logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază https://www.un.org/.

Alegerea acestei date este legată de comemorarea marelui geniu al literaturii spaniole, Miguel de Cervantes, autorul lucrării 'El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha', considerată cea mai importantă lucrare din literatura spaniolă. Întâmplător, data presupusă a morții sale - 23 aprilie 1616 - coincide cu cea a celui mai prestigios dramaturg englez, William Shakespeare, astfel că ambele limbi sunt aniversate în această zi.

Națiunile Unite au căutat întotdeauna modalități creative de a promova limbile oficiale în toate sferele activității lor, spaniola numărându-se printre acestea. Secretariatul ONU folosește mijloace formale și informale pentru a ajunge atât la publicul global, cât și la personalul său: de la servicii de interpretariat și traducere la programe lingvistice și de comunicare pentru angajați și servicii de comunicare externă multilingvă (web, știri și social media).

În cazul limbii spaniole, există și un alt instrument extraordinar: Grupul Prietenilor Limbii Spaniole, o echipă fondată în 2013 de cele 20 de state membre vorbitoare de limbă spaniolă pentru a coordona și desfășura activități care vizează promovarea utilizării și diseminării limbii spaniole în cadrul activității ONU. Acest grup a fost creat datorită interesului mare al persoanelor vorbitoare de limbă spaniolă față de misiunea Națiunilor Unite, care a influențat activitățile Organizației prin consultări, interacțiuni și solicitări sporite și susținute din partea comunităților vorbitoare de limbă spaniolă din întreaga lume.

Data de 23 aprilie marchează, de fapt, dispariția a doi mari autori ai literaturii hispanice: Miguel de Cervantes Saavedra și Inca Garcilaso de La Vega, evidențiază www.spanishschoolvalencia.com. Datorită influenței lui Miguel de Cervantes Saavedra, în cultura universală, în 2010, ONU a decretat ziua de 23 aprilie drept Ziua Limbii Spaniole.

Garcilaso de la Vega, deși nu la fel de cunoscut ca Cervantes sau Shakespeare, a fost unul dintre autorii Epocii de Aur spaniole. Cunoscut și sub numele de 'prințul scriitorilor Lumii Noi', a știut să îmbine originile sale mixte în opera sa. Născut în 1539, în Peru, fiu al unui tată spaniol și al unei mame din Cuzco, scriitorul a exprimat o perspectivă unică în literatura spaniolă, datorită amestecului etnic.

Ziua Limbii Spaniole celebrează nu doar frumusețea limbii în sine, ci și diversitatea culturală pe care o cuprinde. Această sărbătoare îmbrățișează expresiile, tradițiile și experiențele unice pe care comunitățile vorbitoare de limbă spaniolă din întreaga lume le aduc pe scena globală. Prin activități precum proiecții de filme, târguri de carte, lecturi și ateliere, Ziua limbii spaniole promovează atât înțelegerea lingvistică, cât și pe cea culturală, încurajând o apreciere profundă pentru bogăția și vitalitatea lumii vorbitoare de limbă spaniolă. Cu peste 400 de milioane de vorbitori din întreaga lume, spaniola transcende granițele, conectând oameni din toate categoriile sociale. Influența sa poate fi resimțită în literatură, muzică, artă și nu numai.

Limba spaniolă face parte din curentul lingvistic indo-european și își are originea în latină, notează https://nationaltoday.com/. Din limbile romanice occidentale derivă iberica, care se va diviza ulterior în castiliană, portugheză și spaniolă. După căderea Imperiului Roman, fiecare stat a început să-și dezvolte dialectul și scrierea. Limba spaniolă, la începuturile sale, este descrisă ca un amestec de latină rudimentară și limbi locale, cu trei etape diferite de dezvoltare.

Prima etapă este considerată în timpul căderii Imperiului Roman de Vest, în secolul al V-lea, și apariția regatelor individuale în Iberia. A doua etapă a fost în timpul și după cucerirea maură a Iberiei, în care invadatorii arabi-berberi din Africa de Nord au condus peninsula în secolul al IX-lea. În această perioadă, araba a avut o mare influență nu numai asupra limbii, ci și asupra culturii iberice. În tot acest timp, limba a continuat să evolueze, totuși nu a câștigat statutul de a fi recunoscută ca o limbă spaniolă propriu-zisă. A treia etapă a evoluției limbii a fost înființarea Regatului Castiliei în secolul al XIII-lea. Răsturnarea berberilor din țară i-a determinat pe ibericii locali să restaureze rădăcinile post-latine ale limbii, dându-i astfel o nouă scriere și un nou dialect propriu-zis, care au evoluat în cele din urmă în spaniolă.

Cuceririle spaniole din America și apariția ulterioară a Imperiului Spaniol au reprezentat factorul determinant pentru ca spaniola să dobândească statutul de limbă internațională. După formarea Națiunilor Unite, spaniola s-a numărat printre cele șase limbi alese ca limbi oficiale, mai arată sursa citată.

În această zi, este celebrată și Ziua internațională a cărții. Se pare că ideea unei sărbători dedicate cărților s-a evidențiat în Spania, din partea scriitorului valencian Vicente Clavel, în 1923, care a promovat această inițiativă la Barcelona, potrivit www.spanishschoolvalencia.com. Trei ani mai târziu, regele Alfonso al XIII-lea a aprobat prin decret ca în ziua de 7 octombrie să aibă loc Festivalul Cărții, în comemorarea nașterii lui Cervantes. Cu toate acestea, în 1930 s-a decis mutarea definitivă a acestei zile pe 23 aprilie. Pe lângă dificultatea de a defini data exactă a nașterii lui Miguel de Cervantes, s-a ajuns la concluzia că primăvara oferea cadrul perfect pentru o astfel de festivitate unică. Mai târziu, guvernul spaniol a înaintat către UNESCO inițiativa de a marca o Zi a cărții la nivel mondial, astfel că aceste două sărbători au o istorie comună. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 224

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc