Maramureş: Reprezentanţii autorităţilor locale precizează că demolarea casei de epocă de la Baia Mare a fost legală

Demolarea unei case vechi de peste 150 de ani din zona istorică a municipiului Baia Mare a creat un val de comentarii negative pe reţelele de socializare, însă reprezentanţii autorităţilor locale susţin că proprietarul clădirii deţinea toate documentele necesare pentru demolarea imobilului, care nu era clasificat ca monument istoric şi a fost şi expertizat ca fiind într-o stare de degradare care nu mai permitea reabilitarea.
Directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Maramureş, Aura Pintea, a declarat, pentru AGERPRES, că imobilul din zona veche a municipiului Baia Mare a fost demolat cu avizul comisiei de specialitate, fiind efectuată şi o expertiză a clădirii care a stabilit că aceasta era prea degradată pentru a mai fi încercată o reabilitare.
"Solicitarea de demolare a trecut prin comisia noastră în anul 2021 şi apoi a fost avizat şi noul proiect, o construcţie nouă, avizată anul trecut (2023). În luna decembrie am dat un aviz pentru construcţia de locuinţe colective. Nu ştiu dacă între timp mai există modificări. Casa nu era în categoria monumentelor istorie, casa era foarte distrusă la interior şi pe asta a fost dat avizul de demolare", a menţionat directoarea Aura Pintea.
Ea a precizat că această casă a fost multă vreme abandonată şi astfel s-a degradat, iar deşi proiectele ajunse la avizare pentru astfel de imobile cu valoare istorică sunt de obicei pentru reabilitare, în acest caz s-a decis că este cazul pentru demolare. Conform reprezentantei Direcţiei Judeţene pentru Cultură, după obţinerea avizului de demolare, proprietarul persoană fizică a vândut spaţiul către o societate comercială, pentru a fi construit un ansamblu de locuinţe.
"În timp, casa a suferit nişte intervenţii. Oamenii zugrăvesc, tencuiesc cu ciment, materiale total necorespunzătoare pentru clădirile vechi, iar apoi clădirea se distruge (...) Capilaritatea unei construcţii, materialele vechi folosite nu pot respira, apare igrasie. Casa a fost multă vreme abandonată, neîngrijită. Din pozele existente la dosare se poate vedea o degradare foarte mare la interior, pereţi căzuţi, plafon căzut (...) Noua opţiune pentru cine a întocmit, proiectul are de obicei grijă de casele vechi şi încearcă să le reabiliteze, iar prin expertiză s-a hotărât că trebuie demolată. La demolare solicitarea a venit pe persoană fizică, iar între timp cred că au vândut, acum pentru construcţia de locuinţe este o societate comercială", a mai spus directoarea Aura Pintea.
De asemenea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Viorel Rusu, a declarat, pentru AGERPRES, că în municipiul Baia Mare există peste 60 de case monumente istorice clasificate, dar aceasta din Centrul Vechi recent demolată nu făcea partea din această categorie.
"Legislaţia vorbeşte de monumente istorice, două categorii - A (importanţă universală) şi B (locală ). Cred că în Baia Mare avem peste 60 de monumente istorice. Casa care a fost demolată în Baia Mare nu făcea parte din categoria caselor clasate. În orice localitate urbană sau rurală există o sumedenie de alte monumente care nu fac parte din nicio categorie istorică, dar care nu sunt clasate ca valoare. Nu sunt nici apărate de legislaţie atunci când e cazul şi cred că asta s-a întâmplat aici (casa veche de 150 de ani din Baia Mare, demolată recent n.red.) Sigur, acea casă nu era clasată ca monument istoric în nicio categorie", a spus Viorel Rusu.
În opinia acestuia, casa recent demolată ar fi meritat a fi salvată, fie şi prin aplicarea unei soluţii arhitecturale moderne prin păstrarea faţadei şi altor componente exterioare care să fie încastrate în noul concept de clădire ce urmează a fi ridicat.
"Casa dărâmată îmi atrăgea atenţia prin bolta de la intrarea în beci şi poarta din lemn, urmată de un gard înalt zidit, specific caselor săseşti (...) Era frumos ca Primăria, prin autorizaţia dată proprietarului, să fi solicitat menţinerea aspectului arhitectonic, iar printr-o soluţie ingenioasă să-l fi integrat în noua clădire. Adică, să fi păstrat o parte din specific era mult mai bine (...) Zona unde s-a aflat casa are potenţial, inclusiv turistic. Cu nişte reabilitări potrivite, cârciumioare sau localuri cu specific gastronomic local, zona e una foarte drăguţă, încărcată de istorie şi e una dintre cele mai vechi străzi din Baia Mare, care ar putea fi zonă şic, încântătoare pentru turişti şi localnici", a menţionat Viorel Rusu.
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie a arătat că strada respectivă a fost una foarte vie în perioada de înainte de regimul comunist, cu o intensă activitate comercială.
"În urmă cu zeci de ani, acel loc făcea partea din zona comercială a oraşului, având o prelungire până în Centrul Vechi, aşa cum e ştiută întreaga zonă, înainte de 1918 şi până prin 1950. Toată strada a fost extrem de vie în acei ani, acolo erau multe activităţi comerciale şi totul pulsa a viaţă. Perioada comunistă a schimbat strada şi au rămas doar casele, partea comercială fiind mutată în altă parte, dar totuşi au fost păstrate diferite activităţi meşteşugăreşti, preluate de stat. Încă strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare are un potenţial comercial şi turistic care poate fi pus în valoare", a mai afirmat directorul Viorel Rusu.
De asemenea, viceprimarul Istvan Zsolt Pap (UDMR) a declarat marţi, pentru AGERPRES, că imobilele cu valoare arhitectural-istorică din oraş ar trebui protejate, însă acesta nu era încadrat ca monument istoric, iar demolarea s-a făcut respectând cadrul legal. El a subliniat că el personal nu este de acord cu soluţia demolării şi că ar fi fost mai benefică o reabilitare care să fi ţinut cont de structura vechiului imobil.
"Tot ce ţine de istoria Băii Mari, că nu avem multe clădiri, ar trebui să le protejăm. Problema este că, din punct de vedere al legalităţii, omul (proprietarul n.r.) este acoperit. Asta nu înseamnă că a făcut un lucru bun. Acoperit, pentru că acea casă n-a avut un grad de protecţie, nu era monument istoric. Mai mult de atât, pe zona respectivă era o lipsă a PUG şi PUZ-ului. Practic, PUZ-ul este acum în dezbatere publică şi va trebui să intre acel PUZ-Centru Vechi în aprobarea Consiliului Local (CL), undeva în februarie-martie. Nefiind reglementările acestea foarte specificate, proprietarul a putut să facă acest lucru", a spus viceprimarul Istvan Zsolt Pap.
El consideră că trebuie pusă clar întrebarea către responsabilii politici şi ai administraţiei municipale dacă numai casele monumente istorice trebuie păstrate în zonele vechi ale oraşului
"Casa deja nu mai avea valoarea de odinioară pentru că a suferit nişte intervenţii recente sau puţin recente care au diminuat din valoare. Cu toate acestea, ar fi fost mult mai frumos să se păstreze acea casă şi să se renoveze conform planurilor vechi, decât să se facă nişte monstruozităţi gen hotel, motel sau altceva (...) Pe strada Vasile Lucaciu, unde a fost demolarea, acolo casele din toată zona n-au statutul de monument şi se pot face intervenţii mai uşor (...) Noi ne-am dori ca toate aceste case vechi să nu fie modificate structural, ci păstrate sau readuse la vechea formă de acum 100 de ani, dar cu modernizările ce se impun. Adică să nu schimbe structura lor. Aici, PUZ-ul propus nu menţionează casele de pe acel tronson (str. Vasile Lucaciu n.r.), iar Ministerul Culturii a dat toate avizele pentru acel PUZ. Atunci se pune întrebarea: noi păstrăm numai monumentele şi restul se pot modifica?", a mai spus Istvan Zsolt Pap. AGERPRES / (AS - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: Baia Mare Vintage / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate
Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î
Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși
Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.
Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare
Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po
Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ
Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală
Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic