REPORTAJ Mureș: Scăderea numărului de bovine din comuna Băgaciu a dus la diminuarea interesului turiștilor danezi

Scăderea numărului de bovine din comuna mureșeană Băgaciu, de la peste 200 câte erau până acum câțiva ani, la cel mult 10 în prezent, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea interesului turiștilor danezi față de această localitate, care identificau acest sat cu cele ale bunicilor și străbunicilor lor, din urmă cu 150-200 de ani.
'Acum mai vin foarte puțini danezi. Înainte veneau în grupuri mari, se organizau excursii de câte o săptămână din Danemarca, în sezon erau curse charter săptămânale. O perioadă de aproximativ 6 ani, din martie și până în octombrie, sâmbătă de sâmbătă, venea charter-ul pe Aeroportul din Târgu Mureș și schimba seriile de turiști. Acum mai vin doar sporadic turiști din Danemarca. În discuția pe care am avut-o cu danezii, și asta probabil era un minus al localității noastre, an de an s-au diminuat efectivele de animale și, dacă în anii '90 erau aproape 200 de bovine în gospodării, acum mai sunt vreo 10. Veneau turiștii și erau foarte încântați, le plăcea să vadă cum veneau, seara, vacile de la pășune. Am stat de vorbă cu cel care a investit aici, eram curios ce-i atrage în noi. Și o explicație pe care mi-a dat-o a fost aceea că ei, și mai ales persoanele în vârstă, pentru că am întâlnit aici persoane și trecute de 90 de ani, vedeau localitatea Băgaciu ca o localitate de-a lor din urmă cu 150-200 de ani, în sensul că existau animale. Încă erau animalele care ieșeau la păscut. Ciurda de vaci era o curiozitate extraordinară pentru ei, fiindcă ei, în Danemarca, au toate localitățile urbanizate, chiar dacă sunt rurale. Cred că a trecut generația aceea care își mai amintea cum venea vaca de la pășune', a declarat, pentru AGERPRES. primarul comunei Băgaciu, Ioan Aldea, aflat la al șaptelea mandat în fruntea administrației publice locale.
Ca termen de comparație, spune edilul, înainte de 1990, în Băgaciu, în gospodăriile populației erau aproximativ 200 de bovine, IAS-ul avea 800 de bovine, iar la CAP mai erau încă erau 250.
'Unde sunt animalele alea? Acum vorbim de 10 bovine. Și, din păcate, situația asta e în toată țara, nu numai la Băgaciu. Generațiile mai tinere nu mai știu cum este să crești animale în gospodărie. Fiindcă lumea și-a dat seama că se poate trăi și așa, fără animale. E o scădere drastică. Și, din păcate, este o realitate aproape în toate localitățile rurale din România. Cu excepția acelor mici ferme care încă mai funcționează în unele localități, ferme de vaci, aproape că nu mai găsim bovine în gospodăriile rurale', a susținut primarul.
În urmă cu câțiva ani, în sezonul estival exista o cursă charter săptămânală, care aducea grupuri de turiști danezi la Băgaciu, în special pensionari, pentru care investitorii au construit o pensiune cu 78 de locuri de cazare într-o fostă gospodărie săsească, care era cu circuit închis, fiind destinată exclusiv grupurilor de turiști care petreceau aici câte șapte zile.
Între timp, prin dispariția acelei curse charter și a interesului tot mai scăzut pentru turismul rural, pensiunea și restaurantul de la Băgaciu s-au transformat în unitate HoReCa cu circuit deschis, putând fi accesată de orice turist care dorește cazare sau să servească masa. Acum, la pensiunea din Băgaciu se cazează mai mult sași plecați din acest areal, stabiliți în diverse țări din Europa, în special în Germania, care aleg să-și petreacă aici perioada concediilor, dar și alte persoane care participă la anumite evenimente organizate ocazional sau diferite grupuri de turiști care trec prin zonă.
'Bănuiesc că generațiile mai tinere din Danemarca, probabil că, la fel ca și cele de la noi din țară, au alte destinații. Cred că vor ajunge și ei peste vreo 5-10 ani să simtă nevoia de liniște. Pensiunea de la noi din localitate nu se va schimba în următorii 10 ani, tot cu specificul acesta de mâncăruri se va remarca, liniștea asta arhaică va domni tot ca până acum, fiind o comună mai izolată, și cred că zona va începe să fie din nou căutată și de persoane mai tinere', a subliniat primarul.
În Băgaciu se află și una dintre cele mai frumoase biserici medievale fortificate, construită la începutul secolului al XV-lea, în stil gotic, care acum stă închisă, întrucât aici nu s-au mai făcut lucrări de întreținere de multă vreme.
Locuitorii spun că, deși lăcașul adăpostește lucruri extraordinare - un altar poliptic extrem de valoros, împodobit cu o pictură de influență flamandă, cu sculpturi datând din 1518, strane executate de Johannem Reichmut (sau Johannes Reychmuth) în 1533, intarsii din secolul al XVI-lea și fragmente de picturi murale din secolele XV-XVI - biserica este închisă, fiind deschisă rareori la solicitarea vreunui turist. Slujbe religioase nu se mai organizează aici, iar obiectivul se degradează pe zi ce trece.
Despre biserica evanghelică din Băgaciu se pot scrie foarte multe, mai ales că în interior există o serie de inscripții care atestă anii realizării unor lucrări, precum și numele celor care le-au executat. De exemplu, în cor există inscripția 'Hoc opus perfectum per me Johannem Reichmut mesatore schegeswariensem ad laudem et honore Marie Virginis, A. 1533', în traducere, 'Această lucrare a fost desăvârșită de mine, Johann Reichmut, tâmplar sighișorean, spre lauda și cinstirea Fecioarei Maria, anul 1533'.
Sala bisericii este lungă și îngustă, având tavanul plat, iar pe alocuri păstrează elemente datate în prima perioadă de existență a edificiului, cel despre care există o atestare documentară din 1389, precum și două fragmente de frescă, datând de dinaintea reformei. Fragmentele de frescă reprezintă un grup de credincioși din secolul al XV-lea și un chip de sfântă, iar deasupra acestora este inscripționat numele Johannes Plebanus, probabil autorul picturilor. În biserică au mai existat două fântâni, extrem de necesare în caz de asediu.
Turnul clopotniței este foarte mare, cu șapte niveluri și se consideră că în trecut juca un rol defensiv, fiind renovat în 1973.
Fortificația din jurul bisericii are o formă ovală, iar în partea de sud-est a ansamblului fortificat se regăsește turnul-poartă construit cu patru niveluri și clădirea școlii, datând de pe la 1800, care este înglobată în zidul fortificației.
Dar pentru a ajunge la biserica fortificată și mai apoi la pensiune, călătorul - indiferent că vine dinspre Mediaș sau dinspre Gănești - trebuie să treacă pe lângă două clădiri mari, lăsate în paragină. Acestea au legătură cu dispariția viticulturii, care făcea cândva cinste Băgaciului.
Înainte de 1990, la Băgaciu existau în jur de 600 de hectare de viță-de-vie, dar acestea au dispărut aproape complet după anii 2000, iar acum zona se pare că începe să se revigoreze după ce un investitor străin a plantat 40 de hectare.
Potrivit evidențelor primăriei, populația din Băgaciu mai deține în total cam 20 ha de viță-de-vie.
'Vinul de Băgaciu era cel mai cunoscut și renumit, aici exista o tradiție. Însă crama și depozitul acela mare de vinuri care existau, acum sunt în paragină. Este un depozit destul de serios, construit undeva în anii '60, care putea adăposti 400 de vagoane de vin. Era construit în mijlocul viei, în partea de est, la intrare în localitate, sub deal, iar în stânga și în dreapta cramei erau culturi de viță-de-vie. În ciuda acestui fapt, nu exista niciun brand care să fie legat ca denumire de Băgaciu. După desființarea întreprinderilor de stat, fostele IAS-uri, s-a tot încercat privatizarea lor și, după privatizare, viile au avut diferiți stăpâni care le-au neglijat, iar încet-încet s-au sălbăticit, n-au mai avut producții, nu mai erau rentabile și au fost abandonate. Cam astea au fost motivele pentru care s-a desființat cultura de viță-de-vie din Băgaciu în totalitate. Cât despre construcțiile de la intrarea în comună, acelea au aparținut fermelor viticole. Acele construcții erau construite pentru a adăposti studenți, militari care veneau la recoltat, iar în clădirea mai mică era cantina. Clădirile au fost achiziționate de către cei care au cultivat cele 40 de hectare de viță-de-vie, de 4-5 ani, și din punct de vedere al aspectului sunt rușinea comunei. Sunt tare supărat din acest punct de vedere', a arătat Ioan Aldea.
Primarul spune că a avut discuții cu administratorul societății, un cetățean german, care de 4-5 ani promite că se va rezolva cel puțin aspectul estetic, dar invocă mereu lipsa fondurilor pentru o astfel de investiție.
Vecinii susțin că cele două clădiri au rămas abandonate prin anii 2000 și își amintesc că, în 2003, au mai fost cazați câțiva militari aduși la cules de struguri, iar după aceea n-au mai fost folosite deloc.
Treptat, locul viticulturii a fost luat, în ultimii ani, de agricultură, pe teritoriul comunei Băgaciu existând acum trei mari fermieri, care au arendat aproape în totalitate terenurile agricole, iar astfel peste 90% dintre terenuri au început să fie lucrate.
Ca și industrie, pe raza comunei există o secție de exploatare a gazelor naturale care are peste 200 de angajați, majoritatea fiind localnici, iar, în rest, în Băgaciu și în satul aparținător Deleni mai există un mic atelier de fierărie și un mic atelier de mobilă.
Populația comunei Băgaciu se ridică la 2.542 de locuitori, potrivit ultimului recensământ, în creștere față de anul 2011, când erau înregistrați 2.474 de locuitori, dintre care 47,92% sunt romi, 25,45% români și 21,87% maghiari. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri
Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin
Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai
Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului
Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din