REPORTAJ/ Vâlcea: ''Drumul haiducilor'' - un nou traseu turistic din zona Olteniei de sub munte

Cel mai nou traseu turistic din Vâlcea este ''Drumul haiducilor'' din zona Olteniei de sub munte, o rută care se străbate călare, din stațiunea Băile Olănești și până sub crestele Munților Căpățânii, în Vaideeni, pe cărări de dealuri și de munte umblate în trecut de oamenii care au ales calea codrilor.
Inițiativa de a realiza un astfel de traseu aparține reprezentanților Asociației Kogayon, care administrează Parcul Național Buila-Vânturarița și ai unei asociații de echitație din Râmnicu Vâlcea, care și-au dorit să le ofere turiștilor ce ajung în zonă o altfel de experiență în natură.
''Am zis să refacem aceste drumuri ale haiducilor, pentru că de fapt sunt poteci nebătute. Cum le facem? Nu cu bicicleta, nu cu ATV-ul, ci cu caii. Avem un partener în Râmnicu Vâlcea care are o mică herghelie, cam opt cai, și am zis că ar fi o idee bună să atragem oamenii să se urce din nou pe cal, prin pădure, pe dealurile Olteniei de sub munte, împreună cu ghizi experimentați, care se pricep și la călărie, se pricep și la natură și se pricep și la poveștile locului, astfel încât grupuri de șase-opt persoane, timp de o zi sau două zile, să călărească prin zona Olăneștiului până către Horez. Avem trasee mai lungi sau mai scurte, în funcție de capacitățile și de dorința fiecărui grup, astfel încât să descoperim deopotrivă și cultura locului, și poveștile locului, dar și natura'', a precizat, pentru AGERPRES, Cristi Pitulice, specialist în turism și coordonator de proiecte în cadrul Asociației Kogayon.
Cei dornici de aventură pot să astfel să exploreze, pe lângă peisajele și locurile de legendă ale Olteniei de sub munte, poveștile haiducilor care în urmă cu sute de ani s-au retras în pădurile din zonă, începând cu Sava, haiducul de la schitul Pahomie, Miu de la Ocnele Mari, Iancu Jianu și până la Radu Hoțu'.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
''Sunt acele povești din perioada ocupației austriece, în care foarte mulți oameni au hotărât că este mai înțelept și mai important pentru ei să-și apere familia devenind haiduci, devenind panduri în oastea lui Tudor. Și astfel, iată că una dintre poveștile Olteniei de sub munte este cum oltenii vânjoși și serioși au devenit haiduci, au intrat în pădure, au luptat împotriva austriecilor și după aceea s-au înrolat în oastea lui Tudor Vladimirescu și au încercat să facă o revoluție care aproape a avut succes. Sunt multe alte povești pe care nu le voi spune acum, pentru că este mai frumos ca turiștii să le afle la fața locului. Avem ghizi foarte buni aici, în Oltenia de sub munte - și în Olănești, și în Costești, și în Râmnicu Vâlcea -, care s-au documentat pe această temă și le vor scoate din samare la vremea respectivă'', a mai spus Cristi Pitulice.
Un tur complet cu calul prin Oltenia de sub munte, pe urmele haiducilor, durează câteva zile, însă cei mai puțin experimentați pot alege și trasee mai scurte, de câteva ore, toate fiind însă cu opriri la pensiuni sau în alte locuri de popas, pentru a mânca în stil haiducesc. Plecarea se face din Băile Olănești, traversând dealul la Cheia, după care turele călare urmează ''scurtături istorice'' prin păduri, poieni și zăvoaie din Stoenești, Costești, Bărbătești, Horezu și Vaideeni, incluzând vizite la schiturile și mănăstirile din drum (Iezer, Pahomie, Pătrunsa, Jgheaburi, Bistrița, Hurezi), dar și la obiective turistice precum Muzeul Trovanților din Costești sau Muzeul Transhumanței din Vaideeni.
''Vom avea aceste popasuri, care vor fi oarecum ad-hoc, pentru că vom campa efectiv în pădure și acolo vom scoate tot ce este oltenesc, adică pită, brânză și tot ce trebuie pentru un prânz, cum se zice, 'la botul calului', după care, seara, avem pensiuni și hoteluri de foarte bună calitate, unde vom înnopta. Acolo vom avea din nou cine specifice oltenești. 'Drumul haiducilor' este o inițiativă locală, o altă formă de a încuraja, pe de-o parte, oamenii să vină în Oltenia de sub munte și, pe de alta, oltenii de aici, de sub munte, să devină din ce în ce mai încrezători în șansa lor de a se dezvolta într-un mod sustenabil'', explică reprezentantul Asociației Kogayon.
Foto: Drumul Haiducilor Călare / Facebook.com
Traseul ''Drumul haiducilor'' a fost lansat toamna trecută, dar o astfel de excursie cu calul poate fi organizată tot timpul anului, indiferent de vreme, pentru că, spun cei care l-au gândit, nu este un traseu dificil. Condiția însă este să fie grupuri de minim patru și maxim opt persoane, care să știe cât de cât să călărească.
''Avem o plajă destul de largă de pachete și oamenii pot alege inclusiv nivelul de dificultate al traseului. Pentru că dacă nu vrei să ajungi în Munții Căpățânii, în golul aplin, este absolut ok. Ne putem plimba în jurul Cheiei, în jurul Olăneștiului și putem ajunge la obiectivele locale pe cal. Noi ne descurcăm oricum, pentru că, indiferent de anotimp, pe cal senzația este unică. Avem 365 de zile pe an aceste trasee, bineînțeles adaptate anotimpului respectiv, dar să știți că le avem și în decembrie, ture foarte frumoase prin zăpadă, când o avem, dar și în luna august, pe la poalele pădurii, răcoros, frumos... Avem niște cai foarte prietenoși, dar este bine să aibă niște cunoștințe minime de călărie. Ideea este că noi avem backup de fiecare dată pe cal și dacă cineva se răzgândește în mijlocul excursiei și nu mai vrea să călărească, cu siguranță îl dăm jos de pe cal, îl ducem către pensiune, adică tot pachetul este într-o zonă de siguranță și de confort maxim'', a adăugat Cristi Pitulice. AGERPRES/ (AS-redactor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p