REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde și-au pierdut viața câteva mii de militari români.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
În bătălia de la Oarba de Mureș se estimează că pierderile în rândul militarilor au fost de 6.753 de români, din care 897 uciși, 4.118 răniți și 1.738 dispăruți, anumite surse indicând chiar 11.000 de vieți curmate.
Locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi, a arătat că România a avut o contribuție semnificativă în cadrul campaniei din vest, după august 1944, aproximativ 500.000 de soldați participând la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei alături de trupele aliate.
'Campania din vest a început chiar pe teritoriul României. Cimitirele eroilor sunt mărturii mute ale curajului și jertfei soldaților români, pământul țării păstrând și astăzi urmele acelor sacrificii. Ne aflăm, astăzi, pe acest pământ sfințit de sângele eroilor noștri, la Oarba de Mureș, unde istoria a fost scrisă cu durere, dar și cu demnitate. Au trecut opt decenii de la cumplita confruntare din toamna anului 1944, dar ecoul sacrificiului de aici răsună și astăzi în conștiința națiunii române. Aici, în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord, peste 11.000 de soldați au fost trimiși în ultima lor misiune, unii fără a-și lua rămas bun de la cei dragi, dar au știut un singur lucru: că își vor apăra patria, onoarea și viitorul neamului românesc. Oarba de Mureș nu este doar un loc de durere, ci și un simbol al curajului dus până la sacrificiu. Este locul unde jertfa a devenit veșnică și unde istoria s-a încrustat adânc în inimile celor care nu uită. Cu inimile pline de respect și recunoștință, ne plecăm frunțile în fața celor care au pus mai presus de viața lor însăși onoarea, libertatea și dragostea de țară', a declarat general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
El a subliniat că trecutul nu trebuie uitat și trebuie asumat de către generațiile actuale.
'În contextul actual, acest moment aniversar ne reamintește cât de fragilă este pacea și cât de important este să o apărăm prin solidaritate, dialog și respect între popoare. Armata României își asumă cu onoare această moștenire. În numele lor continuăm să veghem la pacea, la siguranța țării și la păstrarea demnității naționale. Să nu uităm niciodată că libertatea de azi poartă urmele pașilor și jertfa celor de ieri. Glorie eternă eroilor României!', a afirmat general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi.
Directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, colonel Dan-Mihai Dincă, a spus că trebuie amintit în permanență faptul că existența României de astăzi, ca stat independent, suveran și democrat, se datorează eroilor români care au murit pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar și camarazilor lor de arme și veteranilor de război care au reușit să supraviețuiască ororilor războiului.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
'Mă simt extrem de onorat că mă aflu astăzi, aici, la Oarba de Mureș, loc de o profundă rezonanță istorică pentru ceea ce a însemnat grozăvia celui de-al Doilea Război Mondial, când Armata Română a luptat atât pe Frontul de Est, cât și pe cel de Vest, dar mai ales a luptat pentru apărarea teritoriului național. Ne aflăm astăzi împreună aici, la Oarba de Mureș, pentru a cinsti dârzenia, curajul și eroismul celor peste 230.000 de combatanți români care au participat sub arme la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, desfășurate în perioada 20 septembrie - 25 octombrie 1944. Cuvintele sunt puține în fața jertfei celor peste 6.000 de militari români care au pierit în cea mai semnificativă luptă a Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, purtată pentru reîntregirea teritoriului național', a declarat colonel Dan-Mihai Dincă.
Locul în care s-a desfășurat lupta din zona Oarbei de Mureș a fost numit de localnici Valea Plângerii, în memoria militarilor români care au murit acolo.
'Pentru ca efortul și sacrificiul lor să nu fie niciodată uitate, doresc să supun atenției un extras din memoriile unuia dintre participanții la bătălia de la Oarba de Mureș, soldatul Cozac Marcu, din Regimentul 83 Infanterie Turda, veteran al celui de-al doilea Război Mondial, care a consemnat modul în care militarii români au luptat. Citez: 'Ne-au dus la Oarba de Mureș, pe Dealul Chețanilor. Am avut acolo lupte grele. Într-o noapte ne-au atacat pe toți, de pe la 23:00, până dimineața. Inamicul ne-a simțit și a dat cu mitraliere, cu tot felul de proiectile, au făcut măcel în noi, avioanele de sus mitraliau, noi ne ascundeam sub deal, sub răzor, sub frunze. Nu mai știam să ne ferim. Am luptat acolo vreo patru sau cinci zile. Până la urmă i-am respins, da' apa Mureșului era toată roșie de la sângele ostașilor căzuți'. Mă încearcă o emoție deosebită că ne-am adunat astăzi, aici, la Cimitirul Eroilor, pentru a-i comemora pe cei 247 de militari români căzuți, înhumați în morminte individuale și pe ostașii necunoscuți, îngropați în cele două gropi comune', a afirmat colonel Dincă.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
Căpitan Mirela Vîță din cadrul Direcției de Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale a declarat, pentru AGEPRRES, că prima oprire a marșului comemorativ 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia' a fost, miercuri, la Cimitirul Eroilor Români din al Doilea Război Mondial de la Oarba de Mureș, urmând ca acesta să continue la Parcela de onoare a eroilor români din Budapesta (Ungaria), apoi la Cimitirul de onoare al eroilor români din Zvolen (Republica Slovacia) și la Parcela de onoare a eroilor români din Cimitirul Central din Brno (Republica Cehă).
În urmă cu o zi, a menționat căpitanul, a fost organizată o ceremonie la București, la Monumentul Eroilor Patriei.
Unul dintre participanții la marș, locotenent-colonel George Olteanu, rănit în teatrul de operații din Afganistan, în anul 2011, a dat citire, miercuri, unei liste cu 10 militari care au murit și care sunt înhumați în cimitirul de la Oarba de Mureș, mai mulți vorbitori evocând numeroase nume ale militarilor care își dorm somnul de veci în acest loc.
La această emoție, a spus militarul, s-a adăugat și cea generată de interpretarea marșului 'Treceți batalioane române Carpații' de către elevul David Dărăban, în vârstă de 10 ani, de la Școala Gimnazială din Iernut.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
'Sincer vă spun că a fost foarte emoționant momentul pe care l-am trăit, astăzi, în cimitir, când acel copil a cântat 'Treceți batalioane'. Și este o mulțumire că se transmite mai departe și respectul pentru vechile generații. Și noi, militarii răniți în teatrele de operații, la această activitate suntem urmașii și reprezentanții veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că ei nu pot să fie acum aici, noi îi reprezentăm. Este prima dată când particip la genul acesta de activitate, dar colegii de la Cultul Eroilor desfășoară periodic activități de onorare a memoriei celor căzuți', a declarat militarul.
Potrivit acestuia, patriotismul nu este desuet, există și acum, atât în rândul militarilor, cât și al populației.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
'Patriotism există încă în noi, mai ales în rândurile armatei. Pentru asta ne pregătim. Cred că în caz de nevoie, mobilizarea ar fi pe măsura așteptărilor. Eu nu cred că s-a pierdut patriotismul și la nevoie se va răspunde pentru apărarea patriei', a spus locotenent-colonel George Olteanu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Ovidiu Dancu a precizat, la finalul ceremoniei, că în următoarele 24 de luni, la Cimitirul Eroilor din Oarba de Mureș vor fi efectuate lucrări de reparații în valoare de peste 1.200.000 lei, la drumul de acces, scări și platforme betonate, amplasamentul fiind deja predat executantului.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
Primarul orașului Iernut, Horațiu Moldovan, a afirmat că administrația publică locală depune eforturi să întrețină Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, precum și terenul de câteva hectare din jurul ansamblului, pe care există peste 120 de sculpturi în piatră, având ca tematică dramele provocate de conflagrațiile mondiale.
La Marșul comemorativ de la Oarba de Mureș au mai participat prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, deputatul Dumitrița Gliga, garda de onoare și fanfara militară. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri
Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin
Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai
Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului
Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din