logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bilanţ MDLPA: 3.971 de contracte semnate prin ''Anghel Saligny''; 8.946 de obiective finalizate prin PNDL

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de bilanţ al mandatului său, că în perioada 2023-2024 prioritară a fost menţinerea deschisă a tuturor şantierelor iniţiate anterior, dar şi demararea de noi investiţii.

"Sunt nevoit să depun mandatul de ministru înaintea finalizării termenului până la care aş fi putut să îmi exercit această funcţie, tocmai datorită faptului că în perioada următoare urmează să îmi preiau mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt mandatul meu de ministru, acela ar fi "investiţii". În perioada 2023-2024, prioritară a fost menţinerea deschisă a tuturor şantierelor iniţiate anterior, dar şi demararea de noi investiţii", a declarat Veştea.

El a precizat că este vorba despre investiţii în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, a sistemelor inteligente de distribuire a gazelor naturale, a dezvoltării infrastructurii sportive, educaţionale, medicale, a sistemului de termoficare, în construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri, specialişti în sănătate, învăţământ şi alte categorii socio-profesionale, în reabilitarea energetică şi consolidarea clădirilor publice multirezidenţiale.

"Fiind un om de teren, căruia nu-i place să se ascundă într-un birou, am vizitat aproape toate judeţele din România pentru a vedea personal stadiul lucrărilor la obiectivele de interes şi am semnat aproape săptămânal, la sediul Ministerului, contracte de finanţare pe Programul Naţional Anghel Saligny sau pe alte programe, fie de risc seismic sau pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, împreună cu primarii din întreaga ţară", a adăugat Veştea.

Astfel, prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", în ultimele 17 luni, Adrian Veştea a precizat că a semnat 2.527 de noi contracte, în valoare totală de 31 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în prezent există semnate în total 3.971 de contracte, în valoare de 47 de miliarde de lei.

"Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, din 15 iunie 2023, când am preluat mandatul de ministru, şi până în prezent, au fost finalizate 1.070 de obiective, ceea ce conduce la cifra de 8.946 de obiective finalizate de la începutul acestui program. De asemenea, la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii în perioada mandatului meu au fost recepţionate 400 de obiective de investiţii, cu o valoare totală de 3,21 miliarde de lei, în domenii precum sedii de primărie, infrastructura justiţiei, aşezăminte culturale, bazine de înot, săli de sport, complexuri sportive, sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, unităţi sanitare, instituţii de învăţământ, inclusiv cămine studenţeşti şi creşe, lucrări în prima urgenţă. Tot în această perioadă, prin CNI am încheiat 285 de contracte noi, în valoare totală de 4,34 de miliarde de lei, dintre care cele mai recente se referă la construirea stadioanelor Gheorghe Hagi din Constanţa, Nicolae Dobrin din Piteşti, precum şi sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de la Izvorani", a explicat ministrul Dezvoltării.

Un interes aparte, a adăugat el, l-a reprezentat construirea de locuinţe prin Agenţia Naţională de Locuinţe.

"În această perioadă am finalizat 840 de unităţi locative, 770 pentru tineri şi 70 de serviciu şi avem în execuţie efectivă alte 2.130 de locuinţe. Totodată, fondurile europene constituie o importantă resursă pentru dezvoltarea comunităţilor şi realizarea investiţiilor. Astfel, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministerul Dezvoltării coordonează cinci componente (..) cu un buget total de aproape 5 miliarde de euro. Investiţiile pe care le gestionăm vin în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale şi vizează domenii importante precum tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, construirea de creşe, dar şi înfiinţarea de ghişee unice pentru furnizarea către prosumatori de servicii de consiliere în domeniul energiei pentru renovări ce vizează eficienţa energetică şi producţia de energie din surse regenerabile. În acest moment, pe toate aceste componente sunt în derulare 6.000 de contracte de finanţare în valoare de 5,6 miliarde de euro", a mai spus ministrul Dezvoltării.

Nu în ultimul rând, a arătat el, MDLPA gestionează şase programe Interreg pentru care îndeplineşte rolul de autoritate de management, în perioada de programare 2021-2027, cu un buget total de 749,25 milioane de euro, iar pentru alte cinci programe Interreg cu un buget de 1,03 miliarde de euro este autoritate naţională. Pentru toate aceste programe aferente perioadei de programare 2021-2027 au fost lansate apeluri de proiecte, a spus Adrian Veştea.

În ceea ce priveşte activitatea de înregistrare sistemică, în această perioadă ministrul Dezvoltării a arătat că a finalizat cadastrul în 85 de unităţi administrativ-teritoriale, astfel încât numărul de imobile înregistrate este de 711.424, cu o suprafaţă de 714.198 de hectare.

Totodată în perioada 2023-2024 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistemică a proprietăţilor pe sectoarele cadastrale, fiind înregistrate gratuit pentru cetăţeni 1.284.606 imobile, cu o suprafaţă de 948.354 de hectare.

"Întrucât Ministerul Dezvoltării coordonează şi domeniul Administraţiei Publice Locale, am iniţiat şi susţinut elaborarea a 15 acte normative, patru legi şi 11 ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, care au dus la îmbunătăţirea codului administrativ referitor în principal la funcţia publică, proprietatea statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale în acord cu cerinţele PNRR. Am lansat proiectul de lege privind Codul de procedură administrativă, iar tezele prealabile au fost deja aprobate prin hotărârea Guvernului. Am iniţiat proiectul de lege pentru Poliţia Locală, care clarifică rolul acesteia şi oferă un cadru legal unitar pentru activitatea sa. Am transmis spre avizare interministerială proiectul de hotărâre a Guvernului pentru sprijinirea consorţiilor administrative. În ceea ce priveşte programul de termoficare, am semnat şapte noi contracte de finanţare multianuală şi 14 acte adiţionale de prelungire a perioadei contractuale sau modificarea valorii contractului. (...) Sunt sigur că echipa care va conduce ulterior MDLPA va continua acelaşi ritm alert investiţiile prin toate programele pe care ministerul le coordonează. Am încredere că toate eforturile de modernizare derulate în prezent vor fi implementate cu succes şi vor contribui la acea eficientizare a statului pe care ne-o dorim atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile viitoare", a transmis ministrul Dezvoltării. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.