logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Hotărârea care transforma Pădurea Crâng a Codrilor Vlăsiei în pădure parc, desființată definitiv de instanță

Image

Studiul privind transformarea Pădurii Crâng, rămășiță a Codrilor Vlăsiei, în pădure parc, aprobat printr-o decizie a Consiliului Local Municipal (CLM) Buzău, a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Ploiești.

Hotărârea CLM Buzău referitoare la transformarea Pădurii Crâng în pădure parc a fost anulată miercuri de instanța unde a fost judecat recursul.

Hotărârea pentru aprobarea Studiului de fundamentare Pădure Parc aprobată în anul 2022 prevedea, printre altele, că terenul de 177,7 hectare fond forestier asigură condiții prielnice realizării funcției de pădure parc, aici urmând să fie amenajate 32 de puncte de informare și iluminat public.

'Execuția amenajărilor în scopul desfășurării activităților este prezentată în concordanță cu prevederile Legii 46/2008 (...) fără tăiere de arbori sau defrișare: piste pentru biciclete realizate din materiale ecologice, cu lățimea de maxim 2 metri, alei acces realizate din materiale ecologice, cu lățimea de maxim 2 metri, bănci din lemn (în număr total de 200 bucăți), puncte informare (în număr total de 32 bucăți), iluminat (cu o lungime totală de 14123.6 ml), toalete ecologice (în număr total de 7 bucăți) și construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maxim 15 mp (în număr total de 38 bucăți) - toate amenajările ocupând o suprafață de 7,1533 ha (4%) din suprafața toatală a trupului de pădure, o suprafață relativ mică la nivel total', prevede hotărârea aprobată de CLM Buzău.

Proiectul a fost atacat în instanță, pe motiv că nu a ținut cont de statutul de rezervație naturală a pădurii, un fost evaluator de mediu câștigând pe fond procesul la Tribunalul Buzău, iar Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondat în data de 12 martie recursul CLM, astfel încât hotărârea inițială a rămas definitivă.

'Este vorba despre Hotărârea 181 prin care se aproba un studiu de fundamentare, de transformare a pădurii din pădure în pădure parc. (...) Această hotărâre a instanței ajută Pădurea Crâng să supraviețuiască cu ceea ce are ea valoros în ea, adică poate fi pus în valoare patrimoniul natural din vechii Codrii ai Vlăsiei, ce a mai rămas pentru că în ultimii doi ani s-a distrus foarte mult. Pot fi identificați unde sunt stejarii și protejați, locurile în care crește acea lalea sălbatică rară. O pădure parc nu înseamnă un parc antropizat, înseamnă o pădure care să fie parc natural, un parc natural în care putem avea acele poteci pe care ne putem bucura de ce este acolo și, fiind rezervație, cei care administrează au obligativitatea de a ține cont de măsurile de protejare, să salveze ce mai e de salvat. Nu poți să spui că e bolnav și să îl lași așa să se distrugă, sunt metode de protejare', a declarat, pentru AGERPRES, Haritina Crăiță, fost evaluator de mediu, specialist în lista biroului central pentru expertize tehnice judiciare în domeniul protecției mediului.

Potrivit specialistului, proiectul CLM nu ar fi ținut cont de statutul de rezervație, pe cale de consecință nu erau prevăzute în document măsuri de protejare a stejarilor seculari sau a lalelelor sălbatice. Anterior, expertul a atacat în instanță și o hotărâre a Consiliului Județean (CJ) Buzău, după ce a aprobat un proiect prin care Pădurea Crâng declarată inițial rezervație naturală protejată a fost radiată din lista zonelor protejate de interes județean.

'Proiectul afecta în sensul că nu se lua nicio măsură de protejare pentru că acel proiect pe care eu l-am atacat și abrogat, ce conținea niște lucruri neconforme cu legea, acolo scria că Pădurea Crângul Buzăului nu se suprapune cu arie protejată. Când spui că nu se suprapune cu arie protejată, nu ai nicio obligație să respecți nicio măsură de protecție pentru speciile pentru care a fost declarată rezervație. Prin urmare nu au avut obligația să protejeze stejarii seculari, lalelele de Crâng, din acest motiv sunt atâtea gunoaie, nu au făcut tratamente la copaci să nu fie afectați, nu au protejat solul, toate acestea erau măsuri de protecție în regulamentul de rezervație. Dacă acolo scria că nu se suprapune cu rezervația, toată lumea a dormit liniștită. Orice hotărâre definitivă a instanței se pune în executare. (...) Eu am mai făcut două dosare, unul pentru suspendare și unul pentru anulare a unei hotărâri a CJ Buzău. Primul s-a terminat definitiv și irevocabil, am reușit să suspend definitiv hotărârea CJ și la celălalt proces pentru anulare am câștigat la Buzău pe fond', a mai spus Haritina Crăiță.

Reprezentanții Primăriei municipiului Buzău au precizat că așteaptă motivarea hotărârii pentru a stabili măsurile care vor fi luate, astfel încât proiectul să se desfășoare în limitele legale trasate de instanță.

'În funcție de motivarea instanței, vedem ce ne solicită. Noi oricum am semnat un contract și am dat drumul la un proiect pentru un studiu științific de fundamentare pentru speciile protejate, cu laleaua din Crâng, cu Academia Română și vedem ce ne va spune. Și Mediu ne-a cerut un studiu, am semnat un contract cu Academia, vor analiza pe toate cele patru anotimpuri Crângul și specialiștii ne vor spune ce este acolo. Cât privește plantările, am plantat în toamna trecută 5 hectare, în toamna aceasta cu siguranță vom mai avea, nu am aprobat încă bugetul, cu siguranță vom planta. Avem obligația prin amenajament să plantăm 50 de hectare în 10 ani', a precizat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.

Un demers similar de suspendare a hotărârii CJ a fost inițiat de Fundația Eco-Civica și Nicolae George Epurescu la Tribunalul București, instanță care a admis pe fond cererea formulată.

Ciuperca Ophiostoma novo-ulmi a provocat în ultimii ani uscarea unui număr însemnat de exemplare de ulm în Parcul și Pădurea Crâng din municipiul Buzău, care au fost exploatați.

De-a lungul timpului au fost purtate discuții pe marginea măsurilor care ar fi trebuit să protejeze fondul forestier, dar și legate de reîmpădurire. AGERPRES/(A,AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 649

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Administratie 23-04-2025 10:33

Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local

Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede