logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ Reguli privind finanțarea campaniei electorale

Imagine din galeria Agerpres

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Potrivit regulilor de campanie, contribuțiile candidaților pentru campania electorală pot proveni exclusiv din venituri proprii ale acestora, donații primite de la persoane fizice (maximum 810.000 lei) sau împrumuturi de la persoane fizice sau contractate (maximum 2.025.000 lei). Valoarea maximă a contribuțiilor unui competitor electoral la prezidențiale nu poate depăși suma de 81.000.000 lei.

Regulile finanțării campaniilor electorale sunt reglementate de:
* Legea nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale;
* Hotărârea nr. 11 din 21 martie 2025 privind aprobarea Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
* Legea nr. 206 din 8 noiembrie 2019 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE, EURATOM) nr. 1.141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.

Conform Legii nr. 334/2006, principiile finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale sunt următoarele: principiul legalității; principiul egalității de șanse; principiul transparenței veniturilor și cheltuielilor; principiul independenței partidelor politice și a candidaților față de finanțatori; principiul integrității competiției politice și electorale.

Cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte o serie de condiții precum:

* să provină numai din contribuții ale candidaților sau ale formațiunilor politice;
* să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar competent;
* să se încadreze în limitele prevăzute de lege (81.000.000 lei pentru alegerile din 4 mai 2025);
* să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaților și a programelor electorale proprii.

În intervalul dintre momentul aducerii la cunoștința publică a datei alegerilor și până la data începerii campaniei electorale, respectiv cel târziu la data de 3 aprilie 2025, fiecare competitor electoral a avut obligația de a înregistra la Autoritatea Electorală Permanentă un mandatar financiar coordonator. Poate fi desemnată ca mandatar financiar coordonator numai persoana fizică ce are calitatea de expert contabil sau contabil autorizat, respectiv numai persoana juridică ce oferă servicii specializate de contabilitate. Candidații nu pot fi mandatari financiari, prin competitor electoral înțelegându-se partid politic, alianță politică/electorală sau candidat independent, se arată în HG nr. 11/2025.

De asemenea, fiecare partid politic care face parte dintr-o alianță electorală care participă la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 desemnează un mandatar financiar coordonator. Mandatarul financiar răspunde, în solidar cu partidul politic care l-a desemnat, de legalitatea operațiunilor financiare efectuate în perioada campaniei electorale și de respectarea prevederilor. (Legea nr. 334/2006 și HG 11/2025).

La data înregistrării la AEP, mandatarul financiar coordonator primește un cod unic de identificare al partidului, alianței politice sau al candidatului independent, care se va regăsi în eticheta tuturor materialelor publicitare politice care vor fi produse și utilizate în campania electorală la alegeri, aparținând competitorului electoral pe care îl reprezintă, indiferent de tipul acestora. Codurile unice de identificare primite de către mandatarii financiari coordonatori vor fi aduse la cunoștința publică de Autoritatea Electorală Permanentă prin intermediul paginii de internet www.finantarepartide.ro.

Încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil Autorității Electorale Permanente. La alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile pentru Președintele României, partidele politice și candidații independenți vor utiliza pentru finanțarea campaniei electorale un singur cont bancar. (art. 28 din Legea nr. 334/2006)

Limitele maxime ale contribuțiilor candidaților pentru campania electorală la prezidențiale este de 20.000 de salarii de bază minime brute pe țară. (Legea nr. 334/2006 și HG nr. 11/2025). Valoarea salariului de bază minim brut pe țară avută în vedere la determinarea limitei maxime a contribuțiilor pentru campania electorală este de 4.050 lei, astfel încât valoarea maximă a contribuțiilor pentru campania electorală desfășurată de un competitor electoral este de 81.000.000 lei. (HG nr. 11/2025)

Contribuțiile candidaților pentru campania electorală pot proveni exclusiv din:

* venituri proprii ale acestora;
* donații primite de la persoane fizice;
* împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit.

Candidații pot contribui la campania electorală proprie cu fonduri ce provin din aceste surse până la concurența sumei de 81.000.000 lei. De asemenea, donația sau împrumutul primite de la o persoană fizică nu poate depăși valoarea a 200 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv suma de 810.000 lei. Împrumuturile contractate de la o instituție de credit nu pot depăși valoarea a 500 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv suma de 2.025.000 lei.

Este interzisă finanțarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, de către persoane fizice care nu au cetățenia română sau de către persoane juridice de altă naționalitate decât cea română, cu excepția finanțării de către cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar. Sumele astfel primite se confiscă și se fac venit la bugetul de stat. (art. 32 din Legea nr. 334/2006).

Se interzice, de asemenea, finanțarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianțe a acestora sau a unui candidat independent de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională, instituție de credit, la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ-teritoriale, societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, care desfășoară activități finanțate din fonduri publice; de către sindicate, culte religioase, asociații ori fundații de naționalitate română sau de altă naționalitate decât cea română.

Evidența contribuțiilor și a cheltuielilor pentru campania electorală aparținând partidelor politice și candidaților independenți este organizată exclusiv de către mandatarii financiari.

Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuțiile electorale depuse sau virate în conturile bancare deschise pentru campania electorală.

În termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor, respectiv până la data de 18 mai 2025 (dar și la 15 zile după al doilea tur de scrutin, dacă acesta are loc), mandatarul financiar coordonator este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă, în scris și în format electronic editabil, între altele:

* raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, conform unui model prestabilit;
* declarația privind cuantumul total al datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, conform unui model prestabilit;
* declarația privind cuantumul total al datoriilor înregistrate în urma campaniei electorale, semnată și datată de către reprezentantul legal al partidului politic, alianței politice, ori de către persoana împuternicită conform statutului acestora sau de către candidatul independent, după caz;
* declarația privind numărul de materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală produse și utilizate, defalcat pe categorii, conform unui model prestabilit, semnată și datată de către reprezentantul legal al partidului politic, alianței politice, ori de către persoana împuternicită conform statutului acestora sau de către candidatul independent, după caz.
* declarația privind respectarea plafoanelor maxime pentru cheltuielile electorale, conform unui model prestabilit, semnată și datată etc.

Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care obțin cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate, precum și candidații independenți care obțin cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate au dreptul, în condițiile legii, la rambursarea cheltuielilor aferente campaniei electorale. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță)

Afisari: 327

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe

Documentare 16-04-2025 09:00

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că

Documentare 16-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI

Documentare 16-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În