logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Negoiţă: Hala Laminor ar putea deveni funcţională peste 5 ani; ar urma să găzduiască inclusiv Primăria Sectorului 3

Imagine din galeria Agerpres

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, estimează că Hala Laminor ar putea deveni funcţională peste cinci ani şi menţionează că aici ar urma să se mute inclusiv Primăria Sectorului 3.

Precizările au fost făcute miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Evenimentul a fost dedicat finalizării lucrărilor de consolidare şi reabilitare a halei istorice Laminor. Edilul a anunţat că hala va fi concesionată, în urma unei licitaţii deschise pe SICAP, şi că spaţiul va deveni un complex multifuncţional. Construcţia se întinde pe o suprafaţă la sol de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, iar în parcarea subterană au fost amenajate 1.500 de locuri.

 



"Suntem în procedură de selecţie a unui partener privat care să vină să mai investească aproximativ 150 de milioane de euro, pentru a transforma această clădire într-un social hub, adică un 'oraş în casă'. Dimensiunile acestei clădiri ne permit să facem aşa ceva, avem cam 70.000 de metri pătraţi de clădire. La această înălţime se pretează, specialiştii sunt foarte optimişti că putem să facem aici o chestie extraordinară. Şi chiar specialiştii ne-au şi recomandat că putem, inclusiv, să mutăm Primăria Sector 3 aici, iar clădirea în care funcţionează acum Primăria Sector 3 să fie alocată pentru servicii de sănătate publică", a declarat Robert Negoiţă.

 



Edilul a menţionat că hala va fi concesionată unei entităţi care are experienţă în domeniu, care a mai făcut reconversii de acest tip şi care are capacitatea să finanţeze un astfel de proiect. Totodată, pentru Primăria Sectorului 3 vor trebui asigurate în mod gratuit spaţiile necesare desfăşurării activităţii.

Până în prezent, în hală au fost investiţi peste 60 de milioane de euro, bani proveniţi din bugetul primăriei. Potrivit primarului Sectorului 3, hala va putea conţine facilităţi destinate zonelor de educaţie sau cultură, birouri. După ce va fi semnat contractul de parteneriat cu investitorul, acesta va prelua toate atribuţiile referitoare la gestionarea spaţiului, iar primăria nu va mai avea costuri din acel moment.

"Acest spaţiu va deveni un motor de creştere economică. (...) Această hală va produce mult plus valoare, în perioada următoare, imediat ce va deveni funcţională. Primăria Sector 3 îşi amortizează investiţia în câţiva ani. (...) Estimăm cam la cinci ani de zile că va fi funcţională. Este monument istoric şi trebuie să plecăm de la premisa că după ce vom avea conceptul gata, el va trebui avizat în Comisia de cultură", a spus el.

Primarul Negoiţă a declarat că în urmă cu şapte ani, hala a fost cumpărată de către o societate a Primăriei Sectorului 3, iar în ultimii cinci ani s-au făcut lucrări pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii, precum şi pentru edificarea parcării de la subsol. Este în analiză un proiect în baza căruia pe acoperişul halei să fie instalate panouri fotovoltaice care să producă 3 megawaţi.

"Este o zonă care trebuia dezvoltată. Aici era plin de gunoaie, gropi, persoane care se adăposteau pe aici. Aveam permanent sesizări din partea vecinilor, de felul în care arată acest spaţiu, înainte să devină proprietatea Primăriei Sector 3. Am rezolvat această problemă. Este în patrimoniul Primăriei Sectorului 3 şi iată că este şi reabilitată, inclusiv subsolul, parcarea. Are sistemele deja montate, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi la probe, la micile reglaje de final", a precizat Robert Negoiţă.

 



Marcel Ciolacu a declarat că foarte puţini primari încearcă "proiecte ambiţioase" precum: amenajarea Halei Laminor, parcarea subterană din Bd. Decebal sau complexul acvatic din Parcul Pantelimon.

"Am vorbit cu arhitecţii şi mi-au spus că în jur de 14 teatre naţionale intră pe această suprafaţă. Mai mult, să ştiţi că şi stadionul Arena Naţională ar încăpea în perimetrul acestei hale, ceea ce ne arată cât de ambiţios este proiectul. (...) Astfel de proiecte ambiţioase eu nu am văzut decât în două sectoare: în Sectorul 3 şi în Sectorul 4. Nu am văzut nici în Sectorul 1, ca să nu mai vorbim de Primăria Generală", a spus el.

Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor şi ulterior a început, în 2017, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei. Imobilul fiind înscris în registrul monumentelor istorice, în procesul de reabilitare s-a păstrat structura metalică originală şi s-au introdus elemente noi, legate de eficienţa energetică (pereţi şi acoperişuri vitrate cu rupere termică) sau de spaţii de depozitare şi parcare, informează primăria.

 



"Hala Laminor, ultima construcţie din ansamblul industrial "Malaxa" - 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structură metalică şi o arhitectură modernă - atât pentru anii aceia, cât şi pentru vremurile noastre. Acest obiectiv de patrimoniu naţional este creaţia unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă - nepotul celebrului scriitor român Ion Creangă", a menţionat sursa citată. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 24-05-2025 14:32

Vâlcea: Cseke Attila a inaugurat a doua creșă construită în Râmnicu Vâlcea prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, cea de-a nouăsprezecea creșă construită în țară în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana', prin care Guvernul și-a propus să rezolve problema demografică din țară. Obiectivul a f

Administratie 23-05-2025 12:19

Arad: Proiecte de milioane de euro pentru modernizarea falezei Crișului Alb și amenajarea de spații vezi, la Ineu

Trei proiecte, cu o valoare totală de aproximativ opt milioane de euro, care vizează amenajarea falezei Crișului Alb în centrul orașului Ineu, realizarea unui parc de distracții și a unui parc cu locuri de joacă pentru copii, vor fi implementate în următoarea perioadă de administrația locală, care a obținut finanțări europene. Prim

Administratie 23-05-2025 11:32

Nicușor Dan: Vreau să mă implic, în calitate de cetățean, în dezbaterea pe Planul Urbanistic General al Capitalei

Președintele ales, Nicușor Dan, și-a exprimat intenția de a se implica în dezbaterile privind viitorul Plan Urbanistic General al Capitalei. Precizările au fost făcute vineri, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București la care Nicușor Dan a luat parte în calitate de primar al Capitalei.

Administratie 23-05-2025 10:59

Stelian Bujduveanu (PNL) va fi primarul general interimar al Capitalei

Stelian Bujduveanu (PNL) va exercita începând de luni calitatea de primar interimar al Capitalei, odată ce va intra în vigoare demisia președintelui ales, Nicușor Dan. Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri o hotărâre în baza căruia viceprimarul Stelian Bujduveanu exercită primul calitatea de înlocu

Administratie 23-05-2025 10:42

Demisia lui Nicușor Dan din funcția de primar al Capitalei intră luni în vigoare

Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, și-a înaintat demisia din funcția de primar general al Capitalei, începând cu data de 26 mai. Anunțul a fost făcut, vineri, în cadrul ședinței Consiliului General al Capitalei. 'Vreau să aduc la cunoștința Consiliului General că &ici

Administratie 23-05-2025 09:23

Maramureș: 28 de proiecte cu finanțare europeană pentru Baia Mare

Cele 28 de proiecte de investiții, în valoare de peste 800 de milioane de lei, pentru care administrația locală solicită fonduri au fost evaluate de către experții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a informat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. '28 de proiecte în valoare de peste 800 de milioane de

Administratie 23-05-2025 05:20

Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial

Administratie 22-05-2025 20:32

Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare

Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta

Administratie 22-05-2025 20:12

Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp

Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac

Administratie 22-05-2025 15:14

Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune

Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă

Administratie 22-05-2025 13:54

Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis. 'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Administratie 22-05-2025 12:47

Președintele CJ Galați: Se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, afectat de inundații

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, joi, că se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, de pe DJ 242H, afectat de inundațiile din toamna trecută. 'În localitatea Lunca din comuna Jorăști, pe DJ 242H, se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste r&aci

Administratie 22-05-2025 12:41

REPER îl susține pe Bujduveanu ca primar interimar al Capitalei dacă acesta se angajează să respecte principiile urbanismului durabil

Partidul REPER anunță că îl va susține pe viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) pentru funcția de edil interimar al Capitalei, în condițiile în care acesta se angajează să nu elibereze autorizații de construire care să contravină principiilor urbanismului durabil. Precizările vin în contextul în care consilierii g

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate