Nicuşor Dan: Dizolvarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, un semnal foarte prost; intimidarea funcţionează
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a calificat, joi, drept "un semnal foarte prost" decizia instanţei de dizolvare a Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
El a susţinut că în ultimii doi ani dezvoltatorii imobiliari au început să dea în judecată ONG-urile, motiv pentru care, în momentul de faţă, nu mai contestă aproape nimeni documentaţiile de urbanism sau autorizaţiile pe care le obţin dezvoltatorii.
"Este o chestiune foarte gravă de sistem, în sensul că, de un an - doi, dezvoltatorii încep să dea în judecată fie ONG-urile puţine care îi mai contestau, fie asociaţiile de proprietari sau cetăţenii vecini care îi contestă, ameninţând ONG-urile cu desfiinţarea şi cetăţenii cu mari cheltuieli de judecată. Şi, din păcate, intimidarea aceasta funcţionează şi aproape că nu mai avem pe nimeni care să conteste documentaţii de urbanism sau autorizaţii pe care le obţin dezvoltatorii", a afirmat Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă.
Primarul general a subliniat că este important să "existe un control civic" pe zona de urbanism, iar asociaţiile au nevoie de sprijin în acest sens.
"E foarte bine că judecătorii au salarii mari, dar să dai cheltuieli de judecată de 70.000 - 100.000 de lei pentru un dosar în care se contestă o autorizaţie, mi se pare absurd. Nu am văzut o solidaritate cu aceste ONG-uri. De exemplu, un ONG cu care am colaborat în perioada în care eram ONG-ist, Asociaţia 'Miliţia Spirituală', a fost desfiinţat pentru că nu a avut 30.000-40.000 de lei. Pur şi simplu, nu a avut aceste cheltuieli de judecată şi s-a obţinut, definitiv, desfiinţarea sa în instanţă", a transmis el.
Nicuşor Dan a menţionat că a înfiinţat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în ianuarie 2008, dar s-a retras din aceasta în momentul în care a devenit primar.
"Există litigii importante pe care asociaţia le-a deschis şi care ar dispărea dacă asociaţia dispare. De exemplu, litigiul pe Visarion sau litigiul pe PUZ Parcul Tineretului sau nişte litigii pe Cathedral Plaza, pe Kiseleff 45. Nu ştiu care este motivul pentru care s-a pronunţat această decizie. Cred că este vorba de nişte cheltuieli de judecată care au fost dispuse într-un litigiu pe care l-a pierdut şi n-a putut să le plătească", a precizat primarul general.
El a menţionat că în perioada în care a făcut parte din asociaţie s-au pierdut puţine litigii, iar atunci când s-a întâmplat acest lucru cheltuielile de judecată au fost de ordinul 3.000 - 4.000 de lei, sume care au putut fi achitate.
"Din punct de vedere moral, în momentul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii nu te atacă, prefectul nu te atacă, Parchetul nu te atacă, e imoral ca oamenii aceştia să se ducă împotriva singurelor structuri firave, de doi-trei oameni, care trăiesc din voluntariat şi să le atace. (...) Am avut în urmă cu aproximativ zece luni o lege profund imorală, care a fost votată şi care a spus că oricine are voie să conteste într-un an (autorizaţiile de construire şi documentaţiile de urbanism suspectate că ar încălca legea - n.r.), iar un ONG are voie să conteste în două luni. Adică a fost un semnal foarte prost pe care Parlamentul însuşi l-a dat mediului asociativ. Asta, după ce au fost câteva sute de asociaţii care au solicitat ca această lege să nu treacă", a explicat primarul general.
Potrivit lui Nicuşor Dan, este important să existe un echilibru în zona de urbanism, iar societatea civilă să aibă posibilitatea să conteste anumite documentaţii, în condiţiile în care Inspectoratul de Stat în Construcţii sau prefectul nu fac acest lucru.
"Este vorba de un echilibru în funcţionarea unui domeniu din ţara asta foarte important. Noi locuim în case. E important să fie legală construirea, să nu cadă casele peste noi şi să nu ne blocăm în trafic, pentru că unii fac ansambluri de blocuri pentru zeci de mii de oameni şi nu fac şcoli şi drumuri pentru ele. E un domeniu foarte important. Se vede cu ochiul liber că ISC a abandonat demult lupta, ca să nu spun că e complice. Prefectul nu are niciun fel de interes să facă asta - ne uităm doar la PUZ-urile de sector - şi atunci este esenţial pentru echilibrul democratic să existe nişte actori care să o facă", a subliniat primarul general.
Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a câştigat în instanţă un proces în care a solicitat dizolvarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, înfiinţată de actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Decizia a fost dată miercuri de Judecătoria Sectorului 5 şi nu este definitivă.
Judecătorii au mai decis ca Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să fie lichidată, fiind numit ca lichidator societatea Fast Insolv IPUR.
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a fost înfiinţată de Nicuşor Dan, însă acesta nu mai face parte din organizaţie din momentul în care a devenit primar general al Capitalei.
Asociaţia a câştigat numeroase procese în instanţe împotriva unor dezvoltatori imobiliari sau Primării din Capitală. Recent, asociaţia a obţinut la Tribunalul Bucureşti anularea PUZ Parcul Tineretului, care permitea construirea de imobile pe zeci de hectare din parc. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca
Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat
rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.
VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul
Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.
Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile
Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.
MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18
VIDEO Ședința Consiliului General pentru constituirea comisiilor de specialitate, întreruptă după plecarea grupului AUR
Ședința Consiliului General al Capitalei în care urma să fie stabilită componența comisiilor de specialitate a fost întreruptă din cauza lipsei de cvorum. În cadrul ședinței a fost stabilită doar componența Comisiei juridice și de disciplină, fără a fi stabilită și componența altor zece comisii de specialitate, printre care c
Sesizare neobișnuită la Primăria Arad: Luminile decorative ale unui nou pod colorează 'deranjant' cerul
Primăria Arad a primit o sesizare neobișnuită de la un cetățean, care cere oprirea iluminatului arhitectural al noului pod peste Mureș construit în oraș, afirmând că este deranjat când se trezește să vadă 'cerul în culori artificiale' și recomandă ca, eventual, să se regândească sistemul ca să lumineze 'de sus în jos'
Viceprimarii Capitalei vor fi aleși joi, în ședința CGMB
Viceprimarii Capitalei urmează să fie aleși joi, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului General al Capitalei, care va începe la ora 14.00. Ședința extraordinară a fost convocată de către grupurile PSD, PNL și PUSL. În cadrul ședinței va fi dezbătut și un al doilea proiect, privind desemnarea viceprimarului care va
Protecția școlilor și prevenirea consumului de droguri, discutată de comisia privind siguranța școlară prezidată de prefectul Capitalei
Analizarea modului în care este asigurată protecția unităților de învățământ preuniversitar de instituțiile responsabile și prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor s-au regăsit pe ordinea de zi a întâlnirii de miercuri a Comisiei interinstituționale pentru creșterea gradul
Primăria Timișoara: Noul campus dual va atrage tinerii să învețe teoretic și practic în domenii de la HoReCa la robotică
Primăria Municipiului Timișoara a publicat, miercuri, proiectul pentru noul campus dual, care va fi construit în parteneriat cu mediul universitar și cel de afaceri, pentru a pregăti tinerii în cele mai diverse domenii, de la HoReCa la robotică, astfel încât aceștia să rămână în oraș, unde se înregistrează o acută lipsă de fo
UPDATE Un bloc cu 523 de apartamente va fi consolidat printr-o metodă inovativă; va fi relocată maximum o cincime dintre locatari
Un bloc cu 523 de apartamente situat pe str. Gării de Nord nr. 6-8 urmează să fie consolidat cu ajutorul unei soluții inovative, astfel încât să nu fie necesară relocarea tuturor locatarilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Imobilul din Sectorul 1 al Capitalei găzduiește aproximativ 900 de persoane, scrie edilul general, mi
MDLPA: Au fost aprobate proiectele standard care urmează să fie finanțate de Programul Interreg NEXT România-Ucraina
Comitetul de Monitorizare a aprobat proiectele standard care urmează să fie finanțate de Programul Interreg NEXT România-Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), care este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare. Reuniunea, care a avut loc la București, a avut dr
Tulcea: Primăria municipiului caută o asociație pentru valorificarea deșeurilor textile
Primăria municipiului Tulcea caută o organizație neguvernamentală care să preia deșeurile textile colectate de la populație, astfel încât să valorifice bunurile care pot fi valorificate și să scadă costurile reclamate de depozitarea acestor materiale și contribuția pentru economia circulară. Inspectorul de specialitate din cadrul autorități
CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați
Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L
Harghita: Municipiul Miercurea-Ciuc a s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia
Municipiul Miercurea-Ciuc s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia, acordul de colaborare fiind oficializat marți, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local. Acordul, care oferă oportunități de cooperare în domenii precum cultură, turism, economie, educație sau sport, a fost semnat de primarii celor două