logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Lista completă a testelor necesare pentru evaluarea funcției hepatice

Image Imagine din galeria Agerpres

 

Ficatul este implicat în numeroase procese în organism, inclusiv metabolizarea și eliminarea substanțelor nocive, digestie sau procese de coagulare. Află, în continuare, care sunt analizele hepatice care evaluează toate aceste funcții ale organului, care sunt valorile normale și semnificația valorilor modificate!

Enzimele hepatice: TGO, TGP, GGT

Enzimele hepatice, cum ar fi transaminazele glutamico-oxaloacetice (TGO), transaminaza glutamico-piruvica (TGP) și Gama-glutamil transpeptidaza (GGT), sunt proteine esențiale produse în principal de ficat. Acestea joacă un rol crucial în accelerarea reacțiilor chimice hepatice, contribuind astfel la funcționarea optimă a acestui organ vital. Fiecare dintre aceste enzime are un rol specific în metabolismul proteic, iar nivelul lor în sânge poate oferi indicii valoroase despre starea de sănătate a ficatului.

Nivelele TGO, TGP și GGT sunt esențiale pentru evaluarea sănătății ficatului. Un nivel ridicat al acestor enzime poate indica o problemă cum ar fi hepatita, ciroza sau obstrucția biliară. De asemenea, nivelurile crescute pot indica un consum excesiv de alcool sau utilizarea unor medicamente care afectează ficatul.

Biluribina totală, directă și indirectă

Bilirubina este un produs al metabolismului hemului, provenind în majoritate din hemoglobina eliberată de eritrocitele îmbătrânite. Aceasta poate fi exprimată ca bilirubină totală, directă și indirectă. Bilirubina totală reprezintă suma bilirubinei directe și a celei indirecte. Bilirubina indirectă, sau neconjugată, este forma în care pigmenții sunt transportați de la țesuturi la ficat, în timp ce bilirubina directă, sau conjugată, este forma solubilă în apă ce se elimină prin bilă.

Bilirubina joacă un rol esențial în organism, fiind un produs de degradare a hemoglobinei - pigmentul care conferă culoarea roșie a sângelui. Evaluarea nivelurilor de bilirubină totală, directă și indirectă este importantă pentru a putea aprecia starea ficatului și funcționarea acestuia. Este necesară pentru a verifica dacă există probleme hepatice precum hepatita, ciroza hepatică sau obstrucția canalelor biliare.

Valorile normale pentru bilirubina totală sunt de 0.3 - 1.2 mg/dl, iar pentru bilirubina directă valorile normale sunt de 0.1 - 0.3 mg/dl. Valorile anormale, mai mari sau mai mici, pot semnala diverse probleme de sănătate. Un nivel ridicat al bilirubinei poate provoca icter, care se manifestă prin colorarea gălbuie a pielii și a albului ochilor. Află mai multe despre ce înseamnă bilirubina directă crescută sau scăzută!

Alte simptome ale unei afecțiuni hepatice pot include oboseală, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, mâncărimi ale pielii, urină închisă la culoare și scaune de culoare deschisă. Testarea regulată a nivelurilor de bilirubină este esențială pentru a detecta în timp util orice probleme de sănătate.

Fibrinogenul

Fibrinogenul este o proteină esențială produsă în ficat, având un rol crucial în procesul de coagulare a sângelui. Atunci când organismul suferă o leziune, fibrinogenul se transformă în fibrină, contribuind la formarea unui cheag de sânge care oprește sângerarea. Această proteină este un element indispensabil în procesul de vindecare, intervenind în stoparea hemoragiilor și prevenirea pierderilor de sânge.

Valorile normale pentru fibrinogen se situează între 200 și 400 mg/dL, însă acestea pot varia în funcție de mai mulți factori, precum vârsta sau starea de sănătate a pacientului. Nivelul de fibrinogen poate fi măsurat direct sau poate fi estimat prin testarea timpului de coagulare a sângelui.

Rezultatele testului de fibrinogen sunt interpretate în funcție de valorile obținute. Nivelele ridicate de fibrinogen pot indica prezența unei inflamații în organism, o infecție, cancer sau o afecțiune hepatică. De asemenea, un nivel crescut de fibrinogen poate fi asociat cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare. Pe de altă parte, un nivel scăzut de fibrinogen poate indica o problemă la nivelul ficatului în ceea ce privește producția de fibrinogen sau o afecțiune care consumă fibrinogenul mai repede decât poate fi produs.

Proteinele serice

Proteinele serice sunt substanțe chimice esențiale pentru organism, având un rol vital în numeroase procese biologice. Acestea sunt responsabile pentru transportul de nutrienți, oxigen, hormoni și alte molecule esențiale prin sânge, dar și pentru menținerea echilibrului acido-bazic. De asemenea, proteinele serice sunt implicate în procesul de coagulare a sângelui și susțin funcționarea sistemului imunitar.

Există două tipuri principale de proteine serice, și anume: albumina și globulinele. Albumina joacă un rol crucial în menținerea presiunii osmotice a sângelui, asigurând un transport eficient al moleculelor de apă și electroliților între celule și sânge. Pe de altă parte, globulinele sunt responsabile de răspunsul imun al organismului, transportul lipidelor și al anumitor hormoni, precum și de coagularea sângelui. 

Nivelurile anormale ale proteinelor serice pot indica diverse probleme de sănătate. De exemplu, un nivel scăzut al albuminei poate semnala o afecțiune hepatică sau renală, întrucât aceste organe sunt responsabile de producerea albuminei. Pe de altă parte, un nivel ridicat al globulinelor poate fi un semn al unei infecții, inflamații sau al unei boli autoimune.

Există o gamă variată de analize necesare pentru evaluarea funcției hepatice, de la enzime precum TGO, TGP, GGT, la bilirubina totală, directă și indirectă, fibrinogen și proteine serice. Înțelegerea acestor teste este esențială pentru a detecta și a gestiona problemele hepatice într-un stadiu timpuriu. Sănătatea nu ar trebui niciodată neglijată, așa că ține legătura cu medicul tău!

 

Surse: https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/bilirubina-directa 

 

 

publyo.ro

 

Afisari: 42

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Administratie 16-05-2025 16:50

PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu

Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă

Administratie 16-05-2025 16:10

Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro

Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană

Administratie 16-05-2025 14:13

Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a

Administratie 16-05-2025 14:05

O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov

O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.

Administratie 15-05-2025 17:12

ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici

Administratie 15-05-2025 11:22

Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de

Administratie 14-05-2025 16:37

Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi

Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen

Administratie 14-05-2025 14:44

Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial

Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali

Administratie 14-05-2025 14:02

Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați

Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam

Administratie 13-05-2025 20:57

Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani. &#

Administratie 13-05-2025 18:06

Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei

O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,

Administratie 13-05-2025 17:29

Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo

Administratie 13-05-2025 17:25

Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină

Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu

Administratie 13-05-2025 15:30

Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4

Administratie 13-05-2025 13:39

Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea

Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit