O cişmea care filtrează apă din Dâmboviţa, în zona Timpuri Noi; a fost amenajat şi un loc de odihnă

O cişmea publică, unde este filtrată apa din Dâmboviţa, a fost instalată în zona Splaiul Unirii nr. 160, în cadrul proiectului "Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmboviţa Delivery 2023".
Cişmeaua face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal care include şi un sistem de iluminat, un loc de odihnă, precum şi un mecanism de colectare a deşeurilor din apă.
Sistemul de filtrare-dedurizare-osmoză primeşte apă din râu şi, după tratare, produce apă potabilă pentru două cişmele. Una dintre acestea este destinată adulţilor, fiind amplasată la înălţimea de 1,4 metri, iar cea de-a doua cişmea este pentru copii, aflându-se la o înălţime de 0,8 metri. Ca o completare, apa din prea-plinul ţâşnitorii pentru copii curge într-un recipient aflat la înălţimea de 0,3 metri, pentru animale.
Mecanismul-prototip de colectare a deşeurilor din Dâmboviţa a fost montat, după ce, în urmă cu şase luni, în zonă a fost amplasată o barieră plutitoare. Confecţionată din bannere publicitare recuperate şi din bidoane de plastic reutilizate, această barieră are rolul de a reţine deşeurile din apă.
Prezent vineri la evenimentul de inaugurare a mobilierului urban, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a declarat că sistemul barierei plutitoare, care reţine deşeuri din Dâmboviţa, ar putea fi replicat în alte 11 locuri. El a remarcat că ansamblul urban din zona Splaiul Unirii nr. 160 include, alături de cişmea, şi un sistem de iluminat, în vederea diminuării riscului de accidente rutiere.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Puteţi bea apă dulce şi curată din Dâmboviţa, datorită acestei iniţiative. (...) (Ansamblul, n.r.) va fi iluminat, iar dacă veţi veni seara, veţi vedea ce feerie va fi. Este aici o trecere de pietoni. Din păcate, au fost multe accidente, iar această lumină cred că va rezolva o parte din aceste probleme. Este în acest scop pusă aici", a spus el.
Laszlo Borbely a subliniat şi importanţa unui plan integrat pentru revitalizarea Dâmboviţei. Un astfel de masterplan a fost întocmit de către specialişti, dar mai este nevoie ca Primăria Capitalei să semneze un contract cu Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării proiectului cu fonduri europene.
"Este un masterplan care a primit de la Ministerul Dezvoltării finanţare. Acum trebuie mandatat domnul primar general, de către Consiliul General, ca să semneze contractul - bani europeni. Asta înseamnă şi lucrări hidrotehnice. (...) Eu sper să dăm semnalul către toţi cei care trebuie să urgenteze aceste semnături, aceste mandate, ca să fie un proiect care va fi şi pus în practică", a spus Laszlo Borbely.
Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a remarcat efortul societăţii civile de a reda comunităţii spaţii publice din Capitală şi a subliniat că ar fi "absolut impardonabil" ca autorităţile să se nu se implice în susţinerea unor astfel de proiecte.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Intenţionez, conform atribuţiilor pe care le am, să insist, cu perseverenţă, să aşezăm la aceeaşi masă absolut toţi actorii implicaţi, pentru că dacă o mână de oameni poate să facă lucruri atât de bune, cred că, stând împreună cu autorităţile, putem să facem mult mai mult. (...) În Bucureşti, trebuie să ne recâştigăm spaţiul public. A fost abandonat. Din păcate, tranziţia ne-a învăţat că spaţiul public este al nimănui. Nu e aşa. Spaţiul public e al tuturor. Al fiecăruia dintre noi. Asta e o schimbare de mentalitate pe care trebuie, împreună, să o facem", a spus el.
Sorin Baciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a declarat că Lacul Morii şi Dâmboviţa sunt esenţiale pentru bucureşteni. El a subliniat că apa dulce reprezintă o resursă extraordinară pentru Capitală, dar că existenţa acesteia în centrul oraşului implică şi o responsabilitate "extraordinară". În acest sens, a evidenţiat rolul educaţiei ecologice şi al respectului faţă de natură şi resursele acesteia.
"Trăim într-o eră a fierberii climatice, aşa cum o spune secretarul general al Naţiunilor Unite; o perioadă pe care am traversat-o... o vară extrem de fierbinte - cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice - în care calculele statistice pe care le făceam în urmă cu câţiva zeci de ani referitoare la debite maxime, la inundaţii, la riscuri sunt date complet peste cap şi unde siguranţa, frumuseţea, infrastructura verde şi albastră trebuie regândite", a spus el.
Ivona Patzaichin, preşedinta Asociaţiei Ivan Patzaichin şi fiica regretatului canoist, a declarat că tatăl său şi-a dorit ca oamenii să recapete respectul faţă de natură şi să se bucure de aceasta.
"Un alt vis al lui a fost ca în Bucureşti să se întâmple lucruri, aşa cum se întâmplă în toate capitalele Europei şi în oraşele care au în aria lor un râu. Acesta a fost primul lui gând, ca şi în Bucureşti să profităm de Dâmboviţa, de lacuri, să ne bucurăm de ele. Nu putem să ne bucurăm doar trecând pe marginea lor cu maşina. Ne bucurăm în momentul în care poposim pe marginea apei, ne plimbăm cu barca pe apă", a spus ea.
Arhitecta Tamina Lolev, co-fondator Nod Makerspace, a evidenţiat importanţa prototipării în design-ul urban, astfel încât oraşele să se dezvolte eficient, inovativ şi sustenabil.
"Prototiparea ajută în primul rând la testarea şi evaluarea ideilor. Au fost nişte idei, aici, la bază. Acum o să le testăm şi o să le evaluăm, pe parcursul weekend-ului. Prototiparea ajută la implicarea comunităţii şi la reducerea riscurilor, înainte de investiţii serioase. Industriile creative sunt esenţiale în dezvoltarea oraşelor. (...) Vorbim prea puţin despre ideea de colaborare. Acolo unde mai multe organizaţii creative şi autorităţile dau mâna, acolo unde se colaborează, acolo se naşte inovaţia. Şi oraşele se pot dezvolta cu resurse financiare mai modeste şi cu oameni implicaţi", a spus ea.
Ansamblul de mobilier stradal face parte din proiectul asociaţiei Nord Makerspace şi al asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23, fiind realizat cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Evenimentul are loc în contextul săptămânii Dezvoltării Durabile şi al "Dâmboviţa Delivery 2023", o campanie de conştientizare şi educare privind managementul deşeurilor pe apă şi în jurul ei. Campania se desfăşoară sâmbătă şi duminică, pe Splaiul Unirii 16, în faţa Nod Makerspace. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată
Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja
Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate
Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi
Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza
Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic
Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ
Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur
Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis
Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate
Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î
Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși
Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.
Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare
Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po
Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ
Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv