijlocul atâtor situaţii "lichide", riscă să se simtă dezrădăcinată, incapabilă să dea sens existenţei".

Sfântul Părinte a mai mărturisit despre "Tatăl nostru" că nu este o rugăciune care relaxează, ci este "strigătul faţă de foametea de iubire a timpului nostru, faţă de individualismul şi indiferenţa care profanează numele tău, Tată. Ajută-ne să ne fie foame de a ne dărui".

"Ori de câte ori ne rugăm, aminteşte-ne că pentru a trăi nu e nevoie să ne conservăm, ci să ne frângem; să împărţim, nu să adunăm; să-i săturăm pe alţii, în loc să ne umplem pe noi înşine, deoarece bunăstarea este adevărată numai în măsura în care aparţine tuturor", a afirmat Papa Francisc.

El a vorbit în Catedrala Naţională şi despre "curajul" de a ne angaja să iertăm, nu doar să cerem iertarea greşelilor noastre.

"Trebuie să găsim puterea de a ierta din inimă pe fratele nostru, aşa cum Tu, Tată, ierţi păcatele noastre: să lăsăm trecutul în urmă şi să îmbrăţişăm împreună prezentul. Ajută-ne, Tată, să nu cedăm în faţa fricii, să nu vedem în deschiderea faţă de celălalt un pericol; să avem puterea de a ne ierta şi de a merge înainte, curajul de a nu ne mulţumi cu o viaţă liniştită şi de a căuta mereu, cu transparenţă şi sinceritate, chipul fratelui. Iar când răul, pândind la uşa inimii, ne va împinge să ne închidem în noi înşine, când ispita de a ne izola ne va copleşi, ascunzând substanţa păcatului care constă în îndepărtarea de Tine şi de aproapele nostru, Tată, continuă să ne susţii. Încurajează-ne să descoperim în fratele de lângă noi un sprijin pe care Tu ni l-ai pus alături pentru a merge spre Tine şi să avem împreună curajul de a spune 'Tatăl nostru' ", şi-a încheiat mesajul Suveranul Pontif. AGERPRES/(AS - autor: Mirela Bărbulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

LIVE UPDATE Papa în România/ Suveranul Pontif a sosit la Bucureşti 

 

Papa în România / Programul vizitei papei Francisc în România 

 

Papa în România/ Papa Francisc (fişă biografică) 

 

Papa în România / Relaţii bilaterale între România şi Sfântul Scaun - Dialog politic 

 

Papa în România / Relaţii bilaterale între România şi Sfântul Scaun - Scurt istoric 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Culte 27-03-2025 19:21

Bistrița-Năsăud: Cardinalul Iuliu Hossu, evocat în cadrul unui simpozion organizat în județul natal

Personalitatea complexă a cardinalului Iuliu Hossu, de la a cărui naștere s-au împlinit 140 de ani, a fost evocată joi seara în cadrul unui simpozion organizat în județul său natal, Bistrița-Năsăud, de către Biblioteca Județeană 'George Coșbuc' și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Evenimentul, menit să marcheze '

Culte 27-03-2025 16:16

Patriarhia - referitor la piesa de teatru 'Proorocul Ilie': Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase

Patriarhia anunță că a luat act ''cu mâhnire'' de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru 'Proorocul Ilie', care se joacă la Teatrul Național din București, precizând că respectarea simbolurilor creștine constituie un act spiritual și cultural important și necesar într

Culte 27-03-2025 14:39

Ședință a Sfântului Sinod al BOR; s-a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru sub președinția Patriarhului Daniel, a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru 2026, declarat Anul omagial al pastorației familiei creștine și Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar - mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții

Culte 27-03-2025 12:59

Sălaj: PS Benedict Bistrițeanul a fost ales episcop al Sălajului

Prea Sfințitul Părinte (PS) Benedict Bistrițeanul a fost ales joi, 27 martie, episcop al Sălajului, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. ''Postul a rămas vacant după ce, în decembrie 2024, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Săl

Culte 25-03-2025 13:00

Pelerinaj cu moaștele Sfintei Împărătese Elena, la Mănăstirea Pantocrator - un eveniment unic în Patriarhia Română (GALERIE FOTO/VIDEO)

Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic - moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, în perioada 30 aprilie - 8 mai.

Culte 24-03-2025 20:59

Eveniment în Centrul istoric al Capitalei: Raclă cu veșmântul Cuvioasei Parascheva, sfințită la Biserica 'Sfântul Anton'

Preasfințitul Părinte Episcop vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a sfințit, luni seară, noua raclă în care a fost așezat spre închinarea credincioșilor un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Biserica Domnească 'Sfântul Anton' - Curtea Veche', cea mai veche biserică din București, care își serbează hramul

Culte 21-03-2025 17:36

Bihor: Concerte de Paște în localități din județ, sub genericul ''Lumină din Lumină'', până pe 26 aprilie

Ediția din acest an a evenimentului ''Lumină din Lumină'' cuprinde o serie de cel puțin 33 de concerte pascale ce au loc în mai multe localități din județul Bihor, până în 26 aprilie, a informat, vineri, Consiliul Județean, într-un comunicat transmis AGERPRES. Aflat la a treia ediție, proiectul este orga

Culte 20-03-2025 13:43

Protocol de colaborare între Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES

Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES au încheiat, joi, un protocol de colaborare pentru promovarea Arhivei fotografice a AGERPRES și a Fluxului Foto, în cadrul activităților de comunicare realizate de Basilica, în cursul acestui an. Protocolul a fost semnat de preasfințitu

Culte 17-03-2025 11:51

Simpozion național, în contextul aducerii moaștelor Sf. Elena; despre Centenarul Patriarhiei și Sinodul I Ecumenic

Un simpozion național despre Centenarul Patriarhiei Române și Sinodul I Ecumenic va avea loc în Teleorman, în perioada 5- 6 mai, când Mănăstirea Pantocrator va găzdui moaștele Sfintei Împărătese Elena. Intitulat 'Credință, slujire și istorie în context eclesial și național. 100 de ani de patriarhat și 1700 de ani de la p

Culte 16-03-2025 16:09

Patriarhul Daniel, după tragedia de la Kocani: Familiilor îndoliate, mângâiere și vindecare grabnică celor răniți

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a adresat un mesaj Preafericitului Părinte Ștefan, Arhiepiscop de Ohrida, Skopje și Macedonia de Nord, în urma incendiului din orașul Kocani. ''Am aflat, cu profundă durere, de tragicul eveniment care a avut loc, în dimineața zilei de duminică, 16 mar

Culte 11-03-2025 13:55

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune pentru stingerea incendiilor de vegetație

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și la solidaritate clericii și credincioșii din toate eparhiile, având în vedere extinderea tot mai mare a incendiilor de vegetație în mai multe regiuni ale țării. ''Duminică, 16 martie, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi in

Culte 09-03-2025 17:28

Patriarhul Daniel, 35 de ani de slujire arhierească: Avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost felicitat duminică, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, cu ocazia aniversării a 35 de ani de slujire arhierească, prilej cu care a subliniat că avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor.

Culte 05-03-2025 13:52

Patriarhia: 9 martie - ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici și de comemorare a deținuților politici anticomuniști

Patriarhia Română reamintește miercuri că pe 9 martie sunt pomeniți, în mod special, luptătorii români împotriva regimului totalitar comunist, care au mărturisit credința ortodoxă împotriva ateismului comunist. 'Data de 9 martie reprezintă atât ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua C

Culte 03-03-2025 15:52

Parc fotovoltaic, amenajat printr-o finanțare obținută de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Ansamblul Arhiepiscopal Ortodox și Mănăstirea 'Hristos Pantocrator' din Alba Iulia vor avea energie electrică obținută din surse regenerabile, după ce Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a obținut o finanțare de peste 1,4 milioane de lei pentru realizarea unui parc fotovoltaic. 'Vineri, 28 februarie 2025, la sediul Ministerului En