logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis.

'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat. Din el, o pondere destul de mare, avem 23 de miliarde de lei vândute prin cele două programe, Fidelis-ul 9 miliarde, Tezaurul puțin mai mult, deja Fidelis-ul e undeva la 55% față de toate vânzările în cadrul programului de anul trecut. Tranșa pentru donatori, la fel, s-a bucurat de un succes foarte mare. Avem aproape 1 miliard de lei emis în tranșa pentru donatori și numărul de investitori, deci sunt până în prezent cam 97.000 anul ăsta de ordine plasate. Deci, e clar că programele - și așa cum se întâmplă și în alte țări, de fapt, nu doar în România - și în alte țări sunt de mare succes', a spus Nanu.

El a subliniat că titlurile de stat Fidelis sunt instrumente de finanțare cele mai sigure și cu un risc scăzut pentru investitori.

'E instrumentul cel mai sigur dintr-o piață. Acesta este și motivul pentru care noi am insistat și am tot discutat și cu sindicatul de intermediere să oferim în mod constant astfel de instrumente. Frecvent. Avem și Tezaurul, care este un program continuu, Fidelis-ul care, bineînțeles, e un program pentru cei care sunt mai activi. Sunt o grămadă de colegi din Finanțe și de prieteni de-ai mei și cunoscuți cărora le place Fidelis-ul. E dinamic, se tranzacționează în piață, sunt prețuri, dar principala caracteristică a acestor instrumente este - nu vreau să zic garanția - este riscul redus al lor și asta ar trebui să fie important, în general, pentru investitori, mai ales în contexte ca acesta, caracterizate de volatilitate. Am văzut creșteri și scăderi bruște, entuziasm și durere, să zic așa. În contexte din astea, titlurile de stat sunt o variantă atractivă ca randamente. Chiar și faptul că noi resetăm dobânzile și le punem într-un context de piață, că ne place, că nu ne place, dobânzile câteodată în Fidelis sunt mari. Sunt mari și pentru noi, ca și cost de finanțare, dar le punem acolo. Ele sunt și neimpozitate. Deci, credem că oferă un randament foarte atractiv ținând cont de riscul extrem de scăzut al acestor instrumente. Vreau să subliniez că, din perspectiva statului, plățile de serviciu de datorie sunt prioritare față de orice altceva. Există și prevederi legale în sensul ăsta. Deci, pentru stat, plata serviciului datoriei este cheie în orice condiții. Deci, din punctul ăsta de vedere, siguranța instrumentelor este foarte importantă', a susținut șeful Trezoreriei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, echipa instituției a sunat, joi, clopoțelul la Bursa de Valori București (BVB), la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare dedicată listării Programului de titluri de stat Fidelis lansat în luna mai. Ediția desfășurată în perioada 9-16 mai 2025 a înregistrat investiții de aproximativ 1,2 miliarde lei, prin 12.665 de ordine de subscriere.

'Într-un context de piață volatil amplificat de evoluțiile de pe scena economică și politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populației. Anul acesta investițiile în titluri de stat Fidelis au depășit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediție, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obținut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiții ne reconfirmă încrederea românilor în acest program și implicit în statul român', a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, citat în comunicat.

Parteneriatul dintre Ministerul Finanțelor și 'Morning Glory cu Răzvan Exarhu' și Rock FM a continuat și în luna mai, iar cei 1.781 de donatori-investitori au subscris peste 75 de milioane de lei. Și în cadrul acestei ediții, persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 noiembrie 2024, au beneficiat de o dobândă de 7,75, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice, cu scadența la 1 an.

Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediții au fost: emisiunea în lei, cu scadența de 1 an, dobânda de 6,75%, cu un total de peste 430 de milioane lei investiți prin 4.227 ordine; emisiunea în euro, cu scadența la 7 ani, dobânda de 6,25%, cu o sumă totală investită de peste 45 milioane de euro, echivalentul a peste 230 milioane de lei, plasată prin 2.375 ordine.

Investițiile totale ale emisiunii în lei, scadența la 3 ani și dobânda de 7,4%, au fost de peste 67 milioane lei, plasate prin 878 ordine. Tot în lei, emisiunea cu scadența la 5 ani și dobânda de 7,80%, a cumulat peste 46 milioane lei, plasate prin 747 ordine.

În ceea ce privește emisiunea în euro, cu scadența de 2 ani și dobânda de 3,85%, investitorii au plasat peste 66 milioane euro, echivalentul a peste 341 milioane lei, plasate în 2657 ordine.

MF reamintește că valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 22-05-2025 20:32

Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare

Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta

Administratie 22-05-2025 20:12

Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp

Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac

Administratie 22-05-2025 15:14

Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune

Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă

Administratie 22-05-2025 12:47

Președintele CJ Galați: Se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, afectat de inundații

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, joi, că se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, de pe DJ 242H, afectat de inundațiile din toamna trecută. 'În localitatea Lunca din comuna Jorăști, pe DJ 242H, se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste r&aci

Administratie 22-05-2025 12:41

REPER îl susține pe Bujduveanu ca primar interimar al Capitalei dacă acesta se angajează să respecte principiile urbanismului durabil

Partidul REPER anunță că îl va susține pe viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) pentru funcția de edil interimar al Capitalei, în condițiile în care acesta se angajează să nu elibereze autorizații de construire care să contravină principiilor urbanismului durabil. Precizările vin în contextul în care consilierii g

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate

Administratie 21-05-2025 16:23

Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m

Administratie 21-05-2025 15:03

Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural

Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a

Administratie 21-05-2025 12:25

Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului

Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.

Administratie 21-05-2025 10:31

Maramureș: Administrația județeană va face parte din Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei

Județul Maramureș va face parte din 'Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei' alături de alte județe din regiunile Nord-Vest și Nord-Est ale României, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Împreună cu colegii mei din Consiliul Județean Maramureș am votat pentru c

Administratie 21-05-2025 10:28

Cseke Attila: Extrase de carte funciară eliberate gratuit, digital, din 2 iunie

Aproape 80.000 de prime înregistrări, cereri de extrase de carte funciară și de plan cadastral au fost eliberate gratuit, în România, din data de 7 aprilie, de când acest serviciu public este gratuit pentru proprietarii care cer în persoană aceste documente, a declarat miercuri ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila.

Administratie 21-05-2025 08:23

Neamț: Consiliul Județean finanțează cu 2,1 milioane de lei activitățile non-profit din sport, cultură și social

Consiliul Județean (CJ) Neamț finanțează, anul acesta, cu 2,1 milioane de lei activitățile non-profit din sport, cultură și social, potrivit unui anunț făcut miercuri de conducerea instituției. Au fost depuse în acest sens 15 proiecte pentru domeniul cultură, 12 pentru social și 35 pentru sport. 'Consiliul Județean va

Administratie 20-05-2025 21:54

Sector 6: A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Parcul Serelor Militare

Studiul de fezabilitate pentru Parcul Serelor Militare, aflat în zona Prelungirea Ghencea, pe un teren de 2,7 hectare, care aparține Agenției Domeniilor Statului și unde, în trecut, erau sere ale Ministerului Apărării Naționale, a fost finalizat, potrivit reprezentanților Primăriei Sectorului 6. Reprezentanții autorității locale au