Barabási: Târgu Mureș va avea o cisternă pentru asigurarea apei potabile în zona Târnavei Mici

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat, miercuri, că administrația locală din Târgu Mureș va achiziționa o cisternă cu o capacitate de 30.000 de litri pentru transportul apei potabile în zona afectată de salinitatea ridicată de pe râul Târnava Mică.
''La ultima ședință s-a votat cumpărarea unei cisterne de 30.000 litri pentru apă potabilă. Într-un timp foarte scurt o să avem în orașul Târgu Mureș, împreună cu ISU, o cisternă de 30.000 litri pentru apă potabilă, pe care să o folosim, bineînțeles, în zona Târnavei Mici. Iar în viitor, dacă vor fi alte probleme sau alte evenimente, putem să ne folosim de această cisternă. Nu este un secret, mâine (joi, n.r.) va fi, la ora 13:00, o ședință a Consiliului Județean unde este propusă a doua cisternă pentru cumpărare pentru județul Mureș. Sper să treacă cu brio și de ședința de mâine și atunci putem să spunem că o să avem două cisterne. Ați văzut? Am trecut bine de COVID (...) și acum avem o problemă pe partea de apă, deci este, chiar pot să zic, obligatoriu ca județul Mureș și orașul Târgu Mureș să aibă disponibilitate pentru aceste cisterne'', a afirmat prefectul Barabási Antal-Szabolcs într-o conferință de presă.
Viceprimarul din Târgu Mureș, Kovács Mihály Levente, susține că i se pare firesc ca municipiul reședință de județ să își manifeste solidaritatea față de locuitorii din Târnăveni și din întreaga zonă afectată de valul de salinitate propagat de la Praid, prin achiziționarea unei cisterne pentru transportarea apei potabile.
''Am primit o adresă de la Prefectură că, dat fiind dezastrul acesta natural care afectează valea Târnavei Mici, 40.000 de oameni sunt fără apă din două în două zile sau când crește salinitatea pe râu și că nu au suficiente cisterne pentru a transporta apă. Și asta mai ales că vine vara, seceta... Am avut ședință de Consiliu Local, cu rectificare de buget pe ordinea de zi, și aici am propus un amendament în acest sens pe care Consiliul Local l-a votat. Vom achiziționa această autocisternă pentru Administrația Domeniului Public (ADP) și, la cererea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, când au nevoie, atunci o vom da în folosință către ISU. La rectificare am prevăzut 600.000 lei, să vedem care va fi valoarea la care se va achiziționa'', a declarat, pentru AGERPRES, Kovács Mihály Levente.
Viceprimarul din Târgu Mureș susține că, deși se aștepta ca hotărârea pentru achiziționarea cisternei să fie votată în unanimitate de consilierii locali, au existat unii care s-au opus.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
''Trebuie să fim solidari cu oamenii de pe valea Târnavei Mici, chiar dacă unii consilieri locali au votat împotrivă și chiar au luat cuvântul și și-au exprimat dezacordul. Fiind un gest de respect și de bună conviețuire, mă așteptam să fie unanimitate în Consiliul Local, însă consilierii din opoziție au votat împotrivă. Mă bucur că proiectul de hotărâre a fost adoptat pentru că sunt 40.000 de concetățeni mureșeni, care, pe timpul verii, au rămas fără apă potabilă și nu au nici apă menajeră, nici pentru udarea plantelor. Suntem concetățeni și trebuie să fim solidari, mai ales într-o catastrofă naturală de această amploare. Nu putem fi atât de insensibili și de iraționali cum au fost cei din opoziție'', a adăugat Kovács Mihály Levente.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ''Horea'' al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, a arătat că noua autocisternă care va fi achiziționată de Primăria Târgu Mureș va fi extrem de utilă și în cazul unor incendii în zone în care nu există sursă de apă.
''Noi am continuat, ca și în zilele precedente, să furnizăm apă. Cantitatea de apă furnizată a fost aproximativ similară cu cea anterioară, undeva la 1.100 mc zilnic. Astăzi se simte o ușoară scădere a cerinței pe apă menajeră. În schimb, în ceea ce privește apa potabilă, va mai fi nevoie încă un timp îndelungat. Am rămas cu același număr de autospeciale pentru apă menajeră. În schimb, începând de astăzi, una dintre autospecialele de apă potabilă de 30.000 litri e implicată într-o misiune internațională. După cum v-am spus, am avut două autospeciale de 30.000 litri care erau din județul Timiș. În schimb, ați auzit și vestea bună, în Consiliul Local Târgu Mureș s-a aprobat o autospecială de 30.000 de litri pentru transport apă potabilă, care se va achiziționa ulterior. Acestea sunt gândite nu doar pentru a transporta apă potabilă, ci și pentru a asigura o rezervă de apă, inclusiv când avem un eveniment mare, un incendiu și ai nevoie de rezervă de apă, de exemplu, autospecialele care au fost de la Timișoara tocmai asta a fost conceptul lor (...) Sperăm că salinitatea se va reduce, dar dacă va fi nevoie în continuare, vom avea sprijin național și ori când, chiar după fereastră, dacă nu se vor schimba lucrurile, vom putea apela din nou la colegii noștri'', a declarat generalul Handrea.
În prezent, în județul Mureș operează 14 autospeciale pentru asigurarea apei potabile, menajere și pentru adăparea animalelor.
Directorul Aquaserv Mureș, Sipos Levente, a precizat că, pe fondul scăderii nivelului salinității din Târnava Mică, furnizarea apei menajere a fost reluată în municipiul Târnăveni, însă va dura un timp până când rezervoarele vor ajunge la capacitatea care să acopere întreaga zonă.
''În momentul de față avem nivelul de cloruri undeva pe la 1000 mg/l în diferitele puncte. Azi dimineață, la ora 8:00, la Târnăveni, eram la 1.030 mg/l, iar la Fântânele, chiar mai jos, pe la 630 mg/l. În momentul de față putem zice clar că avem o fereastră minim de două zile în care uzina de apă de Târnăveni poate să funcționeze. A fost pornită, a funcționat o zi și jumate, apoi a fost oprită o noapte, după care a repornit în cursul zilei de ieri. În momentul de față rezervoarele din Târnăveni încep să se umple puțin, ceea ce ne de o siguranță în operare puțin mai mare. Se știe că sunt anumite zone din Târnăveni mai înalte unde apa ajunge mai greu. Când rezervoarele ajung la un anumit nivel atunci apa ajunge și în cartierele respective (...). Noi sperăm că în cursul zilei de astăzi, respectiv în noaptea care urmează, să ajungem la un nivel de peste 75% din rezervoare, ceea ce înseamnă deja că apa o să ajungă cam la toți locuitorii din Târnăveni. Apa nu este potabilă în continuare'', a arătat Sipos Levente.
Acesta a făcut un apel către cetățeni să-și ia apa din recipienții de apă potabilă care sunt amplasați în oraș.
''Speranța noastră e că vom putea furnizat apă în cele două zile - poate să fie și mai multe - dar vom vedea în momentul în care avem date de la sursă. Nu aș vrea să pățim ca acum două săptămâni când am ieșit și am zis că totul pare liniștit și aproape am coborât la niveluri de potabilizare, iar peste două ore a trebuit să dăm știrea că vine o problemă și mai mare. Suntem precauți și, în momentul de față, fereastra de două zile, deocamdată, pare activă și de folosit. Dar orice se întâmplă la Praid care ridică salinitatea în cursul râului, noi avem două-trei zile până când valul respectiv ajunge în dreptul Târnăveniului, dar depinde de debit și de viteza de curgere'', a explicat acesta. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Anamaria Constantin, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mai multe panouri pentru plată în parcări publice au fost falsificate prin înlocuirea codului QR
Mai multe panouri pentru plată în parcări publice din Capitală au fost falsificate prin înlocuirea codului QR, datele bancare ale clientului fiind colectate fără acordul acestuia. Potrivit unui comunicat al Companiei Municipale Parking București S.A., transmis vineri AGERPRES, astfel de cazuri au fost identificate în următoar
Maramureș: Ștrandul municipiului Baia Mare, demolat pentru a face loc unui aqua park modern
Fostul ștrand al municipiului Baia Mare, închis publicului la începutul anului 2000, va fi demolat, iar pe același loc urmează a fi construit un aqua park, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul Doru Dăncuș. 'Azi ( vineri n.red.) am demarat lucrările de demolare a clădirilor și vechilor echipamente din fostul ștrand al o
Alba: 'Drumul Mânăstirilor și al Sihaștrilor' intră în modernizare
'Drumul Mânăstirilor și al Sihaștrilor' - DJ 750C va fi modernizat, printr-o investiție de peste 72 milioane de lei, din fonduri europene, lucrările urmând să fie executate, pe două tronsoane în lungime totală de peste 38 de kilometri, de către o firmă din Alba. 'Astăzi, 25 iulie 2025, la sediul Consiliului Județean Alba, a fost s
Sector 1: Administrația locală a primit 130 de propuneri de proiecte pentru finanțare nerambursabilă din bugetul local
Administrația Sectorului 1 a primit 130 de propuneri de proiecte pentru finanțare nerambursabilă din bugetul local, suma totală alocată este de șapte milioane de lei, dintre care cinci milioane de lei sunt destinați proiectelor cu impact general în Sectorul 1, iar două milioane de lei - celor desfășurate la nivelul cartierelor. Potrivit unui comunicat al
Vrancea: Piață agroalimentară modernă inaugurată la Gugești; a costat peste 4 milioane de lei din bugetul local
O piață agroalimentară nouă a fost inaugurată, joi, în localitatea Gugești, în urma unei investiții realizate integral din bugetul local, în valoare de peste patru milioane de lei, potrivit primarului comunei, Vasile Vatră. Noua piață vine să înlocuiască un spațiu provizoriu improvizat, neadecvat pentru activitatea prod
Președintele CJ Olt: Proiectele începute nu trebuie stopate; în județ sunt 157 de investiții pe ''Anghel Saligny''
Un număr 157 de proiecte de investiții din județul Olt, pentru alimentare cu apă, canalizare și asfaltări de drumuri, aflate în diferite stadii de implementare, sunt finanțate prin programul ''Anghel Saligny'', a declarat, joi, președintele Consiliului Județean, Marius Oprescu, care este președinte al PSD Olt. ''&
INHGA: Risc de viituri și posibile inundații locale în vestul și sud-vestul țării
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de viituri, valabilă joi, între orele 12:00 - 24:00, pe râuri din cinci județe. Astfel, sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, care pot conduce la inundații locale și la c
PMB: Grădina Zoologică a fost redeschisă
Grădina Zoologică București a fost redeschisă, informează Primăria Capitalei, joi, pe Facebook. Aceasta a fost temporar închisă, pentru intervenții necesare în urma fenomenelor meteorologice extreme di
Harghita: Microbuze școlare electrice achiziționate prin PNRR, predate primarilor în cadrul unei festivități, la Miercurea-Ciuc
Un număr de 16 microbuze școlare electrice, achiziționate din fonduri PNRR, au fost predate, joi, primarilor din Harghita, în cadrul unei festivități organizate de Consiliul Județean în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la care au participat și vicepremierul Tanczos Barna, precum și liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Secretarii generali ai județelor contestă inițiativa legislativă privind limitarea mandatelor
Zalău, 23 iul /Agerpres/ - Asociația Secretarilor Generali ai Județelor din România își exprimă 'profunda consternare' față de inițiativa legislativă care ar putea introduce un mandat limitat de cinci ani pentru funcția publică de secretar general al județului, considerând-o un demers greu de înțeles și explicat, cu impact negativ uriaș asupra
Președintele CJ Dolj: Blocarea fondurilor din 'Anghel Saligny' este un dezastru; 200 de șantiere se opresc
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, afirmă că blocarea fondurilor din Planul Național de Investiții 'Anghel Saligny' este un dezastru pentru județ, fiindcă aproape 200 de șantiere se vor opri, iar comunități întregi rămân în continuare fără apă curentă, canalizare, gaze sau drumuri modernizate. 'Ce în
România, destinație strategică pentru retailul internațional; piața locală, estimată la aproape 60 de miliarde de euro (analiză)
Piața de retail din România continuă să atragă un număr tot mai mare de branduri internaționale, în condițiile în care valoarea acesteia este estimată la circa 60 de miliarde de euro, arată o analiză de specialitate remisă miercuri AGERPRES. Peste 40 de retaileri internaționali și-au făcut intrarea pe piața românească între 2020 ș
Canicula și disconfortul termic se vor intensifica, îndeosebi în vestul, sudul și parțial în centrul țării, până la finalul săptămânii (ANM)
Valul de căldură se va menține, pe parcursul zilei de miercuri, în 17 județe din sudul țării, pentru care au fost emise avertizări Cod portocaliu și Cod galben, iar joi canicula va afecta majoritatea regiunilor, potrivit prognozelor actualizate publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, este avertizare Cod Portocaliu de caniculă și dis
Nicușor Halici (președinte CJ Vrancea): Programul 'Anghel Saligny' este esențial pentru dezvoltarea comunităților locale
Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, a atras atenția asupra importanței menținerii finanțărilor prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny', subliniind că acesta reprezintă un instrument esențial pentru modernizarea infrastructurii din mediul rural și pentru stoparea depopulării comunităților locale. Potrivit acest
Primăria Constanța: Aproximativ 100 de salvamari și membri ai echipelor de prim ajutor patrulează zilnic plajele
Aproximativ 100 de salvamari și membri ai echipelor de prim ajutor patrulează zilnic plajele din Constanța și stațiunea Mamaia, între orele 08:30 - 19:30, dar respectarea regulilor de siguranță rămâne responsabilitatea fiecărui turist, atenționează administrația locală. 'Plajele din Constanța și Mamaia sunt în această per